Hrala cirkev v stredoveku pozitívnu alebo negatívnu rolu?
Hrala cirkev v stredoveku pozitívnu alebo negatívnu rolu? - toto je názov eseje, ktorú sa chystám písať... zaujímal by ma názor viacerých, čo si o tom myslia a prečo (bola by som vďačná za rozumné argumenty).
Podľa mňa negatívnu. Roľníci stále dreli na poliach vazalov ktoré dostali od panovníka, za tú cenu že museli ísť za neho bojovať do vojny.. a celý život tí roľníci pretrpeli, nemali čo jesť, balamutení tým, že keď umrú bude im dobre lebo v tomto živote tvrdo pracovali O.o
keďže cirkvi neverím... cirkev hrala podla mňa vždy negatívnu rolu .... križiacke výpravy bola len zmienka na zničenie iných náboženstiev a zabíjanie ľudí ktorí boli pre cirkev nebezpečný, cirkev si chcela nahrabať len peniaze... keby cirkev odhalila všetky tajomstva tak by sa totálne zrútila... pre mňa je to len... najbohatšia a naj firma na svete !!!
takto... odmyslime cirkev a hovorme o kresťanstve celkovo.
Síce nie som kresťan, ale mám trocha prehľad o stredovekých dejinách a preto si myslím, že po rozpade Rímskej ríše (predpokladajme, že vznik kresťanstva jej rozpad nijak výraznejšie neovplyvnilo, že taká veľká ríša by sa dlhodobo proste nedala udržať), kresťanstvo pôsobilo ako istý stmeľovací prvok a podporila zjednocovanie kmeňov a vznik vtedajších štátnych útvarov.Nevieme, ako by sa dejiny odvíjali, ak by tomu tak nebolo, každopádne na vtedajšiu dobu bolo následné vzniknutie feudalizmu vcelku praktické.
To hovorím o prelome medzi starovekom a stredovekom, neskôr sa mi ten chod dejín a vplyv kresťanstva až tak nepáči. Ale vtedy v tých prvopočiatkoch tomu z čisto objektívneho hľadiska isté plusy pripísať musím.
@shayna207 preco vzdy? v stredoveku - krizacke vypravy, upalovanie ludi za.. za co ich to vlastne upalovali? jaaaj ved majetky potrebovali po upalenych zhrabnut... dalej neviem.. fakt neviem o tom, ze ked bola prva, druha svetova, ze by cirkev nejak protestovala proti vojne.. vela knazov sa hlasilo k fasizmu... za komancov (u nas) vysoki cirkevni hodnostari spolupracovali s STB... ved aj pripad knaza Polaka je dnes zahadou.. cirkev je dnes financovana od veriacich aj od statu.. cirkev je vrece plne penazi, ktore sa plnilo od zaciatku.. ale myslim, ze v stredoveku zbohatla najviac na vojnach... a preco ti ja vlastne pomaham s tvojou pracou???
Aj ako veriaca mozem otvorene povedat, ze v stredoveku nemala cirkev moc dobru reputaciu ... Poviem to otvorene robili sa dost velke svinstva...Vcetne predavania odpustkov ktore si chudobni ludia kupovali za posledne peniaze zatial co fararom bolo dobre....Okrem toho mala cirkev vtedy aj velke privilegia atd...
Ale na druhej strane bola tam aj mensina a vznikol rad Frantiskanov ktori naozaj chceli zit tak ako sa v cirkvi ma a na obraz Jezisa.... Oni skutocne pomahali ludom aj z toho posledneho....
Ale vypliva z toho, ze mensina cirkvi v Stredoveku hrala pozitivnu ulohu takze ano v Stredoveku hrala cirkev negativnu ulohu!
