Majme izolovanú skupinu ľudí, napr. 5000 dedinčanov, ktorí sa sobášia medzi sebou. Vznikajú postihnuté deti, pretože genom (gen, abo dačo take) sa točí v jednej skupine ľudí. Je podľa vás možné, že z takej skupiny ľudí, časom (dajme tomu za 1000 rokov) vyrastie mesto, s počtom 100 000 obyv. , ktorý budu viac menej normálny, alebo vacsina obyvatelov bude postihnutých? * podla mna, kedze bude rast pocet obyvatelstva, bude viac druhov genomov, a tym padom, uz sa nebudu rodit postihnutí ludia
Veľmi by ma zaujímalo, čo vedie človeka, ktorý očividne nemá ani znalosti z biológie na úrovni základnej školy a populačná genetika je preňho absolútne neznámy pojem, k tomu založiť takúto anketu.
@melancholik well, 5000 je celkom dosť veľký počet ľudí na to, aby nedošlo k inbreedingu po celkom dlhú dobu. Mohol by nastať prípadne efekt hrdla fľaše (fixácia pozitívnej prípadne neutrálnej mutácie) ale určite by nedošlo k degenerácii kvôli inbreedingu.
@2 Dopici, ty vysvetlis decku rozmnozovanie a pohlavny styk, ked bude rozumiet uplne vsetkym odbornym terminom a bude mat titul z mediciny? Ci akoze ked niecomu nerozumiem 100% tak na to nemozem mat ani nazor a ani sa o to nemozem zaujimat? Dakedy sa mi tu normalne mozog prehrka z niektorych ludi.
@montgomery Vieš čo, som v kontakte s deťmi a držím sa zásady, že keď o niečom skôr nič neviem, tak im rovno poviem, že neviem. Lepšie ako im hovoriť bludy, pretože ja mám na to nejaký názor.
@montgomery do pici ked reagujes aspon ma tagni. Nie, ked o veci picu viem tak nemam pravo mat na nu nazor.
To je cely problem s tymto svetom, ze ludia su tupi jak tago ale potrebuju sa ku vsetkemu vyjadrovat. Potom mame antivaxerov, flateartherov, ludi co veria ze zem je stara 6000 rokov a podobnu rakovinu ktora ma v hlave nasrane ale citi potrebu mat nazor.
@staphylococcus ja si myslim, ze vacsi problem je, ak ma clovek ego nafuknute jak balon. a potom ked to praskne tak je to v pici : -) a to niekedy doslova. ze jo bobe
@staphylococcus ja som len písal svoju domnienku. tiež nachápem, prečo si myslíš že to čo sa pýtam, je učivo základnej školy, mne sa to zdá dosť odborné, napr. na strednu školu.
"Veľmi by ma zaujímalo, čo vedie človeka, ktorý očividne nemá ani znalosti z biológie na úrovni základnej školy a populačná genetika je preňho absolútne neznámy pojem, k tomu založiť takúto anketu. "
- nemyslím si, že musím mať znalosti populačnej genetiky, základne znalosti biologie, aby som mohol dať nejakú domnienku, tip. To ze dám anketu, znamená, ze nie som si istý svojou odpoveďou, preto som ju založil. Napr. čo ak by bol počet ľudí menší, napr. 500?
"To je cely problem s tymto svetom, ze ludia su tupi jak tago ale potrebuju sa ku vsetkemu vyjadrovat. Potom mame antivaxerov, flateartherov, ludi co veria ze zem je stara 6000 rokov a podobnu rakovinu ktora ma v hlave nasrane ale citi potrebu mat nazor."
- to je problém myslenia, niekto si nieco myslý, a nemá overené fakta, nedá si povedať. Takto ja nevystupujem, vzdy si necham poradit.
* myslím, že si veľa namýšľaš o tom, ze deti na ZŠ preberajú biologiu do takejto hĺbky. Mozno studujes biologiu a ta zarazila moja otázka, anketa. Nemam to teraz preverene, no pochybujem že deti na ZŠ ak vobec, chápu pojem "populacna genetika, inbreedingu, efekt hrdla fľaše (fixácia pozitívnej prípadne neutrálnej mutácie)".
