nemam nic proti interupcii pokial je to uplne v zaciatocnom stadiu.. tiez by som nechcela ako nejaka 17 rocna tlacit kocik.. ale po strednej uz kludne, nemam v plane ist na vysoku
stále tá istá otázka....ach... interupcia je riziko, že už nikdy dievča nemusí otehotnieť.... nechať si dieťa je riziko, pretože nikdy nevie, či sa on dokáže patrične postarať....
v každom prípade si myslím, že ak dievča ide dobrovolne do postele s chalanom tak nech pred tým rozmýšla rozumom....samozrejme to sa netýka znásilnení...
@chidori - treba si dopredu aspon trošičku premyslieť čo sa može stať.. tu nejde o prípady, kedy je sex a hlavne následné počatie potomka chcene.. sú stovky stovky prípadov znásilnených žien, alebo "nehôd" nazvyme to takto.. a potom, je trošku neskoro sa začať od základov rozhodovať, treba mať i hoc len malú ale predstavu o tom, čo robiť v takejto situácii "ak nahodou"
@malapohroma - i po strednej je skoro, myslím si... a nie je už jedno či máš 17 al. 18 ? .. a len tak mimo - výška je dôležitá, i ked ti do toho nemám čo kafrať, ale ešte si prehodnoť svoje rozhodnutie
@metalabby - sú to také reči o tom riziku už nemôcť mať dieťa, určite tam nejaké to riziko je, ale myslím si že minimálne a urcite je to u každého inak, proste individuálna záležitosť
- a vsak áno netýka sa to znásilnení, ale i tieto sú na svete
@emulienkaa planujem ist na strednu kde mi budu platit aj za studium a po strednej budem plne financne zabezpecena lebo moj odbor bude ziadany aj v zahranici
@emulienkaa netvrdím, že nie, ale môže to trvalo poškodiť ženské orgány a ani na psychiku ženy to určite nie je najlepšie, aj keď, samozrejme, môžu byť aj také, ktoré s tým nemajú žiadny problém.
V budúcnosti sa budem správať tak,aby som nemusela riešiť túto otázku.A aj keby sa mi to stalo napr. v 18-tich.
To dieťa by som si nechala!Vidím,že väčšina je za interupciu...lenže myslím si,že znášať dokonca života depresie a výčitky je horšie ako priviesť na svet dieťa,ktoré za nič nemôže a vychovať ho.
no, myslim, ze s tou vyskou to az tak celkom pravda nie je ( alebo aspon scasti nie)
pozri sa, kolko zaostalych vysokych ma titul ze univerzity..dnes sa uz pomaly kazdy blbec dostane na vysku, a takto sa tituly rozhadzuju kde prides...ono pekne sa vyucit jednemu remeslu, prip. dvom, spravit si zivnost a takto zit podla mna tiez nie je najhorise
(akurat ze ja som uz chyyytro letel na gympel takze na vysku proste ist musim)
no a k teme? myslim, ze vzdy existuju prijatelnejsie riesenia ako interupcia, mame hniezda zachrany, tak preco ich nevyuzit?
Je blbosť rozhodovať sa čo by sme robili keby.. pretože pokiaľ sa to nestalo ani jednej, tak uvažuje inak.
Nechcené tehotenstvo nemusí byť len následkom nezodpovednosti. Je mnoho prípadov keď zlyhali tabletky.
Pokiaľ tú interupciu už nepostúpila neviem koľkátu, tak stále môže aj na další raz otehotnieť, nikde nie je napísané že už nie (to sú len predsudky) ale ani že 100% áno..
Každá žena to berie inak.. závisí to od jej psychiky. Hlavne neodsudzujte...
@toxo - na temu výška, už niekde inde.. nie, alebo nie teraz a tu..
- pretože "hniezda záchrany" tiež nemajú miestaa a miesta.. a budeme vyrábať každú chvílu nove hniezdo ? .. a načo to dieta, ak sa v zivote skutocne dobre mat nebude.. (az na niektoré prípady)
Tabletky nie su stopercentna zaruka a condomy tiez nie. S tymto rizikom sa do sexualneho zivota proste vstupuje.
Nie som za ani proti, nie som zena tak sa nebudem vyjadrovat, k rozhodnutiam ktore nikdy robit nebudem. Ale myslim si ze tento fakt by mal byt povedany nez pojdeme robit z nejakejho tehotneho decka chudacika.
ja som vždy bola proti interupcii, to dieťa za to predsa nemôže tak prečo mu dopierať právo na život...
ale keď si vezmete, že vás znásilnia a vy otehotiniete tak ako by ste sa potom pozerali na to dieťa, možno by vás ovládli materinské city, ale každá by v tom dieťati videla, to čo sa jej stalo...to je dosť diskutabilné
@20 úplne s tebou súhlasím hlavne s posledným riadkom
@vladenka - hej hej, dieťa za to nemôže, ale radšej nech žije zle ? ak teda, dobre podmienky proste tí "rodicia" nie su schpní poskytnnúť ? a reálne, tomu dieťaťu vo vývoji v bruchu je srdečne jedno, či bude žiť či nie..
@emulienkaa Tu vobec nejde o nejake zasady. Ide o vrazdu. A mozes si dokola opakovat zasrane lekarske formulky, stale je to len vrazda nevinneho dietata. Ale 13 rocna "cica" co nema sajnu o cene ludskeho zivota o tom samozrejme nemoze vediet ABSOLUTNE NIC.
@weeman - prázdna schránka? Žeby sa "vyplnila" až narodením? - to iste! Presne tak, ako sa to tu podaktorím akurát hodí...!! Ono prázdna schránka - to sa fakt dá vyhodiť do šrotu... Povedzme, že ide o maličké dieťa, ktoré vychovať napr. v inkubátore od počatia je už len otázkou vedy a času... - to zn., keď sa pri manipulovaní vyberie na chvíľu z neho - bude to dieťa, keď sa vloží - bude to "len" schránka, keď sa vyberie.. atď...:S
Nie je to tak trošku to "schránkovanie" snahou vyčistiť si svedomie? - predsa len, zinterruptovať schránku znie lepšie ako zavraždiť dieťa...
ja som v tomto dosť na vážkach.. ale kdesi som pred pár rokmi čítala nejaké štatistiky a v nejakom roku ´88 abo ´89 abo podobne bolo vykonaných cca 12000 interupcií.. som si tak predstavila že koľko rovesníkov / kamarátov by som mohla poznať/mať.. mi to prišlo dosť smutné..
@frez prave naopak na to, ze ma 13 rokov ma velmy rozumne nazory .....
Je otrasny zivot lepsi ako ziadny zivot ? To je otazka na ktoru nemozno logicky odpovedat a myslim ze ide skutocne len o vec nazoru.
Ti co su zasadne proti interupcii sa nebudu dalej zaujimat o to, co bude s tym dietatom v zivote. Ci sa bude mat dobre ci zle.
Veta kazdy ma pravo na zivot za istych okolnosti vyznie ako veta Kazdy ma narok na peklo. Lebo pre vla ludi zivot je peklo a nepomoze im len optimisticke myslenie a tvarenie sa, ze je vsetko v poriadku.
Argumenty su aj pre aj proti. Obe skupiny argumentov su zavazne a nemozno nejake proste odignorovat. Nema zmysel sa o tom hadat.
Clovek to nejak citi a urobi podla seba, je dobre, ze existuje sloboda volby....v tomto pripade.
Vela vzdelancov, osvietencov ci spisovatelov v historii , ktori si zazili svoje, boli velkym prinosom pre spolocnost malo skepticky nazor k otazke zivota a smrti.
Len skutocne inteligentny clovek si moze uvedomovat, ake je vsetko relativne. Ze kvalitu zivota mozno merat milionom moralnych a tiez amoralnych metrov.
Ze nema najmensi vyznam si za kazdu cenu presadzovat svoje, lebo o podstate zivota ci jeho zmysle vieme holy prd. Tak naco tie urazky na co tie hadky. Z akeho dovodu musi byt 1000 ludi presvedcenych o svojich 1000cich pravdach a do krvy sa za ne bit. Fanatizmus nic neriesi.
Velmi tazka a zlozita tema...ja si vsak myslim ze v tejto otazke by mala rozhodovat zena. Preco? Pretoze je to jej telo a budme uprimni, jej zivot. Na jednej strane chapem tych co su proti, na strane druhej vsak vidim ako moze narodene dieta a nechcene tehotenstvo pokazit niekomu cely zvysok zivota. V pripade interupcie si vsak musime uvedomit, ze je to zivot zeny ktory je prednejsi. To ta zena ma emocie, svoj vlastny usudok, svoje zelania. Plod nie, do tej hranice po ktoru je interupcia povolena je to z prevaznej casti zhluk buniek ktory je povacsinou morfologicky nerozoznatelny od plodov inych zivocichov. Plod nemysli, neciti, nema emocie narozdiel od zeny. Treba si uvedomit ze ist ci neist na interupciu je pre zenu velmi tazke rozhodnutie. Ale ked je predsa niekto proti tomu, tak prosim nech nejde. Ale ako uz povedal tu niekto predtym, nic nie je cierne a biele. Mnozstvo pripadov je velmi komplikovanych. Je eticke aby znasilnena zena mala ako povinnost porodit dieta ktore s nou splodil polodementny kriminalnik? Je eticke aby sa dieta narodilo zene ktora jednoducho nato nie je pripravena, napriek tomu ze sa stavala k takemuto riziku zodpovedne? Je eticke aby dieta muselo donosit dieta? Nie, to si ja nemyslim. Casto som pocul argument typu...tak ked ho nechce nech ho donosi a da do domova. Toto je bohuzial cisty pripad zaslepenosti ludia...matka ked uz raz dieta donosi, tak ma k nemu chtiac ci nechtiac vytvoreny biologicky vztah, a je jej velmi tazko sa dietata vzdat. To ze da svoje dieta do domova nesie kazda zena, ktora to spravila, velmi velmi tazko a trpi depresiami do konca zivota. Iste, stane sa to aj zenam ktore podstupia interupciu, no uvedomte si dolezitu vec a to ze medzi dietatom a plodom je obrovsky rozdiel. Preto vravim, kazda zena nech ucini podla vlastneho svedomia a usudku. Kto je proti tak nech nejde, ale nech sa nesnazi toto vnucovat aj ludom ktory maju nato uplne iny nazor. Totiz argumenty ako ze "iba Boh ma pravo zobrat zivot" ( co je jeden z najcastejsich argumentov ktore pocujem) su platne iba pre niektoru cast obyvatelstva, napriklad pre ateistov nemaju absolutne ziadnu hodnotu.
