Robíme projekt o hodnote ľuského života... Akú cenu má podľa vás ľudský život? Dá sa to vyjadriť v čislach? Cenia si ľudia život dostatočne? Váš názor prosím ...Ďakujem
ludsky zivot nema konstantnu hodnotu.. zalezi ci si kupujes listok na archu (napr ako vo filme 2012 - 1 miliarda eur za cloveka) alebo ci si kupujes gulku (naboj... ten stoji par centov)
cena života .. to je relatívne. Podľa mňa väčšiu cenu má vedomie a duševná prítomnosť. Bez ducha a mysle je telo len kopou neužitočných svalov a kostí.
Ale to čo je najviac je vedomie, uvedomovanie si samého seba v reálnom čase a chápanie svojej vlastnej existencie
Život má cenu napr výhodnú alebo nie, záleží či vie človek sám, čo je pre neho najvýhodnejśie robit´ a kde, s kým, ako dlho, či to vod dobre.... V číslach sa vyjadriť nedá, lebo aj tie počty niečo stoja a niečo by nám stále unikalo, lebo pamäť nie je dokonalá...áno, každý si cení život tak, ako vie. A to je dosť...a dá sa vyjadriť časť žviota v číslach ale nikdy nie celý život...keby sa život nedal zaplatiť, ako to, že prgány sa dajú predať, vajíčka a spermie sa dajú speňažiť a za čas v práci dostávame výplatu alebo lekári dostávajú za udržiavanie ľudí pri živote peniaze? Ešte aj to dýchanie vzduchu niečo stojí, lebo minimálne za to niekto platí poisťovniam(sociálnej, zdravotnej). Záleží, akosi to človek v živote nakombinuje, ak má byť lacnejší alebo drahší než niekto iný a verím tomu, že každý má svoju hodnotu a niekto je viac a iný menej...ale našťastie sa to odmerať nedá, len odhadnúť...keby nad každým poletovala cenovka, možno by som zistila, preco sa cítim menejcenná
Pokiaľ sa budeme hrať s cenami napríklad zdravotníckych procedúr zachraňujúcich život, tak sa dá dopracovať k niečomu vzdialene pripomínajúcemu "hodnotu života", napríklad z perspektívy zdravotných poisťovní.
Podľa nejakej inej hry s číselkami o tom, koľko zisku nejaký človek za život vyprodukuje zamestnávateľovi, sa dá prísť k nejakej hodnote života z pohľadu zamestnávateľa.
@16 predbehol ma. Len doplním že to nie je len z pohľadu tretích strán. Ak človek napríklad ide do zamestnania a dohodne sa na mzde tak v podstate predáva svoj čas na tomto svete a ten je obmedzený takže aj takto človek môže vyzerať hodnota vášho života.
Jasné život má pre každého rozumného človeka obrovskú hodnotu ale nekonečno to nie je. A je to veľmi individuálne. Napr. Moja mama má pre mňa určite vyššiu hodnotu ako pre náhodného človeka.
@depropex ťažko povedať, isteže by mala byť zachovaná integrita a identita osoby a ak sa nebavime o posmrtnom živote(čo ja veľmi nerád) taká chvílková duševná nesloboda neviem či sa dá zovnávať s ľudským životom Samozrejme ale záleží na určitom prípade... tu sa objavuje zaujimavá téma samovrážd ale dotoho by som moc nezachádzal...
Celkovo ale vychádzam že...
Ľudský život ak si dobre pamatám definíciu je - najvyššou možnou fyzickou hodnotou jednotlivca
veľkú, ale nie všetci si to uvedomujú... ak človeka niečo dlhodobo trápi alebo ťaží, tak ho nenávidí a radšej by sa zabil, než by to mal ďalej znášať, ale potom prídu chvíle, kedy sa človek cíti šťastný a začne si svoj život lepšie uvedomovať... číslami sa to vyjadriť myslím nedá
"Podľa mňa väčšiu cenu má vedomie a duševná prítomnosť. Bez ducha a mysle je telo len kopou neužitočných svalov a kostí.
Ale to čo je najviac je vedomie, uvedomovanie si samého seba v reálnom čase a chápanie svojej vlastnej existencie"
... Ono totiž niektoré tézy tvrdia niet bytia bez vedomia ale..
Nemožno teda tvrdiť že ľudský život( v téme sa pýta na ľudský!!!) je menej ako vedomie lebo ľudský život už vedomie obsahuje (výraz už kalkuluje z vedomím) ľudský život zahrňa vsetko tebou vymenované
Lenže ty si v tvojom komente povedal "cena života" , v tom prípade sa hovorí o živote (nie ľudskom ale všeobecne) v ktorom si daný jedinec (nemusí)neuvedomuje sám seba... ale to už je len moc zložité A mimo tému
Ja len že myslienka to nebolá zlá len on sa pýtana na tie "hrušky" a ty hovoríš o ....
@depropex skôr som to myslel že som sa s ním aj ja naťahoval a ked som zas vidle tie vyklady jeho kedže si netagoval jeho nck preto mi to prišli vtipné ty einstein
@barky tak si mal hneď povedať že vravíš o ňom lebo to čo si napísal sa dalo vyložiť dvojako. A úprimne, nečakal som iný význam než ten aký som pochopil
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Poniektorych ludi by som vycislila tak na 10 eur a dva gastro pasy
museli by ste to zazit
Ale to čo je najviac je vedomie, uvedomovanie si samého seba v reálnom čase a chápanie svojej vlastnej existencie
Podľa nejakej inej hry s číselkami o tom, koľko zisku nejaký človek za život vyprodukuje zamestnávateľovi, sa dá prísť k nejakej hodnote života z pohľadu zamestnávateľa.
A tak ďalej ...
Jasné život má pre každého rozumného človeka obrovskú hodnotu ale nekonečno to nie je. A je to veľmi individuálne. Napr. Moja mama má pre mňa určite vyššiu hodnotu ako pre náhodného človeka.
Celkovo ale vychádzam že...
Ľudský život ak si dobre pamatám definíciu je - najvyššou možnou fyzickou hodnotou jednotlivca
"Podľa mňa väčšiu cenu má vedomie a duševná prítomnosť. Bez ducha a mysle je telo len kopou neužitočných svalov a kostí.
Ale to čo je najviac je vedomie, uvedomovanie si samého seba v reálnom čase a chápanie svojej vlastnej existencie"
... Ono totiž niektoré tézy tvrdia niet bytia bez vedomia ale..
Nemožno teda tvrdiť že ľudský život( v téme sa pýta na ľudský!!!) je menej ako vedomie lebo ľudský život už vedomie obsahuje (výraz už kalkuluje z vedomím) ľudský život zahrňa vsetko tebou vymenované
Lenže ty si v tvojom komente povedal "cena života" , v tom prípade sa hovorí o živote (nie ľudskom ale všeobecne) v ktorom si daný jedinec (nemusí)neuvedomuje sám seba... ale to už je len moc zložité A mimo tému
Ja len že myslienka to nebolá zlá len on sa pýtana na tie "hrušky" a ty hovoríš o ....
tak sa ospravedlňujem, moja chyba