závisí od uhla pohľadu, jedna vec je inkvizícia a veci okolo toho, druhá - ktorá je dosť dôležitá a nikto mu tu ešte nespomenul - šírenie vzdelania, zakladanie škôl
Úloha cirkvi v stredoveku má podľa mňa pozitívnu , ale i negatívnu stránku! Nedá sa jednoznačne prikloniť k jednému či druhému táboru.To je podľa mňa dôležité podotknúť hneď na úvod.Na jednej strane vytvárala cirkev duchovné hodnoty, bola nositeľom vzdelanosti,podporovala rozvoj umenia, poskytovala príležitosť zaradiť sa do hierarchizovanej spoločnosti.Z jej radov pochádzali ľudia dôležití pre administratívne aparáty feudálnych štátov (sigilári,taxatóri,notári,protonotári,registrátori a mnohí iní).Medieválna cirkev zakladala kláštory, ktoré sa stali malými ostrovčekmi nielen šírenia vzdelania, ale i uchovávavia hodnôt antiky! Na ďalšej strane tu sú však už spomenutá inkvizícia, križiacke výpravy, násilná christinácia, brzdenie vývoja vedy... Treba však povedať , že nie všetky z tých negatívnych vecí mali celkom zlý účinok.Vďaka krusádam prenikli do Európy nove technické objavy, nové druhy ovocia, káva opäť sa Európania zoznámili so svetom Orientu. Nesmiem zabudnúť na pokrok v medicíne. Jej úlohu je nutné brať v tej rovine, že plnila svoju historickú úlohu a má nezmazateľné miesto v histórii stredovekej Európy. Tak ako človek, je nedokonalá a nemožno ju zatracovať kvôli počinom niektorých jej členov.
určite to bolo negatívne, kvôli inkvizíciam prenasledovaniu filozofov vedcov atď...ale povedal by som že nejde len o kresťanstvo ale aj o islam, ten fanatizmus vidno dodnes.
Cirkev vždy pozitívnu, len ľudia v Cirkvi sú hriešni (ako všetci) a preto sa nediali práve najlepšie veci, ale Cirkev za to nemôže, ju tvorili a tvoria aj dobrí ľudia...
negatívnu..ako aj teraz...vtedy si žili ako prasce..keď si zoberete, boli najbohatší, mali najväčšiu moc...parchanta nechceli pokrstiť a sami mali asi 10 deciek...vládli a doteraz aj vládnu svetu...a vždy to tak bude..pretože vatikán má toľko prachov že by mohli založiť hádam pomaly aj celý svet...je to spodina ľudstva...
@interrupcio tak čo? Ako som napísala, nik nie je dokonalý. Ani ľudia, ktorí tvoria Cirkev. Ale to neznamená, že Cirkev je zlá alebo čo. Cirkev tvoria dobrí ľudia, ale každý sa môže zmýliť. Za to hádam nebudete súdiť celú Cirkev...
cirkev ako institucia, podla mna z etickeho hladiska a vyvojoveho velmi zlu. Z duchovneho hladiska pre vacsinu ludi je viera podstatna ale ta nemusi mat s tou organizaciou nic spolocne.
Si myslím, že cirkev zohrávala v histórii negatívnu aj pozitívnu rolu. Zaslúžila sa o mnohé dobré veci, napr. zakladanie škôl, charita, pomoc slabým, chudobným, šírenie posolstva nádeje, no cirkev bola aj tou, ktorá v mene boha vraždila ľudí (križiacke výpravy) .
Najväčšiu chybu, ktorú cirkev historicky spravila, že sa vydávala za dokonalú. Niektorí kresťania o sebe šírili mienku, že sú oveľa lepší, ako tí, čo neveria, a si myslím, že v dôsledku toho patrí medzi komunity najtvrdšie posudzované ľuďmi. Týmto stratila dôveryhodnosť u mnohých ľudí. Pritom v Biblii sa nikde nepíše, že by to boli dokonalí ľuďia (to vám píšem na základe prečítania celej Biblie). "Dokonalý človek" nepotrebuje Boha-ten si vystačí sám. Naopak za Ježišom chodili prostitúky, zlodeji-vyberači daní, publikáni-kt. stáli na okraji spoločnosti...ktorí si uvedomovali, že nie sú dokonalí a potrebujú pomoc (ale to je ďaleko pred stredovekom).
