určite.. je smutné keď energeticky sebestačná krajina je donútená vypnúť blok kvoli EU a potom musíme dovážať energiu z cudzích krajín.. (samozrejme niekomu to vyhuvuje
Bohunice sa vobec nemali zatvarat..je to cisto politicky krok, aby bolo slovensko zavisle od dovozu elektriny zo zahranicia, nevidim ziaden racionalny dovod preco zatvarat dva bloky elektrarne, ktora vyhovuje europskym normam:/
je prawda je fico zareagowal primerane lenze ked na nas eu uwali pokutu platit ju budu danowi poplatnici cize aj ked zobral na seba zodpowedat zaplatime to my...to som pocula w telke ale inac ma to dobre premyslene
mohlo by sa to otvorit, radsej mat vlastne zdroje ako keby nas mal niekto znova odpojit, len aby si dokazal aky je vplyvny... aj ked sice nechcela by som byvat v Bohuniciach
No a? Co na tom? Ked sa vyhneme blackoutu tak samozrejme ze zapojit. Zapli a vypli sme rozne bloky atomiek uz niekolkokrat tak to nie je nic nove ani zlozite (podla vyjadrenia nejakeho typka z Bohunic). V podstate len vysunieme regulacne tyce a wuala energia ide (aj ked ten proces je narocnejsi a trva cca tyzden)
ja som dost proti jadrovym elektrarnam, neznesu ziadnu havariu, keby sme mali elektraren na urovni francuzskej el thaq som ticho ale ja by som bohunice zavrela....
Ondřej Neff - TMA
Vyborna kniha. A cuduj sa svete normalne je k teme...
Neff v tej knihe krasne opisal svoj trocha futuristicky obraz na to co by sa stalo keby nebola elektrika.
@6 ved bohunice sa celé nezatvárajú. Odstavený je len 1 blok (teda aj A1 je odstavená od havárie ale to je už iná vec , V2 funguje stále. A vôbec to nieje o dovoze elektriny zo zahraničia v takom zmysle ako si asi myslíš ten jeden blok nevyhovoval (oprávnene) kritériám, načo sa do neho vrazili obrovské prachy aby sa zmodernizoval (vraj už pomaly nič ruské tam nie je), lenže o jeho zavretí (aj vzhladom na protesty) sa rozhodlo aj trošku kvôli niečomu inému. dôvod? aby nastalo zdanlivé ohrozenie energetickej sebestačnosti a preto aby sa mala prečo stavať V3 alebo v Mochovciah. A to je iný kšeft. Všetky tie kecy o ohrození energetickej sebestačnosti sú len preto aby bol dôvod na stavbu dalších. Hold, klasický spôsob dosiahnutia cielu, cez vytvorenie atmosféry ohrozenia. @11 akurát že naše atomky sú už postavené ako francúzske neznesú haváriu? A1 sa dosrala (a to bola čisto ruská), ale nevidím tu doma pobehovať dvojnohých dvojrukých dvojhlavých mutantov
@11 havarie takmer neboli zato ze vybochol cenrobyl, kde boli porusene zakladne bezpecnostne pravidla a uplne ludia zhylali, tak neznamena ze to je aj tak vsade inde. Celkovo je to dost bezpecne kedze su tam take systemy, ktore by sa mali ihned vypnut v pripade odizolovat a take nieco. Celkovo jadrove elektrarne vyrobia najviac energie. Francuzi maju najviac jadrovych elektratni v EU
Vo vsetkom su prachy a niekde sa pod niecim schovavaju
@geordie ano boli rozne havarie a uniky radioaktivity. Ale k umrtiam nedoslo az na rok 76 kedy sa 2 udusili a to pretoze unikove vere boli zamknute.
A podla mojho skromneho nazoru sa havarie v atomovych elektrarnach zbytocne zvelicuju. Nehovorim ze nie su nebezpecne ale zvelicene urcite (aspon niektore je jasne ze unik radiaktivneho materialu nie je ziadna sranda)
@chavez ale ja nevravím o úmrtiach, ale len o väčších poruchách na celom svete. atomky predstavujú ohrozenie, ktoré je ale tak minimalizované že je velmi nepravdepodobné. Ale stále je. Ja nemám problém s atomkou za oknom, ak by som za to že žijem v neustálom ohrození, mal nejaké výhody ako je to bežné napr. vo Francúzsku, a ak by som mal dôveru v evakuačné plány. Lenže tu, ešte aj za odpadové teplo z bohuníc platím vela (ale za to nemôže atomka, ale naše mesto ktoré nakupuje lacno od nich teplo a nám ho predáva za "menší poplatok"). Lebo úprimne, radšej by som bol keby tu nebola. Radšej by som sa nebál toho čo sa môže stať, než aby som mal lacnú elektrinu a teplo. no ale to nemáme aj tak, tak mi ostáva len ten malý strach.