Nechcem tu ani útočiť, len so sa pýtal.
** pri akom počte ľudí by mohlo dojsť v problému, teda k inbreedingu?
Dakujem za diskusiu.
@staphylococcus Máš právo mať názor, aj keď o danej problematike nič nevieš.
To, či sa necháš poučiť, alebo budeš ako retard presviedčať iných a šíriť svoje domnienky ostatným ktorí to začnú považovať za fakt, sú už tvoje problémy a problémy tých ktorí tomu bezváhania veria.
@lostinthedark dik, ale ked ja som povodne ani neprisla dissovat, ja som uplne seriozne len chcela vediet, co vedie cloveka k snahe diskutovat o niecom, o com absolutne nic nevie. Vzdy ma tento fenomen brutalne fascinoval a dufala som, ze sa konecne dopatram vysvetlenia... @chlorofyl cg, vyjadril si sa, k teme to sice nebolo ale snaha sa ceni!
a inak , otazku som trosku zle polozil, mal som na mysli, že ľudia sú vo vacsine postihunití, a či sa môže populácie rodením nových detí dostať do normálu. To je moja otázka, ktora ma zaujala. To s počtom zabudni.
@11 popici, konecne daco konstruktivne! Inbreeding je krizenie medzi pribuznymi, co ako sam isto uznas, nemusi v populacii od 5000 jedincoch vobec nastat (ludia si nepovedia "omg, je nas "len" 5000, idem rychlo pojebat sesternicu.") A rovnako efekty inbreedingu nie su viditelne v prvej generacii (musi k nemu dochadzat opakovane....keby si teraz hned mal decko so svojou sestrou, nemusi mu nic byt, ale keby sa to opakovalo v niekolkych generaciach, bolo by to vidiet.)
Basic definicia slov gen a genom su bohuzial ale naozaj veci, ktore by mal clovek ovladat, ak chce o tomto diskutovat, bez toho ti to ovela lepsie nevysvetlim.
@staphylococcus Problem s tymto svetom su arogantni a pohrdavi ludia ako ty, ktori sa nezaujimaju PRECO niektori ludia maju nazory ake maju a velmi rychlo cloveka odsudia ako tupca. Predstav si, ze ked rodicovi, ktory nechce dat zaockovat svoje dieta vynadas do hlupakov, tak jeho nazor nezmenis. Prekvapive vsakze?
@15 nie, nie je to zakazane ale povedie to bud k nicomu alebo k uplne napicu zaverom.
A nie, ak mas populaciu, ktora UZ JE geneticky v pici tak sa v dalsich generaciach zazracne neopravi, zase, treba zaklady genetiky, pozitivne mutacie su extremne vzacne, slo by maximalne zriedit dojebany genepool krizenim s nepribuznou populaciou co by ale malo maly efekt a zbytocne by sa do dalsich generacii dostavali neziaduce znaky.
@montgomery vobec, preto som chlapcovi nevynadala do tupcov ale snazim sa mu aj napriek nedostatku vstupnych informacii z jeho strany vec vysvetlit. Narozdiel od teba, co si prisiel a zacal nadavat a utocit. Kto je za kokota teraz, zlaty moj?
@montgomery vieme aspon citat s porozumenim? Kde v tom komente vidis vulgarizmus, urazku, etc? Jediny, komu tu nadavam si ty, lebo si to prakticky pytas.
Sorry ale to, ze som skonstatovala, ze o tom chlapec nic nevie, je iba objektivne zhrnutie faktov. Neurazala som ho, nenadavala som mu, nic. Si uz uplne jebnuty, alebo len nevies citat?
@etelnair takto, ked niekto niecomu nerozumie a je zvedavy, zaujima ho to a napise "pls, vysvetlite", to mi zvlastne nepride. Zvlastne mi pride to, ked niekto niecomu nerozumie a snazi sa o tom diskutovat, chce si vymienat nazory na nieco, o com nic nevie...
Kazdopadne, som stastna ze toto forum malo nakoniec uspesne vyvrcholenie a dopatrali sme sa konstruktivneho riesenia (asi snad teda).
