poznám inteligentných ľudí, ktorí z rôznych dôvodov neovládajú gramatiku poriadne (napr. iná národnosť, dlhodobo žijú v inej krajine - teda málo používajú slovenčinu) a naopak veľa ľudí, ktorí ju ovládajú stopercentne a sú to primitívi
akože, keď niekto neovláda gramatiku, tak si o ňom pomyslím svoje a často sa môj nadobudnutý dojem ukáže ako pravdivý, ale zároveň sú tu aj ľudia, ktorí to kompenzujú dokonalými (z môjho pohľadu) znalosťami z iných oblastí a nielenže by som si nedovolila pochybovať o ich inteligencii, ale ešte ich aj rešpektujem
ak niekto používa iba mäkké i alebou nevie kedy použiť na konci slova U alebo V tak to svedčí len o tom že v škole nedával pozor a z diktátov mál samé 4 a 5 , ale inteligentný zato byť ešte môže
nevidela som este hlupeho cloveka pisat gramaticky korektne, nevidela som este mudreho cloveka pisat gramaticky nekorektne
obaja moji partneri gramatiku vedeli, je to pre mna jedno z kriterii, ako si vyberam, ci by som vobec niekoho za partnera chcela. keby nevedel pisat, tak no way. akoze samozrejme, ze obcas su nejake vynimky, ale vo vseobecnom meritku maju inteligentnejsi ludia urcite lepsie lingvisticke schopnosti. a hociake schopnosti vobec, kde sa zapaja hlava.
priamou umerou by som to nenazvala, ale urcity suvis tam urcite je.
este som sa nestretla s inteligentnym vseobecne rozhladenym clovekom, ktory pise jak tupelo. obcasna chyba sa nerata, to sa stane kazdemu.
a naopak, tie gramaticke katastrofy na mna nikdy neposobili komplexne inteligentnym dojmom. sice mozu byt nadani/mudri v urcitej oblasti, ale proste...
ked mam uz niekoho nazvat inteligentnym, tak ten verbalny aspekt tam musi byt tiez, v mojich ociach to k tomu proste patri.
Určite to súvis má. Ale tu si treba uvedomiť aj to, že koho vnímam za inteligentného.
Lebo ak to beriem z toho širšieho merítka, že teda je to niekto, kto má potenciálny intelektuál a možno by dosiahol dobrý výsledok v IQ testoch (ktorým mimochodom neverím), ale napríklad niekde okopáva zemiaky a nečíta veľa tak áno, ten nemusí vedieť gramatiku a aj napriek tomu môžem o ňom hovoriť, že je inteligentný.
Ale ak hovoríme o človeku, ktorý je vzdelaný, pohybuje sa v spoločnosti nie niekde na poli a dajme tomu, že má napríklad aj nejakú vyššiu funkciu, tak sa od neho očakáva sčítanosť a logicky aj znalosť gramatiky. Nechápem ako môže niekto, kto niečo číta (a tým niečo nemyslím len knihy) napísať s pokojným svedomím idem do školi alebo mylujem ťa. Veď to každému normálnemu človeku v dnešnej dobe bije do očí. Aspoň podľa mňa..
Nie, ale občas indikuje kvality niektorých aspektov inteligencie.
Chyby ma vedia rozrušiť, hlavne keď ide o samozrejmé veci (o to viac, keď sa nevdojak takáto chyba prihodí mne), ale zvyknem sa nad to povzniesť, ak je obsah čítaného textu zaujímavý.
@skingirl94 Ty si ešte asi nepočula o dysgrafii však? Poznám niekoľko ľudí, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie a sú uznávaný v tom čo robia. Majú ale mozgovú dysfunkciu a písať gramaticky správne nevedia.
Napriek tomu sú nadpriemerne inteligentný. Čiže s tebou nemôžem v tomto súhlasiť.
Ťažko povedať zároveň chválim autora.. za anketku .. určite sa každý nad tým už zamýšľal , že keď vidím niekoho napísať " napr. mylujem ta , lubym ta , dokonca sa mi stalo ze som videla aj myesacka " tak si človek pomyslí svoje o tom..
vo vseobecnosti ano. samozrejme sa to urcite netyka ludi co maju poruchy ucenia, ale inak aj ked na to niekto nema nejaky ten prirodzeny cit, ak je dostatocne inteligentny bude sa podla mna snazit pracovat na tom. mne by to jedno urcite nebolo keby pisem jak debil
@fixa veď ale preboha dysgrafia.. to je choroba. Povedz mi koľko ľudí má niečo také z tých čo píšu ako keby nikdy nečítali žiadny text? Nemám rada keď sa niekto vyhovára na choroby
@skingirl94 To nie je vyhováranie sa na choroby. Je to proste fakt a takí ľudia kralitu svojho písaného textu (či už ho píšu sami, alebo im ho niekto diktuje) nie sú schopní ovplyvniť.
