Zdravim, myslite ze je problem ak by som siel studovat informatiku ale nematurujem z informatiky (maturujem z matematiky geografie). Diky za vsetky rady.
@emptysoul v prvom rocniku sa uz vyzaduju znalosti z programovanie,informatiky alebo sa ide od zaciatkov? pozeral som si na nete uz nejake veci ohladom toho a urcite by ma to bavilo
pokial viem, napr v Brne na Masarycke robis TSP ako prijimacky, cize nemusis dokaovat ze si z toho odmaturoval. sak asi sa da na sptrankach tych roznaxch skol docitat ci pozaduju maturu z informatiky alebo aku urovne mas mat ked tam prides
kde chces ist studovat? lebo pokial viem, kodit musis vediet jedine na VUT a mozno este FIIT. ostatne informatiky v okoli su v skutocnosti matfyz a realne sa zacne programovat najskor v tretom semestri.
@navi1 ako java prog ta vezmu vsade, to iste .net c sharp atd, ios dev. tiez potrebuju, ides ptm dobrym smerom a aj KE aj Ba si myslim ze ma dobre fakulty ale musis sa aj tak vsetko naucit doma sam od skoly necakaj okrem titulu nic
Sprostosti tu ludia pisu. Len u mna na STU mozes studovat informatiku na troch fakultach:
- FIIT - urcene ludom, co chcu robit vyslovene informatiku a veci, co patria do informatickeho biznisu. Chapme ako software engineering, o tom to je.
- FEI - aplikovana informatika - sirsi zaber ako FIIT, menej narocne, ale tazko povedat, ze menej kvalitne studium. Nizsia narocnost je dana ludskejsim pristupom pedagogov a nizsimi poziadavkami na rozsah zadani. Ide skor o tradiciu. Na ing. stupen studia mozes takmer lubovolne prestupit, tak isto po prvom roku Bc. studia. Ak zistis, ze by ta predsalen bavila viac ja neviem mechatronika alebo robotika alebo elektronika alebo energetika, tu mas moznost si to vybrat.
- MTF - aplikovana informatika a automatizacia - viac profilovane na automatizaciu a vyrobne procesy + manazment vyroby.
v skratke - ak chces byt koder, chod na FIIT. Ak nevies, je to relativne jedno, po Bc. mozes prestupit na inu skolu/fakultu, ak nie si rozhodnuty. Ak zvazujes FEI TUKE, rozhodne zvaz aj FEI STU. Kodit nemusis vediet nikde. Berieme absolventov, ktory v zivote kod nevideli a zvladaju to uplne v pohode. Predpokladame, ze novoprijaty uchadzac nevie takmer nic (teda okrem operacii s vyrazmi a zlomkami, riesenia systemu rovnic o viacerych neznamych a nejakych zakladoch kinematiky z fyziky).
@panpeterpan hm diky za info vyzeras ze sa v tom dost vyznas,nevedel by si mi povedat asi aka je sanca na prijatie na fiit cca kolko ludi sa hlasi kolko nezoberu
@Navi1 ten pomer hlasiacich sa/prijatych je uplne irelevantny, beru takmer vsetkych. Hentaka statistika ta vobec pri nasich odboroch nemusi zaujimat, ak sa poriadne pripravis na konanie a mas relativne dobry prospech, dostanes sa. Na nase fakulty nie je tlacenka, nepomer medzi prihlaskami/prijatymi studentami je zvacsa sposobeny tym, ze sa studenti neprihlasia a idu na ine skoly...
@Lefferia chapem, na co narazas, ale aj z MTF poznam ludi, co su kvalitni. Vzdy je to o motivacii jednotlivca, niektorym mojim kolegom ich studijny program sedel viacej. Ale je pravda, ze MTF som spominal viac-menej len pre uplnost
FI MU - kopu matiky, trochu kodenia, zamerane viac teoreticky a určené skor pre ludi, ktorí do programovania nie su az tak hrr, ale v poslednej dobe sa to vraj zacina menit
FIT VUT - menej matiky, velmi vela programovania, zamerane viac prakticky... pokial nevies kodit a nikdy si poriadne neprogramoval tak sem radsej ani nechod lebo by to bolo strasne trapenie a najviac ludi pohori prave na tomto. + tych projektov je tu tolko, ze clovek tu nema ziadny socialny zivot
hej jasne v pohode chod na Fiit, aj ked v reale som v zivote stretla AZ dvoch ludi co tu skolu dostudovali a to sa teda medzi ITckarmi pohybujem dost casto. je sice pekne ze "idem to skusit", ale ber do uvahy, ze tato tvoja jedno az dvojsemestrova "skuska" ta moze vyjst pekne draho a budes si potom slusne doplacat studium na inej skole.
Na Fiitku rovno zabudni, vyhodili aj takých, ktorí programovať dačo vedeli a percentil z matiky mali väčší ako 80. Aj keď je pravda, že ide hlavne o to ako tvrdo pracuješ, ale bez dobrých základov sa rýchlo stratíš v závale učiva a zadaní. Vyber si radšej niečo ľahšie. A hlavne si dobre rozmysli, či je informatika práve to čo chceš robiť. Jednoducho si stiahni/kúp učebnicu C, najlepšie od Herouta a skús s ňou začať programovať. Ak ťa to bude baviť tak môžeš o informatike pomýšľať.
