Aké máte skúsenosti s huslami, aj keď individuálne tak ako sa na nich učí, aké pocity prežívate pri hraní, stojí alebo stálo to zato tá drina... na aké veci sa zamerať pri kúpe, či pre amatéra alebo profesionála
uci sa na nich tazko, najma, ak to mas v plane robit sama. ak nemas sluch a nepoznas ani noty, tak je to viac menej nemozne. na husle by som rozhodne odporucala ucitela/ucitelku a najma nech je trpezlivy.
pri hrani bohuzial nezazivam ziadne pocity, ta 9rocna drina mi za to nestala, kedze sa ich velmi malokedy dotknem. ako potencial bol, ale znechutili ma ludia, proste bolo obdobie, ked som ich vobec nemohla vidiet.. teraz si zahram obcas ludovky s rodicmi pre radost, ale je to neporovnatelne s tymi sutazami na ktore som chodievala
@nnatalie jasne ze nie ja nic nedokazem sama, pokial ma niekto nezenie do toho ale mala som velmi dobru ucitelku a aj rodicia ma nutili cvicit niekolko hodin denne, cize vdaka tomu som aspon isty cas patrila aspon do tej slovenskej TOPky
mňa hra na husle baví aj keď začiatky boli ťažké... veľa krát som si hovorila že s tím skončím ale nespravila som to a som rada..... problém je že málo koho to baví na toľko aby pri tom ostal a cvičil aj keď mu niečo nejde
husle sa ako samouk doma nenaučíš, tam je potreba mať učiteľa, pretože veci ako prstoklad, noty a ich prevedenie do praxe a iné veci sa budeš sama učiť zbytočne ťažko a dlho...osobne hrám na klavíri 12 rokov, husle a gitara sú len môj koníček - do gitary som sa pustil sám, ale husle som mal pod dozorom...
a na aké veci sa zamerať pri kúpe? snáď len na veľkosť, v tvojom prípade určite pôjde o 4/4 - teda celé veľké husle...
či stojí zato naučiť sa na nich hrať? pozri si videá Lindsey Stirling a snáď ti dôjde aj samej či áno a či nie...
@wayne ja sa všetko učím najradšej sama, ale ak hovoríte viacerí, že mi to samej nepôjde tak asi na tom niečo bude ...
tie 4-4 znamená že pre začiatočníka?
Jej videá som pozerala už dávno všetky, no nepozdáva sa mi to spojenie s dubstepom... a pýtam sa preto, či to stojí za to, lebo jedna vec je hudbu len počúvať a druhá vec ju tvoriť nie?
@nnatalie nie, 4/4 husle znamenajú veľkosť huslí - v tomto prípade najväčšie na akých sa hrá...sú 1/4 - to sú asi pre škôlkarov, 2/4 - pre 1. stupeň ZŠ, 3/4 - pre 2. stupeň - teda pre väčšie deti, a keďže ty máš 19 rokov predpokladám že 3/4 husle ti budú malé, preto by som šiel do 4/4...
nato aby si tvorila hudbu potrebuješ ovládať nástroj - a to sa volá virtuozita...až budeš poctivo cvičiť a hrať na husliach aspoň 6 rokov, potom sa môžeš zamýšľať o jej tvorbe...dovtedy ale budeš cvičiť rôzne etudy a komerčné prevediania rôznych typov skladieb...preto si zváž či sa ti do toho naozaj chce, alebo je to len chvíľková slabosť - ani za 3 roky na husliach nebudeš vedieť hrať dobre, to je potrebné si uvedomiť...
@wayne už dlho túžim sa tým husliam venovať, nieje to chvíľková slabosť, no ja som sa vždy venovala naraz veľa koníčkom, takže na ďalšie nezostal čas a ani peniaze, a postupom času skôr zisťujem, že u človeka by aj čas bol, aj keby sa venoval 6tim koníčkom denne, no musí si to vedieť zariadiť, naplánovať, a tie peniaze samozrejme zrazu nespadli z neba, ale časom ceny klesajú a teraz už čiastka 80 eur nieje až taký problém ako kedysi... ako myslím pre koníčky, všetky koníčky, ktorým sa venujem sú jednoducho drahé...