A to samozrejme ani nehovorim o tom, ze keby su interupcie zakazane tak by to kazdy za touto procedurou jednoducho jazdil bud do zahranicia, alebo by si to nechal spravit nacierno, co nesie so sebou obrovske rizika pre tisicky zien ktore sa v buducnosti pred takymto problemom ocitnu.
@weeman - trebárs pre Teba aj plod, aj schránka aj......
Dieťaťom sa stáva podľa Teba, až keď nie je súčasťou tela ženy a je schopné života, nie?
Čo keď nebude "musieť" byť súčasťou vďaka vede už od počiatku..? - Tým som chcela povedať, že názory, ktoré sú relatívne a platia len dovtedy, pokiaľ platí niečo iné za veľa nestoja ....
Dnes sa dokážeme postarať o "plod" od cca šiesteho mesiaca. O pár rokov to bude iste aj skôr... -" ploduješ a schránkuješ" podľa schopností vedy, alebo morálnych hodnôt?
@frez Problemom je ze ono to ziadne "zasrane lekarske fomulky" nie su. Videl si vobec len tak okom, nejaky obrazok toho ako vyzera v case, do ktoreho je interupcia povolena, plod alebo embryo? Plod nie je dieta, a preto argument ze je to "vrazda dietata" je prosto a jednoducho neplatny. Podla toho co vravis, tak keby niekto napriklad znasilni zenu, tak podla teba musi ist na potrat, pretoze "to nevinne dieta zato predsa nemoze"? Dokazes byt trocha empaticky a vzit sa do pocitov takej zeny? Vies aky horor, hroza a sok to pre nu musi byt? Ked sa dozvie ze by musela donosit a porodit dieta ktore splodila s kriminalnikom, ktore jej ten nasilny cin bude pripominat do konca zivota? To je uz podla teba eticke a lepsie ako vybrat jej z tela zhluk buniek, ktore nemaju ziadne emocie ci pocity?
@manajas Myslim si ze moralne hodnoty o ktorych tu hovorite sa vyvijaju a menia takisto ako sa vyvija a meni veda. Zaujimate sa o vedu alebo ste vedkyna? Myslim si ze nie, pretoze mate, bez urazky, velmi laicky nazor co sa tejto temy tyka. Mimochodom, v siestom mesiaci interupcie urcite dovolene nie su. Su povolene do 12. tyzdna tehotenstva, co znamena cca. do tretieho mesiaca. Zaujimalo by ma, povazujete aj zygotu, teda bunku ktora vznikne po splynuti spermia a vajicka za "dieta" ?
@lordjogi - "Na jednej strane chapem tych co su proti..." - neuviedol si jediný argument, aby sme videli ako moc
- toho ostatného je na celú normovanú stranu (dobre, trošku preháňam) - poď, popíš trošku viac....
- "Plod nemysli, neciti, nema emocie narozdiel od zeny..." - toto vedci ťažko zistili....! Ale že niektoré ženy emócie a cit nemajú, to sa ľahko dá zistiť aj bez výskumov...
@lordjogi - Nikto netvrdí, že sú povolené do šiesteho mesiaca. (Ale zase v určitých špec. prípadoch áno, pravda..) Bavíme sa o tom, kedy je dieťa dieťaťom a kedy je považované za zhluk buniek, ktoré nemajú ľudskú hodnotu!
Áno, máte pravdu, nie som vedkyňa. Na morálne ponímanie témy netreba byť akademikom. Navyše ak by to záviselo na odborných formuláciách.... - nie je problém, len by to príliš naťahovalo čas.
@manajas Chapem ludi a aj som to na konci spomenul, ktorym to ide proti vierovyznaniu, pretoze su tak vychovani. A hovorim kopec argumentov za interupciu, pretoze som zato aby bola legalna a nie proti, co je myslim celkom logicke. Aj na moralne ponimanie temy treba byt svojim sposobom akademikom, pretoze tak ako je relativna veda su relativne aj moralne hodnoty. Podobne ako interupcie su to temy ako trest smrti, eutanazia...tam sa totiz pohybujeme na takom tenkom lade ze je velmi tazko urcit co je a co nie je eticke. Ludsku hodnotu? Pre mna ma ludsku hodnotu najma ta zena a jej rozhodnutie, a nie zhluk buniek v jej tele.
@frez - ja ti aspon argumentujem svojim názorom, ktorý isto je do menšej miery "chorý" ako ten tvoj.. a myslím si že by si sa trošku mohol zmierniť, aspon voci mne.. budem ti sktuocne vdacná.. moje nazory a znalosti prosim nechaj mojimi a svoje si stráz takisto.. bi sa o nich, len váž slová a dobre váž slová..
@hluzar - za tu vetu prvú (o názoroch) ti dakujem krásne, a s ostatnými plne a ak nie, tak isto z väčšej miery súhlasím..
@ lordjogi - to už je nejaká ťažká filozofia - nič v zlom, ale podľa takýchto vyjadrení:"Aj na moralne ponimanie temy treba byt svojim sposobom akademikom, pretoze tak ako je relativna veda su relativne aj moralne hodnoty" by etika a morálka bola priamo úmerná vzdelaniu diskutujúcich. ?.
- to, že sa dá diskusii dať aj iná úroveň ako laická, je jasné.
A že sú morálne hodnoty relatívne... - no, priznávam sa, že vlastne tomuto ani nerozumiem. Vždy som si myslela, že morálne hodnoty majú mať pevné základy a nie byť flexibilné. Tomu by som ja skôr hovorila morálne pokrytectvo. A to nemá moc moje sympatie...
Interupcia ??? Aký je rozdiel keď matka zabije decko týždeň po počatí a týždeň po narodení ??? Žiaden, no čo oko nevidí to srdce nebolí... """ svätá tolerancia"""
ách nechápem prečo sa táto téma stále vyťahuje aj tak si ľudia robia čo chcú...som zvedavá, čo budú robiť tie dievčatá ktoré sa takto rozhodujú, čo je to najlepšie riešenie:dom tehotná no a čo veď s aho môžem ybaviť.....ray príde čas kedz tieto ženz budú mať ydravotné ale hlavne psychicképroblémy....som budúca sestra a už teraz viem, ako to je.....
@elfer - skutočne sa stotožňuješ s nazvaním toho malého plodu ci embrya po počatí - DIETA ?
@misulka132 - akosi tu rozprávaš pomimo témy, či len mne sa zdá..? dobre vzťahuje sa to nato, nepopieram, ale tvoje vyjadrenie v podstate nema ani myslienky, nie to nejaký začiatok a koniec...prepáč
Interupciu a potrat by som dala zakázať. Ked je niekto na tolko múdri že rozťahuje nohy , mal by mať niaku tú zodpovednosť. A zabiť dieťa aj ked ešte nenarodené považujem za neludské
@manajas Keby neboli moralne hodnoty flexibilne, tak by sa nasa spolocnost nikdy nemohla pohnut vpred. V minulosti bolo povazovane vseobecne za moralne vselico...pre kriziakov bolo moralne zabit "neveriacich", pre Spartanov bolo moralne vrhat narodene deti ktore mali vadu alebo boli prilis slabe zo skal, pre Mayov ci Aztekov boli moralne a celkom normalne ludske obety za ich Bohov. Vsetko veci a skutky ktore keby dnes nejaka spolocnost zacala vykonavat tak sa na nu budeme pozerat ako na primitivnu, amoralnu, brutalnu, agresivnu. Moralne hodnoty maju nie vzdy pevny zaklad, a hlavne ak sa rozpravame o takychto temach. A ano s tvrdenim ze kvalita diskusie o etike a moralke je priamo umerna vzdelaniu diskutujucich suhlasim, pretoze temy ako interupcia si vyzaduju prehlad, preco jedna strana tvrdi ano preco druha tvrdi nie, treba mat prehlad o biologii, treba vediet ako vlastne prebieha interupcia, treba poznat rozdiel medzi embryom, plodom a dietatom. Pozrite sa kolko ludi toto nevie, a mnohi si mozno prave takymto nedostatkom vo vedomostiach myslia to co si myslia. Ked sa chcem zapojit do nejakej diskusie, tak by snad malo byt jasne ze mam o danej teme urcity prehlad, urcite vedomosti, pretoze bez nich jednoducho nemozem konstruktivne diskutovat, a mnohi ludia co tu diskutuju to nevedia. Ked sa ich spytate preco ste teda vlastne proti?, tak namiesto argumentov casto pouzivaju len hlupe ataky na dotycnu osobu ktora sa otazku spytala.
