ojojoj toľko ľudí ti to okomentovalo všetkým je to ukradnuté, bože dievča sa spamätaj !!! ............ a ešte si napíše aj aby jej nepísali že čo ju baví?! neboj, nemaj strach to ti nikto nenapíše lebo je to všetkým u riti XD boha toľká naivita
management UK v BA. skola strasne lahka,ale uplatnenie je omnoho lepsie,ako z toho prveh a management ma dobre statistiky uplatnenia,ani nevahaj a chod tam
mam kamosku co studuje presne tu prvu moznost. je to fakt zaberak, ale zevraj nie zrovna ta rustina
manazment.. aj tam mam nejakych ex-spoluziakov... hm.. ako to povedat, flakaju sa najviac na svete. myslim, ze nic tazke ten manazment. zalezi len od tvojho pristupu.
hlasovala som za umb, je mi to celkovo sympatickejsie, ja by som sla urcite tam
@crashhp to je jediná škola z ktorej papier ja už mám, ale asi si bol na prijímačkách v inom termíne, ja som bola už 4.júna tak preto sme listy dostávali už skorej, už len čakám na UK a Trnavu
@nixxina manazment bude urcite lahsi, a moze mat lepsie statistiky ale co ja viem, neviem si predstavit kam by som sa po skonceni zamestnala, na manazerske a podobne pozicie vyzaduju vacsinou fakt len prax, bezne 3,4 roky co som si preklikavala profesiu, a to si neviem predstavit kde vsetci ti absolventi naberu a je to take moc vseobecne, s tym prekladatelstvom budes mat apson vyborne zvladnutie dvoch jazykov v rukave
prekladatelstvo nie.. podla mňa to pôjde dole vodou celý tento smer, v dnešnej dobe sa učí jazyk každý, určite to nebude také ako keď anglinu vedel jeden z desiatich a prekladatelia boli uctievaní
@rheia mas pravdu... lenze vies ako vedia anglinu ti "co ju vedia" vedia sa sice dorozumiet, ale stale robia v niecom chyby atd... takze ked sa dojednava nieco dolezite bezny clovek co sa len ucil na strednej atd by to mozno nezvladol az tak ako by mal do cistej angliny by som urcite nesla...ale aj tak neviem
@pilkakory zatial, ale mne sa zdá že ich je už strašne vela tých prekladatelov.. a poznám jednu babu, čo to fakt lutuje, že tam išla, pretože v poslednej dobe nič iné nerobí, len plače, že si musí každú chvílu niečo dorábať a len sa učí niečo
@nixxina ale ono to je fakt len na tebe kam sa rozhodneš ísť zváž si pozitíva, negatíva.. predsa ty to budeš robiť
Minimálne prvý a druhý rok je tam viac predmetov na semester než na ktorejkoľvek inej škole (aspoň ja som nepočul o žiadnej, kde by bolo 13 alebo viac). Skladba predmetov na tom nie je oveľa lepšie – praktickej angličtiny 2 hodiny/týždeň, praktickej ruštiny 6h/t (a to tiež len preto, že sa nad nami niektorí profáci zľutovali, keď videli, že o ruštine väčšina z nás nemala ani páru, a tak pozmenili koncepciu svojho vyučovania), teoretická angličtina 2h/t, teoretická ruština 2h/t a zvyšok, čiže tak 14-18h/t (!!!) bola teória všetkého možného, len ničoho, čo pomôže pri prekladaní. Needless to say, väčšina tej teórie bola aj neuveriteľne nudná, až na Dejiny/Reálie UK. Vraj sa to zlepší v neskorších ročníkoch, ale zatiaľ som z toho dokonale sklamaný.
Nech už ovládaš angličtinu akokoľvek dobre, tak nečakaj, že cez to preplávaš, obzvlášť nie, pokiaľ ju ovládaš tak, ako ja, čiže veľmi dobre ale intuitívne – teória AJ morfológie je totálne peklo. Pokiaľ si sa RJ ešte neučila, tak sa priprav na naozaj šialené tempo.
Čo však na tej škole musím pochváliť sú profáci. Skoro všetci mali neuveriteľne ľudský prístup, svoje predmety dobre vysvetľovali, do mixu vždy pomimo prihodili aj nejaké zaujímavé info (svetové dianie, kultúra, ...) a na hodinách bola väčšinou príjemná atmosféra. Bolo tam síce aj zopár výnimiek, ale to je asi na každej škole
Uplatnenie je vraj odtiaľ dobré, ale nemusí to byť zrovna to, čo si pod tým predstavuješ. Ja som tam išiel s tým, že by som chcel prekladať beletriu (sci-fi/fantasy) alebo možno niečo do filmov. Z toho, čo som tam počul, však vyplýva, že hlavnou pracovnou náplňou väčšiny prekladateľov sú všelijaké zmluvy, a pod., čo rozhodne nie je niečo pre mňa.
O manažmente na UK neviem vôbec nič, takže s tým ti neporadím.
Mojou radou je: PORIADNE a DLHO nad tým premýšľaj, zisti si všetko o tom, na aké zamestnanie ťa to pripraví, a zisti si, aká je tam skladba predmetov. Zlé rozhodnutie ťa môže stáť kopu peňazí, hromadu nervov a pár rokov života.
