Mam prisernu dilemu a potrebujem pocut nazor viacerych ludi. Doteraz som si myslel ze pokial chcem byt uspesnym, tak idealne ist na vysku a mat nejake to odborne vzdelanie, mat fajn platovo ohodnotenu pracu a zit lepsi zivot. Pokracujem v prvom komentari.
lenze dnes som sa akurat stretol s byvalou spoluziackou a porozpravala mi o svojom zivote v norsku, sezonne prace, zarobi si, je tam velmi pekna priroda cize chodieva na prechadzky, ludia su tam vraj dost rozdielni od slovakov (v dobrom) a tak.. viacero veci mi hovorila. Mna ako cloveka, ktory zije cely zivot len na slovensku to prekvapilo. Vyzerala spokojne. Kusok som nad tym popremyslal a ja teda teraz vobec neviem co urobit. Co ked v podstate len zabijem niekolko rokov studiom na slovensku, len aby som mal ako-tak lepsi plat, a pritom by mi mozno stacilo ist do zahranicia a okamzite lepsie zarabat?
Tak záruku vysokého platu máš možno pri zubarine a IT a ak si šikovný a máš známosti tak aj právo… aj v oblasti ekonómie sa dá uplatniť… a rovnako aj s týmito školami mozes ísť robiť potom do zahraničia.
Vyber si možnost, ktorá ti je srdcu blízka a chceš ju najviac.
Na druhej strane plotu vzdy vyzera trava zelensia.
Moja rada, nepocuvat ludi co uz zarabaju. Tiez som takych pocul co pocas skoly isli radsej pracovat lebo vsak lepsie ako nic a viacmenej robia stale to iste. A praca v zahranici casto tiez nie je vyhra, primarne tam idu ludia proste zarobit a nie "zit". Ked vies jazyk je to podla mna ine.
Skola ti ubehne, realne si tam aj tak len okt-dec - feb. - maj/jun pomaly. Zalezi co chces robit, ak planujes skolu co nema extra uplatenenie, napriklad aj v mieste, kde chces zit tak mozes ist pracovat ak nemas vacsie ocakavania, uspesny podla toho ako to vnimas mozes byt aj bez toho.
Titul som nikdy sice nevytiahol ale kedze sa dal cez skolu/leto najst cas tak som pracoval, nejake vedomosti navyse a to mi pomohlo neskor.
@majky538@4 asi tak… a ešte si treba uvedomiť, že pracovať bude človek reálne až do dôchodku, čo je nejakých cca 45 rokov, takze s tou prácou sa ozaj neni kam ponáhľať.. kdezto VŠ sa v takej 40tke robí už ťažšie.. áno dá sa, ale vždy je lepšie keď sú na to podmienky čo je do toho 26r…
neviem, ci som spravny clovek na tieto rady ale..
osobne si myslim, ze ked si teraz urobiš vš, budeš mať potom viac možnosti, napr. sa aj vratit na sr, ak by ti to norsko zacalo liezt na nervy. Proste stale aj tam je vela ehm... nevyhod. Tazsie si takto v zahranici zalozis rodinu, budes prec z domova, od ludi co tu poznas, od veci a miest co tu poznas a fyzicky sa mozes namakat aj jak koň... alebo ti praca/pozicia nesadne a budes tam chodit nasilu atd., alebo sa zmenia podmienky, alebo sa ti zacnie po domove, moznosti je tisic. A do norska mozes ist aj s odborom za par rokov, napr. za 3. Ale uz budes mat v ruke daco, co ta neodstavi prec zo SR, kde zatial zial kukaju vacsinou na papiere :/ vies, ze mozno je to dobre trz, ale uvedom si, ze nebudes stale tym clovekom, co si teraz a budes chciet mat stalu pracu aj v 50tke. A vela ludom sa uz takto stalo ze sice odisli ,ale cesta nazad bola extremne strnista. A ked si mlady, tak mas najlepsi cas na vs, lebo tolko casu uz nikdy mat nebudes, ked budes musiet zit bez pomoci, platit vsetky ucty a vsetko a nebodaj mat na krku inych ludi este
+ po 40 zacina rupat zdravie a uz to neni to, co byvalo, ked si bol 20tnik