Inak
Že za 1000 rokov
Som to zbežne rátala
Ak by sme predpokladali, že každý pár bude mať v priemere 4 deti, čo sa dožijú dospelosti
A odmyslíme si prípadné vojny a epidémie
Tých 100tis sa dá v pohode dosiahnuť v priebehu 5 generácií, takže tak 100-130 rokov, podľa toho, ako skoro budú mať deti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
To je cely problem s tymto svetom, ze ludia su tupi jak tago ale potrebuju sa ku vsetkemu vyjadrovat. Potom mame antivaxerov, flateartherov, ludi co veria ze zem je stara 6000 rokov a podobnu rakovinu ktora ma v hlave nasrane ale citi potrebu mat nazor.
"Veľmi by ma zaujímalo, čo vedie človeka, ktorý očividne nemá ani znalosti z biológie na úrovni základnej školy a populačná genetika je preňho absolútne neznámy pojem, k tomu založiť takúto anketu. "
- nemyslím si, že musím mať znalosti populačnej genetiky, základne znalosti biologie, aby som mohol dať nejakú domnienku, tip. To ze dám anketu, znamená, ze nie som si istý svojou odpoveďou, preto som ju založil. Napr. čo ak by bol počet ľudí menší, napr. 500?
"To je cely problem s tymto svetom, ze ludia su tupi jak tago ale potrebuju sa ku vsetkemu vyjadrovat. Potom mame antivaxerov, flateartherov, ludi co veria ze zem je stara 6000 rokov a podobnu rakovinu ktora ma v hlave nasrane ale citi potrebu mat nazor."
- to je problém myslenia, niekto si nieco myslý, a nemá overené fakta, nedá si povedať. Takto ja nevystupujem, vzdy si necham poradit.
* myslím, že si veľa namýšľaš o tom, ze deti na ZŠ preberajú biologiu do takejto hĺbky. Mozno studujes biologiu a ta zarazila moja otázka, anketa. Nemam to teraz preverene, no pochybujem že deti na ZŠ ak vobec, chápu pojem "populacna genetika, inbreedingu, efekt hrdla fľaše (fixácia pozitívnej prípadne neutrálnej mutácie)".
Nechcem tu ani útočiť, len so sa pýtal.
** pri akom počte ľudí by mohlo dojsť v problému, teda k inbreedingu?
Dakujem za diskusiu.
To, či sa necháš poučiť, alebo budeš ako retard presviedčať iných a šíriť svoje domnienky ostatným ktorí to začnú považovať za fakt, sú už tvoje problémy a problémy tých ktorí tomu bezváhania veria.
@chlorofyl cg, vyjadril si sa, k teme to sice nebolo ale snaha sa ceni!
Basic definicia slov gen a genom su bohuzial ale naozaj veci, ktore by mal clovek ovladat, ak chce o tomto diskutovat, bez toho ti to ovela lepsie nevysvetlim.
A nie, ak mas populaciu, ktora UZ JE geneticky v pici tak sa v dalsich generaciach zazracne neopravi, zase, treba zaklady genetiky, pozitivne mutacie su extremne vzacne, slo by maximalne zriedit dojebany genepool krizenim s nepribuznou populaciou co by ale malo maly efekt a zbytocne by sa do dalsich generacii dostavali neziaduce znaky.
Sorry ale to, ze som skonstatovala, ze o tom chlapec nic nevie, je iba objektivne zhrnutie faktov. Neurazala som ho, nenadavala som mu, nic. Si uz uplne jebnuty, alebo len nevies citat?
Kazdopadne, som stastna ze toto forum malo nakoniec uspesne vyvrcholenie a dopatrali sme sa konstruktivneho riesenia (asi snad teda).
Že za 1000 rokov
Som to zbežne rátala
Ak by sme predpokladali, že každý pár bude mať v priemere 4 deti, čo sa dožijú dospelosti
A odmyslíme si prípadné vojny a epidémie
Tých 100tis sa dá v pohode dosiahnuť v priebehu 5 generácií, takže tak 100-130 rokov, podľa toho, ako skoro budú mať deti
Hej, a ktorými vedcami to je dokázané???