V súčasnosti sú internetové diskusie pod článkami plné trolov, urážok, spamov a debilov, čo článok ani nečítali. Čo by sa malo robiť aby boli hodnotnejšie? Mali by sa uzavrieť, byť moderované alebo by sa mala zrušiť anonymita na internete?
keď si človek napríklad pozrie diskusie na pravda.sk .... však to nemá s diskusiou nič spoločné. Milión príspevkov ľudí, čo zdieľajú hoaxy a hádky medzi návštevníkmi.
Ak by boli neverejné (napr. registrácia pomocou nejakého dokladu), tak by možno ľudia nepísali somariny, ale určite by sa našli takí, čo by kričali, že to je cenzúra a dielo nejakých očipovaných Židov. Moderované diskusie mi príde nepraktické kvôli zamestnávaniu moderátorov atď. Keď úplne zrušíme diskusie, tak to nebude znamenať víťazstvo trolov? Predsalen diskusia má potenciál byť hodnotná ak ju vedú vyspelí ľudia....
O tom by mal rozhodovať majitel. Ak majiteľ webu chce aby jeho diskusia mala nejakú odbornú úroveň a príspevky v nej mali informačnú hodnotu tak ju musí moderovať.
Ak majiteľovi ide len o to aby na články klikalo čo najviac ľudí a nevdí mu že pod článkom bude žumpa tak ju cenzúrovaď nebude. Ale v tom prípade taká diskusia stráca svoj pôvodný zmysel.
Uzavretie: nie, môžeme byť radi, že máme možnosť pridať svoj vlastný názor pod články.
Moderovanie: áno, napríklad zakázať nadávky, mazať off topic.
Anonymita: áno, prenasledovanie za názory a presvedčenia, nemali sme už také.
Nejakí Nóri zaviedli také, že pred vstupom do diskusie musíš odpovedať na niekoľko otázok týkajúcich sa článku. Pustí ťa to komentovať len vtedy, ak je viieť, že si článok prečítal a aj si mu porozumel.
Na západe väčšina mienkotvorných portálov svoje diskusie už vypla. Myslím, že je to práveže 1značne prehra trollov.
Páči sa mi aj, ako to riešia Topky, Azet, Čas... že proste vypnú diskusiu, keď v nej účastníkom začne príliš jebať.
Ja som však asi za úplnú cenzúru. Nielen bez pardónu a ľútosti mazať diskusie, ale aj konšpirátorské FB stránky, Kotlebu a celú jeho stranu, Rostása (to sa už vlastne deje), blokovať Zem a vek atď. Skúsili sme takým "ľuďom" dať slobodu slova a aha, ako to dopadlo. Keď sa idiotom vezmú všetky ihriská, na ktorých by sa mohli hrať, a nebudú mať oficiálne miesta na zgrupovanie, 95 % z nich zalezie s5 do svojej internetovej stoky, kam patrí a ich bludy sa už nebudú rozširovať. @0sea Tento "vtip" bol starý už pred 10 rokmi.
To tu chceš vytvoriť diktatúru bez slobody slova?
Je to vykadrenie názoru aj keď je plné urážok, lepšie ako keby sa mali všetci prispôsobovať normám jednotlivca.
Aj komunisti vysvetlili cenzúru tak, že kontrola musí byť, však tam môže byť predsa niečo nevhodné...
@vlado905 inak napríklad v stávkových kanceláriách je registrácia len s dokladom totožnosti, musíš im poslať občiansky (foto + číslo preukazu), dokonca po novom aj kartičku poistenca, a vieš ako tam vyzerajú diskusie? Presne tak ako všade inde.
"Dnes vyhrá určite Fínsko mám stavené dve stovky."
"Buď si kokot alebo mentálne retardovaný pacient staviť dve stovky na tím ktorý na 90% prehrá?"
"Mentálnu retardáciu mala tvoja mama pretože ťa neprehltla."
Toto je tam denne
1. zvoliť solídneho administrátora diskusií ktorý by bol kontrolór a vyhodnocoval by či je odpoveď adekvátna otázke alebo sa jedná o trolling
2. pred každým vstupením do diskusie vyhodí uživatelovi tabulku kde bude upozornený že sa jedná o solídnu tému na ktorú zakladatel požaduje odpoved k veci, uživatel by musel zaškrtnuť poličko že suhlasi s podmienkami a vstupuje do diskusie ...podmienky su nasledovne : vyjadrenie k veci, nepoužívanie vulrarizmov, žiadne zosmiešňovanie ani trolling či iný mimo temy obsah ...
3. každy uživatel by mal v banku 3 žolíky kedy si môže dovoliť porušiť zákon ale sa z neho teda aj poučiť. a teda admin by to kontroloval a ak by vymazal prispevok toho isteho uživatela už aj 3tí krát bol by uživatel vyzvaný k tomu že ak ešte raz poruší pravidlá bude z diskusii vyhodený a zabanovaný (ale zabanovaný navždy) - tu by to muselo byť viazané buď registracia na 1 telefonne čislo a 1 mail + IP adresa (aby sa dalo odhlaiť zariadenie z ktoreho je učet použivany a zakazať tak uživatelovi vytvarať fejkove učty)
no a je to ... tych par debilov by trolovalo pokedy by nedostali bany a zostali by iba diskutéri
@melancholik doplnil by som 4. vyčleniť časť Spammer Corner kde by sa mohli provokatéri vybúriť, alebo voľne vykecať.
