Viete mi niekto poradiť čo ako prvé treba učiť na gitare ? Mám hu 4 dni zatiaľ som skúšal stláčanie strún, prekladanie prstov a skúšal aj som pár akordov.
1. Základné CAGED akordy a prechody medzi nimi.
2. Minor (mol) akordy Am, Dm, Em a prechody medzi nimi.
3. Sedmičkové akordy A7, B7, D7, F7, G7 a prechody medzi nimi.
4. Power akordy
5. Barré akordy
tak to trenuj pentatonicku stupnicu hore dole do zblbnutia... alebo nejaku stupnicu proste,, aby si si prsty poradne rozhybal... ono dost zalezi ci chces solo alebo doprovod... ak chces len doprovod tak ti staci hento cvicit tak sporadicky a riadne natrenovat "parohace" alebo teda power akordy
Veľa šťastia pri hraní. Ja som síce amatér, no hrával som najprv na jednej strune prekladanie prstov, preskakovanie pražcov, potom správne stláčanie akordov, aby nič nevŕzgalo. Potom striedanie dvoch akordov medzi sebou. Potom barové akordy, potom jednoduchšie pesničky s akordami, potom pár melodických vybrnkávačiek, ale sóla mi niky nešli, tak som sa zasekol pri hraní rymtickej gitary. Ale okrem tréningov by si mal jednoducho hrať, čo ťa napadne, kombinovať a skúšať všelijaké techniky, hlavne ak máš elektrickú, tak to si užiješ. Ja som bol hrával na akustickej, ale radšej by som mal elektrickú. Tak pár zábavných techník, ktoré môžeš skúšať je, stláčanie tenkých strún okolo 12-teho pražca s preskakovaním o pár pražcov, vytvoriť jednoduchú melódiu s tým, že zapojíš druhú ruku, namiesto brnkania budeš obomi rukami stláčať. To je jedna vec, ktorá vyzerá zaujímavo. Potom ohýbanie strún hore-dole čím zvýšiš alebo znížiš tón, ak máš tremolo, tak sa nebudeš musieť veľmi namáhať, ale ide mi o harmonické hranie, pozri si všetko na YouTube. A jednoznačne nezabudni trénovať picking, čo je brnkanie strún, jedna komplikovanejšia technika je, že si chytíš nejaký rozšírený akord (barový alebo napríklad F) a budeš brnkať dole-hore jednu strunu, to isté na strune pod ňou až po spodnú, zmeníš prsty na hmatníku a ideš.
@gopnik21 Čím menej sa budeš učiť, tým menej budeš ovládať. Je na tebe koľko toho budeš vedieť. Alebo či si budeš len vymýšľať svoje tréningy. C, D, A sú najľahšie akordy G, F, H sú ťažšie, no majú rôzne varianty, jedným z nich je, že budeš hrať na všetkých strunách barový akord, t. j. chytíš ukazovákom cez všetky, zjednoduchšovákom je si kúpiť tú úchytku, ktorú si nastavíš na hocijaký pražec a budeš hrať na vyšších tónoch, respektíve si môžeš podladiť a tak hrať potom akoby na normálnom ladení pomocou tej úchytky.
@savvym ten picking či čo to je to sa mám učiť na akustickej či na elektrike ? lebo ja mám akustickú. Chcel som elektriku ale som si kúpil akustickú aby som na naučil aspoň dačo a potom investoval viacej do elektriky.
Na akustickej. Ty si na začiatku potrebuješ zvyknúť na poriadne stláčanie strún, že nevŕzgajú. Aby to bolo záživné, trénuješ najprv jednoduché akordy, prejdeš všetkými strunami. Týmto si aj zapamätáš zvuk, ktorý vydávajú spolu s polohou, kde sa nachádzajú, takže sa časom nebudeš musieť pozerať, kde to máš chytať.
Zároveň pri striedaní akordov sa naučíš brnkanie (picking), aby to bolo záživné, budeš kombinovať ako som povedal, dole-hore až po spodnú strunu.
Ďalej by si sa mal naučiť komplikovanejšie akordy ako je F a iný typ brnkania a kombinoval viac akordov naraz.
Keď ti konečne stvrdnú končeky prstov, bude ťa to menej bolieť, budeš schopný stláčať barové akordy, ukazovák cez všetky, samozrejme, čím vyššie ideš po pražci, tým ťažšie je uchopiť akord, preto na začiatok trénuj do 12-teho pražca.
Je tiež dôležité, aby si ovládal základnú stupnicu, tým si aj overíš, či máš naladenú gitaru, až už nebudeš používať tak často ladičku.
Aby ťa ruka príliš nebolela, je dôležité spomenúť, že tou, čo brnkáš, hýbeš len v lakti, nie celou. Tou, čo chytáš tóny, prechádzaš kolmo na krk gitary, a najlepšie je, keď si ju položíš (ak si pravák), na ľavú nohu, ktorú si ešte trocha podvihneš, tým pádom máš ľavú ruku menej vytočenú na krk a menej ťa bolí.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
2. Minor (mol) akordy Am, Dm, Em a prechody medzi nimi.
3. Sedmičkové akordy A7, B7, D7, F7, G7 a prechody medzi nimi.
4. Power akordy
5. Barré akordy
Zároveň pri striedaní akordov sa naučíš brnkanie (picking), aby to bolo záživné, budeš kombinovať ako som povedal, dole-hore až po spodnú strunu.
Ďalej by si sa mal naučiť komplikovanejšie akordy ako je F a iný typ brnkania a kombinoval viac akordov naraz.
Keď ti konečne stvrdnú končeky prstov, bude ťa to menej bolieť, budeš schopný stláčať barové akordy, ukazovák cez všetky, samozrejme, čím vyššie ideš po pražci, tým ťažšie je uchopiť akord, preto na začiatok trénuj do 12-teho pražca.
Je tiež dôležité, aby si ovládal základnú stupnicu, tým si aj overíš, či máš naladenú gitaru, až už nebudeš používať tak často ladičku.
Aby ťa ruka príliš nebolela, je dôležité spomenúť, že tou, čo brnkáš, hýbeš len v lakti, nie celou. Tou, čo chytáš tóny, prechádzaš kolmo na krk gitary, a najlepšie je, keď si ju položíš (ak si pravák), na ľavú nohu, ktorú si ešte trocha podvihneš, tým pádom máš ľavú ruku menej vytočenú na krk a menej ťa bolí.