Zdravim, mame 6 rocnu fenku. Slovensky cuvac. Jeden znami mi povedal, ze ak ju nepustime za psom moze dostat nejaku rakovinu. Aspon raz za zivot by mala mat stenata. Co si o tom myslite vy?
Tento týždeň som vo firme od jedného zákazníka počul to isté. Hovoril niečo v tom zmysle, že raz svoju fenu pustia nech má aspoň dve malé, lebo to vraj musí mať a potom ju dajú vykastrovať. Tak neviem uváž sám.
Je to uplna kravina. Opytaj sa znameho, ci sa mu zda v pohode, keby mala suka prve stenata v 6. rokoch. Inak rakovina mozna je (ale porod to fakt neovplyvnuje), tak ako aj dost vazny zapal maternice, riesenim je kompletna sterilizacia aj s odstranenin celych mliecnych list.
zapal maternice je mozny.. stalo sa to susedinmu psovi a museli ju sterilizovat,, to iste aj moj pes, tiez sme ju museli dat sterilizovat lebo mala problemy, a nikdy steniatka nemala... ci moze dostat rakovinu to neviem, no zapal urcite. a ani ten nie je veru prijemny.. pokial nechcete mat steniatka, tak sterilizacia urcite nie je na skodu
Vraj sterilizacia znizuje riziko rakoviny...Mozno to bolo len zle reprodukovane, no o tom, zeby fenka bez steniatok mala dostat rakovinu pocujem prvykrat...Veterinar bude vediet najlepsie...Ak to chcete riesit takto "cez net" je vela internetovych poradni, kde sa k problemom vyjadruju veterinari, napr. » www.iveterinar.sk/veterinarna-por... . Hádam pomôžu
áno, je to pravda, je lepšie, keď má suka aspoň raz šteniatka a potom sa sterilizuje (ak chcete ponechať maternicu), resp. sa rovno vyberie celá maternica..
..inak neviem, čo sa tak čudujete, šak napríklad rakovina krčka maternice sa nazývala chorobou mníšok - si asi domyslite prečo
U človeka je nuliparita (teda neotehotnenie a nemanie potomka) rizikovým faktorom rakoviny mliečnej žlazy a aj tela maternice, takže až taký blud a prežitok to nebude, u psa sa to určite odlišovať nebude. Samozrejme neznamená to, že šteniatka = určite nedostane, bez šteniatok = určite dostane. Dostať nejakú rakovinu samozrejme môže aj po 70 šteniatkách. @kakofonica : Rakovina krčka maternice je v 90% spôsobená papilomavírusom, rizikové faktory sú časté striedanie partnerov a časté užívanie ,,tabletiek po" a pod., o tých mníšok by som to skôr videl na rakovinu tela maternice.
@Hamaid nemusis pripustat ale moezs..je to na tebe..ja som nemal suku pripustenu a je zdrava a zije..a nedavaj sterilizovat je to najhorsie co mozes fenke spravit.
@matiseq a ty si študoval veterinu alebo niečo podobné, že môžeš tak rezolútne vyhlásiť, že sme všetci jebnutí? @schrodingerovamacka aj to viem tak, ale je možné, že v tej dobe, keď sa to tak prezývalo nebolo ešte toho toľko naštudované okolo toho a máš teda pravdu .. aspoň ja som sa teda stretla s tým označením u rakoviny krčka maternice viackrát, ale je pravda, že sa tým nejako dopodrobna nezaoberám, takže ..
@kakofonicka cela veterina je blbost po prvé..rakoviny su zo stravy a celkovo z necisteneho prostredia a pod..kedysi toho tolko nebolo a to vobec neni tym ci ma maternicu alebo mlade..za to mozu ludia a zalezi cim sa stravuje pes! tak to neni vobec o sterilizacii.....a ano lebo nic ine neviete len toto radiť. ja mam fenku zdravu a nemusim ju sterilizovat ani by som nedal.
