@patuskoo to nema zmysel, hovoris inak ak povies y a i?
Ano radsej naj sa deti ucia vybrane slova naspamet, namiesto toho aby rozmyslali. Potom sa cudujete preco nemate na chleba.
Je to jedno riešit lebo sa to nikdy nezmení a je to dobré takto,aspoň hneď viem čo za negramotného je na druhej strane. Poznám kopu vysokoškolákov čo dokážu napísať "bi" ,vtedy sa vždy len pousmejem,že akí budú hrdí,že si urobili vysokú a pri tom je nevie základy.Aj tak som nikdy nerozumel tomu,ako dokáže niekto napísať zle i/y do základných slov. To,že niekto nevie nominatív mn. čísla ešte poviem,že ok,alebo ak nevie slová "radi,rady,oni,ony ...." tiež v pohode.Ale do bežných slov neviem dať zlé,pozrem nato slovo a keď tam to i/y nesedí kričí to na mňa.Pri tom som nikdy nevedel ani v škole vysvetliť učitelke prečo som dal také i/y ,tie poučky ma vôbec nezaujímajú a vzory,proste viem automaticky aké tam ide.
Pri niektorých slovách to máš jedno, pri niektorých to má zmysel. Možno, keby sme chceli tak zlenivieť, by sa mohli vybrať tie, kde by to bolo jedno a tie potom písať s ľubovolným i/y.
Neviem Ti teraz uviesť nejakú špecifickú príkladnú vetu na to, kedy je veľký rozdiel v tom, aké i/y dáš do slova.. ale niekto sa tu určite nájde, čo si spomenie. Už len s "byť" a "biť" by mohli nastávať isté problémy. Iste by si nerád odpovedal nadšené áno, keby sa Ťa niekto po zrušení rozdielov spýtal: "Chceš tu biť?" Myslím, že po prvej bitke by si si rozmyslel, kde by si chcel byť.
nie veď to je choré. kamarát (vysokoškolák) píše všade mäkké i a nedá sa to čítať. ono sa to povie že však y,i, to je jedno, stále je to i. Ale skús prečítať jednu A4 ktorá je takto napísaná. to sa nedá
@12 ...Ono to samozrejme nemá zmysel v hovorenej reči, preto dúfam, že Ti niekto predostrie lepšiu situáciu, ako ťa znalosť gramatiky môže, trochu prehnane povedané, ušetriť od nakladačky.
pisal by som gramaticky co najspravnejsie, ako doteraz @miso16211 ty si fenomen...vlade neuzakonuje. to robi parlament, teda NR SR a uz vobec sa nevenuje takym veciam, nevraviac o tom, ake nedorozumenia by vznikali a ake nasledne upravy by si jazyk vyziadal...
mňa to frustruje, keď niekto robí tak brutálne chyby ... napr. slovo chyba napíše chiba... no zle mi je ... myslím si, že by sme mali byť hrdí na to aký jedinečný máme jazyk... nevravím, že som neomylná ale myslím, že učiteľky slovenčiny majú nehorázne zodpovednú úlohu a ja ďakujem, že tá moja bola tak prísna... neviem si predstaviť, že by sa špliechali i/y ako sa komu zachce... to by bolo v poriadku keby niekto napíše napr. ydem domov, mylujem ťa, a pod.?..už teraz mám pocit, že len z toho čo čítam niektoré diskusie si môj mozog pamätá tie hrúbky a občas sa prichytím, že váham ako je to správne...
nemám tu pri sebe vhodnú referenciu, takže nemôžem byť konkrétna, ale existuje dostatoťné množstvo jazykovedných dôvodov, prečo by to nebol dobrý nápad
(zaujímalo by ma, či aj decká na českých, poľských alebo trebárs ruských fórach riešia niečo poobné)
@4 to je teraz take moderne nadavat na memorovanie a pchat dopredu len rozmyslanie....
ved nech sa vybrane slova neucia, len porozmyslaju a budu vediet
myslis ze ludia sa nepotrebuju nic naucit naspamat, vsetko je o rozmyslani? einstein urcite nemal ani sajnu o vzorcoch a zakonoch, len porozmyslal a odvodil zopar rovnic
Všetko je to len formalita, lebo tá povinná školská dochádzka je veľmi, veľmi skazonosná. Pravda, čítať a písať by sa vedieť malo, ale ja verím, že neexistuje človeka, ktorý by sa na skúške (nemyslím školskej) naschvál pomýlil. Slovo vzdelanie sa v tejto dobe až príliš povyšuje, lebo všetci si myslia, že kto ho má, tomu sa žije. LOL, to je asi najväčšia blbosť akú som kedy počula...
Vláda by do niektorých oblastí spoločenského života nemala vôbec mať právo zasahovať. Je jedna vec vyžadovať jeden jazyk od obyvateľstva, čo je pochopiteľné z hľadiska suverenity štátu, poprípade určiť akademickú autoritu, ktorá by jazyk vymedzovala, je však druhou vecou, mať možnosť modifikovať jazyk. Priveľmi Orwellovské na môj šmak. Nebezpečný precedens. Nikdy by som nebol za.
@tasha5 sorry to čo si napísala je hlúposť. Neviem či som ,,výnimka potvrdzujúca pravidlo,, ale myslím si , že čítam dosť veľa už od malička - a nikdy som nevedela dobre pravopis a aj som sa vždy všetky podmienky učila čo a prečo je tak ako má byť ale nie vždy to dokážem uplatniť v praxi.