@emulienkaa Ano Ano Ano !!! Alebo ak to ešte nemá vyvinutú hlavičku, ruky, nohy - ľudovo povedané ešte keď to ako dieťa nevyzerá, myslím prvé dva mesiace tak to nieje dieťa ??? V prvom rade je to už ŽIVA BYTOSŤ - ČLOVEK. Opakujem to, aký je rozdiel medzi VRAŽDOU decka týždeň po počatí a týždeň po narodení ??? Žena NEMÁ PRAVO ho zaviť, bez ohľadu na to či išlo o "nehodu" alebo znásilnenie. To decko zato predsa nemôže !!!
@emulienkaa "nazvaním toho malého plodu ci embrya po počatí - DIETA" - tak odkedy by to už bolo dieťa ??? Od narodenia ??? A deň pred narodením ešte nie ??? Po 5mesiacoch po počatí ??? A deň pred 5timi mesiaci ešte nie ???
@elfer - na toto by som ti argumentovala len slovami, ktoré som sem už písala a tie opakovat nebudem, akchces precítaj si ich.. a i iní to takto podobne ako ja vzali a opísali, je toho viac nez dost..
- ale nie nie ej to este ziva bytost, pretoze nie ej schopna mimomaternicoveho zivota.. alebo si myslís ze ano ? snád veru nie..
@elfer Neda mi nezareagovat na tvoj koment. V prvom rade, to embryo a ten plod zato nemoze. Ako iste vies, interupcie su povolene do 12. tyzdna, teda cca do 3.mesiaca tehotenstva. Mne pride osobne celkom dost vtipne ked sa muzi, ktory absolutne nemozu mat sajnu o tom ako sa ta dotycna zena citi (ani ja nemam, ale myslim si ze dokazem byt empaticky a aspon trocha sa vcitit do toho ake emocie, hrozu a sok musi prezivat znasilnena zena), silno broji zato aby boli interupcie zakazane. V prvom rade si uvedom ze sa rozpravame o zivote a TELE zeny...je to jej telo a ma pravo s nim nalozit tak ako chce ona. Embryo a plod nie je v pravom zmysle ludska bytost, metaforicky ma asi tolko emocii ako menavka ci crievicka. Interupcia nie je vrazda, je to umele prerusenie tehotenstva a vacsinou ma zena nato velmi vazne dovody, napriklad ked je ohrozene jej zdravie, ako som spominal ked je znasilnena, ked jednoducho nie je v pozicii narodene dieta materialne zabezpecit. Zivot zeny, cloveka s emociami, ma prednost pred zhlukom buniek ktore sa nachadza v jej tele. Je spravne ze je to jej volba, je to HLAVNE jej zivot. Cudujem sa, ako mozes hovorit o tom ze interupcie je nemoralne, ale pritom si zda sa uplne v pohode s myslienkou aby znasilnena, zosokovana, nevinna, bezmocna zena donosila a porodila dieta ktore splodila proti svojej vlastnej voli s polodementnym kriminalnikom a trpela psychickymi depresiami po cely zvysok zivota.
@emulienkaa Pozeráš poštu pre teba??? Ja nie, ale raz som z nudy pozrel jeden príbeh a čírou náhodou tam bolo jedno dievča ktoré si pozvalo svoju mamku aby..... jej poďakovala za Život ! Za to že keď bola mladá, asi 17sť - teda jej mamka - že sa nedala na interupciu ale to decko vychovala, to decko totiž bola ona, jej dcéra. Pochopila si ??? Je jedno či sa bavíme o embriu, "forme", životaschopnosti... bla bla bla... za pár mesiacov či rokov je to ČLOVEK !!! Vražda ostane vraždou bez ohľadu na to ako "starý" či "nevyvinutý" bude ten človek ktorého zabiješ... Vieš, tie reči že "žena má právo rozhodnúť o tom čo sa bude diať z jej telom" sú žvásty, lebo tu už nejde len o jej telo, ale o toho nového, malého bezbranného človiečika vyvýjajúceho sa v jej vnútri. Už nieje sama sú dvaja !
@lordjogi vyjadril som sa vyššie... a tých 12ťýždňov ??? No hej,veď aj sex od 15ky, alkohol od 18ky, drogy zakázané... A aby tie "psychickymi depresiami" netrpela preto že sa pre ten potrat rozhodla...
@elfer - nechajme to tak, že máme dva názory, ktoré su odlišné.. ak chces, stoj si za tým svojím, ja ti ho neberiem.. a dobre, áno krásny príbeh uznávam..ale len jeden.. a jedne z tých šťastnejsích..
@lordjogi - "Keby neboli moralne hodnoty flexibilne, tak by sa nasa spolocnost nikdy nemohla pohnut vpred." - s týmto sa absolútne nedá súhlasiť.... To by sme tu mohli tvrdiť, že napríklad aj fašistickými lekármi a biológmi skúmanie rozdielov medzi rasami, dedičnosť, genetika, testy s dvojčatami, sterilizácia „podradných“ a iné - boli tak isto len ušľachtilou snahou posunúť vývoj spoločnosti niekam vpred.
Čo sa týka morálnych hodnôt Aztékov, Mayov, Sparťanov - je na míle vzdialená tej, k akej sa hlási dnešný civilizovaný svet... Čo sa týka Sparťanov, od tých si snáď brali príklad tak isto nacisti, keď sa snažili eliminovať "nekvalitný sortiment" svojich detí (tiež zabíjali telesne postihnutých v ústavoch...)!! Hlásať takúto filozofiu ako cestu pokroku je naozaj scestné.
Všetky Vaše ďalšie tvrdenia o nutnosti poznať "súvislosti" témy len po odbornej stránke aby sme vedeli správne rozhodnúť, majú tak isto relatívnu platnosť. Problémy sa totiž neriešia len "jedným a to odborným" pohľadom na vec. Ale celou syntézou pohľadov bratých nielen z biologického či všeobecne lekárskeho hľadiska.
- Nechcete mi predsa tvrdiť, že najlepší rodič má zásadne VŠ pedagogického zamerania.... Pretože má do toho čo hovoriť veľmi veľa faktorov - nielen odborný, takýto pohľad by bol veľmi obmedzený.
prepáčte, musím zareagovať aj na diskusiu s "elfer"- om:
" V prvom rade si uvedom ze sa rozpravame o zivote a TELE zeny" - áno, ale z toho pvrchného pohľadu. Jej telo už totiž v skutočnosti samo nie je! Iba to tak "odpovrchu" zatiaľ prvých pár mesiacov vyzerá.
" vacsinou ma zena nato velmi vazne dovody," - neviem koľko času pri svojích štúdiách ste strávili rozprávaním v lôžkovej časti nemocníc, kde sa čaká na kyretáže, ale myslím si, že minimum! Pretože väčšinou ide o ekonomické dôvody, príp. študijné, alebo kariérne. Ja to za "zdravotný dôvod" teda skutočne považovať nemienim. Môžeme tu hovoriť akurát o psychickej "traume", že čo prepánajána teraz...!
A argumentácie - nielen u vás - "znásilnenou, zošokovanou, nevinnou...", ako všeobecnou normou, je absolútna somarina. Nemôžeme porovnávať extrémne situácie a stotožňovať ich na všeobecnej báze a vyvodzovať z nich univerzálne platné pravidlá pre všetky spackané sex. skúsenosti... - jednoducho, robiť z aktérky za každú cenu obeť!!
@manajas Teraz tak trocha miesate hrusky s jablkami. Prirovnavat nacistov k Spartanom je tak trocha zvlastne. Spartania totiz mali vojensky zivot, prezitie najsilnejsich vryte v kulture, pre nich to bolo uplne normalne a bezne. Bezni Nemci pocas druhej svetovej vojny nemali moc velku predstavu co sa to vlastne deje v koncentracnych taboroch, nacisticky rezim bol jednoducho zalozeny na absolutne zvratenych a chorych myslienkach. Nacisti svojim konanim praveze spolocnost v moralnych hodnotach neposuvali, prave naopak nicili ich. A neviem ci ste si zle precitali moj predchadzajuci post pretoze som povedal presne to iste co vy, ze na vyjadrenie sa k takejto ankete treba mat poznatky z viacerych oblasti, co vsak mnohi nemaju ak sa na tuto diskusiu pozriete. Vy zrejme vidite v tehotenstve to zenine telo iba ako " z povrchneho pohladu", v skutocnosti je vsak ta zena inkubatorom od ktoreho je emryo a plod zavisle. V pripade embrya nemozete hovorit o "tele", pretoze to jednoducho biologicky "telu" neodpoveda. A samozrejme ja nevtrdim ze neexistuju zeny ktore idu na interupciu pretoze jednoducho to dieta nechcu, pretoze chcu pracovat a venovat sa kariere a podobne. Ale natom takisto nevidim nic zle, pretoze pre mna ma v prvom rade pravo na zivot ta zena. A mimochodom, konkretny pripad znasilnenej zeny som nebral ako vseobecnu normu, reagoval som na konkretne vyjadrenie diskutujuceho elfera (aspon myslim ze to bol on), ktory sa vyjadril v jednom zo svojich postov prave k tomuto konkretnemu pripadu.
@lordjogi - nuž, možno tak trochu áno. Aj Sparťania však mali spoločnosť selektovanú - neboli to všetko bojovníci. Dokonca niektorí (Perioikovia) sa venovali výhradne remeslám, obchodu... - ženy samotných Sparťanov nechodili s nimi na výpravy.... - takže nemôžeme tu tiež hovoriť o vyslovene jednoliatom bojovom národe...