Kľudne ti napr. divadlo napíšu ako dYvadlo, aj keď sa potom pri zdôvodnení nad tým pozastavia, ale konajú tak automaticky. Vraj "nepočujú" dĺžne...
Ja zas nemám rád generalizácie typu "Všetci vzdelaní musia vedieť písať gramaticky správne.", bez ohľadu na posúdenie konkrétneho prípadu človeka.
To je akoby si povedala, že tí čo nevedia gramatiku nemôžu byť vzdelaní, ale je to tak, že môžu. Dôkazom je hore spomenutý príklad.
@petulo1990 Vieš gramatika možno nerozhoduje o inteligencii človeka, ale obsahová stránka jeho výpovedí už áno. Keď si myslíš, že si vtipný, tak ti poviem, že nie.
kedysi som si myslela, že je to tak... že inteligentný človek musí skvele ovládať aj gramatiku, ale čím som staršia, tým mám viac pocit, že to ani tak nezávisí od inteligencie ani od miery vzdelanosti, ale od daného človeka... poznám ľudí, ktorí sú schopní napísať aj logaritmus s y, a medzi sami/samy vôbec nepoznajú rozdiel a aj tak sú to inteligenti, dokonca kockáči, len majú iné veci na robote, ako je gramatika... toť vše
ludia sa si myslim ze do urcitej miery ano.. samotne iq sa sklada so 7 rozlicnych typov(matematicke, logicke atd.. je tam aj pamat takze dajme tomu 20 rocny clovek co ma za sebou zakladnu aj strednu aj maturitu ma tak nemoze byt velmi inteligentny ked by stale pisal chlapovY a kebo skaredY ludia.. proste za tych 14 rokov skoly a neustaleho opakoviania sa to uz inteligentnemu clovekovi jednodducho vryje do hlavy ze tak sa to pise bez akejkolvek minuty stravenej ucenim sa toho
to ze clovek sa nabifluje rozne veci ako gramatiku a ine, tak to neni inteligencia ale ze ho zaujima nieco ine ako ostatnych ludi. Preto casto aj byva ze ludia co vedia lepsie a lahsie riesia logicke ulohy maj horsie lingvisticke vedomosti a aj tazsie sa ucia gramatiku. takze skor je to nepriama umera v tomto pripade.
+ @34
ale samozrejme, ze taky clovek sa skoro vzdy snazi zdokonalovat aj v takychto veciach. Teda ak mu to neni ukradnute....
alebo pripadne ako ja, niektore slova pisem zamerne zle
(ako jasne ze napisem sprave pekni chlapci.... ale ked koncovka "OV" je taka skareda , tak radsej "ou" )
@trdelniiiq tak to vacsinou byva, hlavne co sa tyka gramatiky.... (neviem uz kde ale niekde som o tom aj cital samozrejme ziadny bulvar take nieco necitam ale treba zobrat aj do uvahy co som napisal dalej: " samozrejme, ze taky clovek sa skoro vzdy snazi zdokonalovat aj v takychto veciach. Teda ak mu to neni ukradnute...."
Ale prevazne to tak byva ked cloveku idu logicke ulohy tak ma horsie znamky z gramatiky, hlavne este na zakladnej skole do urciteho veku to je myslene, mozno este stredna. a nie ako dospely clovek uz.
áno ale nerobila by som to spôsobom vie alebo nevie gramatiku. ak robí chyby typu že nevie písať prídavné mená množného čísla a nerozlišuje nejaký/ nijaký tak ho zaškatuľkujem ako nie moc inteligentného (a NIKDY som ešte nevidela inteligentného človeka toto nevedieť, čiže ďalej ich tam aj zaraďovať budem).
Ak robí občas chyby alebo aj niekde v strede slova tak mi to nevadí ale ešte preto si nemyslím, že je inteligentný.
