Chodím na strednú školu posledný ročník, obchodná akadémia. Neviem či mám ísť na vysokú školu ekonomickú láka ma aj zdravotníctvo aj ked to bude ťažšie z obchodnej školy. Poznám pár ľudí ktorí po vysokej ekonomickej aj tak teraz sedia doma a nemajú z nej
poviem ti asi tak, že na ekonomické veci u nás chodí strašne moc ludí, s tým sa teda na SR bude hľadať ťažko uplatnenie ... ale každopádne choď na vš, ak by si si trúfla zdravotníctvo , tak by to mohlo byť fajn
a inak by som ti tak povedala, že ak váhaš, tak to proste choď vyskúšať. veď ten jeden rok ťa nezabije, uvidíš, ako to chodí, a ako ťa to baví, a ak ťa to baviť nebude, tak to proste zabalíš po tom prvom roku, a pôjdeš pracovať, ako by si šla hneď po strednej bez vš...
na zdravotnicku vysku zabudni, tam su len sestricky, ktore sa chcu vzdelavat dalej, aby boli stanicne sestry, a podobne, pochybujem, ze tam beru ludi, co neboli na zdravotnej strednej.
a co sa ekonomickej vysky tyka... myslim, ze to za to nestoji... mas vedomosti v tvojom odbore, chod pracovat, a snaz sa vydrzat, a dostat niekam... to ti v kariere da za tych 5 rokov viac, ako by ti dalo 5 rokov studia... - z mojho dnesneho hladiska.
čo sa týka zdravotníctva tak k tej ekonomike má asi najbližšie odbor verejné zdravotníctvo na lekárskej fakulte- práca ako manažér nemocnice, na zdravotníckom úrade, prípadne niečo charitatívne
no ked ta ekonomika nebavi, tak chod na vysku podla toho cim sa asi budes chciet zivit v buducnosti...a robit si kurz maserstva..no ked budes chciet cele dni stat na nohach a masirovat potom za 400 eur mesacne tak hej ..ale skusit rok vysku ta nezabije..rozne kurzy si potom spravis hocikedy podla mna
@adka2584 vidíš, ja ma strednú zdravotnícku, že masér bejby ... a teraz chodím na vysoku za učiteľa, lebo som dostal echo, že učitelia si predsa len vyprotestujú tie vyššie platy ... ale ne táram, proste ak chceš dostaneš sa z hocakej strednej na hocakú vysokú, treba mať priemer alebo zrobiť skúšky .... čo už môže byť ťažšie ale 100 % nemožné to nie je .... čo môžeš študovať na "zdravotníckej" vysokej ? ... takže, všeobecné lekárstvo, nechcem nikoho podceňovať ale ...., potom zubné lekárstvo ... podobne ako všeobecné .... potom "ošetrovateľstvo" - to budeš sestrička s Mgr, ďalej fyzioterapiu - to je akokeby masérstvo - vysoká + ešte o niečo viac, učíš sa tam viac metód, viac postupov - to je ... pomáhaš ľudom po operáciach sa dostať na nohy + rôzne rehabilitácie, cvičenia atď ... potom ešte môžeš študovať nejaké "laboratórne vyšetrovacie metódy" ?? tak dajak sa to asi volá - budeš v labáku .... čo sa týka skúšok ... buď najdeš školu kde pôjdeš na základe priemeru zo strednej ... ale to už pomenej dačo také existuje, alebo potom ak su skúšky robíš ich hlavne z biológie, prípadne chémie, na fyzio je aj telesná na niektorých školách - plávanie a nejaké gymn zostava
ale teda viem pochopiť to tvoje ťahanie k zdravotníctvu .... čísla sú čísla, teória ..... človek a veci s ním spojené, to je také naturálne ... je prirodzené, že ťa to ťahá k prirodzenému .... čo ti poviem, najradšej by som sa vrátil na svoju strednú
no ono jedna vec je si najst robotu : D ja som tiez chodil na OA skoncil som a robota sa najst neda. resp. da sa ale ak chces dobru a dostojnu pracu tak musis mat prax to je hlavne, potom velakrat sa stretnes s ovladanim jazykov hlavne anj, nj. cize je to take dost .. ja som siel tiez na vysoku kvoli tomu ze som si nedokazal najst pracu. teraz idem do druheho rocnika ale popri skole hladam furt robotu ja som tiez toho nazoru ze VS ti moc toho neda. radsej si pestovat prax aby si za par rokov mohla zit aspon nejak dostojne
Tu zase niektorí strašne veľa vedia Ja som tiež na OA, svoju školu a odbor neznášam. Mám prirodzený odpor ku všetkému čo sa týka eko a učta kvôli tej sprostej škole. Idem skúsiť prijímačky na všeob. lekárstvo a ošetrovateľstvo. Doučovania sice nie sú lacná záležitosť, ale baví ma to a viem, že sa tomu chcem venovať. Ako povedal Mark Twain "Nikdy som nedopustil, aby škola stála v ceste môjmu vzdelaniu"
ako poviem Ti...to že Ťa láka zdravotníctvo je fajn, ale bolo by lepšie, keby si bolaa na bomby presvedčená, že je to to, čo ozaj chceš, lebo je to velmi ťažké na psychiku.....a keď to idú študovať ludia, čo si tým nie sú istý, potom to tak aj vyzerá......že svoju prácu robia s "nadšením" .... ja len tak trošku od veci...