@panpeterpan teda ak by som sa rozhodol ist na fiit alebo fei stu a programovat neviem musel by som sa veci sam doucit alebo sa ide od zaciatku a da sa to zvladnut ak nemam na zaciatku znalosti z porgramovania?
@navi1 ratame s tym, ze neviete NIC (teda okrem operacii s vyrazmi a zlomkami, riesenia systemu rovnic o viacerych neznamych a nejakych zakladoch kinematiky z fyziky)
@Beigesnail Pozeram statistiku v AIS FEI STU za posledny rok, Matematika 1:
Garant predmetu: doc. RNDr. Boris Rudolf, PhD.
Ukončenie: skúška
Termín A B C D E FX FN
termín 1 20 17 22 26 29 161 3
termín 2 0 1 7 13 9 132 1
Celkovy pocet studentov na predmete: 278
Z toho mi vychadza, ze 52% studentov spravilo.
Dolezite si je uvedomit, ze tu nejde o to, kolko percent spravi z uchadzacov skusku. Su to prvaci, kopa z nich ide vysoku skolu len skusit, vela ludi nema realny zaujem o problematiku a odchadzaju na ine skoly, niektori na to proste nemaju. Niektori sa zlaknu... (statisticky po zapise vzdy 2-3 pridu zrusit studium, lebo sa naplasia
FEI STU neni pre sracov, tituly nedavame zadarmo. Ked sa nedokazes naucit elementarnu matiku, nemas co medzi nami robit. Je to skola, na ktorej sa mozes stat INZINIEROM, nie fasistom, kaviarenskym filozofom alebo internetovym asocialom. Ked si sikovny mlady clovek, je to podla mna dobra volba.
Prečo si sem nedal štatistiku skupiny, ktorú mal docent Zajac? Kde to tie 2/3 a možno aj viac boli? Ja osobne chodím na školu vedľa vás, neviem aké sú u vás pomery ... Len som jednoducho chcel povedať, že ak niekto chce študovať informatiku, tak nech ho to baví a nech to nejde študovať len preto, že to je teraz v "móde". Aj z môjho okolia poznám dosť veľa ľud, ktorí by možno svoje rozhodnutie, čo sa týka výberu vysokej školy zmenili. Síce je pravda, že keď sa blíži týždeň s 3 deadlinenami a 2 zápočtami tak má také myšlienky každý
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
a ktora skola konktretne ?
- FIIT - urcene ludom, co chcu robit vyslovene informatiku a veci, co patria do informatickeho biznisu. Chapme ako software engineering, o tom to je.
- FEI - aplikovana informatika - sirsi zaber ako FIIT, menej narocne, ale tazko povedat, ze menej kvalitne studium. Nizsia narocnost je dana ludskejsim pristupom pedagogov a nizsimi poziadavkami na rozsah zadani. Ide skor o tradiciu. Na ing. stupen studia mozes takmer lubovolne prestupit, tak isto po prvom roku Bc. studia. Ak zistis, ze by ta predsalen bavila viac ja neviem mechatronika alebo robotika alebo elektronika alebo energetika, tu mas moznost si to vybrat.
v skratke - ak chces byt koder, chod na FIIT. Ak nevies, je to relativne jedno, po Bc. mozes prestupit na inu skolu/fakultu, ak nie si rozhodnuty. Ak zvazujes FEI TUKE, rozhodne zvaz aj FEI STU. Kodit nemusis vediet nikde. Berieme absolventov, ktory v zivote kod nevideli a zvladaju to uplne v pohode. Predpokladame, ze novoprijaty uchadzac nevie takmer nic (teda okrem operacii s vyrazmi a zlomkami, riesenia systemu rovnic o viacerych neznamych a nejakych zakladoch kinematiky z fyziky).
FIT VUT - menej matiky, velmi vela programovania, zamerane viac prakticky... pokial nevies kodit a nikdy si poriadne neprogramoval tak sem radsej ani nechod lebo by to bolo strasne trapenie a najviac ludi pohori prave na tomto. + tych projektov je tu tolko, ze clovek tu nema ziadny socialny zivot
A potom vám 2/3 ľudí nespraví Matemaiku I na FEIke ...
Garant predmetu: doc. RNDr. Boris Rudolf, PhD.
Ukončenie: skúška
Termín A B C D E FX FN
termín 1 20 17 22 26 29 161 3
termín 2 0 1 7 13 9 132 1
Celkovy pocet studentov na predmete: 278
Z toho mi vychadza, ze 52% studentov spravilo.
Dolezite si je uvedomit, ze tu nejde o to, kolko percent spravi z uchadzacov skusku. Su to prvaci, kopa z nich ide vysoku skolu len skusit, vela ludi nema realny zaujem o problematiku a odchadzaju na ine skoly, niektori na to proste nemaju. Niektori sa zlaknu... (statisticky po zapise vzdy 2-3 pridu zrusit studium, lebo sa naplasia
FEI STU neni pre sracov, tituly nedavame zadarmo. Ked sa nedokazes naucit elementarnu matiku, nemas co medzi nami robit. Je to skola, na ktorej sa mozes stat INZINIEROM, nie fasistom, kaviarenskym filozofom alebo internetovym asocialom. Ked si sikovny mlady clovek, je to podla mna dobra volba.