Je večer, ste na frekventovanej ulici, čakáte dajme tomu na zastávke, kde je veľa ľudí, kúsok od vás si všimnete fyzickú potýčku medzi mužom a ženou, žena kričí, že ju okráda, nech vypadne a podobne, je však jasné, že sa poznajú, muž ju nebije, ale drží,
@zirafkaadka jj, asi. ale proste donedávna som sa nebála absolútne v noci chodiť sama, lebo proste veľké mesto, vždy všade ľudia, a vlastne sa nebojím ani teraz, lebo som debil, ale asi by som mala začať.
vieš čo, mne sa stali už také prípady, že som vážne rozklepaná už aj cez deň, keď mám niekam ísť. Už len to pomyslenie na to mi spôsobuje zimomriavky. Chvalabohu sa mi ešte nikdy nič nestalo...musím si zaklopať...ale tak zažila som to. A je to fakt nechutný pocit, keď ťa niekto obťažuje na ulici.
Ževraj čím viac ľudí je v takejto situácii okolo obete tým je väčšia šanca že nikto nezakročí lebo každý očakáva že zakročí niekto druhý. A že v takej situácii je potom lepšie volať o pomoc konkrétnu osobu (kedže nevieme meno tak len hej ty tam alebo slušnejšie ako len pomoc.
tak to to vo svete beží nie len u nás, ľudia sa boja do niečoho sa púšťať ak by tym riskovali svoj život..radšej sa otočia a idú preč nič s tým nechcú mať..to nie je žart ale krutá realita viď video
sedem svedkov, film presne k tomuto. dosť do mňa vsiakla hlavne výpoveď postavy hranej jánom jamnickým.
a nie je to vôbec hlúpa otázka. sám neviem, ako by som sa zachoval. nebudem hrdina a nepoviem, že by som pomohol.
ale výčitky svedomia vo mne vyvolajú aj ďaleko menej vyhrotené situácie a neschopnosť včas či vôbec zakročiť, takže táto situácia by asi nejakú akciu vyprovokovala.
@zirafkaadka ľudia, ľudia. a čo by si teda urobila?
@thrwtchr pozri, keď je to chlap, ktorému sa ja rovnať nemôžem a je agresívny, tak by som niekoho stiahla na ulici. Už nie raz sa stalo, že som niečo riešila. Raz mlátili jedného chalana pred školou tak som zakročila. Nemysli si, že som sa tam postavila ako rambo, ale keď ľudia videli, že som začala robiť niečo tak pribehli aj chalani zo zástavky. Ale je to diskutabilné. Hlavne musíš zvážiť aj svoje "zdravie" a bezpečnosť.
za bieleho dňa. ľudia čo stoja cez ulicu zastavujú a pozerajú sa, ľudia na chodníku pri tebe, sklopia zrak a rýchlo idú preč. ľudia sú zbabelci. netvrdím, že by som ja niečo urobila, ale niežeby som sa ja bála chodievať po uliciach a tak, ale od istej skúsenosti viem, že nezáleží na tom, či je noc alebo deň. máloktorí sa odvážia a neboja sa. každý si radšej hľadí svojho.
súhlasím s @zirafkaadka ak zakročíš ty, možno sa k tebe niekto pridá. bohužiaľ, len možno.
Toto je strašne smutné fórum najmä kvôli tomu, že je to absolútna pravda. Väčšina ľudí prejde okolo a ani sa nepozrie. Ja som videla veľa takýchto videí a je to na zaplakanie ..
aj v amerike bol tuším prípad, že v noci jeden chlap napadol ženu, a keď jej chcel okoloidúci pomôcť, útočník ho poranil nožom. útočník ušiel a ten zranený chlap ostal ležať na chodníku niekoľko hodín, chodili okolo neho ľudia a nik mu nepomohol. nakoniec pri prevoze do nemocnice zomrel.
alebo iná žena ktorá v nemocnici v čakarni odpadla a nik jej nepomohol. ležala tam v tej čakárni až kým nezomrela. v nemocnici. medzi kopou ľudí!
zalezi ci by mal zbran, ak hej urcite by som nepomohol alebo ak by bol vyslovene nejak inak nebezpecny a ja by som nemal zbran to iste. Vlastne zdravie je na prvom mieste.
