Jednoduchá otázka chcela by som si trošku rozšíriť obzory v smere IT nepoznáte nejaký program na programovanie pre úplného začiatočníka prípadne krátku teóriu ako začať? Nejaký web alebo fórum... Je náročné začať s Javou alebo odporúčate mi niečo iné V
@77hanes77 nesúhlasím. Podľa mňa sa málokto dostal k programovaniu tak, že si začal rovno lúskať algoritmy a vývojové diagramy. Ja si myslím, že lepšie je začať s niečím nenáročným a zábavným. Len mi teraz nenapadá, že s čím konkrétne
@pacesetter Keď nebude chápať, ako to celé pracuje a nebude vedieť postupnosť príkazov, tak jej nejaká "grafická zábavná zlátanina" bude v praxi platná ako mŕtvemu kabát ...
ja si myslim ze Java je fajn jazyk mozes v nom zacat od jednoduchych proceduralnych programov az po objektovo orientovane osobne Javu milujem a som rad ze som zacal prave nou
môžeš skúsiť pascal alebo python... na ten python by mal dokonca existovať aj vyučbový program ... prípadne hafilion tutorialov na internete z jazykov akych len chceš...
Python je pre fajnsmekrov, urcite by som nim nezacinal lebo ak si zvykne lenivo programovat tak tazko sa jej bude prechadzat k inemu.
S pythonom by som zacinal az ked vies iny/ine jazyky.
C, C++ je na zaciatok hardcore ak nevie ako sa data v pamati ukladaju. Narazi na smernikoch.
Pascal = dead language. Ucia ho uz len na strednych skolach kde ucitelia su "skor narodeni" a lenivy naucit sa nieco co je aktualne, aby odovzdali aktualne vedomosti.
V pascale uz len dobiehaju projekty ale asi sa ziadne nezacinaju.
Java a C# je tvoj osud ak chces byt programatorkou.
Aby bolo jasne, musis vediet viac jazkov, jeden nestaci.
Neskor ked budes toto zvladat mozes skusat aj vyssie spominane.
Osobne by som zacinal bud javou alebo c# pretoze lepsie je zacat kodit objektovo ako potom prechadzat z proceduralneho na objektove kodenie.
Tieto jazyky maju automaticky management pamate co zaciatocnikovi znacne ulahci zivot a na co by napr v pripade C++ musel mysliet.
Ja osobne som zacinal s javou, kym som pochopil vyznam objektov zabralo mi to asi mesiac ale potom to uz slo.
Ale nikdy nebudes na tom tak aby si si povedala ze toto uz viem. Vzdy je co zdokonalovat.
A navody... ak vies trocha anglictinu tak google a pis co ta zaujima, t.j. how to... a dopln co potrebujes.
Taktiez ak napises do google java api tak hned prvy odkaz bude na dokmentaciu kniznice ktoru budes stale pouzivat
Good luck
A nechcem ta strasit, ale ak chces obstojne zvladnut programovaci jazyk tak ti to vezme par rokov zivota. Takze nejaka skuska na tyzden to ako keby si ani nezacala
A len pre zaujimavost, program na programovanie sa nazyva vyvojove prostredie, pre javu je to netbeans alebo eclipse, pre c# odporucam jednoznacne visual studio (ktore musis stiahnut z warezu nakolko cena za ultimate verziu sa hybe okolo 13000 dolarov). Su aj verzie ako pro, ale tam je okolo 6000 dolarov
Ja som s kodenim zacinal na vysokej takze moje zdroje boli prednasky a nekonecny pocet otazok na ucitelov.
Nakolko chces zacat sama neviem ti odporucit konkretny zdroj ale bud najdes nieco na nete alebo trocha zainvestuj a kup si knihu.
Je to na tebe ako velmi to chces
neviem, poslem ti prezentacie z prednasok co sme mali? jetam c++ od zaciatku vpodstate a potom java tiez od zaciatku. Nemusis nic vediet z toho sa to naucis pohode. Teda ako zaklady naucis
Je to vec nazoru, ale ja ti v ziadnom pripade neodporucam zacat sa ucit jazyk na spobob Java / C# a neodporucam sa pre zaciatok ucit z knihy. Prislo by ti to tak tazkopadne a zlozite, ze by si sa na to po 10 stranach vykaslala.
Dnes je na internete kopec vyborneho interaktivneho materialu kde robis cvicenia priamo v prehliadaci a hned aj vidis vysledky svojej prace.
Toto je link na kurz JavaScriptu, zdaleka najpouzivanejsieho jazyka na webe a celkovo stale viac a viac vsade. (Nemylit si JavaScript s Javou - dve uplne rozdielne veci) Python je tiez super, ale je tak jednoduchy ze prejst na iny jazyk by ti potom prislo velmi tazke.