Spomeniem jednu vec: Raz v lete v noci začali húkať poplašné sirény. Sprvu som sa tak zlakol, ako nikdy v živote, ale potom som si uvedomil že je to stále len jeden tón ( v prípade poruchy je to kvílivé zavíjanie, stály tón je skúšobný). Ale mnohí si to neuvedomili a snažili sa zistiť čo sa deje. Ale v telke a správach nič nebolo. A to je to čo mňa naozaj štve. Absolútne šlendriánstvo. Malo byť hned oznámené že nejde o poplach, ale nie, čo by sa kto snažil.
Dalej tu bol prípad z lietadlom. Nejaké lietadlo narušilo bezletovú zónu elektrárne, ale kým to oznámili, aby vzlietol mig, ubehlo strašne vela času. A len preto lebo sa dohadovali o to, kto ho má zavolať.
Rovnako s tými mŕtvymi. Mohli žiť, ak by neboli zamknuté únikové východy. Ktorý debil už zamkne únikvý východ preto aby zamedzil krádežiam?
A už vidím ako táto mašinéria bude fungovať na ostro. S tými "evakuačnými plánmi" spočívajúcimi v tom že budeme drepieť v pivniciach ktoré sú kvázi krytmi.
@geordie ono test siren sa robi vzdy v paitok o 12 a nikto to neohlasi... tak neviem preco by to mali ohlasit, inak keby to buchne tak sorry ale sireny vam tiez nepomozu. To s tym lietadlom sa mi to nezda, odkial to mas? Lebo info JPP neberiem. Ti mrtvy ano mohli zit, ale to bol rok 76, komunisti, zatlkanie, priblble pravidla vid cernobyl ten na to doplatil.
Btw ked ta atomka naozaj buchne neviem ci ti vobec nejaky evakuacny plan pomoze, pokial byvas tak ze ju mas za oknom nepomoze ti nic.
@chavez ale tie sirény húkali vtedy o dvoch v noci o pravidelných testoch tu reč neni, to tu nikto ani nevníma. no a ved to je to, že mi hovno pomože. rozdávajú tabletky (aspon tie dali nové) ktoré aj tak hovno pomôžu, kryty poriadne neexistujú lebo kým by sme sa do nich dostali aj tak sme v prdeli, a dostat sa z mesta sa dostatočne rýchlo asi dostat ani nedá. o tom to celé je. keby sme aspon dostali za to riziko nejaku protihodnotu.
Ale to znamená vysrat sa na varoavcie prostriedky? mi to tak znie akoby si to vravel. Poruchy môžu byť rôzneho druhu, môže uniknúť radiácia rôznej hodnoty, a včasné varovanie môže pomôcť k minimalizácii ožiarenia. Dokonca aj zafixované pivnice ,ôžu poslúžiť. Tak nech to sakra funguje ako má.
ale asi nám ostáva len dúfat vo vietor ktorý bude fúkať z juhu, ak sa niečo stane
@chavez jaj a to lietadlo. mám to od zamestnanca bohuníc, ale aj to je z druhej ruky. Išlo o malé športové lietadlo. Údajne (upozornujem na slovo údajne) išlo o to že si nikto nechcel zobrať na zodpovednosť možné zbytočné vyslanie migu (čo by v tomto prípade aj bolo) a prehadzovali si to ako horúci zemiak, ale pravdepodobne sa s tým lietadlom snažili skontaktovať. Ale upozornujem že v tomto prípade nejde o zamestnancov bohuníc (preto to mám z druhej ruky) lebo vzdušný priestor nad atomkou má pravdepodobne na starosť iné (vojenské) stanovisko. Vravím teda o nich, aby bolo jasné. Lenže aj oni sú súčasťou zabezpečenia elektrárne, čiže to ide ruku v ruke.
Iba strasia ludi. Nase Atomky (okrem A1 samozrejme su oproti tym vo svete bezpecnejsie. A uz vobe nechapem preco niektori ludia radi hovoria ze dopadneme ako v Cernobyle. Uz len preto ze ten reaktor je uplne inej konstrukcie.
@geordie protihodnota je fajn ale zijes predsa v kocurkove tak sa necuduj (tym to neobajujem ale na slovensku je to tak a kym sa to zmeni tak to este nejaky cas potrva). No ono unik radiacie ti pomoze zafixovat budovu to je fakt, ale keby to buchne a zamori okolie tak ti to bude tak ci onak jedno lebo zamorenie trva veeeelmi dlho (aspon co vidime v cernobyle a pristine).