A k tým nacistom - presne tak ako hovoríte. Tým som len chcela poukázať na morálne základy - flexibilnosť, ktorá sa v tomto oprípade "prispôsobila" ich ideológii. Keby sa dodržiavali zásady úcty k životu, k jednotlivcovi bez určovania jeho ceny a kvality života...,anebola táto úcta podmienená napr. rasou...
"v skutocnosti je vsak ta zena inkubatorom od ktoreho je emryo a plod zavisle" - hovoríme teraz o dieťati. To znamená, pokiaľ personál zanedbá starostlivosť nedonoseného dieťaťa v inikubátore, budú z toho vyvodené právne dôsledky...V princípe - aký je rozdiel, keď dieťa v ženinom inkubátore" príde o život v dôsledku zanedbania jej povinnosti postarať sa... O tom, že zdravotná sestra má tiež svoje emócie je hádam jasné..- 6 mes. dieťa by bez inkubátora tak isto neprežilo...
O čo mi vlastne ide? Ako môžete ako človek znalý veci argumentovať príkladmi, ktoré sa samé navzájom vylučujú. Viete veľmi dobre, že emócie sa dajú zistiť jednoduchou metódou - meraním tepu srdca. Nie 12, ale 10 týždňové dieťa ho už má! Má už vyvinuté skoro všetky dôležité orgány. Má dokonca pršteky, môže zatínať rúčky v päsť... Takže ako môžete hovoriť o zhluku buniek... - toto mi nejde absolútne do hlavy. Je to také priehľadné, že mám skôr dojem, že tu ide skôr o osobné riešenie tejto problematiky ako o objektívny "vklad odborníka".
@manajas Niektore emocie sa odrazaju v zrychlenom tepe srdca, ako napriklad strach, napatie, stres to je pravda. Avsak zrychleny tep srdca je VELMI siroky pojem a dovodov preco vase srdce bije zrychlene moze byt niekolko sto. Clovek citi emocie pretoze mu to umoznuje jeho mozog. Emocie maju svoj zaklad v biochemickych reakciach ktore v mozgu prebiehaju. 12-tyzdnovy plod nema natolko vyvinute nervove bunky aby mohol pocitovat emocie, pocity, mat vlastne myslienky a podobne. A tvrdenie ze ma vyvinute vsetky dolezite organy takisto nie je pravdive. Takyto plod ma dokonca este v krku strbinu ekvivalentnu ziabram pomocou ktorej dycha, nema vyvinutu kostru ale ma len chrupkovitu chordu a mnohe mnohe ine priklady ktore nebudem dalej rozoberat. Ja sa nepovazujem za "odbornika", nie som lekar (aj ked nim v buducnosti chcem byt) aby moj vklad bol skutocne odborny, ale myslim si ze urcite zakladne znalosti k tejto problematike mat treba, aj a mozno hlavne take ktore suvisia s biologiou.
No a v principe je to velky rozdiel, v pripade zanedbania starostlivosti o dieta v inkubatore ide o chybu ludskeho faktora pri starostlivosti o dieta, v pripade interupcie ide o prerusenie tehotenstva pretoze zena nechce porodit, pretoze, ako som uz povedal, ma pravo nalozit so svojim telom ako chce, pretoze pre mna tu ide najma o jej zivot. Nechcem teraz vyzniet nejak blbo ale metaforicky povedane, pre mna je ten "skutocny" zivot, zivot tej zeny a az potom zivot embrya a plodu.
A v pripade Spartanov, ano je pravda ze mali diferencovanu spolocnost na remeselnikov ale aj politikov a podobne. Ale jednoducho vo vtedajsej spolocnosti bolo taketo rozvrhnutie nevyhnutnostou, avsak v celkovom obraze smerovali Spartania k "vojenskemu narodu", pretoze kazdy chlapec bol ako dieta odvedeny a trenovany v bojovani. Kazdy muz Spartan bol v podstate profesionalnym vojakom, Sparta bol vylozene jeden z tych najvojenskejsich "narodov" (v uvodzovkach pretoze to bol jeden z greckych narodov) v historii ludstva.
@ lordjogi - : "No a v principe je to velky rozdiel, v pripade zanedbania starostlivosti o dieta v inkubatore ide o chybu ludskeho faktora pri starostlivosti o dieta, v pripade interupcie ide o prerusenie tehotenstva pretoze zena nechce porodit,"...
- nie, v princípe je to úplne totožné! A pravdepodobne sa "iba nechce či nechcelo" obidvom...!!
"Emocie maju svoj zaklad v biochemickych reakciach ktore v mozgu prebiehaju. 12-tyzdnovy plod nema natolko vyvinute nervove bunky aby mohol pocitovat emocie, pocity.."
- že nemá vlastné myšlienky je snáď logické... Ale prijala by som od vás napr. link na štúdie, ktoré sa zaoberali touto problematikou a to ostatné jednoznačne dokázali, zároveň s oponentúrou - lebo inak ste k názoru ako názoru objektívnemu nemohli dôjsť.. A úprimne, myslím si, že tu budete trošku v koncoch. Učivo strednej školy totiž nepridŕža alternatívam, ani ich nemôže vyvracať, takže sa s tým ani nezaoberá, pretože má svoju ministrom schválenú líniu, ktorá nesmie byť v konfrontácii s platnými zákonmi SR( s oficiálnením potratov). A preto tento názor je ťažko postavený na objektivite, pokiaľ ste nečerpali aj z iných zdrojov. Ale možno ma nakoniec milo prekvapíte... U vedcov - tam už je priestoru na obhájenie a aj doloženie teórií, ktoré môžu konfrontovať alebo podporiť platnú normu... Najmä na akademickej pôde už skôr! môžeme naraziť na "vedecky" poňatý absolútne odlišný pohľad "práva" nenarodeného plodu na život ako je oficiálna línia. Čiže chápanie biochemických reakcií v mozgu vám ešte nedáva automaticky za pravdu ani v tom, že plod nemôže mať emócie a niečo cítiť, pretože to nie je názor vedcov všetkých...
- A na pocity napr. chladu či hrozby dokážu dokonca reagovať aj ulitníky...tobôž 3 mes. plod! Spôsob "merania" niektorých emócií u plodu sme si vyjasnili už skôr. Z akých všetkých dôvodov môže biť srdce zrýchlene tu predsa nemusíme rozoberať. Každé ale určite nebude diagnostikovať vrodenú vadu, chorobu alebo defekt, ale najpravdepodobnejšie predsa len tie emócicie, ktoré zaznamenávame aj u 3 mes. plodu..
A kto to tvrdil, že má 12 týž. plod vyvinuté orgány všetky...?
Niektoré veci sú dokonca odlišné ako u novorodenca...? - samozrejme. A novorodenec nemá odlišnú štruktúru kostí (napr. na hlavičke) a aj niektorých orgánov.. ako dospelý? - napriek tomu má už zaručené všetky práva na život ako on... - táto "selekcia" je postavená na nerovnoprávnych základoch!
A čo sa týka všetkých tých kultúr, ktoré sme tu vymenovali... - pre všetky tieto kultúry stavajúce na "flexibilných" morálnych a etických zásadách je príznačné hlavne to, že nemali dlhého trvania a dávno tu už nie sú....
JE TO VRAZDA.. JE TO ZIVE.. VYVIJA SA TO.. UKONCIME VYVOJ.. UKONCIME ZIVOT.. JE TO VRAZDA
nezalezi od toho ci som krestan alebo nie.. za vrazdu to povazuju i mnohi nekr..
ak je zena zodpovedna /a muz takisto/ tak nemaju sex, lebo vsetko ostatne su len "percenta, ze mozno neotehotnenie" teda nic zodpovednejsie ako nemat sex nie je a vsetko ostatne je menej zodpovedne - nezodpovedne- musia s tym ratat..
nie je chybou dietata ze sa pocne.. teda kazdy si ma stat za svojim rozhodnutim..
a viac k tomu nemam co povedat.. povedal som velakrat..
@manajas oj ale mylite sa tentokrat vy. Pocit chladu ci hrozby nie su emocie. Pocit hrozby, pud sebazachovy ci pocity mrazu su zakladne zvieracie instinkty. Evolucne vyhodne vlastnosti vdaka ktorym zivocichy prezili a mohli sa vyvijat. To ze vam je zima nie je emocia, to vam jednoducho vase telo hovori nieco v zmysle "Zahrej sa lebo umrznes". Rad vam dokamzem aj opak v tom ze som k "mojim zaverom" neprisiel mojimi osobnymi pocitmi. Informacie z internetu necerpam pretoze si nikdy nie som isty ci sa jedna o skutocne odborny clanok, o biologiu sa zaujimam uz velmi dlho a nad ramec uciva strednej skoly. Co sa tyka konkretnych studii tak vas mozem odkazat na konkretnu literaturu aj ked neviem ci sa k nej dostanete.
1, Advanced Biology, Roberts M., Reiss M. str. 520 Reproduction of the mammal- Abortion ( za zmienku stoji ze vo Velkej Britanii je interupcia povolena dokonca az do 24. tyzdna tehotenstva)
2, Ta ista kniha, str. 529, The main stages of animal development- Why 14 days - Baroness Warnock, filozof a predseda vladnej (vo V komisie pre vyskum ludskych embryii vysvetluje preco nie je embryo a plod clovek
3, Neuroscience (exploring the brain), Bear M., Connors B., od str. 180- Understanding CNS structure through development, teda vyvin mozgu v ktorej autori uvadzaju aj to co som povedal v tejto diskusii ja
Toto su moje hlavne tri zdroje ktore su podla mojho nazoru velmi dobre spracovane.