Ja by som sa bal niekomu pomoct v tomto state...tuna ked niekomu nahodou pomozes tak este ty skoncis v base...ako dobre uz som par krat pomohol a skoro som dostal na pi*u ale aj tak...a mam take dni ze nemam problem cloveku pomoct a zase take dni ze na vsetkych kaslem...ja viem je to mozno odomna blbe ale tak co uz...
kamarat si tak siel domov, videl ze chlapik tlcie zensku jemne zakrocil a nakoniec ta zenska este svedcila proti kamosovy a kricala ponom co sa do nich stara, za tu podmienku mu to nestalo
Video ma teda riadne zdvihlo zo stoličky, tak stará paní zakročila, dve mladé baby ho tam bijú taškami a chlap vytiahne mobil a natáča. Úžasné...
Záleží od situácie. Ak by to boli dvaja ožratí cigáni, čo na seba ziapú na ulici, nepozastavila by som sa. Ak by to boli dvaja "normálne" vyzerajúci ľudia, a on by bol vyslovene agresívny, tou rukou by jej trhal, ziapal na ňu vulgárne nadávky a atď, prosto by som tu situáciu vyhodnotila ako nebezpečnú, volala by som 158. Ak by to bolo také vážne, že už jej dal facku a polícia ešte neprišla, asi by som poprosila nejakého chlapa (alebo dvojicu), či náhodou nechcú zasiahnuť. Ale zase si neviem predstaviť, žeby zasiahli a niečo by som im stalo, bola by to moja vina...
Vôbec si však neviem predstaviť, ako by som sa zachovala, kebyže v noci nejakej uličke narazím na takúto situáciu. So svojimi 163cm a sotva 50 kilami by som toho moc nezmohla, možno by som naňho zakričala, dala mu sprej do oči a utekala aj s tou babou alebo čo... ale určite by som sa netvárila, že to nevidím a nešla by som kľuďne domov.
@burble No vzhľadom na to, že to bol chlap a tí dvaja ležali (teda mal ideálnu pozíciu zasiahnuť) to za chytré nepokladám. :/ Ako neviem, ťažko povedať, ale myslím, že keď ho išiel točiť s týmto zámerom, min. by zakričal "okamžite prestaň, natáčam ťa, je ti vidieť tvár!" alebo niečo také. A on toho chlapa akože dusil, čiže tam ide o čas, neviem.... rozhodne by som zasiahla (byť chlapom) inak.
ja som bola svedkom takej situácie, že na vlakovej stanici dnu medzi ľuďmi jeden róm surovo mlátil staršieho bezdomovca. najprv som si nič nevšimla, ale potom mi prišlo divné,že sa všetci pozerajú (asi 20 ľudí, medzi nimi aj muži) len do jedného smeru a na zemi je krv. bola som v šoku, asi o minútu prišla jedna pani si kúpiť lístok a uvidela ich ,tak sa spýtala predavačiek, či nezavolajú políciu a či mienia s tým niečo robiť. len pokrčili plecami ,že to nie je ich problém, veď oni si spokojne sedeli za sklom. priznám sa, že ani ja som nič neurobila, možno z toho šoku, alebo zo strachu.. kým som sa spamätala a chcela som ísť von zavolať políciu, ten róm utiekol. policajti prišli asi 5 minút po incidente a nevedeli ho nájsť. doteraz sa cítim previnilo, že som hneď nezavolala pomoc..
Naozaj neviem. Takto spokojne v kresle si hovorím, že možno aj áno, ale byť tam, tak rozmýšlanie by bolo asi iné
No videl som scénu v ktorej by som určite nezakročil.
Zástavka MHD kde čakalo cca 10 ľudí a za ňou "bitka". Dvaja chlapíci kopali nejakého človeka (plaziac sa od nich preč na zemi kričal o pomoc), no nikto sa ani len neotočil. Ja som to pozoroval len chvíľku z autobusu ktorý tam na nejakých pár sekúnd zastavil, takže neviem ako sa to skončilo. Štastne asi nie.
Tak hlavne by som zavolal políciu, potom nejakú inú pomoc, možno by som mu nič nehovoril len by som sa okolo nich začal motať, postávať, telefonovať... a sledoval ako zareaguje.
