Co si myslíte ako skončí táto hospodárska kríza skončí? Je tato kríza podla vás len bublina ktorá sa len zbytočne nafukuje? Na konci sa vyjadrím aj ja.
Keďže sa nevyznám v politike tak neviem povedať ani náhodou..ale vyzerá to doooosť zle...keď už sa hromadne prepúšťa...myslím že aj kriminalita sa zvýši...aj všetko čo sa bude môcť doondiať sa doondie....no a neviem ako to "najvyšší" budú riešiť..
No podľa mňa je to smutné, že také niečo je, ale nevešal by som hlavu.Podľa mňa to je skôr väčšia bublina než pravda.Veď čo stále počúvame a čítame v spravodajstve?Samé zlé veci, samé prepúšťanie...takže je to zlé?V roku 2000 tu bolo okolo 13 % nezamestnaných a vešalo sa tu?Vtedy podniky nepadali?Jasné, že hej a ešte aj budú, to sa len teraz vytvára ilúzia zlej doby, aby vznikla panika.Veď všetko teraz ide dolu.Bohatí nakupujú a chudobní sa len pozerajú a stresujú, čo práve bohatým vyhovuje.Myslíte si, že naše spravodajstvo je objektívne, veď kto má pod palcom média?Bohatí, správne...Takže oni to pekne riadia a využívajú.Všade sa šetrí, znižuje...teda v skutočnosti zvyšuje zisk.My nie sme ako SR na to až tak zle.Pekne nám to euro pomohlo a vyjdeme z toho lepšie než okolité krajiny.A najviac na tom získa vláda.Prečo?Idú voľby, teraz sa ukazujú ako všetkým pomôžu a že všetko vyriešia.Je to nepriama kampaň s titulom Kto pomohol SR v čase krízy? No predsa vláda svojimi ochrannými balíčkami...Nechcem však krízu nejak minimalizovať.Existuje, len nezasahuje do našich životov až takým spôsobom ako inde.Je to väčšinou v hlavách ostatných a preto sa treba najprv vysporiadať sám so sebou.
no asi to nieje az tak nafuknute... volaju mi ludia co sa neozvali mozno 2-3 roky a pytaju sa ma, ci neviem o nejakej robote...vsade sa prepusta, platy sa znizuju a ak to takto pojde dalej, tak je to pekne v pici. no zatial to nevyzera, ze by sa to chcelo zlepsovat
Ale fakt je to zle. A zvlast u nas este aj kvoli euru. Ludia sa boja minat peniaze jak kvoli krize a malym platom, tak kvoli tomu ze este nevedia kolko eur mozu minut, a kolko by im chybalo. ale to je otazkapodla mna roka roka, a pol. Horsia je ta kriza. Fakt trzby klesaju
@cm17 ak sleduješ kroky súčasnej vládnej koalície, tak zistíš, že nerobí nič, aby nejak stabilizovala situáciu v krajine počas krízy. namiesto toho sa zaoberá somarinami, ako je zákaz fajčenia v podnikoch, aby vyvolali ilúziu, že niečo robia.
firmy rušia vzdelávacie programy pre zamestnancov, my, čo učíme na jazykovkách prichádzame o kurzy, znižuje sa produkcia, znižujú sa platy, letia študenti, dôchodci, ľuďom, ktorí mali zmluvu na dobu určitú, sa zmluva nepredlžuje a podobne... a ty hovoríš, že to nezasahuje do životov. kriste, sa poobzerám okolo seba a vidím, koľkí z mojich známych, priateľov, ich rodičov či mojich rodinných príslušníkov prišli o prácu alebo im znížili plat.
okrem toho euro nám skôr pomáha situáciu ako tak stabilizovať. tu v ČR vidím, ako im klesá koruna...
a dokedy? neviem, jebne celá ekonomika, ak sa neobjaví žiaden šikovný ekonóm, ktorý by vedel, ako na to... a pôjdeme od nuly
zoberte si príklad že za tú prvú mohla 1.sv vojna vlastene trvala 1929-1939 a zachránila ju druhá svetová vojna....za túto krízu rozhodne može USA...avšak nie Obama...Analytici už dávnejšie varovali G.W. Busha že Americké hosporástvo je ,,choréé,,a on na to kašlal....
