Chcem si kupit gramofon, ale rada by som sa vas spytala na co si mam dat pozor, ake parametre sledovat, pripadne aj nejake konkretne tipy... kedze vybrat si nie je az take lahke ako som si myslela.
a este poznamka: ziadny gramofon na mixovanie a tak
ak k 1), tak momentalne nemozem vrazit do gramofonu viac a myslim si, ze aj za tuto sumu sa da kupit schopna vec.
a k tvojej otazke - jasne, ze mi ide o zvuk (o co ine ??), ale tazko zo mna dostatnes konkretne odpovede, kedze sa nevyznam. ja potrebujem skor priamu radu co by mal/nemal gramofon mat a pod...
Nech sa páči - aj takýto mám doma - je na celkom dobrej úrovni - sú k tomu reprobedne ARS8104.54 - 4ohm max. 2*15W Osadenie 1x ARN 5604 a výškový reproduktor 1x ARV 165 - výhybka je riešená cez kondenzátor...
Ale pozor! Starý gramofón nie je vhodný na počúvanie novších platní (70-80 roky) pretože tieto historické gramofóny mali ešte rýchlosť 78 otáčok za minútu a mali hrubšiu oceľovú ihlu - ako terajšie používané takže - ak si pustíte novšiu platňu na takom prehistorickom gramofóne tak vám ju rozryje a budete mať po nej...
A čo také ešte? Hm.. čo sa týka prenosky vyberaj si magnetodynamickú prenosku pretože tá má menšiu prítlačnú silu ako kryštáľová prenoska tým pádom menej poškodzuje platne pri prehrávaní a menej sa opotrebúvajú, no magnetodynamická prenoska potrebuje ešte predzosilňovač narozdiel od kryštáľovej prenosky ktorá nie. Takže tak...
pawlo, to vazne? neverim ze by vyrobcovia ratali s tym, ze ludia co si kupia novy gramofon budu pustat vylucne nove platne. urcite sa musi dat nastavit pocet otacok
ak som dobre pochopil, tak chceš gramec, zosík a aj nejaké reproduktory - na čo je 100 eur setsakramensky málo za tú sumu by som odporučil kúpiť nejakú starú Teslu a k tomu nejaké slušnejšie slúchadlá - bude to síce nad 100 eur, ale ver je to to najlacnejšie, za čo sa dá kúpiť niečo aspoň na spodnej hranici poriadneho zvuku
a aby som nezabudol - pred kúpou gramec rozhodne vyskúšať - či nekolíšu otáčky, atď. atď...
@neway- neide o počet otáčok ale o ihlu ktorá je asi 5krát hrubšia ako drážka ,,terajších platní z 80tych rokov,, - no teraz vravíme o veľmi-veľmi starých gramofónoch - ktoré doma na povale už asi bežný človek nenájde.
@Neway pokiaľ viem, 33 a 45ky sú kompatibilné, rozdiel je akurát v rýchlosti... (ktorá musí byť na každom poriadnom gramci nastaviteľná) - čo je totálne mimo sú staré 78mičky, ktoré majú o dosť hrubšiu ihlu (ktorá by 33jkové a 45kové platne zlikvidovala) - keď tak ma Pawlo opraví
@nirvanka - no ešte niečo vymyslím. Tak sa spýtam - čo máš všetko doma?? (máš nejaké staré zosilovače napr. značky tesla? - väčšina z nich z vyššej triedy má vstup z magnetodynamickej prenosky) - alebo aj niektoré rádia (napr. tesla RM820S) má tiež vstup...
Keby sa u teba niečo také našlo tak by sme mali po probléme.
@Pawlo to je pekné, že chceš niečo vymyslieť, len z hľadiska kvality zvuku by som bol na výstup (tj. aj zosilňovač) vyberavejší predsa len, bola by obrovská škoda, keby to celé brzdí "nie-práve-HiFi-zosilňovač"...
@Pawlo nie, nic take doma nemam, ale co si teraz pozeram gramofony na nete, tak som nasla take, kt. uz maju zosilovac aj reproduktory vstavane. cize teraz celkom nechapem co to tolko riesite . nie je vyhodnejsie ked to je uz vstavane ? alebo je to problem ? alebo ... ?
@Eraser - bola určená cenová hranica - tak sa podľa toho riadim. Keby sa jej podarilo kúpiť gramofón aj s reprobedňami čo som vyššie uviedol link tak by to bola trefa do čierneho - myslím že by to nestálo veľa a aj zvuk je na dobrej úrovni Zbytočne sa tu rozprávať o nejakých Technics - hoci aj o 20ročných pretože čo viem boli v minulosti predávané len v Tuzexe a to tiež za nemalé sumy - takže ani ich ponuka v bazároch ponuka nie je veľmi veľká kdežto na tú teslu sa dá natrafiť
@Nirvanka problem často býva v kvalite... mám tu síce jeden starší kúsok aj s reproduktormi a nehrá to zle, ale to bol jeden z tých lepších kúskov... keď tak hoď linky
@nirvanka - brŕŕ... môj názor ruky preč Možno vyzerajú pekne a lákavo - no ver tomu že to nemá kvalitatívne na žiadnu 20 ročnú teslu. Som zvedavý ako budú vyzerať tieto stroje o 20 rokov
(inak ja si teraz nekupujem gramofon, ktory chcem mat najblizsich 20 a viac rokov . aj keby vydrzal len 5, tak by ma to nenastvalo, kedze ked budem zarabat urcite do toho vrazim viac € )
btw, mal som možnosť počuť reproduktory podobné týmto » lenco.sk/gramofony/2750g... a nieže by zneli zle, ale zneli ešte horšie... a už len z princípu - vpratať do tej ceny aspoň trochu kvalitný gramo, zosilňovač a repro je nemožné...
