Čaute, riešim trošku dilemu. Chcel by som ísť študovať históriu a archeológiu, poprípade egyptológiu, s najväčšou pravdepodobnosťou na UK v Prahe. Neviem ale, z čoho by bolo fajn ísť maturovať. Dejepis a k tomu čo? Zajtra tie predmety treba odovzdať. Diki
Ja študujem históriu a maturoval som z dejepisu a z občianskej. Nepotreboval som to, ale je to užitočné z tých predmetov viac vedieť. Rovnako môže byť ale dobrá, alebo možno aj vhodnejšia, než občianska, aj geografia. Pri archeológií by sa ti mohli hodiť aj väčšie znalosti z biológie.
Teraz ma napadlo, že na archeológií sa dajú využiť dokonca aj znalosti z chémie - pri dendrochronológií a pri rádiokarbónovej metóde (pri datovaní).
Ale tak myslím, že je to viac menej na tebe, v čom si dobrý alebo čo ťa baví, podľa toho by som sa riadil, ak nemá škola konkrétne požiadavky, z čoho by si mal maturovať, alebo čo by si mal už pri nástupe vedieť.
Ono ide o to, že na základnej som miloval matematiku, čiže som rozhodol ísť na matematické gymnázium. Ti znamená, že maturujem z:SJL, AJ, MAT a vyberám si minimálne jeden predmet. Proste maturovať musím aspoň zo 4 predmetov a doteraz som bol v tom, že si tam šupnem ten dejepis a som za vodou. V požiadavkách Karlovky som nič o maturitných predmetoch nevidel, no aj tak si chcem dať také, aby to bolo najvhodnejšie. Kebyže si dám 4 predmety +1 dobrovoľný, tak by to bolo fajn asi SJL,AJ,MAT,DEJ,BIO....... trochu zvláštna kombinácia. Myslíte, že mi treba maturitu dejín umenia?? Lebo sú to dejiny, no neviem, či to využijem v mojej kombinácii. Nemám problém so žiadnym predmetom, čiže kľudne by som šiel maturovať aj MAT,FYZ?INF . Len proste si chcem dať také predmety, aby som nič neposral
karlovke, chvalabohu, na maturitnom vysvedčku vôbec nezáleží, keďže robíš prijímačky (čo mi príde, narozdiel od svk univerzít, sprvaodlivé), takže si kľudne vyber, čo ti ide najlepšie. a pripravuj sa.
Ďakujem pekne za rady . Maturujem teda SJ,AJ,MAT,DEJ a to piate myslíte, že bude lepšia biológia alebo chémia. Nemám problém ani s jedným, ale tak chcem mať ten, čo využijem viac.
Kľudne. Ja som nad tým ani neuvažoval, keďže na oboch stredným, kde som bol ten predmet nikto nebral vážne (u nás sme to mali ako kultúrnu náuku či dačo také), ale ak to u vás beriete seriózne, tak prečo nie, nič tým nepokazíš, a určite tam budú veci, čo sa ti hodia.
@kaiser pokiaľ človek pri štúdiu príde na to, že sa tomu nechce venovať celý život, v tom prípade súhlas. inak asi ako každá práca, ktorá pozostáva z 90% nikdy nekončiacej intelektuálnej činnosti. buď pre to človek žije, alebo mu prepne.
Samozrejme, Justme s tým musí počítať, ale pochybujem, že o tom nevie. Štyria z desiatich ľudí, keď sa dozvedia že študujem históriu mi povedia to čo ty... Nerobím si o tom ilúzie, ale bol si toho vedomý, keď som dal štúdiu histórie prednosť pred právom. Niekto študuje pre diplom, niekto pre prácu a niekto... pretože ho to zaujíma.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
Ale tak myslím, že je to viac menej na tebe, v čom si dobrý alebo čo ťa baví, podľa toho by som sa riadil, ak nemá škola konkrétne požiadavky, z čoho by si mal maturovať, alebo čo by si mal už pri nástupe vedieť.
Ináč píšem, že históriu ŠTUDUJEM. Nie všetci študujú kvôli diplomu a očakávaniu práce...