Btw protiatomove kryty. Tyka sa to nemeckych za studenej vojny a tam bolo povedane ze keby sa tam ludia napracu vydrzia s jedlom nejakych X dni, potom im jedlo aj voda dojde a po case by tam mali problem s mrtvolami atd jednoducho bolo to robene tak, ze pokial sa tam k nim do par dni/tyzdnov nikto nedostane a nezobere ich prec tak tam pokapu vsetci nie na radiaciu ale na hlad a nedostatok vody. A myslim, ze slovneske by boli na tom podobne:/
S tym poslednym suhlasim. Ked buchnu mochovce/bohunice tak mozme len dufat.
K tomu lietadlu. Mozne to je ale aj tak sa mi to nezda, ze by to az takto odignorovali...
ja osobne som za jadrovú energiu, považuje sa za čistú a prečo by sme mali zatvárať elektráreň. len preto by sme elektrinu dovážali a platili za ňu niekomu cudziemu a ovela vyššiu sumu? Bohunice boli dá sa povedať pred nedávnom zrekonštruované, čo sa týka technologie... a štát musel túto elektráreň odstaviť úplne len kôli vtedajšiemu "kubovi" vládnucemu v tomto štáte...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
To je menší rozdiel
Vyborna kniha. A cuduj sa svete normalne je k teme...
Neff v tej knihe krasne opisal svoj trocha futuristicky obraz na to co by sa stalo keby nebola elektrika.
@11 akurát že naše atomky sú už postavené ako francúzske neznesú haváriu? A1 sa dosrala (a to bola čisto ruská), ale nevidím tu doma pobehovať dvojnohých dvojrukých dvojhlavých mutantov
Vo vsetkom su prachy a niekde sa pod niecim schovavaju
A podla mojho skromneho nazoru sa havarie v atomovych elektrarnach zbytocne zvelicuju. Nehovorim ze nie su nebezpecne ale zvelicene urcite (aspon niektore je jasne ze unik radiaktivneho materialu nie je ziadna sranda)
Spomeniem jednu vec: Raz v lete v noci začali húkať poplašné sirény. Sprvu som sa tak zlakol, ako nikdy v živote, ale potom som si uvedomil že je to stále len jeden tón ( v prípade poruchy je to kvílivé zavíjanie, stály tón je skúšobný). Ale mnohí si to neuvedomili a snažili sa zistiť čo sa deje. Ale v telke a správach nič nebolo. A to je to čo mňa naozaj štve. Absolútne šlendriánstvo. Malo byť hned oznámené že nejde o poplach, ale nie, čo by sa kto snažil.
Dalej tu bol prípad z lietadlom. Nejaké lietadlo narušilo bezletovú zónu elektrárne, ale kým to oznámili, aby vzlietol mig, ubehlo strašne vela času. A len preto lebo sa dohadovali o to, kto ho má zavolať.
Rovnako s tými mŕtvymi. Mohli žiť, ak by neboli zamknuté únikové východy. Ktorý debil už zamkne únikvý východ preto aby zamedzil krádežiam?
A už vidím ako táto mašinéria bude fungovať na ostro. S tými "evakuačnými plánmi" spočívajúcimi v tom že budeme drepieť v pivniciach ktoré sú kvázi krytmi.
Btw ked ta atomka naozaj buchne neviem ci ti vobec nejaky evakuacny plan pomoze, pokial byvas tak ze ju mas za oknom nepomoze ti nic.
Ale to znamená vysrat sa na varoavcie prostriedky? mi to tak znie akoby si to vravel. Poruchy môžu byť rôzneho druhu, môže uniknúť radiácia rôznej hodnoty, a včasné varovanie môže pomôcť k minimalizácii ožiarenia. Dokonca aj zafixované pivnice ,ôžu poslúžiť. Tak nech to sakra funguje ako má.
ale asi nám ostáva len dúfat vo vietor ktorý bude fúkať z juhu, ak sa niečo stane
Btw protiatomove kryty. Tyka sa to nemeckych za studenej vojny a tam bolo povedane ze keby sa tam ludia napracu vydrzia s jedlom nejakych X dni, potom im jedlo aj voda dojde a po case by tam mali problem s mrtvolami atd jednoducho bolo to robene tak, ze pokial sa tam k nim do par dni/tyzdnov nikto nedostane a nezobere ich prec tak tam pokapu vsetci nie na radiaciu ale na hlad a nedostatok vody. A myslim, ze slovneske by boli na tom podobne:/
S tym poslednym suhlasim. Ked buchnu mochovce/bohunice tak mozme len dufat.
K tomu lietadlu. Mozne to je ale aj tak sa mi to nezda, ze by to az takto odignorovali...