Zdravím. Potrebujem uskutočniť platbu cez Internet banking, no po zaplatení sa mi v ňom zafixuje informácia o paltbe, ktorú za pána neviem vymazať. A keď že je to také väčšio- menšie tajomstvo, tak by som bol nerád ak by sa o tom môj oco dozvedel..(KOMENT
keď že mi niekedy kontroluje moje platby. Neviete náhodou či je možné nejak tú info o platbe vymazať? Bohužiaľ je to druh platby, ktorý sa nedá uskutočniť hotovosťou alebo cez paypal. Takže jedine tak...
@helloxd Ja si nepamätám, že by so mnou bola mama zakladať účet a to ho mám od 16 Sa mi zdá, že som jej len odniesla 1 papier na podpis a potom som si všetko už vybavovala sama a nikto sa mi do ničoho nestaral.
A ten oco možno má úplne právo, ale kúsok súdnosti už nemá Ako mne príde už 17 ročný človek dosť vyspelý na to, aby si spravoval vlastné financie bez toho, aby sa mu do toho starali jeho rodičia. A úplne ma vytáča keď sa rodičia takto starajú do súkromia svojich detí. Jedna vec je, že na to majú právo, druhá vec je, že by to podľa mňa od určitého veku robiť nemali.
noo, podla mna info o tom, ze ta platba prebehla sa vymazat neda, vsak ono ludia vacsinou su radi, ze maju prehlad o peniazoch, co im prisli a odisli a ja som sice nerobila v TB, ale nestretla som sa s tym, aby u nas v banke sa taketo nieco dalo spravit. pravda je ale, ze takyto request sme ani nemali, resp. u nas sme to neriesili nikdy.
@tralalibang ako bolo pisane vyssie, do 18.roku zivota disponuje tvojim uctom v podstate tvoj zakonny zastupca, je to uz na vasej vzajomnej dohode, do akej miery a ako to cele bude fungovat. na druhej strane celkom chapem podaktorych rodicov, ze to kontroluju, lebo nielen pubertaci alebo 17rocni ludia minaju peniaze na blbosti ci stavkovanie a pod. dospeli jedinci vacsinou minaju svoje vlastne peniaze, predpokladam ale, ze mladika dotuju este rodicia, takze mozno aj preto ta kontrola. ja som to sice nezazila, ale zase je to o jednotlivom nastaveni v kazdej rodine. ty a ja sme mozno boli schopne sa normalne starat o svoje financie, ale poznam aj vyse 40rocneho chlapa, ktoremu do dnesneho dna chodi ucet do banky kontrolovat mama, lebo on je schopny minut a pregamblit aj posledne spodky.
@kakofonicka absolútne sa nehádam s tým kontrolovaním, ja by som potreboval aj vo svojich 22,5 rokoch, aby mi občas skontrolovali
ale ak sa dobre pamätám, tak účet som si zakladal asi keď som mal 16 a nepotreboval som k tomu nič extra, robil som to sám a sám som mal k nemu aj plnohodnotný prístup bez akýkoľvek zásahov mojich rodičov alebo kohokoľvek
@drazoal no ja neviem, ako to chodilo kedysi, kedze som si ucet zakladala az na VS, pretoze som ho predtym nepotrebovala ale odkedy som ja nastupila do roboty, tak do 18 rokov tam musel byt vzdy zakonny zastupca, aspon u nas, podmienky otvorenia uctu pre mladych inde som si nezistovala. tieto veci sa menia, ved aj spolocne ucty manzelov boli kedysi uplne normalne, teraz si take nieco neotvoris.
@kakofonicka tak ale dá sa účet s dvoma... tými... disponentmi, či ako sa to volá, nie? nie je to to isté vlastne? v TB napr. nabádajú, aby si otvorili samostatné účty, ale budú to mať za polovicu, ako keby teda platili jeden
@drazoal majitel uctu a disponent na ucte nie je to iste, disponent ma obmedzene pravomoci. preto je aj dobre, ak maju manzelia samostatne ucty, kam im chodi vyplata, lebo jeden z nich moze byt iba disponentom a ak by majitel uctu nahodou zomrel, tak disponent sa k peniazom nedostane, resp. az po dedicskom konani. su to celkom srandy okolo tych uctov, mi to bude asi aj chybat trosku
@kakofonicka No nie sú to jeho peniaze, ale tak ja som napríklad dostávala primerané vreckové svojmu veku a bolo na mojom uvážení, na čo to miniem. V podstate to boli moje peniaze a keď som ich minula na somariny tak som ich minula na somariny. Takže neviem, ale príde mi to aj tak mimo kontrolovať ten účet
@tralalibang vsak ja by som to tiez nerobila, ale kazda rodina to ma inak nastavene. nevieme ani dovod, preco ho otec kontroluje, ci je iba control freak alebo skutocne je v tom nieco ine. ale v podstate s tebou suhlasim.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
A ten oco možno má úplne právo, ale kúsok súdnosti už nemá Ako mne príde už 17 ročný človek dosť vyspelý na to, aby si spravoval vlastné financie bez toho, aby sa mu do toho starali jeho rodičia. A úplne ma vytáča keď sa rodičia takto starajú do súkromia svojich detí. Jedna vec je, že na to majú právo, druhá vec je, že by to podľa mňa od určitého veku robiť nemali.
ale pochybujem, že to môžeš vymazať, veď potom by ti nesedeli príjmy a výdavky, nie?
@tralalibang ako bolo pisane vyssie, do 18.roku zivota disponuje tvojim uctom v podstate tvoj zakonny zastupca, je to uz na vasej vzajomnej dohode, do akej miery a ako to cele bude fungovat. na druhej strane celkom chapem podaktorych rodicov, ze to kontroluju, lebo nielen pubertaci alebo 17rocni ludia minaju peniaze na blbosti ci stavkovanie a pod. dospeli jedinci vacsinou minaju svoje vlastne peniaze, predpokladam ale, ze mladika dotuju este rodicia, takze mozno aj preto ta kontrola. ja som to sice nezazila, ale zase je to o jednotlivom nastaveni v kazdej rodine. ty a ja sme mozno boli schopne sa normalne starat o svoje financie, ale poznam aj vyse 40rocneho chlapa, ktoremu do dnesneho dna chodi ucet do banky kontrolovat mama, lebo on je schopny minut a pregamblit aj posledne spodky.
ale ak sa dobre pamätám, tak účet som si zakladal asi keď som mal 16 a nepotreboval som k tomu nič extra, robil som to sám a sám som mal k nemu aj plnohodnotný prístup bez akýkoľvek zásahov mojich rodičov alebo kohokoľvek
ale zaujímavé, vskutku