Každú chvíľu počuť ako sa niekde hromadne prepúšťalo, ako niekto prišiel o prácu už v aj tak dosť nezamestnanom Slovensku... ak to takto ďalej pôjde, ekonomika spadne určite (aspoň podľa môjho laického názoru). Zohnať si prácu je dnes takmer nonsens, tí čo si ju vôbec udržia môžu byť radi.
a súhlasím so @14 , vždy keď niečo podobné poviem, všetci na mňa kukajú ako na debila, ale asi si neuvedomujú ako to celé môže dopadnúť :/
Podla mna sa to az tak nenafukuje.A aj keby.Ludstvo si zvyklo na prilisny luxus.Bolo nacase aby sa nieco stalo a aby niekto povedal ze: jo tak teda asi sme fakt prilis lenivi.Podla mna, vsetci doteraz povazovali mat pracu za nieco negativne alebo samozrejme. teraz je cas kedy budu ludia radi ze vobec nejaku pracu maju.
@17 súhlas. Kríza teraz je, je spôsobená asi politicky (USA), o pár rokov prejde. V budúcnosti zas nejaká bude a zas prejde. My obačajní ľudia s tým nenarobíme nič
hej, naši milí politici sa len pretŕčajú v markíze a nič nerobia. Hospodárska kríza nie je len nejaká nafúknutá bublina, ale dotýka sa priamo aj nás a naších rodín. Napr. v USA tak išli dole nehnuteľnosti, že moja rodina tam predala byt presťahovala sa 800 km. ku pobrežiu a kúpila si veľký dom s bazénom, dvoma podzemnými garážmi a jedným autom. A teraz si nerobím srandu.
no podla mna je to realita nieje to ziadna bublina...ale tak po kazdej krize prislo nieco dobre a lepsie takze verim ze skonci zachvilu a bude vsetko dobre
Určite nesúhlasím s názorom, že je to len bublina, že sa nič nedaje.
Všade sa prepúšťa, nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách.
A nei som analytička, dokonca ani analytici nevedia, kedy to skončí, takže sa k tomu vyjadrovať nebudem.
Ale určite to neskončí o pár dní, skôr o pár rokov.
@zmyja365 S tou Amerikou máš pravdu, tam sa to všetko začalo. Žial slovkom "veľmoc" sa neoznačuje náhodou, veľmocou naozaj je. A trpí tým väčšina rozvinutých krajín, nie len tá, ktorá je vinníkom. :/
@grietusha jasné, že nerobí prevratné veci.Ale tak prijíma rôzne "ochranné balíčky" , čo naozaj v skutočnosti nič neznamená.Hovorím, robí si reklamu do budúcich volieb.Takto to vyzerá, že sa naozaj snažia aj keď dokopy nič nerobia.
S tými rušeniami a škrtmi máš pravdu.Vlastníci a vedúci podnikov cítia šancu ako teraz ušetriť.Veď ľahšie sa vyhadzujú študenti,v škúšobnej lehote a iní.Nezamestnajú ich na stálo, lebo by museli platiť väčšie odvody za stálych zamestnancov a to teraz nemôžu, veď je kríza...A kto bude proti takémuto argumentu niečo robiť?Zamestnávateľ nie je povinný predĺžiť zmluvu ani ju pretransformovať na dobu neurčitú...
Čo sa týka toho rúcania podnikov a pod.Ktoré podniky popadali?No najviac sú to podniky čo majú niečo s automobilovým priemyslom.Nie sú to len samotné "spájačky" karosérii, sú to aj rôzne podniky čo robia káble do áut, čo montujú rôzne motory, rotory do volantov atď.To všetko padá v dôsledku krízy, lebo je slabý dopyt.Amerika totiž spí, lebo tam sa to začalo a teraz sú na tom najhoršie, aj keď sa tvária, že nie...
Zoberme si príklady, čo som zachytil aj z "objektívnych" médii.Jeden podnik na východe, na meno si už nespomeniem, tiež má dačo s káblami ohlásil koniec.Všetci to hádžu na krízu.Tento podnik sa presúva do Číny, kvôli lacnejšej pracovnej sile a kríza im prihrala parádny dôvod- ju samú.
Alebo príklad z môjho mesta.Na Starej Turej je Chirana injecta, ktorá bola TA3 označená za strategický podnik SR, lebo nikde v strednej Európe nie je podobná kvalitná firma na výrobu injekčných striekačiek.Hrozilo zastavenie výroby, nastalo prepúšťanie a znižovanie bonusov, príplatkov atď... Veď je kríza, nie sú zákazky.Začala sa do toho montovať vláda, že znárodní sa podnik a postaví ho na nohy.Zrazu začala na "kolenách zložená" Chirana injecta pracovať na 4-smenej prevádzke, teda nepretržite.Aha, jasné, nie sú zákazky, je kríza, tak budeme makať viac, za menej peňazí...