@rheia : súhlasím s nixxinou,dnes je veľa asi všetkého okrem tých zubárov
Ja som sa rozhodla,som nadšená,že som sa dostala k môjmu snu nakoniec
Chce sa vzdelávať stále,dorábať si kadečo,to určite a popri nejakej práci určite učiť na jazykovke je skvelá vec...alebo aj učiť pre firmy a také veci.
Myslím,že ide aj o to,poznať tých správnych ľudí.
U mňa sú jazyky ozaj oblasť,ktorá ma baví,chcem sa posúvať dopredu a bude záležať už len na mne,ako sa budem snažiť makať,zháňať,pýtať sa a tak.
Dnes je to ťažké už takmer so všetkým a zas keď nemám raz bunky na matiku a toto ma baví,tak nemám čo riešiť
@pilkakory len ide o to, aby to potom bavilo aj ju, pretože ak náhodou nemá záujem o to byť zahrabaná niekde medzi knižkami a celý život sa niečo učiť, tak to potom pre ňu nie je.. ale pokial by ju to bavilo ja nemám nič proti prekladatelstvu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
manazment.. aj tam mam nejakych ex-spoluziakov... hm.. ako to povedat, flakaju sa najviac na svete. myslim, ze nic tazke ten manazment. zalezi len od tvojho pristupu.
hlasovala som za umb, je mi to celkovo sympatickejsie, ja by som sla urcite tam
@crashhp mne z UK tiez nic neprislo btw,... iba z umb
To,ako som čítala aj počula,sa stále celkom oplatí.
@nixxina ale ono to je fakt len na tebe kam sa rozhodneš ísť zváž si pozitíva, negatíva.. predsa ty to budeš robiť
ale mas vela vsetkeho uz :/
Minimálne prvý a druhý rok je tam viac predmetov na semester než na ktorejkoľvek inej škole (aspoň ja som nepočul o žiadnej, kde by bolo 13 alebo viac). Skladba predmetov na tom nie je oveľa lepšie – praktickej angličtiny 2 hodiny/týždeň, praktickej ruštiny 6h/t (a to tiež len preto, že sa nad nami niektorí profáci zľutovali, keď videli, že o ruštine väčšina z nás nemala ani páru, a tak pozmenili koncepciu svojho vyučovania), teoretická angličtina 2h/t, teoretická ruština 2h/t a zvyšok, čiže tak 14-18h/t (!!!) bola teória všetkého možného, len ničoho, čo pomôže pri prekladaní. Needless to say, väčšina tej teórie bola aj neuveriteľne nudná, až na Dejiny/Reálie UK. Vraj sa to zlepší v neskorších ročníkoch, ale zatiaľ som z toho dokonale sklamaný.
Nech už ovládaš angličtinu akokoľvek dobre, tak nečakaj, že cez to preplávaš, obzvlášť nie, pokiaľ ju ovládaš tak, ako ja, čiže veľmi dobre ale intuitívne – teória AJ morfológie je totálne peklo. Pokiaľ si sa RJ ešte neučila, tak sa priprav na naozaj šialené tempo.
Čo však na tej škole musím pochváliť sú profáci. Skoro všetci mali neuveriteľne ľudský prístup, svoje predmety dobre vysvetľovali, do mixu vždy pomimo prihodili aj nejaké zaujímavé info (svetové dianie, kultúra, ...) a na hodinách bola väčšinou príjemná atmosféra. Bolo tam síce aj zopár výnimiek, ale to je asi na každej škole
Uplatnenie je vraj odtiaľ dobré, ale nemusí to byť zrovna to, čo si pod tým predstavuješ. Ja som tam išiel s tým, že by som chcel prekladať beletriu (sci-fi/fantasy) alebo možno niečo do filmov. Z toho, čo som tam počul, však vyplýva, že hlavnou pracovnou náplňou väčšiny prekladateľov sú všelijaké zmluvy, a pod., čo rozhodne nie je niečo pre mňa.
O manažmente na UK neviem vôbec nič, takže s tým ti neporadím.
Mojou radou je: PORIADNE a DLHO nad tým premýšľaj, zisti si všetko o tom, na aké zamestnanie ťa to pripraví, a zisti si, aká je tam skladba predmetov. Zlé rozhodnutie ťa môže stáť kopu peňazí, hromadu nervov a pár rokov života.
Ja som sa rozhodla,som nadšená,že som sa dostala k môjmu snu nakoniec
Chce sa vzdelávať stále,dorábať si kadečo,to určite a popri nejakej práci určite učiť na jazykovke je skvelá vec...alebo aj učiť pre firmy a také veci.
Myslím,že ide aj o to,poznať tých správnych ľudí.
U mňa sú jazyky ozaj oblasť,ktorá ma baví,chcem sa posúvať dopredu a bude záležať už len na mne,ako sa budem snažiť makať,zháňať,pýtať sa a tak.
Dnes je to ťažké už takmer so všetkým a zas keď nemám raz bunky na matiku a toto ma baví,tak nemám čo riešiť
Ja som ten typ,že mňa by to bavilo,ale každý sme iný,treba dobre zhodnotiť