cize hej, je dobre si napr. ist do zahranicia privyrobit, ale osobne si myslim, ze neni nad to vybudovat si karieru, ktora by sa dala tahat, aj ked uz nebudes mat ja nwm tolko fyzickej sily... ale zase zalezi ofc co pojdes studovat, ked pojdes na nejake stredoeuropske studia, historiu a divadelnu teoriu, tak to mozes osrat a chod do zahranicia podla mna ale daju sa najst aj krasne odbory, kde sa namakas len jak pol vola, nie jak cely
a dalsia vec je, ze aj ked si na vš, mozes si napr. skusit ist robit do zahranicia cez prazdniny, staze, mozes ist na erasmus, work and travel atd. a mas cas, kym si mlady a mozes sa hybat hore-dole a vyberat, aby si spoznal kdejake tieto veci a mohol sa potom mozno rozhodnut nie na zaklade nejakeho rychleho lakadla, ale na zaklade toho, ze si poskusal veci hore-dole
Určite to vyskúšaj, lebo tu nikdy nezarobíš toľko ako tam. Čím skôr tým lepšie, aby si si mohol poriešiť vlastné bývanie, lebo to je základ pre život. Ak by sa ti tam po roku nepáčilo, vrátiš sa domov a začneš študovať na VŠ.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Vyber si možnost, ktorá ti je srdcu blízka a chceš ju najviac.
Moja rada, nepocuvat ludi co uz zarabaju. Tiez som takych pocul co pocas skoly isli radsej pracovat lebo vsak lepsie ako nic a viacmenej robia stale to iste. A praca v zahranici casto tiez nie je vyhra, primarne tam idu ludia proste zarobit a nie "zit". Ked vies jazyk je to podla mna ine.
Skola ti ubehne, realne si tam aj tak len okt-dec - feb. - maj/jun pomaly. Zalezi co chces robit, ak planujes skolu co nema extra uplatenenie, napriklad aj v mieste, kde chces zit tak mozes ist pracovat ak nemas vacsie ocakavania, uspesny podla toho ako to vnimas mozes byt aj bez toho.
Titul som nikdy sice nevytiahol ale kedze sa dal cez skolu/leto najst cas tak som pracoval, nejake vedomosti navyse a to mi pomohlo neskor.
osobne si myslim, ze ked si teraz urobiš vš, budeš mať potom viac možnosti, napr. sa aj vratit na sr, ak by ti to norsko zacalo liezt na nervy. Proste stale aj tam je vela ehm... nevyhod. Tazsie si takto v zahranici zalozis rodinu, budes prec z domova, od ludi co tu poznas, od veci a miest co tu poznas a fyzicky sa mozes namakat aj jak koň... alebo ti praca/pozicia nesadne a budes tam chodit nasilu atd., alebo sa zmenia podmienky, alebo sa ti zacnie po domove, moznosti je tisic. A do norska mozes ist aj s odborom za par rokov, napr. za 3. Ale uz budes mat v ruke daco, co ta neodstavi prec zo SR, kde zatial zial kukaju vacsinou na papiere :/ vies, ze mozno je to dobre trz, ale uvedom si, ze nebudes stale tym clovekom, co si teraz a budes chciet mat stalu pracu aj v 50tke. A vela ludom sa uz takto stalo ze sice odisli ,ale cesta nazad bola extremne strnista. A ked si mlady, tak mas najlepsi cas na vs, lebo tolko casu uz nikdy mat nebudes, ked budes musiet zit bez pomoci, platit vsetky ucty a vsetko a nebodaj mat na krku inych ludi este
cize hej, je dobre si napr. ist do zahranicia privyrobit, ale osobne si myslim, ze neni nad to vybudovat si karieru, ktora by sa dala tahat, aj ked uz nebudes mat ja nwm tolko fyzickej sily... ale zase zalezi ofc co pojdes studovat, ked pojdes na nejake stredoeuropske studia, historiu a divadelnu teoriu, tak to mozes osrat a chod do zahranicia podla mna ale daju sa najst aj krasne odbory, kde sa namakas len jak pol vola, nie jak cely