To som si akurát spomenul na príspevok tamojšieho užívateľa, na jednom hokejovom portáli : )
1. lebo hraci slovana nemaju na takito turnaj
2. lebo hraci slovana su zviknuti vihravat len kupene zapasi v KHL
3. lebo hraci slovana bez pomoci roshocov su totalne v p...
4. lebo hraci slovana si nemohli dovolit zakernosti ktore im v lige tolerovali
5. lebo hraci slovana hraju len za peniaze
6. lebo hraci slovana nevedia hrat srcom
7. lebo hraci slovana su hamba slovenskeho hokeja
8. lebo hraci slovana v tej zakapanej blave su totalne nakazeni a zabudli hrat hokej.. fuj hamba slovanu
nemyslím si... už len napr, keď si zoberiem Slovákov, ktorí dlhodobo niekde žili v zahranici, či len hoci v Česku, tak oni majú y a i niekde inde ako my, takže ak má niekto vizuálnu pamäť tak potom sa stane, že napíše Valentýn ( česky) a nie Valentín ( slovensky ) ... snažím sa už nepozerať toľko na gramatiku, aj keď kedysi som odsudzovala.... poznám ľudí, čo majú Ing či Mgr, pracujú už zopár rokov aj veľa čítajú, ale gramatika im občas ujde....
a ak tak vezmem tak inteligencia je aj vlastne schopnosť čo najskôr sa adaptovať, získavať poznatky, analyzovať, formovať a prehodnocovať ich v čo najkratšom čase
čiže inteligentný človek podľa mňa nemá problém správne pracovať aj so slovami po štylistickej a gramatickej stránke
ak sa pytas, lebo tu kazdy nadava do dementov, ked nevies pisat tak, ako by to malo byt tak, tak - vobec nejde o IQ, ale je to vyslovene "nechutne" niektore tie tvary a az z toho bolia oci. tiez som za to, aby sa dodrziaval pravopis/gramca, dementa to z cloveka nerobi, ale skus si citat pracovny mail s tristo chybami od tzv. vysokoskolsky vzdelaneho cloveka. je to vysmech tomu titulu. vediet po viac ako 13 rokoch (9+4 bezne) skoly, kde a ako preco sa co pise by mala byt samozrejmost... preboha, prosim!
@hoperpohroma oj ♥ aj ja si vyberam partnerov, podľa toho, či ovládajú gramatiku, zatiaľ mi len vyšlo, že ti, čo ju neovladali su pre mňa nevhodní.
Proste sedláci
ale napr. mám spolužiaka, čo pravopis neovláda dobre, máva 15 chýb v diktate, ale totálne vie matematiku a IT.
jeden moj blizky clovek ma iq 135. ale je to dyslektik a dysgrafik, nikdy nebude vediet gramatiku tak ako ja. ale na matiku a myslim ze aj vyssiu matiku mozog ma, akurat sa zabija tym ze sa flaka :/
a sak ked vynikaju v inej oblasti, tak aj tak ho obdivujem, len ked je aj inde podpriemerny tak uz to kus leze na nervy stale kukat na tie vecne chyby...
mrsbossy@ no ja mam tiez Dysgrafiu.co som sa naucil ovladat za tie roky ...a co som si vsimol ze z matiki niesom nic extra ale inak rozmislam ako ten co tu poruchu nemá .takze bude vtom daco niektore veci mi rychlejsie dopne ...tolko ktomu
............... by som predovsetkim ujasnil ---Dysgrafia je vývojová porucha písania. Ako sa prejavuju
Trasľavým a kŕčovitým písaním, tiež ťažkosťami zvládnuť techniku písania v primeranom čase. Prejavuje sa to deformáciou písania jednotlivých písmen, číslic, pomalosťou písania, sklonom písma, neschopnosťou udržať riadok, rovnakú veľkosť písma,
Dyslexiaje porucha, ktorá postihuje schopnosti čítania. Pri dyslexii dieťa lúšti písmená, hláskuje, nadmerne dlho slabikuje a domýšľa si slová. Aj keď dyslektik môže zvládnuť čítanie a prevádza tvar slova do zvukovej podoby, často nie je schopný pochopiť obsah čítaného textu. Najčastejšími chybami, s ktorými zápasí, je zámena písmen, ktoré sú si tvarovo alebo zvukovo podobné, nedodržiava interpunkciu, do slov vsúva slabiky, alebo, naopak – snaží sa čítať rýchlo, ale úroveň jeho techniky čítania je ešte nezrelá, preto sa musí často vracať späť. Dyslektik má vo všetkých prípadoch veľkú ťažkosť porozumieť čítanému textu.