Osobne by som prijala len jedno i. Mne by to veľmi uľahčilo život a prečo niečo sťažovať keď sa to dá urobiť aj ľahšie Aspoň by väčšia časť ľudí písala správnejšie. A časom keby sa to vyučovalo v škole ani by to tak nebilo do očí. I keď je jasné, že u niektorých slov by to menilo význam ale to už by som nechala na ľudí , kt. sa v tom vyznajú narozdiel odo mňa. @patuskoo Myslím, že inteligenciu človeka dokážeme odhaliť aj inak a nevzťahuje sa len na to či vie napísať i/y ......a naviac každému ide niečo iné, ak mieniš jeho inteligenciu súdiť podľa i/y je to dosť smutné a obmedzené
@patuskoo naučené to môže mať rozdiel je využiť v praxi, druhá vec: myslím že záleží aj od učiteľa učebných plánov, - osobne si myslím, že dnešné nové osnovy s porovnaním staršieho systému majú v sebe minimum gramatiky, dostatočne sa jej nevenuje len okrajovo a riešia sa na zš kktiny- kt. sa kedysi učili až na strednej a teraz sa ich učiš 2 krát aj na strednej aj tomu venuješ pol zš ..,tým samozrejme nechcem poprieť že ak niekto píše fakt íčka ako sa mu zapáči, že mi to nebije do očí a že to nevyzerá neinteligentne- ale nikdy nevieš čo sa v človeku skrýva......nechcem teraz nejak divne vyznieť ale mne na zš- učitelka nechcela veriť to ako som vtedy vyspelo písala iba vďaka tomu že som tam mala plno gramatických chýb
@tasha5 lebo keď píšem snažím si vyberat slová kt. viem napísať - čiže tam kde je málo i/y ale na to že som gympláčka a v dikátoch pod 20 chýb je úspech je dosť smutné , viem to a naozaj by som to chcela zmeniť a stále sa pýtam prečo a čo som napísala zle ale bohužial asi mi bude trvať dokým sa to fakt neučím
@mouette nooo nahodou tam bolo dost i slov a na gymplacku to nie je smutne ale celkom tragicke nehcapem ako ked tolko citas to nemozes vediet. som sa to nikdy neucila, vzdy to islo samo, ako tu niektori spominali proste automatika najdi si dobry sposob, nie drvit sa to. inak neviem
@tasha5 ja to tiež nechápem ako môžem robiť toľko chýb a nedrvím sa to, len si to jednoducho nedokážem uvedomiť keď píšem. Niekedy sa ma na to niekto opýta a ja viem prečo to tak je ale akonáhle píšem nedokážem skoordinovať mozog písanie a gramatické ,,zákonistosti,, žial nie sme všetci ,,dokonalosť sama ,,
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
Je jedno či napíšete y alebo i, obidve su pravopisne správne.
Myšlienka: bolo by jedno či by ste napísali Y alebo I. Na občianke by sa nič nemenilo, nikde nič by sa nemenilo, len by neboli vybrane slova.
Ano radsej naj sa deti ucia vybrane slova naspamet, namiesto toho aby rozmyslali. Potom sa cudujete preco nemate na chleba.
Neviem Ti teraz uviesť nejakú špecifickú príkladnú vetu na to, kedy je veľký rozdiel v tom, aké i/y dáš do slova.. ale niekto sa tu určite nájde, čo si spomenie. Už len s "byť" a "biť" by mohli nastávať isté problémy. Iste by si nerád odpovedal nadšené áno, keby sa Ťa niekto po zrušení rozdielov spýtal: "Chceš tu biť?" Myslím, že po prvej bitke by si si rozmyslel, kde by si chcel byť.
@miso16211 ty si fenomen...vlade neuzakonuje. to robi parlament, teda NR SR a uz vobec sa nevenuje takym veciam, nevraviac o tom, ake nedorozumenia by vznikali a ake nasledne upravy by si jazyk vyziadal...
Aby decká boli ešte vytupčenejšie?
(zaujímalo by ma, či aj decká na českých, poľských alebo trebárs ruských fórach riešia niečo poobné)
ved nech sa vybrane slova neucia, len porozmyslaju a budu vediet
myslis ze ludia sa nepotrebuju nic naucit naspamat, vsetko je o rozmyslani? einstein urcite nemal ani sajnu o vzorcoch a zakonoch, len porozmyslal a odvodil zopar rovnic
a ste pisali diktat a mas za 5?
ale písaňje mäkčeňov, kďe sa číta mäkko, by sa mi veľmi ľúbilo! :happy:
Aký názor na to majú tí úspešní? O vzdelaní, niektoré aj o škole: » citaty.in/citaty-o-vzdela...
@patuskoo umri
Osobne by som prijala len jedno i. Mne by to veľmi uľahčilo život a prečo niečo sťažovať keď sa to dá urobiť aj ľahšie Aspoň by väčšia časť ľudí písala správnejšie. A časom keby sa to vyučovalo v škole ani by to tak nebilo do očí. I keď je jasné, že u niektorých slov by to menilo význam ale to už by som nechala na ľudí , kt. sa v tom vyznajú narozdiel odo mňa.
@patuskoo Myslím, že inteligenciu človeka dokážeme odhaliť aj inak a nevzťahuje sa len na to či vie napísať i/y ......a naviac každému ide niečo iné, ak mieniš jeho inteligenciu súdiť podľa i/y je to dosť smutné a obmedzené
vsak vzdy su vynimky, ale vacsinou to tak plati a psst.