Minule pri darovani krvi, som sa docitala ze muz ktory ma alebo mal sexualny pomer s dalsim muzom, nemoze darovat. Je to podla vas spravodlive? Ze homosexual darovat nemoze, ale chalan ktory spava s inou holkou na kazdej diskoteke ano? Dost ma zaskocilo
ani chalan co spava s nejakou na kazdej diskoteke nemoze- ked si si nevsimla je tam tam aj otazka ci sa ti zmenil sexualny partner za poslednych 6 mesiacov.
takze ak si kokot a nepriznas to, mozes darovat. ale to je tak isto aj u homosov, nepriznaju - kto im to dokaze?
» bartkovsky.blog.sme.sk/c/375432/je-dis...
prečitaj si toto, a mysli na to že tu predsa nejde o diskriminaciu darcu, ale o to ze mam pomoct tomu kto tu krv potrebuje a najdolezitejsia je tam prave jeho ochrana..
ano je to opodstatnene, lebo maju choroby, pozri si statistiky pohlavnych chorob a potom pis hluposti. napr taky sifilis je nevyliecitelna choroba, niektori ludia maju relapsi do konca zivota....
Ak aj je u homosexuálov častejší výskyt pohlavných ochorení, v dotazníku pre darcov sa nachádza aj otázka, či darca za posledný rok mal nového sexuálneho partnera, aj zopár otázok súvisiacich s pohlavnými a inými chorobami, navyše pred prvým darovaním by sa mala krv vyšetriť... Myslím si, že táto otázka je zbytočná a JE diskriminujúca. Nikto sa nepýta žien, či mali za posledný rok análny sex, pritom ak mali, je to to isté ako keď ho majú muži, ktorí nestriedajú partnerov ale majú jedného (ak by aj mali niečo dostať, za ten rok by sa to už dalo zistiť z krvi)
@darkestangel Ale vyskyt pohlavnych chorob je o dost vyssi u homosexualnych muzov nez u heterosexualnych zien. To nie je diskriminacia, to je statistika
@nicmanenapada uz teraz neviem ci 6 mesiacov alebo 3 mesiace sa mi to zamotalo. lebo nieco tam je este interval na tetovanie piercing operacie a tak.. ale kazdopadne ano, je tam takato casova pauza nejaka..
Ja s tebou súhlasím, chápem, že je to za účelom chrániť človeka, komu tá krv bude darovaná, ale myslím si, že práve na to sa tá krv má najprv zobrať a vyšetriť a dotazník dostatočne pokrýva riziká aj bez tej otázky
@candycloud Nechcem sa hádať, ale si strašne naivná, vobec nevieš ako funguje medicinsky priemysel a PREČO je vela chorých ľudí - t.j. Nedostatok lekárov. Vysvetlil by ti to známi riaditeľ 1 kliniky a ma viac klientov s Hiv a pohlavnými chorobami. Napr Hiv, syfilis, chlamýdie, herpes su choroby ktoré sa dajú liečiť ale v tele ti to ostane na cely život a ked sa ti oslabí imunita budeš mat relaps. Ked si o tom trochu postupuješ ak chceš zistíš prečo je to tak.
@milgamman "ak by aj mali niečo dostať, za ten rok by sa to už dalo zistiť z krvi"
Na to tam je otázka o tom, či v poslednej dobe (neviem, koľko to je v tom dotazníku, všimla som si v komentoch, že asi menej ako rok, takže možno by bolo vhodnejšie predĺžiť túto dobu) mal darca nového sexuálneho partnera
@darkestangel ja zase chapem tvoj umysel, ja to beriem ako proste dalsiu "poistku", keby daco. Ono nie vsetko sa da nie hned po nakazeni zistit z krvi, preto je ako urcita "bariera" aj ten dotaznik.
To by sa diskriminovani mohli citit vsetci:
Ludia co za posledneho pol roka zmenili partnera.
Ludia pod 50 kg.
Ludia s nizkym krvnym tlakom.
Ludia s anemiou.
Tiez by som sa mohla citit diskriminovana, ale necitim, lebo vuem, ze to ma dovod .
@xy12345 Prepac, ale niekto, kto napise syfilis s makkym i a zacne prirovnavat virusove ochorenie driemajuce v gangliach n.V s treponemou asi pravdu nema.
No keď si to takto naozaj myslis pani múdra nemam co dodať. lenže Dúfam ze nemas pravdu lebo co mam spraví od lekárov v každej jednej je ASPON 1 gram. chyba, ale vlastne sedí to máš pravdu, su to idioti. Gramatika v bežnom živote nieje podstatná, ale zato su iné podstatnejšie veci ktoré treba vedieť. Ja tomu nechápem ako môžu niektorí ľudia takto rozmýšľať, tu na birdzi si už asi aj 5ta co ti toto píšem. Ber to ako radu. @candycloud
no, lebo vacsina HIV sa vyskytuje u homosexualov/ narkomanov/ stetiek ( ale aj tak vacsina su ti homosexuali ) a proste tam je doba pri ktorej infekciu v krvi nezistis. takisto aj hepatitidy.
A ono staci raz aby sa to nezistilo a potom sa ta krv niekomu poda. A ono sa to obcas stane. Napr. u nas relativne nedavno sa par deti nakazilo hepat. C z darovanej krvi. @Darkestangel nie je to to iste, si pozri obycajne statistiky.
@helloxd na to si ako prišiel? nie je tam náhodou písané, že krv je nevhodné darovať, ak si za posledné (tuším) 3 mesiace menil sexuálneho partnera? osobne si myslím, že to je úplne to isté aj pre heterosexuálnych jedincov
@hopsuptralala1 nie je.. » www.ntssr.sk/o-darovani-krvi... pozri si, hocijaky pohlavny styk s muzom, je dovod na trvale vylucenie z darovania.. nie je tam nikde uvedene ze to neplati ak je to staly sexualny partner
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
takze ak si kokot a nepriznas to, mozes darovat. ale to je tak isto aj u homosov, nepriznaju - kto im to dokaze?
prečitaj si toto, a mysli na to že tu predsa nejde o diskriminaciu darcu, ale o to ze mam pomoct tomu kto tu krv potrebuje a najdolezitejsia je tam prave jeho ochrana..
Na to tam je otázka o tom, či v poslednej dobe (neviem, koľko to je v tom dotazníku, všimla som si v komentoch, že asi menej ako rok, takže možno by bolo vhodnejšie predĺžiť túto dobu) mal darca nového sexuálneho partnera
predsa sa krv testuje predtym na tieto ochorenia.
ja som tiez na zopar otazok v dotazniku niekedy odpovedal ano a vyradeny som hned nebol
a priklanam sa k @8
To by sa diskriminovani mohli citit vsetci:
Ludia co za posledneho pol roka zmenili partnera.
Ludia pod 50 kg.
Ludia s nizkym krvnym tlakom.
Ludia s anemiou.
Tiez by som sa mohla citit diskriminovana, ale necitim, lebo vuem, ze to ma dovod .
A ono staci raz aby sa to nezistilo a potom sa ta krv niekomu poda. A ono sa to obcas stane. Napr. u nas relativne nedavno sa par deti nakazilo hepat. C z darovanej krvi.
@Darkestangel nie je to to iste, si pozri obycajne statistiky.
Tak ako ja nemozem darovat lebo nemam 50