Je možné aby vyhodila matka svoju neplnoletú dcéru z domu??
Jedno dievča z nášho okolia otehotnelo a len čo sa vrátila aj s bábätkom z pôrodnice,matka ju vyhodila z domu.Je to ich osobná vec...len mi nejde do hlavy jedno-ako je možné,že 16 ročné dievča žije so svojim priateľom u jeho rodičov,ked ešte nie je plnole
Ja mám kamarátku čo má 16 a v septembri ide rodiť.A tiež býva u priateľa respektíve u jeho rodičov.Matka ju vyhodila z domu.Keď ju matka nevedela poriadne vychovať potom to aj tak dopadlo pre mňa nič nové
nie je to správne...mama by pri svojej dcére mala stáť...ale ja sa čudujem jej matke, že ju neposlala na potrat...jedna nezodpovedná a druhá to isté....
z pravneho hladiska moze udelit stat vynimku v pripade gravidity neplnoleteho dievcata a moze sa vydat cim ziska aj plnoletost aby mohla vybavovat veci suvisiace s novou ulohou matky.
nad tym co je normalne sa nepozastavujem. je podla teba normalne ze ma 16 a ma dieta? asi tak.
@10 nič ine tym nezíska iba zničia si život obaja.v amerike jej dieťa odoberu a daju do náhradne j starostlivosti po dovršení myslím tak 18,19 rokov,môže ho dostať späť ak che ?
Vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom je doživotná, takže do 26 ju vyhodiť nemôže, inak bude trestne stíhaná. A po 26 môže, ale o tom musí rozhodnúť súd. Súd ju musí aj vydediť, lebo dieťa je vlastníkom určitého percenta majetku rodičov. Tuším takto to hovorila na práve, ale možno som sa pomýlil.
- "matka mala stáť pri dcére" a "mala ju poslať na potrat" sú dve vzájomne sa vylučujúce veci.
- takisto si nemyslím, že matka môže donútiť dcéru ísť na potrat, aj keď je dcéra neplnoletá (teda toto si len domýšľam, nie som si istá, čo o tom hovorí zákon.
- A keď už o tom potrate - zdá sa ti to ako zodpovedné riešenie?
Tiež moja bývalá spolužiačka rodila niekedy v 16, a žije u svojho frajera a jeho rodičov. ale myslím, že nemá mamu, len babku a tá asi nezvládla jej výchovu.
Mno ale jej mamka do 18-tky toho dievčaťa poberá sociálne prídavky na dcéru,no nie? Takže by stačilo zalovať na sociálku, ktorá by tej mamke poriadne vypucovala žalúdok...
Dcera sprosta, frajer tiez. Ta jej matka si neuvedomuje, ze taraz je to vsetko co jej dcera, akurat ze na entu. Ak matka skutocne pobera na dceru pridavky a p. a dostalo by sa to na socialku, tak by s matkou zatocili. Vyzera to tak ze rodicia frajera maju asi najviac rozumu, potom nasleduju nezodpovedne decka a nakoniec jej matka.
@galinka nie, nie sú protichodné. Ak sa dcéra i napriek všetkému rozhodla decko si nechať, matka by mala pri nej stáť. Ale na druhej strane, mala jej dohovoriť, kým ešte mohla, aby šla na interupciu. Ja osobne odcudzujem všetky tie mladé mamičky, čo sú ešte samy deťmi a nechajú si urobiť decko.
áno, potrat je oveľa lepšie riešenie (aj keď najlepšie je tomu predchádzať)...ale keď má zazobaného priateľa, ktorý jej dokáže starostlivosť o dieťa zabezpečiť, aby mu nič nechýbalo, zazobaných rodičov, ktorí jej vedia zabezpečiť budúcnosť, alebo postrarať sa o decko, kým ona bude študovať, nech si ho nechá...áno, keď má už o budúcnosť postarané, kľudne...ale keď by si kvôli decku mala posrať život a nielen ten svoj, ale aj toho dieťaťa, priviesť ho do sveta bez budúcnosti a hlavne ako veľký ,,omyl,, neuznávam to...že by dieťa malo vedieť, za akých okolností prišlo na svet a ešte by mu to niekto potom vyčítal...
a okrem toho, ak to stihne tak do 2 mesiacov, existuje i potratová tabletka, jej technický názov je RU 486 a tu nejde o ,,mechanický,, potrat...
to je môj názor...a ďalej to už rozoberať nebudem....lebo nemám chuť počúvať tie čierno-biele myšlienky o tom, že potrat je vražda...lebo treba sa na svet dívať triezvo.