Tam hlavne to Intro do JS, nie je to intro uplne v pravom zmysle slova lebo neucia jazyk od zakladov, aj ked tie ulohy su naozaj zaciatocnicke. Samozrejme sa vzdy do tychto stranok prihlas aby sa ti ukladal postup
Naucil som sa uz vela jazykov, frameworkov a technologii a takouto interaktivnou formou je to omnoho lepsie. A ak ti to pride tazke, tak na nejaku Javu / C# zabudni.
@kushi C a Java je skoro rovnaka syntax ked zacinas z jednoduchymi vecami a v Jave nemusis riesit smerniky a pointery. mozes v nej kodit proceduralne a proste ked porovnam Java vs C tak podla mna je Java ovela jednoduchsia.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
mne sa velmi paci tato kniha:
» home.pilsfree.net/petr182/Pavel... Herout - Ucebnica jazyka JAVA/
niesu to detske srandy na ucenie ale postupne vysvetlenie co je co ale ja som zacinal takto a nikdy som nelutoval
ked uz budes vediet aspon zaklady mozes ist podla nejakych tutorialov
napriklad na UPJS skole su velmi pekne cvicenia ku jednemu predmetu pre ucenie algoritmov
» web.ics.upjs.sk/paz1a/Cvicenia/...
goo.gl/BkDlMg
Cčko je na začiatok celkom ok,popr možno ešte Python
S pythonom by som zacinal az ked vies iny/ine jazyky.
C, C++ je na zaciatok hardcore ak nevie ako sa data v pamati ukladaju. Narazi na smernikoch.
Pascal = dead language. Ucia ho uz len na strednych skolach kde ucitelia su "skor narodeni" a lenivy naucit sa nieco co je aktualne, aby odovzdali aktualne vedomosti.
V pascale uz len dobiehaju projekty ale asi sa ziadne nezacinaju.
Java a C# je tvoj osud ak chces byt programatorkou.
Aby bolo jasne, musis vediet viac jazkov, jeden nestaci.
Neskor ked budes toto zvladat mozes skusat aj vyssie spominane.
Osobne by som zacinal bud javou alebo c# pretoze lepsie je zacat kodit objektovo ako potom prechadzat z proceduralneho na objektove kodenie.
Tieto jazyky maju automaticky management pamate co zaciatocnikovi znacne ulahci zivot a na co by napr v pripade C++ musel mysliet.
Ja osobne som zacinal s javou, kym som pochopil vyznam objektov zabralo mi to asi mesiac ale potom to uz slo.
Ale nikdy nebudes na tom tak aby si si povedala ze toto uz viem. Vzdy je co zdokonalovat.
A navody... ak vies trocha anglictinu tak google a pis co ta zaujima, t.j. how to... a dopln co potrebujes.
Taktiez ak napises do google java api tak hned prvy odkaz bude na dokmentaciu kniznice ktoru budes stale pouzivat
Good luck
A nechcem ta strasit, ale ak chces obstojne zvladnut programovaci jazyk tak ti to vezme par rokov zivota. Takze nejaka skuska na tyzden to ako keby si ani nezacala
Ja som s kodenim zacinal na vysokej takze moje zdroje boli prednasky a nekonecny pocet otazok na ucitelov.
Nakolko chces zacat sama neviem ti odporucit konkretny zdroj ale bud najdes nieco na nete alebo trocha zainvestuj a kup si knihu.
Je to na tebe ako velmi to chces
Dnes je na internete kopec vyborneho interaktivneho materialu kde robis cvicenia priamo v prehliadaci a hned aj vidis vysledky svojej prace.
Je ich mnoho, ak ale nechces platit tak odporucam » www.codecademy.com/en/tracks/javas... , ako tu uz odznelo.
Toto je link na kurz JavaScriptu, zdaleka najpouzivanejsieho jazyka na webe a celkovo stale viac a viac vsade. (Nemylit si JavaScript s Javou - dve uplne rozdielne veci) Python je tiez super, ale je tak jednoduchy ze prejst na iny jazyk by ti potom prislo velmi tazke.
Ked si prejdes ten kurz JS, pozri sa na toto:
» www.khanacademy.org/computing/compu...
Tam hlavne to Intro do JS, nie je to intro uplne v pravom zmysle slova lebo neucia jazyk od zakladov, aj ked tie ulohy su naozaj zaciatocnicke. Samozrejme sa vzdy do tychto stranok prihlas aby sa ti ukladal postup
Naucil som sa uz vela jazykov, frameworkov a technologii a takouto interaktivnou formou je to omnoho lepsie. A ak ti to pride tazke, tak na nejaku Javu / C# zabudni.