Ahojte! Mám menší problém. Hlásila som sa na medicínu ale nevzali ma... Mám aj poistku ale neviem či na ňu nastúpiť alebo si dať rok pauzu a robiť, prípadne aj v cudzine. Máte s tým skúsenosť? Čo by ste mi poradili?
Dať si gap year bolo najlepšie rozhodnutie aké som kedy spravila. V polke letného semestra som odišla z výšky lebo som šla na "poistku", ktorá ma vôbec nebavila, teraz bývam v Belgicku, robím letušku (čo bol odmalička môj dream job) a budem veľa cestovať po Európe.
Je to na tebe, samozrejme ale podľa mňa je lepšie si dať gap year a ísť robiť, ako strácať čas (a peniaze) na škole, ktorú vlastne ani nechceš študovať.
vykašli sa na poistku, zbytočne budeš potom musieť za školu rok platiť (teda, ak nebudeš chcieť poistku dokončiť)
tiež som po strednej pracovala, bo ma nikde na vš nevzali a bol to najlepší rok v mojom živote + zarobila som si dosť peňazí a dva roky pri vš som z nich ešte žila
Mna minuly rok tiez neprijali na.medinu a vsetci mi vraveli nech si dam nejaku zachranu ale ja nie a nie.predsa naco pojdem na nieco ine q budem studovat to co ma nebavi len aby boli ostatny spoko? To vobec..isla som si po svojom cely rok.som pracovala uzivala si prve vyplaty a ucila a pripravovala sa o prijimacky..samozrejme ze mi kazdy vravel ze som sprosta ze som si mala dat znova nejaku zachranu a bla bla.
nie..verila som si ucila.som sa sla som na prijimacky a dala som ich..
Detto... najlepšie rozhodnutie v živote... zbalila som kufre a o dva týždne som bola v Anglicku... teraz je moja Angličtina niekde inde a tiež som pekne zarobila...niečo videla, naučila sa samostatnosti. Neváhaj!
Isiel som prec z VS, rozbehol som podnikanie, zarobil som si na neho pracou OZ s platom 2000€ + a vysmial som vsetkych chudakov ktori mi hovorili ze bez vs nic nedosiahnem. Ja osobne VS hatujem, ale je tvoj sen byt doktorka, alebo pracovat v obore, ktory si vyzaduje vzdelanie, je dost mozne, ze takyto rocik ti znici plany, lebo si budes musiet najst pracu, mozno ist do zahranicia atd. Mozno zistis, ze uz nechces studovat ale rozbehnut karieru a nakoniec nebude ziadna medicina. Rob co citis, ale co sa tyka zahranicia, este nepoznam cloveka, ktory by tam odisiel a vratil sa. Mam ludi v Dansku, Nemecku, Cesku, UK, Amerika, Slovinsko, Polsko.... Nikto sa nechce vratit a tiez tam vacsinou sli "len na brigadu"
depends. ked cez ten rok mas co robit, tak sa niet kam ponahlat. pokojne si daj rok volna. ale ked nemas ziadnu konkretnu predstavu o tom, ako by sa ten cas dal vyuzit, tak chod na skolu. ono je v podstate velmi jednoduche cely ten rok preflakat uplne zbytocne a potom si mlatit hlavu o stenu, ze si prisla o rok zivota v dobe, ked sa toho da spravit najviac. vyska sice je strata casu, no podstatne mensia ako nicnerobenie.
ja si zase hlavu mlátim, že som si ten gap year nedala..dva roky som na biológii, a dala som si prihlášku na medicínu, tak snad ma zoberú..keby som si vtedy nemyslela, že buuuu gap year je hanba, tak som radšej rok niekde na brigáda prvý polrok a potom sa učit ale zase na Vs som zistila, že chcem byt určite lekárkou ak sa nedostanem teraz, veľa ľudí hovorí dorob si aspoň Bc. ten jeden rok, ale proste keď viem, že chcem ist na medicínu, radšej urobím vsetko preto- pár mesiacov popracujem, aby som našetrila na štúdium a 4 mesiace pred prijimackami dam vsetko do učenia
A späť k tvojmu pripradu- veľa ľudí okolo mna sa nedostalo na medicínu na prvý krát a dalo si gap year, a teraz su tam a vobec neľutujú, o nic neprišli držím prsty nabudúci rok
nastupit na "zachrannu" VS je podla mna jedno z najhorsich zivotnych rozhodnuti....nikdy som nechapala aky zmysel to ma, okrem toho, ze si za to odprasis rok statom dotovaneho studia, ktore si potom musis doplatit.
@Sypomka angličtinu na B2, nemčinu možno na B1 a teraz som sa začala učiť francúzštinu ale Ryanair vyžaduje iba angličtinu a ani nie na vysokej úrovni, mám kolegov, čo nevedia skoro nič
tiez nechapem aky zmysel má byt na skole, ktoru ani neplánujes dokoncit... to je cista strata, ako financna tak aj casova. Ovela lepšie je rok dakde makat a nasetrit si na studium.
gap year jednoznačne. ja som nastúpila na školu na ktorú som nechcela a aj tak som po mesiaci odišla a mala gap year neubudne z teba, len pomôcť ti to môže
Inak ako to je stymi poplatkami? Tiez som tento rok nedal tu medinu ale vzali ma na IT do Ostravy. Kebyze prestupim po roku tak si musim ten rok zaplatit?
Mna takto nevzali na medinu a sla na som vysku do BA na chemicku STU... Spravila som zimny semester aby som mohla byt registrovana ako studentka, popritom som brigadovala a niekedy v marci-aprili nechala skolu a chodila len na brigadu a popritom sa pripravovala na prijimacky. Prijali ma do ciech a tu som sa pytala,nemusim si doplacat za studium nic,ten rok na slovensku oni nerataju... Takze tak nejak to dopadlo a asi nelutujem ze som bola na inej vyske,aspon som nabehla do vysokoskolskeho systemu,spoznala viacero ludi,odisla z mojho mesta...aj ked urcite je pravda ze clovek v zahranici by sa mal stokrat lepsie aj platovo ale vtedy som nemala gule na to odist len tak a aj kvoli frajerovi... Kazdopadne ak chces tak sa na tu skolu dostanes aj na inej vyske aj ked si das gap year... Ale na tej skole chemickej bolo vela ludi co sa predtym hlasilo na medinu a vacsina z nich tam aj ostala... Ja som rada ze som sa na to vykaslala
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Je to na tebe, samozrejme ale podľa mňa je lepšie si dať gap year a ísť robiť, ako strácať čas (a peniaze) na škole, ktorú vlastne ani nechceš študovať.
tiež som po strednej pracovala, bo ma nikde na vš nevzali a bol to najlepší rok v mojom živote + zarobila som si dosť peňazí a dva roky pri vš som z nich ešte žila
nie..verila som si ucila.som sa sla som na prijimacky a dala som ich..
A späť k tvojmu pripradu- veľa ľudí okolo mna sa nedostalo na medicínu na prvý krát a dalo si gap year, a teraz su tam a vobec neľutujú, o nic neprišli držím prsty nabudúci rok
proste nechapacky v kazdom smere.