@godeye no my z OA musíme byť nadšení pre to, aby sme sa tam vôbec dostali takže už keď sa bude pripravovať na prijímačky tak sa buď utvrdí v tom, že to chce alebo naopak
@ladylolita vieš, že som chodila na zdravotku a mala som problém urobiť prijímačky? tie sú stavané pre ludí z gymnázií gymnaziálna biológia, niekde aj gymnaziálna chémia.....a UPJŠ v KE neberú vôbec ludí zo zdravotiek, lebo tí sa už prosím pekne, vraj vedia zamestnať v zdravotníctve a tak no..... ale je to fakt náročné na psychiku...ale aj fyzicky
@godeye Áno viem o tom, je to strašná blbosť, že na SZS je taká slabá biola a chémia a že proste aj na prijímačky na ošetro sa treba učiť z gymnaziálnych podkladov. Potom sa čudujú, že o tie školy klesá záujem. No čudujme sa svetu inak môžem sa spýtať učí sa na zdravotke predmet somatológia?
@ladylolita ako, nám to vtedy padlo len dobre, mali sme starosti s odbornými predmetmi a nooo, somatológia hej, ale volá sa to anatómia a fyziológia ale je to to isté, vlastne biológia človeka nádherný predmet
@godeye aha no lebo všade ako som kukala sa robí z bioly a z nosky na ošetro prijímačky iba u nás v MT je písaná somatológia a to vôbec neviem skade sa mám učiť
@godeye ja som pozerala na SZU aa ešte niekde ale neviem kde a tam bola noska, čo ma moc nepotešilo lebo my máme na škole niečo veľkmi príbuzné a moc ma to nebaví
a k tej stomatologii nevedela by si mi poradiť kde by som ako neštudent SZS mohla násjť nejaké ja neviem učebnice alebo čo z čoho sa učiť?
toto Ti neviem poradiť, mňa doučovala na prijímačky do prešova kamoška, z gymnázia, čo maturovala z bioly, a ledva ledva som spravila prijímačky.....inak som mala nejakú knihu, velkú zelenú, zmaturuj z bioly či niečo také...ale neviem ani od koho to bolo, prepáč
@godeye SZU to je slovenská zdravotnícka univerzita v BA tam je ošetro aj všeob. lekárstvo inak tú knihu zmaturuj z bioly mám aj ja aj zmaturuj z chémie, tie knižky sú super ale dosť vecí im chýba pre človeka, ktorý biológiu v škole nemá. Tá mi ale taký problém nerobí lebo knihy z bioly z gymka som si zohnala, len ma trapi ta somatologia lebo si neviem predstavit literaturu z ktorej by som sa mala ucit inak ja som chcela do tretieho rocnika teraz prestupit na SZS v ZA. Dneska mal byt moj prvy den tam, uz som to vybavovala normalne aj rozdielovky uz som mala naplanovane a potom som zistila ze tam je druhy jazyk len nemcina a ja mam druhy rustinu tak som sa zlakla a nechala to tak. Teraz uz len po dni v skole toho zas lutujem no co uz
@ladylolita no no to viem pomýlila som si písmenko.. vieš čo, somatológia je presne to isté, to sa netráp tým
a škoda, škoda, že si neprestúpila, ak si mohla, mohlo to byť super a tak či už no.... nauč sa poriadne na prijímačky na výšku a choď tam asi to takto je aj tak lepšie, lebo by si to nemusela zvládať ako ostatní, určite na praxi by si to mala ťažšie
tak napríklad moja doktorka mi raz povedala, že ona sama vyštudovala na sš elektrotechniku a potom išla na zdravotnú VŠ a je znej doktorka
určite choď na VŠ, pokiaľ ti však stačí zarobiť min. mzdu sedením v stánku, alebo makaním v bille alebo kde tak tam nechoď, ekonomika tiež nieje zlá ale bez VŠ viacmenej nulové uplatnenie ak nemáš známosť alebo tatko firmu, ak by si si spravila Bc., Ing. tak by si mala šancu na vyššie posty v nejakých korporáciach a pod. zdravotníctvo..ako odbor sa oplatí teraz študovať ale keďže študuješ eko. tak by si sa mohla báť, že nebudeš dávať hlavne predmety ako bio, chem. keďže na to by ťa lepšie pripravil gympel.