A mylite sa aj v tom ze to nie je "nazor vsetkych vedcov". Vo vede totiz neexistuje nic ako vlastny nazor. Skutocni vedci su objektivni a pracuju s dokazmi. Fakty su zalozeny na dokazoch ktore v sucasnosti o danej problematike mame. A dokazy ktore existuju a aj su popisane napriklad vo vyssie uvedenych zdrojoch nam jasne odlisuju embryo a plod od bytosti schopnej emocii a citenia. Neviem odkial ludia beru tu velmi klise vetu ze "niektori vedci maju nato taky nazor ze..." Nie. Toto mi pridu ako frazy doslova vytrhnute z ust novinarov ktori sa snazia pisat vedecke clanky v novinach a casopisoch ako su SME, Pravda, Plus 7 dni alebo pseudovedcov ktori maju "iny nazor" na evoluciu. Uvedomte si ze sucasna veda, sucasna biologia, medicina, embryologia, to nie je filozofia. Tam nie je miesto pre vlastny nazor vedcov, tam ide o pracovanie s dokazmi, vytvaranie hypotez, overovanie hypotez, na zaklade toho o vytvaranie vseobecne platnych vedeckych zakonov a nie o "nazor". Plod nema emocie, to je jednoducho fakt. To ze srdce plodu bije v zrychlenej frekvencii rozhodne neznamena ze plod pocituje emocie, odkial prosim vas cerpate takuto informaciu?
Dalej, vobec sa neda suhlasit s tvrdenim ze civilizacie ktore boli zalozene na dnes uz brutalnych a primitivnych moralnych zakladoch nemali dlheho trvania. Praveze nasa spolocnost je tu oproti tymto civilizaciam len velmi kratko. Egyptska, Mayska, Aztecka, Grecka, Rimska ci Perzska risa boli "imperia" ktore sa drzali stovky, niektore z nich tisice a tisice rokov. To ze uz davno zanikli je irelevantne, keby moralne hodnoty neboli svojim sposobom flexibilne tak este aj dnes by sme stavali na pocest vladcov pyramidy, obetovavali by sme na pocest bohov ludi, organizovali krizove vypravy, upalovali carodejnice, alebo hocico ine zname z historie. Dokonca aj dnes mozete vidiet ako su moralne hodnoty velmi subjektivnou zalezitostou pre kazdu spolocnost. Pre moslimov na islamskych krajinach je normalne ukamenovat nevernu zenu, pre Cinanov su normalne verejne popravy na stadionoch, a mnohe mnohe ine. Moralne hodnoty sa jednoducho pocas kurzu historie menili, zo spolocnosti do spolocnosti su ine a menit sa aj v buducnosti budu. Ak sa ludstvo uspesne dozije dalsich 1000 rokov, tak v roku 3000 budu mozno ludia ukazovat nato aka bola spolocnost v roku 2010 primitivna, brutalna a agresivna, presne tak ako to dnes my hodnotime Mayov, Aztekov ci Egyptanov.
@lordjogi potreboval som si dokazat.. portebujem si dokazat
myslis ze mam zaujem zas tu nieco tvrdit a bojovat proti vsetkym s ich vlastnymi pravdami.. mam pocit ze z toho vyrastam...
vzdy som naivne dufal v to, ze diskusie su o premyslani.. na birdzi je ich zmysel v dokazovani svojich pravd tie moje si mozete vyhladat v starsich diskusiach.. je ich tam cela kopa..
kazdy ma pravo sa rozhodnut. som za interupciu. chcem mat pravo volby. nevravim, ze by som ju napriklad teraz podstupila (ale to bude aj tym ze uz mam dost rokov na to, aby som bola schopna vychovat dieta sama a nejak ho aj zabezpecit), ale su situacie kedy by som nevahala. ak by som bola znasilnena a dieta by bolo nezelane, nenechala by som si ho. a suhlasim s @lordjogi -m ze uz od pociatku je to dieta, to je blud. zhluk buniek, embryo, a ak si niekto chce o mne mysliet ze podporujem vrazdy, nech, mam v pici.
@lordjogi , lordjogi - a kto to písal, že "Pocit chladu ci hrozby su emócie"? - ja teda nie!
Škoda že nečerpáte informácie modernej vedy aj z internetu. Jediný zdroj nie je len z wikipédie. Už aj vedeckí odborníci, biológovia.. vedia, že na internete sú všetky články odborných časopisov, zborníkov, currentov...online v dostupnosti závislej od výšky poplatkov, ktoré ste ochotný zaplatiť vo výške závislej od ich aktuálnosti. Niektoré voľne dostupné články sú free už iba pár mesiacov staré...
Pýtali ste sa, odkiaľ mám inf., že ľud. plod je schopný cítiť, pociťovať emócie. Takže napr.:
The Endowment for Human Development (USA) vydala dokumentárny film o vývine človeka, ktorý je spracovaný najmodernejšími technologickými prostriedkami a približuje tajomstvo vzniku nového človeka.Tento dokument získal viaceré prestížne ocenenia a do svojej distribúcie ho zaradila aj svetoznáma spoločnosť National Geographic. V ňom je jasne dokázané (metódou de vizu, čiže nie na hypotetických základoch!), že plod má základné atribúty ľudskej bytosti. T.j.
...
-Koniec 8. týždňa Vznikli už všetky vnútorné orgány; musia ešte rásť a vyvíjať sa, majú jednoduchú podobu, nie všetky sú na svojom budúcom mieste
-9. týždeň/3.mesiac Dieťa môže uchopiť predmet do ruky
-9. - 10. týždeň/3. mesiac Dieťa žmurká; prehĺta; pohybuje jazykom; mračí sa; pohybuje sa v plodovej vode ako astronaut v stave beztiaže; vyvíja sa mu zmysel pre rovnováhu
-11. týždeň/3. mesiac Dieťa si cmúľa prst; prvopočiatky reflexov dýchania
-12. týždeň/3. mesiac Sú vyvinuté : nechty na prstoch, pohlavné orgány, análny otvor, ušnice; Dieťa dokáže : skrčiť nohy, ohýbať chodidlá, narovnávať prsty, zvraštiť obrvy; cíti emocionálne stavy matky a reaguje na ne
Koniec 12. týždňa/3. mesiac Sú vyvinuté všetky vnútorné orgány; väčšina z nich pracuje
...
K morálnym princípom podporujúci aj tento dokument sa hlási nespočetné množstvo lekárov, biológov... Najznámejší z nich sú napr.: doc. MUDr. Jozefom Glasom, CSc., PhD.- člen poradnej komisie predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa pre etiku vedy a nových technológií European Group on Ethics of Science and New Technologies –EGE – lekár, vysokoškolský pedagóg a klinicky zameraný vedecko-výskumný pracovník. Vyučuje klinickú farmakológiu, hepatológiu a zdravotnícku etiku (bioetiku) na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave (zástupca prednostu, Ústav farmakológie a klinickej farmakológie SZU). Prezident Spoločnosti klinickej farmakológie SLS...
poďme trošku ďalej. Sú tu mená ako: Mgr. Suaudeau Jacques - u nás je známa publikácia Kultúra života, MUDr. Mojzešová M. - LFUK, MUDr. Badalík L. DrSc a hlavne v neposlednom rade nestor slovenského zdravotníctva prof. MUDr. Vladimír Krčméry DrSc Drh.c.mult. - títo ľudia aj napriek svojmu odbornému vzdelaniu nemajú problém vyhlásiť, že je dôležité, aby sa neprekračovali zásadné etické princípy. Prvý z nich je, aby nedochádzalo k ničeniu ľudského života, teda ničeniu človeka. Život človeka je už život zygoty, teda od momentu počatia je človek človekom a každé zabitie tohto človeka je zásadne neprijateľné.
Lordjogi - Vaše tri hlavné zdroje pri správnom rátaní činia tuším iba dva. Ťažko do toho zarátať dve rôzne strany tej istej publikácie... - autor Baroness Warnock, filozof ..?! -citujem Vás: "Uvedomte si ze sucasna veda, sucasna biologia, medicina, embryologia, to nie je filozofia."...
"Tam nie je miesto pre vlastny nazor vedcov..." už len protipólnosť názorov odborníkov v tejto oblasti svedčí o tom, že opak je pravdou.
a ešte zopár zaujímavých autorov či prác na túto tému:
Willke Barbara: Človekom od počatia,
Shaping abortion discourse /Myra Marx Ferree.. - Cambridge University Press
Pattis Zoja, Eva : Abortion - London/New York Routledge
La Fleur, William R.: Liquid Life - Princeton University Press
Benický, Imrich: Je plod skutočne ľudskou bytosťou?
Už na lekárskej fakulte sa učia študenti, že ten zhluk buniek je človek a teda ide o vraždu. Gynekológ,ktorý ide urobiť interrupciu, vie, že ide spáchať vraždu. Aj personál na sále to vie. Preto tam aj panuje dosť hustá atmosféra a aj preto pozerajú na gynekológov, ktorí nechcú robiť potraty, s nevôľou. Pozerajú tak preto, lebo si uvedomujú, že tí, ktorí to nerobia, sú hrdinovia,kdežto na tých ostatných sa ukazuje ako na vrahov a správne sa ukazuje. Darmo si tu budeme skrášľovať názvy ako napríklad prerušenie. Prerušenie jepauza a po pauze sa pokračuje. Teda ukončenie tehotenstva a aj to je iba prikrášlený výraz. Je to jednoducho vražda. A preto aj gynekológovia pozerajú na tie ženy a mužov, ktorí majú zo sexu iba srandu ako na totálnych magorov a pohŕdajú nimi. Lebo oni, gynekológovia musia "riešiť" nezodpovednosť tých debilkov, ktorí majú funkčný iba jeden orgán. Okrem toho mám informácie, že na lekárskej fakulte sa okrem iného vyučuje aj o tom, že človek má sexovať až vtedy, ak je na to pripravený aj psychicky a sociálne. Lebo aj potratový zákon hovorí, že potrat nemožno brať ako formu antikoncepcie. Dalo by sa tu o tom hovoriť ešte veľa, ale je to zbytočné.Kto si chce iba nezodpovedne užívať, nepostačia mu ani všetky dobré rady na svete. Ešte raz opakujem: Na základe genetiky ide o človeka, teda nevyvíja sa v tej maternici hlísta ani pes ani nič podobné. Potom je to osoba, lebo je to živý človek, hoci len v prenatálnom štádiu a preto sa vyvíja a má v sebe možnosť byť raz normálnym voličom, platcom daní a podobne.