@kakofonicka to nehovorim ze by som nezobral ale ak nema ziadny problem nevidim dovod jej take zakroky robit! a som proti tomu a neznasam sterilizacie!
@matiseq však a nikto nenapísal, že to MUSÍ urobiť, iba je to súčasť prevencie, nikto ani nenapísal, že URČITE nedostane rakovinu, keď sa to spraví alebo dostane, keď sa to nespraví, pýtal sa, či je to možné, odpoveď je áno, je to možné, resp. riziko je väčšie plus sme napísali možnú prevenciu toho a ty si nám tu začal nadávať
@kakafonicka nie je to pravda.. a k tej rakovině krcka maternice...sposobuje ju ludsky pappiloma virus, ktorý sa prenasa pohlavnym stykom. Tak neviem, ale reholne sestry styk asi nemaju a keď je niektora nakazena tymto virusom tak zřejmě malá styk ešte před tým ako vsupila do radu...a ak si niekde líčila že to u nich často prepukne tak si myslim, že je to preto, že asi nenavstevuju pravidelně gynekologa (přítomnost virusu sa dá dokázat sterom ešte před tým ako prepukne samotná rakovina. )
@kakofonicka Nie, on ma len obrovske komplexy, ktore si kompenzuje takymto sposobom. Uz dlhsiu dobu dufam, ze to je kvoli tomu, ze aj jeho niekedy v detsve vykastrovali, lebo ak nie, tak by mali teraz.
@matiseq Ty sa nauc ovladat a nabuduce si velmi dobre premysli, co komu napises, nemusi to preteba dopadnut dobre. A ano, predstav si, zapalu maternice sa da predist tym, ze maternicu mat nebude a nadory mliecnej zlazy pochopitelne nebudu mat kde byt, ked tam mliecnu listu mat nebude. By ma celkom zaujimalo, co by si urobil, keby tvoj pes musel byt sterilizovany. By si ju dal radsej utratit?
@kakofonicka Btw. porod absolutne nijako neznizuje ziadne riziko, prave dojcenie zvysuje riziko spominanych nadorov a to iste napriklad aj falosna gravidita u suky.
@matiseq prečo je sterilizácia "to najhoršie čo môžeš fene spraviť?" v takých útulkoch to neni lepšie (aj keby drahšie) ako utrácať psov, keď už nie je miesto pre nich?
@kakofonicka ja to robit nikdy nebudem ale je divne taketo pisat a robit..mas fenku raz ju pripustit a potom sterilizovat aby neochorela? to je riadne chore takyto postup a este radit to aby to kazdy robil so svojou fenkou tak..no isto zabudni...
to vobec neni potrebne..
@15matka14 na to clovek nemusi mat veterinarne vzdelanie..a lebo tu pises ako keby to ma kazdy robit a ako keby je to jedine mozne riesenie a prevencia..ale to ze ludia davaju same skodlive granule a podobne humusoviny psom to nikto nevidi ze z toho su tie rakoviny a pod.
@ress prosim? sme v demokracii a ja mozem svoj nazor vyjadrit. jasnee ty si krava ktora len kastruje a nic ine nevidi a nerobi tak sa zobud uz a prestan tu mudrovat v kazdom fore o zvieratach..ked sa tomu rozumies tak velke hovno a si len ovplyvnena ovca.. ale to ze mozu dostat inu rakovinu ci nador tie feny to ta vobec netrapi..hlavne ze je sterlizovana vsak? a ty sa este smejes ako si dobre jej urobila krava..a sa pozri na seba hlavne!