určite určite Tesla a nie takéto podobné čínske plastové škrabače platní... Jednak prítlak hrotu na platňu je katastrofálne vysoký a je v nich kryštálová prenoska.. príklad.. Tesla NZC 420, je to Teslácky gramofón vyrábaný od roku okolo 1983, má v sebe vstavaný zosilňovač (čiže nastavenie hlasitosti, výšok, basov, vyváženia) a takisto má aj predzosilňovač pre magnetodynamické prenosky, šetrnejšie k platniam (menšia síla hrotu na platňu). » elektro.bazos.sk/inzerat/3721878... ......cena 30 euro už aj s magnetodynamickou prenoskou (z fotky tipujem nejakú Ortofon OMB5E).. a ked´že nemáš reprobedne, našiel som tiež Teslácke ARS934 za 50 €. Bedne sú kvalitné drevené, vybavené 2-pásmovými reproduktormi (výškový + hĺbkový-basový), výkon 1 reprobedne 15W x 2 = 30W výkon. Majú dobrý pekný zvuk, k NZC420 presne budú pasovať ... » elektro.bazos.sk/inzerat/3721878... ..... a za 80€ máš kvalitnú zostavu vyššej triedy... samozrejme je to len orientačné, že do 100 eur sa pri Tesláckych zostavách v pohode vojdeš a sú určite kvalitnejšie ako tie čínske somariny
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
hlavne nech sa to toci nie?
ale ked pri kazdom su ine kecy a ja si neviem vybrat, tak len chcem vediet, ze ci je nieco na co si mam dat pri kupe pozor...
2. aké je tvoje výstupné zariadenie ? (tj. aký zosík, repro / slúchadlá ?)
1) no cca tych 100 €... dajme tomu. maximalne, viac asi nie
2) hmm ? napr taketo otazky som chcela , kedze netusim.. co som pozerala, tak vacsina/vela gramofonov ma zabudovane reproduktory...
fúha... no skúsme to takto - kupuješ gramec kvôli kvalite zvuku, alebo kvôli niečomu úplne inému ?
neviem ci to "fúha" patrilo k bodu 1) alebo 2)...
ak k 1), tak momentalne nemozem vrazit do gramofonu viac a myslim si, ze aj za tuto sumu sa da kupit schopna vec.
a k tvojej otazke - jasne, ze mi ide o zvuk (o co ine ??), ale tazko zo mna dostatnes konkretne odpovede, kedze sa nevyznam. ja potrebujem skor priamu radu co by mal/nemal gramofon mat a pod...
Ale oplatilo sa hraje ako za mladi
Ihlu si môžeš zo skla a môžeš to ťahať ručne po drážkach platní - ak trafíš presné otáčky tak ti to bude aj potichu hrať
No skúšaj to len na veľmi poškodených LPčkach
Nech sa páči - aj takýto mám doma - je na celkom dobrej úrovni - sú k tomu reprobedne ARS8104.54 - 4ohm max. 2*15W Osadenie 1x ARN 5604 a výškový reproduktor 1x ARV 165 - výhybka je riešená cez kondenzátor...
ak som dobre pochopil, tak chceš gramec, zosík a aj nejaké reproduktory - na čo je 100 eur setsakramensky málo za tú sumu by som odporučil kúpiť nejakú starú Teslu a k tomu nejaké slušnejšie slúchadlá - bude to síce nad 100 eur, ale ver je to to najlacnejšie, za čo sa dá kúpiť niečo aspoň na spodnej hranici poriadneho zvuku
a aby som nezabudol - pred kúpou gramec rozhodne vyskúšať - či nekolíšu otáčky, atď. atď...
ja mam taky starsi doma, a je to uzasna vec
Keby sa u teba niečo také našlo tak by sme mali po probléme.
@Pawlo to je pekné, že chceš niečo vymyslieť, len z hľadiska kvality zvuku by som bol na výstup (tj. aj zosilňovač) vyberavejší predsa len, bola by obrovská škoda, keby to celé brzdí "nie-práve-HiFi-zosilňovač"...
» lenco.sk/gramofony/2750g...
» lenco.sk/gramofony/2957-...
(inak ja si teraz nekupujem gramofon, ktory chcem mat najblizsich 20 a viac rokov . aj keby vydrzal len 5, tak by ma to nenastvalo, kedze ked budem zarabat urcite do toho vrazim viac € )
btw, mal som možnosť počuť reproduktory podobné týmto » lenco.sk/gramofony/2750g... a nieže by zneli zle, ale zneli ešte horšie... a už len z princípu - vpratať do tej ceny aspoň trochu kvalitný gramo, zosilňovač a repro je nemožné...
tento je perfektný, aj dizajnovo - je taký retro aj super hrá. Mám ho aj ja odporúčam...
» www.supernakup.sk/porovnanie-cien...