Teda ide o vraždu so všetkým čo k tomu patrí a je to krajne nezodpovedné konanie a tí zdravotníci nenávidia ženy, ktoré im tam chodia ako na klavír. Tie ženy a ich partneri a všetci, ktorí ich k tomu naviedli sú teda vrahovia so všetkým, čo k tomu patrí. A žiadne krasoreči to nezmenia. Okrem toho, to je už na záver, mám jasné dôkazy toho, že aj niekoľkodňové embryo vníma to, čo pociťuje jeho matka a otec. Vníma to, či ho prijali alebo odmietli. Uvedomuje si, čo sa s ním ide diať, keď je matka už na sále. Viem to z viacerých zdrojov. Jednak od žien, ktoréboli na potrate a jednak od ľudí, ktorí boli nechcenými deťmi, ale ich matky s nimi nešli na potrat a neskôr rozprávali, čo vtedy vnímali. Nech sa to každému zdá byť streštené, ale sú na to vedecké štúdie. Takisto v 80-tych rokoch americký prezident Reagan vyslovil, že dieťa v maternici cíti počas zákroku bolesť a prívrženci potratov ho za to chceli vysmiať. poprední americkí neurológovia sa ho vtedy otvoreným listom zastali a potvrdili Reaganov výrok. No, dalo by sa tu toho popísať ozaj veľa, ale netreba. Aj niektorí moji predrečníci hovorili to isté a ja to takisto potvrdzujem. Potrat je vražda.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
80 komentov
v každom prípade si myslím, že ak dievča ide dobrovolne do postele s chalanom tak nech pred tým rozmýšla rozumom....samozrejme to sa netýka znásilnení...
@malapohroma - i po strednej je skoro, myslím si... a nie je už jedno či máš 17 al. 18 ? .. a len tak mimo - výška je dôležitá, i ked ti do toho nemám čo kafrať, ale ešte si prehodnoť svoje rozhodnutie
@metalabby - sú to také reči o tom riziku už nemôcť mať dieťa, určite tam nejaké to riziko je, ale myslím si že minimálne a urcite je to u každého inak, proste individuálna záležitosť
- a vsak áno netýka sa to znásilnení, ale i tieto sú na svete
- a čo tak tie tzv. "nehody" ?
To dieťa by som si nechala!Vidím,že väčšina je za interupciu...lenže myslím si,že znášať dokonca života depresie a výčitky je horšie ako priviesť na svet dieťa,ktoré za nič nemôže a vychovať ho.
no, myslim, ze s tou vyskou to az tak celkom pravda nie je ( alebo aspon scasti nie)
pozri sa, kolko zaostalych vysokych ma titul ze univerzity..dnes sa uz pomaly kazdy blbec dostane na vysku, a takto sa tituly rozhadzuju kde prides...ono pekne sa vyucit jednemu remeslu, prip. dvom, spravit si zivnost a takto zit podla mna tiez nie je najhorise
(akurat ze ja som uz chyyytro letel na gympel takze na vysku proste ist musim)
no a k teme? myslim, ze vzdy existuju prijatelnejsie riesenia ako interupcia, mame hniezda zachrany, tak preco ich nevyuzit?
Nechcené tehotenstvo nemusí byť len následkom nezodpovednosti. Je mnoho prípadov keď zlyhali tabletky.
Pokiaľ tú interupciu už nepostúpila neviem koľkátu, tak stále môže aj na další raz otehotnieť, nikde nie je napísané že už nie (to sú len predsudky) ale ani že 100% áno..
Každá žena to berie inak.. závisí to od jej psychiky. Hlavne neodsudzujte...
@toxo - na temu výška, už niekde inde.. nie, alebo nie teraz a tu..
- pretože "hniezda záchrany" tiež nemajú miestaa a miesta.. a budeme vyrábať každú chvílu nove hniezdo ? .. a načo to dieta, ak sa v zivote skutocne dobre mat nebude.. (az na niektoré prípady)
Nie som za ani proti, nie som zena tak sa nebudem vyjadrovat, k rozhodnutiam ktore nikdy robit nebudem. Ale myslim si ze tento fakt by mal byt povedany nez pojdeme robit z nejakejho tehotneho decka chudacika.
@hluzar -
ale keď si vezmete, že vás znásilnia a vy otehotiniete tak ako by ste sa potom pozerali na to dieťa, možno by vás ovládli materinské city, ale každá by v tom dieťati videla, to čo sa jej stalo...to je dosť diskutabilné
@20 úplne s tebou súhlasím hlavne s posledným riadkom
@hluzar - ? ?
inak sloboda začína tam, kde končí sloboda druhého. takže je scestné povedať, že matka - žena má právo rozhodnúť o osude svojho nenarodeného dieťaťa.
Nie je to tak trošku to "schránkovanie" snahou vyčistiť si svedomie? - predsa len, zinterruptovať schránku znie lepšie ako zavraždiť dieťa...
Je otrasny zivot lepsi ako ziadny zivot ? To je otazka na ktoru nemozno logicky odpovedat a myslim ze ide skutocne len o vec nazoru.
Ti co su zasadne proti interupcii sa nebudu dalej zaujimat o to, co bude s tym dietatom v zivote. Ci sa bude mat dobre ci zle.
Veta kazdy ma pravo na zivot za istych okolnosti vyznie ako veta Kazdy ma narok na peklo. Lebo pre vla ludi zivot je peklo a nepomoze im len optimisticke myslenie a tvarenie sa, ze je vsetko v poriadku.
Argumenty su aj pre aj proti. Obe skupiny argumentov su zavazne a nemozno nejake proste odignorovat. Nema zmysel sa o tom hadat.
Clovek to nejak citi a urobi podla seba, je dobre, ze existuje sloboda volby....v tomto pripade.
Len skutocne inteligentny clovek si moze uvedomovat, ake je vsetko relativne. Ze kvalitu zivota mozno merat milionom moralnych a tiez amoralnych metrov.
Ze nema najmensi vyznam si za kazdu cenu presadzovat svoje, lebo o podstate zivota ci jeho zmysle vieme holy prd. Tak naco tie urazky na co tie hadky. Z akeho dovodu musi byt 1000 ludi presvedcenych o svojich 1000cich pravdach a do krvy sa za ne bit. Fanatizmus nic neriesi.
A to samozrejme ani nehovorim o tom, ze keby su interupcie zakazane tak by to kazdy za touto procedurou jednoducho jazdil bud do zahranicia, alebo by si to nechal spravit nacierno, co nesie so sebou obrovske rizika pre tisicky zien ktore sa v buducnosti pred takymto problemom ocitnu.
Dieťaťom sa stáva podľa Teba, až keď nie je súčasťou tela ženy a je schopné života, nie?
Čo keď nebude "musieť" byť súčasťou vďaka vede už od počiatku..? - Tým som chcela povedať, že názory, ktoré sú relatívne a platia len dovtedy, pokiaľ platí niečo iné za veľa nestoja ....
Dnes sa dokážeme postarať o "plod" od cca šiesteho mesiaca. O pár rokov to bude iste aj skôr... -" ploduješ a schránkuješ" podľa schopností vedy, alebo morálnych hodnôt?
však sa už hádam rozumieme
- toho ostatného je na celú normovanú stranu (dobre, trošku preháňam) - poď, popíš trošku viac....
- "Plod nemysli, neciti, nema emocie narozdiel od zeny..." - toto vedci ťažko zistili....! Ale že niektoré ženy emócie a cit nemajú, to sa ľahko dá zistiť aj bez výskumov...
Áno, máte pravdu, nie som vedkyňa. Na morálne ponímanie témy netreba byť akademikom. Navyše ak by to záviselo na odborných formuláciách.... - nie je problém, len by to príliš naťahovalo čas.
@hluzar - za tu vetu prvú (o názoroch) ti dakujem krásne, a s ostatnými plne a ak nie, tak isto z väčšej miery súhlasím..
- to, že sa dá diskusii dať aj iná úroveň ako laická, je jasné.
A že sú morálne hodnoty relatívne... - no, priznávam sa, že vlastne tomuto ani nerozumiem. Vždy som si myslela, že morálne hodnoty majú mať pevné základy a nie byť flexibilné. Tomu by som ja skôr hovorila morálne pokrytectvo. A to nemá moc moje sympatie...
@misulka132 - akosi tu rozprávaš pomimo témy, či len mne sa zdá..? dobre vzťahuje sa to nato, nepopieram, ale tvoje vyjadrenie v podstate nema ani myslienky, nie to nejaký začiatok a koniec...prepáč
- ale nie nie ej to este ziva bytost, pretoze nie ej schopna mimomaternicoveho zivota.. alebo si myslís ze ano ? snád veru nie..