@adka2584 , ja na tvojom mieste,keby som bola taka nerozhodna , tak by som skusila si dat rok-dva pauzu a ist niekam za hranice, naucit sa trosku jazyk, otukat sa a co -to zarobit , potom az ist na VS...ak ti mozem poradit, na ekonomiku uz nechod...uplatnia sa uz len naozaj velmi dobri ,popripade so znamostami,lebo tychto absolventov je uz velmi vela...maserstvo by som tiez neskusala, fyzicky narocna robota, neviem sice ci by si pracovala ako zamestanec alebo by si bola sukromnik a ponukala svoje sluzby ( a tu je pes zakopany, maju nastat dost zle casy,ludia ako prve skrtnu tzv.luxus ,cize bude klesat dopyt napr.aj po masazach...) ....zdravotnictvo- na VL sa dostat da, ak mas napr.zaujem o BA alebo KE(tie ale maju teraz problemy , tam by som neodporucala..) ,ked sa naucis z podkladov 3000 otazok ,z kt. 200 sa vyskytne na teste...pre @ladylolita , mozem ti poradit bioweb hod do googlu, pred par rokmi som sa z toho nieco ucila, + pozhanat knihy z chemie !! z gymnazia,ak mas zaujem o Mt (mne sa na prijimackach tam stalo,ze z chemie som nevedela skoro nic, slabota ,lebo som sa z knihy neucila, iba podklady do ba, ale na biole som to potiahla tym,ze som mala asi velke stastie na otazky z bio cloveka , presne z tych gymn.knih boli robene otazky . )......no a dalsie veci co by som isla studovat v tejto dobe, keby som si mala vybrat este raz je ucitelstvo - napr. geografia a jazyk ( ale nie anglicky, nemecky, ale napr. taliancinu, rustinu, spanielcinu) a ist to ucit na gymnazium, to si o par rokov budu studenti volit, lebo uz budu presyteny nemcinou a francuzstinou...alebo prirodne vedy ako chemia, fyzika, matika...lebo ucitelov filozofie bude neurekom...a fyziku nevystuduje hocikto (cize ak na to ma niekto hlavu,tak to treba vyuzit...) ucitelov bude treba, ale kvalitnych ,ako boli este pred rokmi ...nie ako teraz , cest vynimkam...vyhoda ucitelskej roboty je aspon ta, ze mas stabilny prijem, nerobis nadcasy (nik ta neprinuti ) , ako som uz hovorila, ak maju fakt prist zle casy, tak skolstvo sa i tak skrtat nebude,lebo je to zaklad...ale kadejaki podnikatelia s barscim budu mat hlavu v smutku
ja som tiez obchodacka, obchodna mi nic nedala, radsej by som kydala hnoj ako sla na vysoku ekonomicku a aby som sa unudila na smrt robenim niecoho,co by ma nikdy nenaplnalo...vzdy bolo mojim snom ist na masmedialku a tam som sa aj dostala aj ked prijimacky boli z nosky co je len na gympli...takze ak chces ist na zdravotku alebo hocco ine,da sa to, len si musis zistit ake tam maju prijimacky a pripravit sa na to pedantne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
tu? a obzvlášť teraz?
a co sa ekonomickej vysky tyka... myslim, ze to za to nestoji... mas vedomosti v tvojom odbore, chod pracovat, a snaz sa vydrzat, a dostat niekam... to ti v kariere da za tych 5 rokov viac, ako by ti dalo 5 rokov studia... - z mojho dnesneho hladiska.
ale teda viem pochopiť to tvoje ťahanie k zdravotníctvu .... čísla sú čísla, teória ..... človek a veci s ním spojené, to je také naturálne ... je prirodzené, že ťa to ťahá k prirodzenému .... čo ti poviem, najradšej by som sa vrátil na svoju strednú
a k tej stomatologii nevedela by si mi poradiť kde by som ako neštudent SZS mohla násjť nejaké ja neviem učebnice alebo čo z čoho sa učiť?
toto Ti neviem poradiť, mňa doučovala na prijímačky do prešova kamoška, z gymnázia, čo maturovala z bioly, a ledva ledva som spravila prijímačky.....inak som mala nejakú knihu, velkú zelenú, zmaturuj z bioly či niečo také...ale neviem ani od koho to bolo, prepáč
a škoda, škoda, že si neprestúpila, ak si mohla, mohlo to byť super a tak či už no.... nauč sa poriadne na prijímačky na výšku a choď tam asi to takto je aj tak lepšie, lebo by si to nemusela zvládať ako ostatní, určite na praxi by si to mala ťažšie
určite choď na VŠ, pokiaľ ti však stačí zarobiť min. mzdu sedením v stánku, alebo makaním v bille alebo kde tak tam nechoď, ekonomika tiež nieje zlá ale bez VŠ viacmenej nulové uplatnenie ak nemáš známosť alebo tatko firmu, ak by si si spravila Bc., Ing. tak by si mala šancu na vyššie posty v nejakých korporáciach a pod. zdravotníctvo..ako odbor sa oplatí teraz študovať ale keďže študuješ eko. tak by si sa mohla báť, že nebudeš dávať hlavne predmety ako bio, chem. keďže na to by ťa lepšie pripravil gympel.