Je čas aby som sa vyjadril aj ja kedze už asi nik sem nehodí koment k mojej pôvodnej otázočke a kto si chce precitat môj koment neh sa paci. Upozornujem vsetkych ze je to cisto môj subjektivny pohlad na tuto krizu, je utvoreny z informacii ktore su vsetkym dostupne aj ked nie kazdy ich registuje a toto nenarazam na to ze vere idu v telke spravy, narazam na hodnotenia nestrannych ludi ktori ich tvrdenia podkladaju faktami. Ale aby som sa uz vyjadril podla mna tato kriza bude obrovska supa ktora tu neha len tich ktori su silny (nie vymakany borci z posilnovne ale silny v tom ze maju intelekt) takito ludia uz vedia ake opatrenia musia vykonat aby to predychali a ustali s mensou ujmou. Prejdem k dlzke trvania tejto krizy podla mna to nebude len tak malicka a rychla krizicka ktora pride bude silna a ked dosiahne svoje maximu( co nevie nik kedy ho dosiahne) tak po jeho dosiahnuti bude do roka a do dna vsetko OK typ nedam na trvanie lebo to sa podla mna neda ani typnút.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
firmy rušia vzdelávacie programy pre zamestnancov, my, čo učíme na jazykovkách prichádzame o kurzy, znižuje sa produkcia, znižujú sa platy, letia študenti, dôchodci, ľuďom, ktorí mali zmluvu na dobu určitú, sa zmluva nepredlžuje a podobne... a ty hovoríš, že to nezasahuje do životov. kriste, sa poobzerám okolo seba a vidím, koľkí z mojich známych, priateľov, ich rodičov či mojich rodinných príslušníkov prišli o prácu alebo im znížili plat.
okrem toho euro nám skôr pomáha situáciu ako tak stabilizovať. tu v ČR vidím, ako im klesá koruna...
a dokedy? neviem, jebne celá ekonomika, ak sa neobjaví žiaden šikovný ekonóm, ktorý by vedel, ako na to... a pôjdeme od nuly
fakt sa mi nechce zit "z ruky do huby"
a súhlasím so @14 , vždy keď niečo podobné poviem, všetci na mňa kukajú ako na debila, ale asi si neuvedomujú ako to celé môže dopadnúť :/
Všade sa prepúšťa, nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách.
A nei som analytička, dokonca ani analytici nevedia, kedy to skončí, takže sa k tomu vyjadrovať nebudem.
Ale určite to neskončí o pár dní, skôr o pár rokov.
S tými rušeniami a škrtmi máš pravdu.Vlastníci a vedúci podnikov cítia šancu ako teraz ušetriť.Veď ľahšie sa vyhadzujú študenti,v škúšobnej lehote a iní.Nezamestnajú ich na stálo, lebo by museli platiť väčšie odvody za stálych zamestnancov a to teraz nemôžu, veď je kríza...A kto bude proti takémuto argumentu niečo robiť?Zamestnávateľ nie je povinný predĺžiť zmluvu ani ju pretransformovať na dobu neurčitú...
Čo sa týka toho rúcania podnikov a pod.Ktoré podniky popadali?No najviac sú to podniky čo majú niečo s automobilovým priemyslom.Nie sú to len samotné "spájačky" karosérii, sú to aj rôzne podniky čo robia káble do áut, čo montujú rôzne motory, rotory do volantov atď.To všetko padá v dôsledku krízy, lebo je slabý dopyt.Amerika totiž spí, lebo tam sa to začalo a teraz sú na tom najhoršie, aj keď sa tvária, že nie...
Zoberme si príklady, čo som zachytil aj z "objektívnych" médii.Jeden podnik na východe, na meno si už nespomeniem, tiež má dačo s káblami ohlásil koniec.Všetci to hádžu na krízu.Tento podnik sa presúva do Číny, kvôli lacnejšej pracovnej sile a kríza im prihrala parádny dôvod- ju samú.
Alebo príklad z môjho mesta.Na Starej Turej je Chirana injecta, ktorá bola TA3 označená za strategický podnik SR, lebo nikde v strednej Európe nie je podobná kvalitná firma na výrobu injekčných striekačiek.Hrozilo zastavenie výroby, nastalo prepúšťanie a znižovanie bonusov, príplatkov atď... Veď je kríza, nie sú zákazky.Začala sa do toho montovať vláda, že znárodní sa podnik a postaví ho na nohy.Zrazu začala na "kolenách zložená" Chirana injecta pracovať na 4-smenej prevádzke, teda nepretržite.Aha, jasné, nie sú zákazky, je kríza, tak budeme makať viac, za menej peňazí...
UPOZORNENIE tento koment neberte ako polašnú