- a tá žena to právo skutocne má..!
@lordjogi vyjadril som sa vyššie... a tých 12ťýždňov ??? No hej,veď aj sex od 15ky, alkohol od 18ky, drogy zakázané... A aby tie "psychickymi depresiami" netrpela preto že sa pre ten potrat rozhodla...
Čo sa týka morálnych hodnôt Aztékov, Mayov, Sparťanov - je na míle vzdialená tej, k akej sa hlási dnešný civilizovaný svet... Čo sa týka Sparťanov, od tých si snáď brali príklad tak isto nacisti, keď sa snažili eliminovať "nekvalitný sortiment" svojich detí (tiež zabíjali telesne postihnutých v ústavoch...)!! Hlásať takúto filozofiu ako cestu pokroku je naozaj scestné.
Všetky Vaše ďalšie tvrdenia o nutnosti poznať "súvislosti" témy len po odbornej stránke aby sme vedeli správne rozhodnúť, majú tak isto relatívnu platnosť. Problémy sa totiž neriešia len "jedným a to odborným" pohľadom na vec. Ale celou syntézou pohľadov bratých nielen z biologického či všeobecne lekárskeho hľadiska.
- Nechcete mi predsa tvrdiť, že najlepší rodič má zásadne VŠ pedagogického zamerania.... Pretože má do toho čo hovoriť veľmi veľa faktorov - nielen odborný, takýto pohľad by bol veľmi obmedzený.
prepáčte, musím zareagovať aj na diskusiu s "elfer"- om:
" V prvom rade si uvedom ze sa rozpravame o zivote a TELE zeny" - áno, ale z toho pvrchného pohľadu. Jej telo už totiž v skutočnosti samo nie je! Iba to tak "odpovrchu" zatiaľ prvých pár mesiacov vyzerá.
" vacsinou ma zena nato velmi vazne dovody," - neviem koľko času pri svojích štúdiách ste strávili rozprávaním v lôžkovej časti nemocníc, kde sa čaká na kyretáže, ale myslím si, že minimum! Pretože väčšinou ide o ekonomické dôvody, príp. študijné, alebo kariérne. Ja to za "zdravotný dôvod" teda skutočne považovať nemienim. Môžeme tu hovoriť akurát o psychickej "traume", že čo prepánajána teraz...!
A argumentácie - nielen u vás - "znásilnenou, zošokovanou, nevinnou...", ako všeobecnou normou, je absolútna somarina. Nemôžeme porovnávať extrémne situácie a stotožňovať ich na všeobecnej báze a vyvodzovať z nich univerzálne platné pravidlá pre všetky spackané sex. skúsenosti... - jednoducho, robiť z aktérky za každú cenu obeť!!
A k tým nacistom - presne tak ako hovoríte. Tým som len chcela poukázať na morálne základy - flexibilnosť, ktorá sa v tomto oprípade "prispôsobila" ich ideológii. Keby sa dodržiavali zásady úcty k životu, k jednotlivcovi bez určovania jeho ceny a kvality života...,anebola táto úcta podmienená napr. rasou...
"v skutocnosti je vsak ta zena inkubatorom od ktoreho je emryo a plod zavisle" - hovoríme teraz o dieťati. To znamená, pokiaľ personál zanedbá starostlivosť nedonoseného dieťaťa v inikubátore, budú z toho vyvodené právne dôsledky...V princípe - aký je rozdiel, keď dieťa v ženinom inkubátore" príde o život v dôsledku zanedbania jej povinnosti postarať sa... O tom, že zdravotná sestra má tiež svoje emócie je hádam jasné..- 6 mes. dieťa by bez inkubátora tak isto neprežilo...
O čo mi vlastne ide? Ako môžete ako človek znalý veci argumentovať príkladmi, ktoré sa samé navzájom vylučujú. Viete veľmi dobre, že emócie sa dajú zistiť jednoduchou metódou - meraním tepu srdca. Nie 12, ale 10 týždňové dieťa ho už má! Má už vyvinuté skoro všetky dôležité orgány. Má dokonca pršteky, môže zatínať rúčky v päsť... Takže ako môžete hovoriť o zhluku buniek... - toto mi nejde absolútne do hlavy. Je to také priehľadné, že mám skôr dojem, že tu ide skôr o osobné riešenie tejto problematiky ako o objektívny "vklad odborníka".
No a v principe je to velky rozdiel, v pripade zanedbania starostlivosti o dieta v inkubatore ide o chybu ludskeho faktora pri starostlivosti o dieta, v pripade interupcie ide o prerusenie tehotenstva pretoze zena nechce porodit, pretoze, ako som uz povedal, ma pravo nalozit so svojim telom ako chce, pretoze pre mna tu ide najma o jej zivot. Nechcem teraz vyzniet nejak blbo ale metaforicky povedane, pre mna je ten "skutocny" zivot, zivot tej zeny a az potom zivot embrya a plodu.
A v pripade Spartanov, ano je pravda ze mali diferencovanu spolocnost na remeselnikov ale aj politikov a podobne. Ale jednoducho vo vtedajsej spolocnosti bolo taketo rozvrhnutie nevyhnutnostou, avsak v celkovom obraze smerovali Spartania k "vojenskemu narodu", pretoze kazdy chlapec bol ako dieta odvedeny a trenovany v bojovani. Kazdy muz Spartan bol v podstate profesionalnym vojakom, Sparta bol vylozene jeden z tych najvojenskejsich "narodov" (v uvodzovkach pretoze to bol jeden z greckych narodov) v historii ludstva.
- nie, v princípe je to úplne totožné! A pravdepodobne sa "iba nechce či nechcelo" obidvom...!!
"Emocie maju svoj zaklad v biochemickych reakciach ktore v mozgu prebiehaju. 12-tyzdnovy plod nema natolko vyvinute nervove bunky aby mohol pocitovat emocie, pocity.."
- že nemá vlastné myšlienky je snáď logické... Ale prijala by som od vás napr. link na štúdie, ktoré sa zaoberali touto problematikou a to ostatné jednoznačne dokázali, zároveň s oponentúrou - lebo inak ste k názoru ako názoru objektívnemu nemohli dôjsť.. A úprimne, myslím si, že tu budete trošku v koncoch. Učivo strednej školy totiž nepridŕža alternatívam, ani ich nemôže vyvracať, takže sa s tým ani nezaoberá, pretože má svoju ministrom schválenú líniu, ktorá nesmie byť v konfrontácii s platnými zákonmi SR( s oficiálnením potratov). A preto tento názor je ťažko postavený na objektivite, pokiaľ ste nečerpali aj z iných zdrojov. Ale možno ma nakoniec milo prekvapíte... U vedcov - tam už je priestoru na obhájenie a aj doloženie teórií, ktoré môžu konfrontovať alebo podporiť platnú normu... Najmä na akademickej pôde už skôr! môžeme naraziť na "vedecky" poňatý absolútne odlišný pohľad "práva" nenarodeného plodu na život ako je oficiálna línia. Čiže chápanie biochemických reakcií v mozgu vám ešte nedáva automaticky za pravdu ani v tom, že plod nemôže mať emócie a niečo cítiť, pretože to nie je názor vedcov všetkých...
- A na pocity napr. chladu či hrozby dokážu dokonca reagovať aj ulitníky...tobôž 3 mes. plod! Spôsob "merania" niektorých emócií u plodu sme si vyjasnili už skôr. Z akých všetkých dôvodov môže biť srdce zrýchlene tu predsa nemusíme rozoberať. Každé ale určite nebude diagnostikovať vrodenú vadu, chorobu alebo defekt, ale najpravdepodobnejšie predsa len tie emócicie, ktoré zaznamenávame aj u 3 mes. plodu..
A kto to tvrdil, že má 12 týž. plod vyvinuté orgány všetky...?
Niektoré veci sú dokonca odlišné ako u novorodenca...? - samozrejme. A novorodenec nemá odlišnú štruktúru kostí (napr. na hlavičke) a aj niektorých orgánov.. ako dospelý? - napriek tomu má už zaručené všetky práva na život ako on... - táto "selekcia" je postavená na nerovnoprávnych základoch!
A čo sa týka všetkých tých kultúr, ktoré sme tu vymenovali... - pre všetky tieto kultúry stavajúce na "flexibilných" morálnych a etických zásadách je príznačné hlavne to, že nemali dlhého trvania a dávno tu už nie sú....
JE TO VRAZDA.. JE TO ZIVE.. VYVIJA SA TO.. UKONCIME VYVOJ.. UKONCIME ZIVOT.. JE TO VRAZDA
nezalezi od toho ci som krestan alebo nie.. za vrazdu to povazuju i mnohi nekr..
ak je zena zodpovedna /a muz takisto/ tak nemaju sex, lebo vsetko ostatne su len "percenta, ze mozno neotehotnenie" teda nic zodpovednejsie ako nemat sex nie je a vsetko ostatne je menej zodpovedne - nezodpovedne- musia s tym ratat..
nie je chybou dietata ze sa pocne.. teda kazdy si ma stat za svojim rozhodnutim..
a viac k tomu nemam co povedat.. povedal som velakrat..
1, Advanced Biology, Roberts M., Reiss M. str. 520 Reproduction of the mammal- Abortion ( za zmienku stoji ze vo Velkej Britanii je interupcia povolena dokonca az do 24. tyzdna tehotenstva)
2, Ta ista kniha, str. 529, The main stages of animal development- Why 14 days - Baroness Warnock, filozof a predseda vladnej (vo V komisie pre vyskum ludskych embryii vysvetluje preco nie je embryo a plod clovek
3, Neuroscience (exploring the brain), Bear M., Connors B., od str. 180- Understanding CNS structure through development, teda vyvin mozgu v ktorej autori uvadzaju aj to co som povedal v tejto diskusii ja
Toto su moje hlavne tri zdroje ktore su podla mojho nazoru velmi dobre spracovane.