@waagbistritz69 ked tomu nerozumies tak radsej ani nemaj psa.a prestan tu opakovat tu istu pesnicku o utulkoch to s tym nic nema..bavime sa o chorobach..ty utulok ..ja mam fenu a nemala nikdy mlade a neni sterilizovana si predstav.. a bavime sa o chorobach nie stenatach tak neplet hrusky s jablkami..... urcite som zato aby psi zili so vsetkymi organmi co maju mat ako byt vyoperovani hermafroditi a zubozeny cely zivot..je ine ked je daka choroba v tych miestach..inak to neuznavam..a isto ani utracanie neni ok ale zial niekedy sa aj to musi robit..vo volnej prirode zomieraju stale zvierata a to nikoho netrapi..
@matiseq Hlavne ze ty tomu rozumies, vsak, ty skuseny chovatel
Tak este napis, cim krmis svojho psa ty, ked "ludia davaju same skodlive granule a podobne humusoviny", celkom by ma to zaujimalo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
L O L
#themoreyouknow
..inak neviem, čo sa tak čudujete, šak napríklad rakovina krčka maternice sa nazývala chorobou mníšok - si asi domyslite prečo
@kakofonica : Rakovina krčka maternice je v 90% spôsobená papilomavírusom, rizikové faktory sú časté striedanie partnerov a časté užívanie ,,tabletiek po" a pod., o tých mníšok by som to skôr videl na rakovinu tela maternice.
@schrodingerovamacka aj to viem tak, ale je možné, že v tej dobe, keď sa to tak prezývalo nebolo ešte toho toľko naštudované okolo toho a máš teda pravdu .. aspoň ja som sa teda stretla s tým označením u rakoviny krčka maternice viackrát, ale je pravda, že sa tým nejako dopodrobna nezaoberám, takže ..
@matiseq Ty sa nauc ovladat a nabuduce si velmi dobre premysli, co komu napises, nemusi to preteba dopadnut dobre. A ano, predstav si, zapalu maternice sa da predist tym, ze maternicu mat nebude a nadory mliecnej zlazy pochopitelne nebudu mat kde byt, ked tam mliecnu listu mat nebude. By ma celkom zaujimalo, co by si urobil, keby tvoj pes musel byt sterilizovany. By si ju dal radsej utratit?
to vobec neni potrebne..
@15matka14 na to clovek nemusi mat veterinarne vzdelanie..a lebo tu pises ako keby to ma kazdy robit a ako keby je to jedine mozne riesenie a prevencia..ale to ze ludia davaju same skodlive granule a podobne humusoviny psom to nikto nevidi ze z toho su tie rakoviny a pod.
@ress prosim? sme v demokracii a ja mozem svoj nazor vyjadrit. jasnee ty si krava ktora len kastruje a nic ine nevidi a nerobi tak sa zobud uz a prestan tu mudrovat v kazdom fore o zvieratach..ked sa tomu rozumies tak velke hovno a si len ovplyvnena ovca.. ale to ze mozu dostat inu rakovinu ci nador tie feny to ta vobec netrapi..hlavne ze je sterlizovana vsak? a ty sa este smejes ako si dobre jej urobila krava..a sa pozri na seba hlavne!
@waagbistritz69 ked tomu nerozumies tak radsej ani nemaj psa.a prestan tu opakovat tu istu pesnicku o utulkoch to s tym nic nema..bavime sa o chorobach..ty utulok ..ja mam fenu a nemala nikdy mlade a neni sterilizovana si predstav.. a bavime sa o chorobach nie stenatach tak neplet hrusky s jablkami..... urcite som zato aby psi zili so vsetkymi organmi co maju mat ako byt vyoperovani hermafroditi a zubozeny cely zivot..je ine ked je daka choroba v tych miestach..inak to neuznavam..a isto ani utracanie neni ok ale zial niekedy sa aj to musi robit..vo volnej prirode zomieraju stale zvierata a to nikoho netrapi..
Tak este napis, cim krmis svojho psa ty, ked "ludia davaju same skodlive granule a podobne humusoviny", celkom by ma to zaujimalo
@ress nie som povinny ti vsetko oznamovat a vykladat..ja sa vyjadrujem len k téme. zdrave jedlo- zdravy pes.....tak je to aj u cloveka..