Ja by som bol za zrušenie anonymity na niektorých solídnejších fórach.
Na FB som mal nejaké diskusné skupiny a bolo to náročné moderátorsky udržať. Navyše sú občas potrební vhodní provokatéri, ktorí fórum oživia. No nesmú byť otravní.
Možno by som dal moderátorské právo človeku, ktorý si tému založí.
Chodilo by sa viac sprejovať, tagovať, viac by sa tvorili protesty, nespokojní by nesedeli len za internetom ale liezli by vonku prejaviť svoje pomätené názory alebo na Slovan či Spartak sa vybúriť a povedať si čo to k rasovej problematike
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Ak by boli neverejné (napr. registrácia pomocou nejakého dokladu), tak by možno ľudia nepísali somariny, ale určite by sa našli takí, čo by kričali, že to je cenzúra a dielo nejakých očipovaných Židov. Moderované diskusie mi príde nepraktické kvôli zamestnávaniu moderátorov atď. Keď úplne zrušíme diskusie, tak to nebude znamenať víťazstvo trolov? Predsalen diskusia má potenciál byť hodnotná ak ju vedú vyspelí ľudia....
Ak majiteľovi ide len o to aby na články klikalo čo najviac ľudí a nevdí mu že pod článkom bude žumpa tak ju cenzúrovaď nebude. Ale v tom prípade taká diskusia stráca svoj pôvodný zmysel.
Moderovanie: áno, napríklad zakázať nadávky, mazať off topic.
Anonymita: áno, prenasledovanie za názory a presvedčenia, nemali sme už také.
Páči sa mi aj, ako to riešia Topky, Azet, Čas... že proste vypnú diskusiu, keď v nej účastníkom začne príliš jebať.
Ja som však asi za úplnú cenzúru. Nielen bez pardónu a ľútosti mazať diskusie, ale aj konšpirátorské FB stránky, Kotlebu a celú jeho stranu, Rostása (to sa už vlastne deje), blokovať Zem a vek atď. Skúsili sme takým "ľuďom" dať slobodu slova a aha, ako to dopadlo. Keď sa idiotom vezmú všetky ihriská, na ktorých by sa mohli hrať, a nebudú mať oficiálne miesta na zgrupovanie, 95 % z nich zalezie s5 do svojej internetovej stoky, kam patrí a ich bludy sa už nebudú rozširovať.
@0sea Tento "vtip" bol starý už pred 10 rokmi.
Je to vykadrenie názoru aj keď je plné urážok, lepšie ako keby sa mali všetci prispôsobovať normám jednotlivca.
Aj komunisti vysvetlili cenzúru tak, že kontrola musí byť, však tam môže byť predsa niečo nevhodné...
"Dnes vyhrá určite Fínsko mám stavené dve stovky."
"Buď si kokot alebo mentálne retardovaný pacient staviť dve stovky na tím ktorý na 90% prehrá?"
"Mentálnu retardáciu mala tvoja mama pretože ťa neprehltla."
Toto je tam denne
1. zvoliť solídneho administrátora diskusií ktorý by bol kontrolór a vyhodnocoval by či je odpoveď adekvátna otázke alebo sa jedná o trolling
2. pred každým vstupením do diskusie vyhodí uživatelovi tabulku kde bude upozornený že sa jedná o solídnu tému na ktorú zakladatel požaduje odpoved k veci, uživatel by musel zaškrtnuť poličko že suhlasi s podmienkami a vstupuje do diskusie ...podmienky su nasledovne : vyjadrenie k veci, nepoužívanie vulrarizmov, žiadne zosmiešňovanie ani trolling či iný mimo temy obsah ...
3. každy uživatel by mal v banku 3 žolíky kedy si môže dovoliť porušiť zákon ale sa z neho teda aj poučiť. a teda admin by to kontroloval a ak by vymazal prispevok toho isteho uživatela už aj 3tí krát bol by uživatel vyzvaný k tomu že ak ešte raz poruší pravidlá bude z diskusii vyhodený a zabanovaný (ale zabanovaný navždy) - tu by to muselo byť viazané buď registracia na 1 telefonne čislo a 1 mail + IP adresa (aby sa dalo odhlaiť zariadenie z ktoreho je učet použivany a zakazať tak uživatelovi vytvarať fejkove učty)
no a je to ... tych par debilov by trolovalo pokedy by nedostali bany a zostali by iba diskutéri
Ja by som bol za zrušenie anonymity na niektorých solídnejších fórach.
Na FB som mal nejaké diskusné skupiny a bolo to náročné moderátorsky udržať. Navyše sú občas potrební vhodní provokatéri, ktorí fórum oživia. No nesmú byť otravní.
Možno by som dal moderátorské právo človeku, ktorý si tému založí.