Si myslím, že nie tí tvoria pravú cirkev (podľa Skutkov apoštolov), ktorí majú ukončené teologické fakulty, ale tí, ktorí celým srdcom hľadajú Boha a žijú resp snažia sa žiť podľa Písma a historicky je ten obraz všelijaký aj preto, lebo je rozdiel medzi ikonami kresťanstva a cirkvou ktorá pokorne nasleduje svojho Boha. Matka Tereza nesedela vo Vatikáne ale bola na miestach kde by ste ani nos nestrčili a jej vplyv bol neskutočný...
cirkev vzdy hrala negativnu ulohu v zivote ludi a nikdy to nebude inak ... ( a vami ospevovane dobro, desatoro a podobne veci su len sladkym obalom pod ktorym sa skryva jej prava podstata )
aj ja píšem referát na túto tému a zatiaľ som prišla k tomuto: cirkev ako celok hrala vždy takú rolu, aký boli ľudia v nej. tým že cirkev si nevymysleli ľudia, ale bola vytvorená Ježišom či už niekto verí v Boha alebo nie, jej cieľom nebolo ničiť ľudí, ale priviesť ich k viere v Boha. Takže počiatočné plány boli rozhodne pozitývne, no tým že jej vedenie prevzali ľudia začínajúc sv.Petrom a pokračujúc ostatými pápežmi, jej vplyv na ľudstvo sa menil podľa toho kto bol pri vláde. Na začiatkoch stredoveku pomáhala cirkev pri vytváraní a rozširovaní kráľovstiev a neskôr sa stala súčasťou aj svetských záležitostí. Ďalej prišli mníšske rády, ktoré chceli oddeliť tých čo mali viesť cirkev od ostatných ľudí, pričom robili užitočné práce ako napr. prepisovanie kníh a v týchto časoch sa zameriavali na štúdium.- zatiaľ nič negatívne. Potom popri striedaní všetkých možných pápežov a vládcov celkovo, sa začínali špekulácie a konflikty, najmä medzi hlavou cirkvi-pápežom a kráľmi, alebo vodcami. Nasledovalo rozdelenie cirkvi na rimskokatolicku a východnú ortodoxnú. Nasledovalo nepriaznivé obdobie ktoré teda hralo tu negativnu rolu, ked sa do cirkvi dostavala najmä bohatá šlachta. Zas nasledovalo upevnenie rádov a pribudli nové rády a potom bola posilnená moc pápeža ustanoveniami ohľadom sobáša, a rozvodu. po tomto nasledovala doba striedania "dobrých" aj "horších" pápežov a biskupov a všetkého, až to dospelo k reformácii, ktorá z pohľadu nestranného pozorovateľa tiež nedodala kráse na cirkvi, ale len potvrdila, že ani ľudia vedení Bohom sa nevedia dohodnúť na jednej veci či už bola dobrá alebo katastrofálna. Tak nejak... "to sum up", cirkev chcela hrať pozitývnu rolu, no nie vždy jej to vychádzalo a vychádza. (napísala som to zo sestrinho konta, keďže vlastné nemám a registrovať sa mi teda nechcelo. )
Cirkev hrala a hrá pozitívnu úlohu od svojho vzniku až doteraz. A to, čo sa dnes učíme v škole, sú bludy, ktorým sa vysmieva každý vzdelaný historik.
Zrovna na túto tému robím prácu a môžem nezávisle povedať, že nebyť Katolíckej cirkev, západná civilizácia by neexistovala, resp. civilizácia by neexistovala vôbec.
Len podotýkam, že Cirkev ako celok nebola súčasťou svetskej moci, ale vždy bola v opozícií proti nej. Jediná inštitúcia, aká kedy stála proti štátu. Kto dnes stojí proti štátu? Vari tých 60 % Slovákov na hranici chudoby? Alebo nejednotné a rozptýlené, krátkodobé a novodbé mimovládne organizácie? Jedine Cirkev dokázala brdzdiť chamtivosť a mocichtivosť nesprávnych ľudí na správnych miestach.
A ku križiackym výpravám a inkvizícií: je mi veľmi ľúto, že templárov a iných rytierov dnes nikto neocení, kdežto oni bojovali za slobodu a mier Európy a Svätej zeme pred (minimálne vtedy) krvilačnými moslimami, ktorí vraždili a znásilňovali len taký fukot, ale to dnes nikto z "osvitencov", liberálov alebo dobrých ľudí - ateistov ani len nespomenie... no, keď sa pozriem, čo sa vo svete deje, tak spojenie "krvilační kresťania a mierumilovní moslimovia" mi vôbec nejde k sebe. Komu hej?
