To som zažila ešte i ja a to som od teba o pár riadnych rokov mladšia.. A popravde, chýba mi doma kedy decká lietali po vonku len s loptou, nie ako teraz.. Kto nemá najnovšiu PS v paprči nestojí za zmienku..
A to čo zažije ďalšia generácia bude záležať hlavne na ich rodičoch. Ja osobne nedopustím aby mali moje deti vymleté mozgy ako tieto 12ročné "dospelé" jedince.
Tu u nás je to ešte v pohode, možno aj preto, že bývam na dedine. Nie že by tu malé deti nemali počítače, ale proste, keď je vonku krásne pekne, teplo, super počasie, má sa to tu kde vybehať, tak vždy ich tu vidím pendlovať na bicykli alebo korčuliach alebo s loptou a tak...
Ja som rada, že ešte aj za môjho veku, keď som bola o čosi menšia, že som jednoducho nesedela doma (asi preto, že som nemala PC, a keď som mala, nemala som internet dlhú dobu), lebo tie zážitky, na ktoré spomínam teraz by sa nedali nahradiť takým Facebookom, napr.
Tak toto je na zamyslenie .. Samozrejme aj ja bývam na dedine .. a tu ideme von .. aj decka tu pobehujú..Ale na druhej strane moja fantázia je nulová , takže niekedy je vonku taka nuda čo radšej sedím za počítačom ..Ale ked sa pozriem kusok späť o pár rôčkov.Nebola som taka vyspela ako dnešné 10 ročné deti .. čo už teraz nadavajú , vedia vymenovať všetko možne a hovno zažili .. Speje to do riti.. si myslím.. Mne sa páčilo moje dectvo bolo ako-také.. Tieš nedovolím mojim deťom sedieť za počitačom .. Samozrejme to závisi všekto od výchovy rodičov , ked im to dovolia len tak sedieť pre počitačmi .. a inými veciami .. a to už nehovorím o ich zdraví ..
Tak toto som zažil aj ja a som rád, že som to stihol
Je zaujímavé sledovať ten vývoj a vývin na našej ulici. Keď som mal nejakých 7-15 rokov, boli sme tu partia susedov a susediek, ktorý sa spolu hrávali rôzne hry a tak. A na ludí okolo 25 som sa pozeral ako na dospelých vyhúkancov, ktorí okolo nás chodili zo školy a z práce.
Potom nastalo také ticho a zrazu je tu ďalšia generácia detí a ja som sa dostal do roly vyhúkanca .
Musím ale povedať, že aj tieto deti sa vonku hrajú ako ja. Možno menej ako my, no stále hrajú vonku schovávačku, naháňačku a kadečo iné.
Ono to záleží aj od rodičov, ako budú viesť svoje deti, ale podla mňa tieto detské hry sa len tak nevytratia. Detský svet, spoznávanie kamarátov, hádky, bitky prvé bozky...to sa môže odohrávať len vonku na ulici, nie doma za PC. No ak rodič nemá na deti čas, bojí sa o ne a radšej ich posadí za komp, tak sa neni čomu diviť.
Takže vybehnime s deťmi von, začnime sa s nimi hrať a dajme im inšpiráciu
@tenario to zase nehovor... to záleží od každého osobitne ... a samozrejme to aj záleží od rodičov do akej miery sa z dieťaťom napútajú na seba ja mám 15 a detstvo som strávil podobne ako ty .. ak sa dá povedať že som ho už strávil... playstation? no.. mňa to ani moc nelákalo
trochu ich aj lutujem. som neskutocne rada za moje destvo moje behanie po dvore s mojim psom a kocurom moje bicyklovanie, hranie sa so sesterkou na spionky, ciganky a vselico mozne bunkreee a podobne
ja som mal pocitac od nejakych osmich, travil som pri nom vela casu; ale takisto som travil vela casu vonku...
teraz je to skor ten pocitac (ale ked je prilezitost ist von, idem), pretoze sam byt vonku nie je nic moc... hoci aj take ma zrejme caka... fotky su fotky
ale treba povedat, ze ja si pamatam, ze par rokov dozadu nas bola plna dedina a teraz aj ked pozorujem vonkajsok, tak nijakych krpcov nevidiet...
Ludia, ale ved zalezi aj na nas, ake budu mat detstvo nase deti... tak preto si myslim, ze prave my by sme im mali ponuknut aspon kusok toho detstva ake sme mali my... Priroda, sport, "realny" a nie internetovy kamarati, a podobne...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Veru,nelutujem že som mal normálne detstvo bez PC.
Ďalšia generácia bude na PC už od 5rokov a skorej,či sa budu rodit už so zabudovaným wifi v tele.
A to čo zažije ďalšia generácia bude záležať hlavne na ich rodičoch. Ja osobne nedopustím aby mali moje deti vymleté mozgy ako tieto 12ročné "dospelé" jedince.
Ja som rada, že ešte aj za môjho veku, keď som bola o čosi menšia, že som jednoducho nesedela doma (asi preto, že som nemala PC, a keď som mala, nemala som internet dlhú dobu), lebo tie zážitky, na ktoré spomínam teraz by sa nedali nahradiť takým Facebookom, napr.
(Nedalo mi, ľúbim mravokárcov s čerstvo vytlačeným občianskym.)
A netuším...
Je zaujímavé sledovať ten vývoj a vývin na našej ulici. Keď som mal nejakých 7-15 rokov, boli sme tu partia susedov a susediek, ktorý sa spolu hrávali rôzne hry a tak. A na ludí okolo 25 som sa pozeral ako na dospelých vyhúkancov, ktorí okolo nás chodili zo školy a z práce.
Potom nastalo také ticho a zrazu je tu ďalšia generácia detí a ja som sa dostal do roly vyhúkanca .
Musím ale povedať, že aj tieto deti sa vonku hrajú ako ja. Možno menej ako my, no stále hrajú vonku schovávačku, naháňačku a kadečo iné.
Ono to záleží aj od rodičov, ako budú viesť svoje deti, ale podla mňa tieto detské hry sa len tak nevytratia. Detský svet, spoznávanie kamarátov, hádky, bitky prvé bozky...to sa môže odohrávať len vonku na ulici, nie doma za PC. No ak rodič nemá na deti čas, bojí sa o ne a radšej ich posadí za komp, tak sa neni čomu diviť.
Takže vybehnime s deťmi von, začnime sa s nimi hrať a dajme im inšpiráciu
moja generacia nieje uz o PS a spol... teraz je to ked nepijes nefajcis nestojis za zmienku, ak sa nemenis podla trendov nestojis za zmienku
a potom ich dajaky typek "znasilni" a je s toho HALO :/
A ešte THC v krvnom obehu, samozrejme ...
teraz je to skor ten pocitac (ale ked je prilezitost ist von, idem), pretoze sam byt vonku nie je nic moc... hoci aj take ma zrejme caka... fotky su fotky
ale treba povedat, ze ja si pamatam, ze par rokov dozadu nas bola plna dedina a teraz aj ked pozorujem vonkajsok, tak nijakych krpcov nevidiet...