Myslím, že je to hlavne o tom,ako sa bojíme o seba.Už som počul toľko príbehov ako sa snažil byť niekto hrdina na ulici a dostal výprask, skončil na vozíku, vypichli mu oko alebo mal doživotne problémy a aj títo ľdia v tichosti neskôr priznali, že to za to nestálo, že zachránený sa nakoniec ukázal ako nevďačný hlupák... ten elevator experiment, videl som sa ako jeden z tých, čo by ostali zamrazený stáť a nerobili nič, možno po chvíli odišli. Možno sa to zmení, ale viem,že už som sa v podobných situáciách zachoval hlúpo a je mi to ľúto.
efekt okoloidúceho... skôr sa dočkate pomoci na pustatine ako v centre mesta. ked sa vina rozloží na viac osôb ľudia si to vo svojom svedomí ľahšie ospravedlnia
(to video je sila. dieta prejde dodávka a prejde okolo necho more ľudí no nik nepomôže...)
Mno, tazko povedat. Niektore zenske si za to mozu same, tak si to aj zasluzia. Vzhladom na to, ze nie som nejaky extra chlapak, zakrocovat mozem len slovne, co by som zrejme aj spravil.
ja to ignorujem, kedze zial som uz neraz pocul o takto umelo vyvolanych konfliktoch, kedy obaja hadajuci sa boli vlastne komplici a nic netusiacich samaritanov v tom zmatku okradali. a to, co si popisala ty, sa tomu dost podoba
ale keby to bolo ozaj ze nasilie pachane na zene, tak... nemam sajnu
raz som čakala na zastávke (kde býva vždy najviac ľudí) na bus, bol to posledný spoj. pár metrov odo mňa začal cigáň mlátiť dievča, ležala na zemi a on do nej kopal. stálo tam plno chlapov ktorí by ho mohli sundať a nikoho ani nehlo! tak som vytasila mobil a kým som zavolala policajtov, zastavil taký starý dedko s autom pri nich, vystúpil a zmastil ho ako prašivého psa.
z toho mi tak vyplynulo, že tuto páni čo trávia každý druhý deň v posilke sú akurát tak na dve veci. na hovno a na nič.
@burble ziadna kurva mi za to nestoji zeby som si spinil ruky ... podla mna su chlapi dost v pohode stvorenia od prirodzenia ... ked ich dajaka zena najebe, ano, potom moze niektorym prepnut .... ale tak nech si zeny znasaju to, co sposobili
stalo sa mi to. skričal som, pusť ju. Chlap išiel na mňa, ja v šoku ako zamrazený, žena medzi tým ušla a keďže nie som najmenši, tak si to chlap na pol ceste rozmyslel. Ale bol som prekvapený.. Za normálnych okolností by som nemal problém chlapa skoliť ale odrazu som stal na mieste a nemohol som ísť dopredu ani dozadu. Preberal som si to v hlave a dnes by som už bol na pripravený. A asi najviac by som bol pripravený na útek, lebo to stačí a žena ma možnosť utekať.
Kľučové je skričať (je pravda, ze v okruhu 5 metrov na koncerte prekričím speváka), aby chlap tú obeť pustil a ona moha újsť. A samozrejme, udržiavať si rozumnú vzdialenosť.
ale keby bola obeť môj veľmi blízky človek, tak by som sa bál o toho útočníka, aby som nezabil. V tej chvíli asi nie, lebo mi to bolo jedno ale vtedy nemám zľutovanie, ale asi keyb ma uvidel zúracieho tak by začal utekať. Ak nie, tak je možné, že by som ho zabil alebo on mňa.. Utekať by som ho nechal, lebo ten blízky človek je pre mňa prednejší a ostal by som s ním ho obímať, ale keby nezačal predomnou utekať tak idem slabiny, oči, genitálie, hodiť pod auto či električku..