A počas celej inkvizície nezomrelo okolo 3 300 ľudí. Cirkev ustanovila procesy mučenia, aké dnes prevzali policajti: nesmeli trvať viac, ako 15 minút a nesmela byť preliata krv. Veru, "krvilačné" procesy. Ale to sa už do učebníc asi nezmestilo. Rovnako ako sa tam nezmestilo, že počas francúzskej revolúciu v hesle "sloboda-rovnosť-bratstvo" padlo za obeť za JEDINÝ ROK 900 000 (DEVäŤSTO TISÍC!) ľucí!! A ešte si pridajme uhorských jakobínov, komunistov a iných sekulárnych ateistov (vikingovia, barbari, starí Maďari, "osvietenci", nacisti, fašisti...), tak sa nedopočítame, koľko nevinných obetí zmietli z povrchu zemského ateisti. Napr. kultúrna revolúcia v Číne si vyžiadala štatisticky 48 miliónov obetí.
Mimochodom, len s nástup stredoveku sa skončilo otroctvo a s jeho koncom zase otroctvo vzrástlo.
Skrátka: tam, kde cirkev stráca vplyv, kde ľudia netvoria medzi sebou cirkevné spoločenstvo viery a lásky, tam nastáva krviprelievanie, degradácia všetkého (vedy, kultúry, spoločnosti, slobody...).
Mimochodom, nechápem, prečo akceptujete kohokoľvek vo vláde, ale pápeža ako predstaveného cirkvi neakceptujete vôbec... a to bezohľadu na to, čo v živote ktorý z nich spáchal...
Cirkev takmer vždy hrala negatívnu úlohu.....síce som veriaca, ale aj tak ju pokladám za bohatú organizáciu atď. ....Pokiaľ sa to týka cirkvi v stredoveku, boli okolo toho rôzne negatíva....či už nezmyselná inkvizícia, pri ktorej stačilo, aby sa nejakému susedovi zrazilo mlieko v džbáne a už bol obvinený z bosoráctva, alebo práca roľníkov, ktorí vlastne dávali kňazom a ostatným všetko za nič.....takže asi toĺko
Cirkev hrala už od svojho vzniku len negatývnu úlohu a hraje ju do dnes potláčanie iných náboženstiev a zvykov bola len zámienka k získaniu moci skrývaním sa za židovského boha hľadali zámienky k vojnam a potláčali mentalitu národov a tu na Slovensku sa to dokonca cirkvy podarilo dokonale lebo v poslednej dobe si uvedomujem že medzi akými debilmi ktorí si vedia len protirečiť sa vlastne pohybujem.
pozitivnu, urcite .... krestanstvo je so stredovekom a jeho zivotom silne spata, nemozno ich oddelit ... ludia zili vierou, bolo to pre nich prirodzene ako dychanie ... vidno to na literature, obrazoch, pamiatkach ... a teda cirkev a knazi ako predstavitelia boha na zemi, pozivali velku uctu a moc vo vtedajsej spolocnosti ... samozrejme hovorim hlavne o stredoveku vrcholnom ... zaujimave je ze inkvizicia a upalovanie bolo zavedene a realizovane svetskymi sudmi, ale vseobecne rozsirenie je ze za tym bola cirkev ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
Síce nie som kresťan, ale mám trocha prehľad o stredovekých dejinách a preto si myslím, že po rozpade Rímskej ríše (predpokladajme, že vznik kresťanstva jej rozpad nijak výraznejšie neovplyvnilo, že taká veľká ríša by sa dlhodobo proste nedala udržať), kresťanstvo pôsobilo ako istý stmeľovací prvok a podporila zjednocovanie kmeňov a vznik vtedajších štátnych útvarov.Nevieme, ako by sa dejiny odvíjali, ak by tomu tak nebolo, každopádne na vtedajšiu dobu bolo následné vzniknutie feudalizmu vcelku praktické.
To hovorím o prelome medzi starovekom a stredovekom, neskôr sa mi ten chod dejín a vplyv kresťanstva až tak nepáči. Ale vtedy v tých prvopočiatkoch tomu z čisto objektívneho hľadiska isté plusy pripísať musím.