A mylite sa aj v tom ze to nie je "nazor vsetkych vedcov". Vo vede totiz neexistuje nic ako vlastny nazor. Skutocni vedci su objektivni a pracuju s dokazmi. Fakty su zalozeny na dokazoch ktore v sucasnosti o danej problematike mame. A dokazy ktore existuju a aj su popisane napriklad vo vyssie uvedenych zdrojoch nam jasne odlisuju embryo a plod od bytosti schopnej emocii a citenia. Neviem odkial ludia beru tu velmi klise vetu ze "niektori vedci maju nato taky nazor ze..." Nie. Toto mi pridu ako frazy doslova vytrhnute z ust novinarov ktori sa snazia pisat vedecke clanky v novinach a casopisoch ako su SME, Pravda, Plus 7 dni alebo pseudovedcov ktori maju "iny nazor" na evoluciu. Uvedomte si ze sucasna veda, sucasna biologia, medicina, embryologia, to nie je filozofia. Tam nie je miesto pre vlastny nazor vedcov, tam ide o pracovanie s dokazmi, vytvaranie hypotez, overovanie hypotez, na zaklade toho o vytvaranie vseobecne platnych vedeckych zakonov a nie o "nazor". Plod nema emocie, to je jednoducho fakt. To ze srdce plodu bije v zrychlenej frekvencii rozhodne neznamena ze plod pocituje emocie, odkial prosim vas cerpate takuto informaciu?
Dalej, vobec sa neda suhlasit s tvrdenim ze civilizacie ktore boli zalozene na dnes uz brutalnych a primitivnych moralnych zakladoch nemali dlheho trvania. Praveze nasa spolocnost je tu oproti tymto civilizaciam len velmi kratko. Egyptska, Mayska, Aztecka, Grecka, Rimska ci Perzska risa boli "imperia" ktore sa drzali stovky, niektore z nich tisice a tisice rokov. To ze uz davno zanikli je irelevantne, keby moralne hodnoty neboli svojim sposobom flexibilne tak este aj dnes by sme stavali na pocest vladcov pyramidy, obetovavali by sme na pocest bohov ludi, organizovali krizove vypravy, upalovali carodejnice, alebo hocico ine zname z historie. Dokonca aj dnes mozete vidiet ako su moralne hodnoty velmi subjektivnou zalezitostou pre kazdu spolocnost. Pre moslimov na islamskych krajinach je normalne ukamenovat nevernu zenu, pre Cinanov su normalne verejne popravy na stadionoch, a mnohe mnohe ine. Moralne hodnoty sa jednoducho pocas kurzu historie menili, zo spolocnosti do spolocnosti su ine a menit sa aj v buducnosti budu. Ak sa ludstvo uspesne dozije dalsich 1000 rokov, tak v roku 3000 budu mozno ludia ukazovat nato aka bola spolocnost v roku 2010 primitivna, brutalna a agresivna, presne tak ako to dnes my hodnotime Mayov, Aztekov ci Egyptanov.
myslis ze mam zaujem zas tu nieco tvrdit a bojovat proti vsetkym s ich vlastnymi pravdami.. mam pocit ze z toho vyrastam...
vzdy som naivne dufal v to, ze diskusie su o premyslani.. na birdzi je ich zmysel v dokazovani svojich pravd tie moje si mozete vyhladat v starsich diskusiach.. je ich tam cela kopa..
Škoda že nečerpáte informácie modernej vedy aj z internetu. Jediný zdroj nie je len z wikipédie. Už aj vedeckí odborníci, biológovia.. vedia, že na internete sú všetky články odborných časopisov, zborníkov, currentov...online v dostupnosti závislej od výšky poplatkov, ktoré ste ochotný zaplatiť vo výške závislej od ich aktuálnosti. Niektoré voľne dostupné články sú free už iba pár mesiacov staré...
Pýtali ste sa, odkiaľ mám inf., že ľud. plod je schopný cítiť, pociťovať emócie. Takže napr.:
The Endowment for Human Development (USA) vydala dokumentárny film o vývine človeka, ktorý je spracovaný najmodernejšími technologickými prostriedkami a približuje tajomstvo vzniku nového človeka.Tento dokument získal viaceré prestížne ocenenia a do svojej distribúcie ho zaradila aj svetoznáma spoločnosť National Geographic. V ňom je jasne dokázané (metódou de vizu, čiže nie na hypotetických základoch!), že plod má základné atribúty ľudskej bytosti. T.j.
...
-Koniec 8. týždňa Vznikli už všetky vnútorné orgány; musia ešte rásť a vyvíjať sa, majú jednoduchú podobu, nie všetky sú na svojom budúcom mieste
-9. týždeň/3.mesiac Dieťa môže uchopiť predmet do ruky
-9. - 10. týždeň/3. mesiac Dieťa žmurká; prehĺta; pohybuje jazykom; mračí sa; pohybuje sa v plodovej vode ako astronaut v stave beztiaže; vyvíja sa mu zmysel pre rovnováhu
-11. týždeň/3. mesiac Dieťa si cmúľa prst; prvopočiatky reflexov dýchania
-12. týždeň/3. mesiac Sú vyvinuté : nechty na prstoch, pohlavné orgány, análny otvor, ušnice; Dieťa dokáže : skrčiť nohy, ohýbať chodidlá, narovnávať prsty, zvraštiť obrvy; cíti emocionálne stavy matky a reaguje na ne
Koniec 12. týždňa/3. mesiac Sú vyvinuté všetky vnútorné orgány; väčšina z nich pracuje
...
K morálnym princípom podporujúci aj tento dokument sa hlási nespočetné množstvo lekárov, biológov... Najznámejší z nich sú napr.: doc. MUDr. Jozefom Glasom, CSc., PhD.- člen poradnej komisie predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa pre etiku vedy a nových technológií European Group on Ethics of Science and New Technologies –EGE – lekár, vysokoškolský pedagóg a klinicky zameraný vedecko-výskumný pracovník. Vyučuje klinickú farmakológiu, hepatológiu a zdravotnícku etiku (bioetiku) na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave (zástupca prednostu, Ústav farmakológie a klinickej farmakológie SZU). Prezident Spoločnosti klinickej farmakológie SLS...
poďme trošku ďalej. Sú tu mená ako: Mgr. Suaudeau Jacques - u nás je známa publikácia Kultúra života, MUDr. Mojzešová M. - LFUK, MUDr. Badalík L. DrSc a hlavne v neposlednom rade nestor slovenského zdravotníctva prof. MUDr. Vladimír Krčméry DrSc Drh.c.mult. - títo ľudia aj napriek svojmu odbornému vzdelaniu nemajú problém vyhlásiť, že je dôležité, aby sa neprekračovali zásadné etické princípy. Prvý z nich je, aby nedochádzalo k ničeniu ľudského života, teda ničeniu človeka. Život človeka je už život zygoty, teda od momentu počatia je človek človekom a každé zabitie tohto človeka je zásadne neprijateľné.
Lordjogi - Vaše tri hlavné zdroje pri správnom rátaní činia tuším iba dva. Ťažko do toho zarátať dve rôzne strany tej istej publikácie... - autor Baroness Warnock, filozof ..?! -citujem Vás: "Uvedomte si ze sucasna veda, sucasna biologia, medicina, embryologia, to nie je filozofia."...
"Tam nie je miesto pre vlastny nazor vedcov..." už len protipólnosť názorov odborníkov v tejto oblasti svedčí o tom, že opak je pravdou.
a ešte zopár zaujímavých autorov či prác na túto tému:
Willke Barbara: Človekom od počatia,
Shaping abortion discourse /Myra Marx Ferree.. - Cambridge University Press
Pattis Zoja, Eva : Abortion - London/New York Routledge
La Fleur, William R.: Liquid Life - Princeton University Press
Benický, Imrich: Je plod skutočne ľudskou bytosťou?
....
Teda ide o vraždu so všetkým čo k tomu patrí a je to krajne nezodpovedné konanie a tí zdravotníci nenávidia ženy, ktoré im tam chodia ako na klavír. Tie ženy a ich partneri a všetci, ktorí ich k tomu naviedli sú teda vrahovia so všetkým, čo k tomu patrí. A žiadne krasoreči to nezmenia. Okrem toho, to je už na záver, mám jasné dôkazy toho, že aj niekoľkodňové embryo vníma to, čo pociťuje jeho matka a otec. Vníma to, či ho prijali alebo odmietli. Uvedomuje si, čo sa s ním ide diať, keď je matka už na sále. Viem to z viacerých zdrojov. Jednak od žien, ktoréboli na potrate a jednak od ľudí, ktorí boli nechcenými deťmi, ale ich matky s nimi nešli na potrat a neskôr rozprávali, čo vtedy vnímali. Nech sa to každému zdá byť streštené, ale sú na to vedecké štúdie. Takisto v 80-tych rokoch americký prezident Reagan vyslovil, že dieťa v maternici cíti počas zákroku bolesť a prívrženci potratov ho za to chceli vysmiať. poprední americkí neurológovia sa ho vtedy otvoreným listom zastali a potvrdili Reaganov výrok. No, dalo by sa tu toho popísať ozaj veľa, ale netreba. Aj niektorí moji predrečníci hovorili to isté a ja to takisto potvrdzujem. Potrat je vražda.