a tvorbu hudby som nemyslela, že budem nejako tvoriť vlastnú hudbu a živiť sa na nej, alebo tak nejako ... Jednoducho, že jedna vec je tú hudbu len počúvať a druhá tie tóny hrať vlastnoručne na vlastnom nástroji a tým tú hudbu akoby ´´vytvárať´´ .. a určite sa pri hudbe aj často improvizuje a nehraje sa vždy presne podľa nôt, podľa nejakého podkladu
@nnatalie ahoj, ak sa chystas naucit sa hrat na husle tak ti prajem vela stastia . pre mna najkrajsi hudobny nastroj, ja som na ne chodila do ZUS-ky ktoru som uz vychodila ale mozem potvrdit co sa tu pisalo zaciatky boli naozaj tvrde. aspon ja osobne som prvy rok len "vrzgala". : ) ale ja si myslim ze pokial ta to bude naplnat a bavit preco nie. ja som s toho mala radost a velmi dobreho ucitela takze nelutujem. ja si myslim ze sa da naucit hrat napr. na klaviri, gitare ako samouk bez problemov ale co sa tyka husli chce to aspon niekoho trosku skusenejsieho. na gitare ides podla akordov, husle su skor o intuicii... ak sa chces este nieco opytat kludne ...drzim ti palce : )
len ja som príliš hrdá na to, aby som sa nechala od niekoho učiť a asi aj tvrdohlavá .. aj keď to bude ťažké, chcem sa to naučiť radšej sama... a myslím, že asi aj hlavne preto, som si vybrala práve tie husle, že tam ide o tú intuíciu, ako to ten človek cíti... keďže vždy som sa nerada riadila pravidlami, ale radšej si zvolila vlastnú cestu, kde pri tých husliach si myslím, že môžem použiť viac fantázie ...inak treba ich nejako špeciálne udržiavať?
Hrám na nich 15 rokov, je to fajn, ibaže začiatky sú ťažšie. Tí, ktorí píšu, že je to zlé sú tí, ktorí sa už pre svoju falošnú hru nemôžu počúvať. Na vine samozrejme nie sú husle, ale oni...
@nnatalie v 19 sa ti na husle bude asi začínat fakt tažko... a ako samouk je to nemožné podľa mňa lebo proste tie tony a prstoklady musíš dostať do ruky dlhoročným drilovaním etúd a prednesov a kadejakých prstokladových cvičení, aby si neskôr mohla hovoriť o intuícii a inmprovizácii, hraní podľa citu... To nie je ako klavír, kde pokiaľ je naladený, prakticky nemôžeš vydať falošný tón Veľa šťastia
husle sú úžasná vec..ale sama sa do toho nikdy nepúšťaj..pretože kvalitné výsledky jednoducho prísť nemôžu..je to o dlhoročnej drine pod dozorom...a hlavne musím poopraviť..husle ani náhodou nie su o fantazii a intuícii..teda zo začiatku nie ...je to o prísnych pravidlách, sebakontrolovaní a áno keď už hráš niekolko rokov..potom je to potešenie , zábava, improvizácia..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
uci sa na nich tazko, najma, ak to mas v plane robit sama. ak nemas sluch a nepoznas ani noty, tak je to viac menej nemozne. na husle by som rozhodne odporucala ucitela/ucitelku a najma nech je trpezlivy.
pri hrani bohuzial nezazivam ziadne pocity, ta 9rocna drina mi za to nestala, kedze sa ich velmi malokedy dotknem. ako potencial bol, ale znechutili ma ludia, proste bolo obdobie, ked som ich vobec nemohla vidiet.. teraz si zahram obcas ludovky s rodicmi pre radost, ale je to neporovnatelne s tymi sutazami na ktore som chodievala
a na aké veci sa zamerať pri kúpe? snáď len na veľkosť, v tvojom prípade určite pôjde o 4/4 - teda celé veľké husle...
či stojí zato naučiť sa na nich hrať? pozri si videá Lindsey Stirling a snáď ti dôjde aj samej či áno a či nie...
tie 4-4 znamená že pre začiatočníka?
Jej videá som pozerala už dávno všetky, no nepozdáva sa mi to spojenie s dubstepom... a pýtam sa preto, či to stojí za to, lebo jedna vec je hudbu len počúvať a druhá vec ju tvoriť nie?
nato aby si tvorila hudbu potrebuješ ovládať nástroj - a to sa volá virtuozita...až budeš poctivo cvičiť a hrať na husliach aspoň 6 rokov, potom sa môžeš zamýšľať o jej tvorbe...dovtedy ale budeš cvičiť rôzne etudy a komerčné prevediania rôznych typov skladieb...preto si zváž či sa ti do toho naozaj chce, alebo je to len chvíľková slabosť - ani za 3 roky na husliach nebudeš vedieť hrať dobre, to je potrebné si uvedomiť...
a tvorbu hudby som nemyslela, že budem nejako tvoriť vlastnú hudbu a živiť sa na nej, alebo tak nejako ... Jednoducho, že jedna vec je tú hudbu len počúvať a druhá tie tóny hrať vlastnoručne na vlastnom nástroji a tým tú hudbu akoby ´´vytvárať´´ .. a určite sa pri hudbe aj často improvizuje a nehraje sa vždy presne podľa nôt, podľa nejakého podkladu
len ja som príliš hrdá na to, aby som sa nechala od niekoho učiť a asi aj tvrdohlavá .. aj keď to bude ťažké, chcem sa to naučiť radšej sama... a myslím, že asi aj hlavne preto, som si vybrala práve tie husle, že tam ide o tú intuíciu, ako to ten človek cíti... keďže vždy som sa nerada riadila pravidlami, ale radšej si zvolila vlastnú cestu, kde pri tých husliach si myslím, že môžem použiť viac fantázie ...inak treba ich nejako špeciálne udržiavať?