Ale na druhej strane bola tam aj mensina a vznikol rad Frantiskanov ktori naozaj chceli zit tak ako sa v cirkvi ma a na obraz Jezisa.... Oni skutocne pomahali ludom aj z toho posledneho....
Ale vypliva z toho, ze mensina cirkvi v Stredoveku hrala pozitivnu ulohu takze ano v Stredoveku hrala cirkev negativnu ulohu!
Najväčšiu chybu, ktorú cirkev historicky spravila, že sa vydávala za dokonalú. Niektorí kresťania o sebe šírili mienku, že sú oveľa lepší, ako tí, čo neveria, a si myslím, že v dôsledku toho patrí medzi komunity najtvrdšie posudzované ľuďmi. Týmto stratila dôveryhodnosť u mnohých ľudí. Pritom v Biblii sa nikde nepíše, že by to boli dokonalí ľuďia (to vám píšem na základe prečítania celej Biblie). "Dokonalý človek" nepotrebuje Boha-ten si vystačí sám. Naopak za Ježišom chodili prostitúky, zlodeji-vyberači daní, publikáni-kt. stáli na okraji spoločnosti...ktorí si uvedomovali, že nie sú dokonalí a potrebujú pomoc (ale to je ďaleko pred stredovekom).
Si myslím, že nie tí tvoria pravú cirkev (podľa Skutkov apoštolov), ktorí majú ukončené teologické fakulty, ale tí, ktorí celým srdcom hľadajú Boha a žijú resp snažia sa žiť podľa Písma a historicky je ten obraz všelijaký aj preto, lebo je rozdiel medzi ikonami kresťanstva a cirkvou ktorá pokorne nasleduje svojho Boha. Matka Tereza nesedela vo Vatikáne ale bola na miestach kde by ste ani nos nestrčili a jej vplyv bol neskutočný...
aj keď sa tvárila, že ľuďom slúži, oni slúžili jej...
a dnes tak isto..
Zrovna na túto tému robím prácu a môžem nezávisle povedať, že nebyť Katolíckej cirkev, západná civilizácia by neexistovala, resp. civilizácia by neexistovala vôbec.
A ku križiackym výpravám a inkvizícií: je mi veľmi ľúto, že templárov a iných rytierov dnes nikto neocení, kdežto oni bojovali za slobodu a mier Európy a Svätej zeme pred (minimálne vtedy) krvilačnými moslimami, ktorí vraždili a znásilňovali len taký fukot, ale to dnes nikto z "osvitencov", liberálov alebo dobrých ľudí - ateistov ani len nespomenie... no, keď sa pozriem, čo sa vo svete deje, tak spojenie "krvilační kresťania a mierumilovní moslimovia" mi vôbec nejde k sebe. Komu hej?
A počas celej inkvizície nezomrelo okolo 3 300 ľudí. Cirkev ustanovila procesy mučenia, aké dnes prevzali policajti: nesmeli trvať viac, ako 15 minút a nesmela byť preliata krv. Veru, "krvilačné" procesy. Ale to sa už do učebníc asi nezmestilo. Rovnako ako sa tam nezmestilo, že počas francúzskej revolúciu v hesle "sloboda-rovnosť-bratstvo" padlo za obeť za JEDINÝ ROK 900 000 (DEVäŤSTO TISÍC!) ľucí!! A ešte si pridajme uhorských jakobínov, komunistov a iných sekulárnych ateistov (vikingovia, barbari, starí Maďari, "osvietenci", nacisti, fašisti...), tak sa nedopočítame, koľko nevinných obetí zmietli z povrchu zemského ateisti. Napr. kultúrna revolúcia v Číne si vyžiadala štatisticky 48 miliónov obetí.
Mimochodom, len s nástup stredoveku sa skončilo otroctvo a s jeho koncom zase otroctvo vzrástlo.
Skrátka: tam, kde cirkev stráca vplyv, kde ľudia netvoria medzi sebou cirkevné spoločenstvo viery a lásky, tam nastáva krviprelievanie, degradácia všetkého (vedy, kultúry, spoločnosti, slobody...).
@12