To je ako ohrozenie môjho života. Vtedy necitiš bolesť, môžeš na tú chvílu mať až 6 násobnú väčšiu fyzickú silu. Ľudia važne, ak uvidíte zúriaceho človeka, môžte vtedy všetky bojové športy sveta, utekajte pred ním.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
A sahal na mňa, uchýl velke mesto, vela individuii
tak to to vo svete beží nie len u nás, ľudia sa boja do niečoho sa púšťať ak by tym riskovali svoj život..radšej sa otočia a idú preč nič s tým nechcú mať..to nie je žart ale krutá realita viď video
ja by som asi zavolal policiu..zalezi od toho, ci je dotycny nejaka skrina alebo nie
a nie je to vôbec hlúpa otázka. sám neviem, ako by som sa zachoval. nebudem hrdina a nepoviem, že by som pomohol.
ale výčitky svedomia vo mne vyvolajú aj ďaleko menej vyhrotené situácie a neschopnosť včas či vôbec zakročiť, takže táto situácia by asi nejakú akciu vyprovokovala.
@zirafkaadka ľudia, ľudia. a čo by si teda urobila?
@uggla každý, každý. a čo by si teda urobila?
súhlasím s @zirafkaadka ak zakročíš ty, možno sa k tebe niekto pridá. bohužiaľ, len možno.
alebo iná žena ktorá v nemocnici v čakarni odpadla a nik jej nepomohol. ležala tam v tej čakárni až kým nezomrela. v nemocnici. medzi kopou ľudí!
to je na zamyslenie si myslím
a rozhodne sa tým nechcem chváliť...
je to tazke pretoze nevies co riesia a poznam zenske,ktore zacnu vyvadzat pre picovinu na uplne prehnanej urovni
kebyze jej chce ublizit, snazil by sa ju dajak umlcat aby si ich nevsimali a nepoculi tolki ludia
Záleží od situácie. Ak by to boli dvaja ožratí cigáni, čo na seba ziapú na ulici, nepozastavila by som sa. Ak by to boli dvaja "normálne" vyzerajúci ľudia, a on by bol vyslovene agresívny, tou rukou by jej trhal, ziapal na ňu vulgárne nadávky a atď, prosto by som tu situáciu vyhodnotila ako nebezpečnú, volala by som 158. Ak by to bolo také vážne, že už jej dal facku a polícia ešte neprišla, asi by som poprosila nejakého chlapa (alebo dvojicu), či náhodou nechcú zasiahnuť. Ale zase si neviem predstaviť, žeby zasiahli a niečo by som im stalo, bola by to moja vina...
Vôbec si však neviem predstaviť, ako by som sa zachovala, kebyže v noci nejakej uličke narazím na takúto situáciu. So svojimi 163cm a sotva 50 kilami by som toho moc nezmohla, možno by som naňho zakričala, dala mu sprej do oči a utekala aj s tou babou alebo čo... ale určite by som sa netvárila, že to nevidím a nešla by som kľuďne domov.
No videl som scénu v ktorej by som určite nezakročil.
Zástavka MHD kde čakalo cca 10 ľudí a za ňou "bitka". Dvaja chlapíci kopali nejakého človeka (plaziac sa od nich preč na zemi kričal o pomoc), no nikto sa ani len neotočil. Ja som to pozoroval len chvíľku z autobusu ktorý tam na nejakých pár sekúnd zastavil, takže neviem ako sa to skončilo. Štastne asi nie.
(to video je sila. dieta prejde dodávka a prejde okolo necho more ľudí no nik nepomôže...)
» www.pouzimerozum.sk/2011/07/19/efek...
ale keby to bolo ozaj ze nasilie pachane na zene, tak... nemam sajnu
Keď sa vláči s kokotom, tak jej ani zastávka plná ľudí nedodá mozog
z toho mi tak vyplynulo, že tuto páni čo trávia každý druhý deň v posilke sú akurát tak na dve veci. na hovno a na nič.
Kľučové je skričať (je pravda, ze v okruhu 5 metrov na koncerte prekričím speváka), aby chlap tú obeť pustil a ona moha újsť. A samozrejme, udržiavať si rozumnú vzdialenosť.
To je ako ohrozenie môjho života. Vtedy necitiš bolesť, môžeš na tú chvílu mať až 6 násobnú väčšiu fyzickú silu. Ľudia važne, ak uvidíte zúriaceho človeka, môžte vtedy všetky bojové športy sveta, utekajte pred ním.