Osobne nie som absolútne proti potratom, ale povedať si "Ok, bola to chyba, ale pokúsim sa o to dieťa postarať" alebo dať ho na adopciu sa mi zdá vhodnejšie.
A pokiaľ ide o tú protichodnosť - "Stáť pri nej" pre mňa osobne znamená, podporiť jej rozhodnutie, nech je akékoľvek. Mohla sa s ňou porozprávať, vyjadriť pri tom svoj názor, ale bez presviedčania. (A teraz vcelku viem o čom hovorím, tiež som urobila niečo, s čím rodičia nesúhlasili a pokúšali sa ma - a nielen oni - presvedčiť, aby som zmenila názor. Jediné čo tým docielili bolo, že mi zo života na nejaký čas urobili dokonalé peklo a ja, čo som rodičom nikdy neodvrávala - zrazu som premýšľala nad útekom z domu... )
@galinka áno, určite sa s ňou matka mala porozprávať...to, že ju vyhnala z domu bolo fakt otrasné...to by žiadna matka svojej dcére urobiť nemala...
a to, čo hovoríš, znie naozaj smutne ja mám pocit (a aj to vidím), že moja mamka má ma nadovšetko rada, no môj svet absolútne nechápe...a veľmi ma to trápi...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
nad tym co je normalne sa nepozastavujem. je podla teba normalne ze ma 16 a ma dieta? asi tak.
@littlephoenix
- "matka mala stáť pri dcére" a "mala ju poslať na potrat" sú dve vzájomne sa vylučujúce veci.
- takisto si nemyslím, že matka môže donútiť dcéru ísť na potrat, aj keď je dcéra neplnoletá (teda toto si len domýšľam, nie som si istá, čo o tom hovorí zákon.
- A keď už o tom potrate - zdá sa ti to ako zodpovedné riešenie?
A k jej dcére- holt,nezodpovednosť sa trestá....
--
@drejka suhlas.
áno, potrat je oveľa lepšie riešenie (aj keď najlepšie je tomu predchádzať)...ale keď má zazobaného priateľa, ktorý jej dokáže starostlivosť o dieťa zabezpečiť, aby mu nič nechýbalo, zazobaných rodičov, ktorí jej vedia zabezpečiť budúcnosť, alebo postrarať sa o decko, kým ona bude študovať, nech si ho nechá...áno, keď má už o budúcnosť postarané, kľudne...ale keď by si kvôli decku mala posrať život a nielen ten svoj, ale aj toho dieťaťa, priviesť ho do sveta bez budúcnosti a hlavne ako veľký ,,omyl,, neuznávam to...že by dieťa malo vedieť, za akých okolností prišlo na svet a ešte by mu to niekto potom vyčítal...
a okrem toho, ak to stihne tak do 2 mesiacov, existuje i potratová tabletka, jej technický názov je RU 486 a tu nejde o ,,mechanický,, potrat...
to je môj názor...a ďalej to už rozoberať nebudem....lebo nemám chuť počúvať tie čierno-biele myšlienky o tom, že potrat je vražda...lebo treba sa na svet dívať triezvo.
Osobne nie som absolútne proti potratom, ale povedať si "Ok, bola to chyba, ale pokúsim sa o to dieťa postarať" alebo dať ho na adopciu sa mi zdá vhodnejšie.
A pokiaľ ide o tú protichodnosť - "Stáť pri nej" pre mňa osobne znamená, podporiť jej rozhodnutie, nech je akékoľvek. Mohla sa s ňou porozprávať, vyjadriť pri tom svoj názor, ale bez presviedčania. (A teraz vcelku viem o čom hovorím, tiež som urobila niečo, s čím rodičia nesúhlasili a pokúšali sa ma - a nielen oni - presvedčiť, aby som zmenila názor. Jediné čo tým docielili bolo, že mi zo života na nejaký čas urobili dokonalé peklo a ja, čo som rodičom nikdy neodvrávala - zrazu som premýšľala nad útekom z domu... )
a to, čo hovoríš, znie naozaj smutne ja mám pocit (a aj to vidím), že moja mamka má ma nadovšetko rada, no môj svet absolútne nechápe...a veľmi ma to trápi...