V zavere by som chcel dodat ze gramaticke chyby ake mam aj ja alebo ti ludia co nevedia tu gramatiku ,problem tam moze byt predovsetkym s narodnostou ci je Francuz,američan Madar,holandan alebo hocijakej inej narodnosti nebude vediet perfektne Gramatiku ked sa nato nezameria a vyslovene do poslednej bodky sa nenauci...
a hlavne nie vtedy ked ma tieto poruchy pisania ,čitania,,učenia,,alebo ostatne poruchy takze ti ktorí tu gramatiku vedia by mohly byt ovela ale fakt ovela tolerantnejsi voci naám ...niesme hlupi kokoti len zato lebo nieco neovladame tak ako by to malo byt ...tolerancia to chyba vacine ludi...
Ale to by znamenalo, že slovenčinári (alebo aj tí ostatní učitelia jazykov v ostatných krajinách) sú najinteligentnejšími ľuďmi na svete. A to je teda riadna hlúposť.
@spactatus hej zanamenalo by to ze ti ktori vedia kam sa dava pojebane i a y tak mozu ist do NASA robit intergalakticke vypocty ? ....a este jedna vec preco je to tak ked niekto to vie a vedla neho ten druhy to nevie tak ho druhí dojebava zato na smrt co sa vtom vyzivaju ludia ze aha ten nevie pravopis tak ho idem dojebavat az kym nebude mat 100 rokov a ked hej tak preco ?? dava im to lepsi zmysel ten zivot ked mozu kazit ostatnim naladu a spokojnost preco to robiiaaaaa dajte mi natoto odpoved ?
@gabqo20 fúú, nejako si sa tu rozrobil... však ja som za "nie", teda nesúhlasím s tou priamoúmernosťou. a len nejakí ľudia namyslení na svoju "spisóvnuô" slovenčinu by dokázali druhého sprdnúť, tak prosím nehádž všetkých do jedného vreca ď.
už to tu bolo spomínané, že nie je len forma, ale aj obsah. ak je ten text zaujímavý, (teda, ak mi napr. niekto píše, že ma miluje) tak môže mi to písať aj gramaticky nesprávne.
a nie! inteligencia je veľmi široký pojem. je aj sociálna inteligencia a tú veľmi v pravopise nie je vidno.
@borovy nechcem tu vadiť o nič, čo by vyvolalo flame, ale so slovenčinármi je to aspoň u mňa tak, že toho do seba veľa nemajú (nehovorím len o učiteľoch).
@borovy ofc nie, myslela som doslova tých, ktorým ide krk roztrhnúť z toho, ako veľmi vystrkujú svoj namyslený nos. myslela som takých šibnutých zo svojho jazyka, za čo som sa bohužiaľ počas svojho života stretla viac krát...
u nás na SVK ide hlavne o y/i čo sa dá aj namemorovať ako výnimky či pravidla. ale ak človek ovláda dobre gramatiku v cudzom jazyku , tam je to už záležitosť syntaxu, čo podľa mňa už má niečo spoločné s intel...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
88 komentov
obaja moji partneri gramatiku vedeli, je to pre mna jedno z kriterii, ako si vyberam, ci by som vobec niekoho za partnera chcela. keby nevedel pisat, tak no way. akoze samozrejme, ze obcas su nejake vynimky, ale vo vseobecnom meritku maju inteligentnejsi ludia urcite lepsie lingvisticke schopnosti. a hociake schopnosti vobec, kde sa zapaja hlava.
este som sa nestretla s inteligentnym vseobecne rozhladenym clovekom, ktory pise jak tupelo. obcasna chyba sa nerata, to sa stane kazdemu.
a naopak, tie gramaticke katastrofy na mna nikdy neposobili komplexne inteligentnym dojmom. sice mozu byt nadani/mudri v urcitej oblasti, ale proste...
ked mam uz niekoho nazvat inteligentnym, tak ten verbalny aspekt tam musi byt tiez, v mojich ociach to k tomu proste patri.
Lebo ak to beriem z toho širšieho merítka, že teda je to niekto, kto má potenciálny intelektuál a možno by dosiahol dobrý výsledok v IQ testoch (ktorým mimochodom neverím), ale napríklad niekde okopáva zemiaky a nečíta veľa tak áno, ten nemusí vedieť gramatiku a aj napriek tomu môžem o ňom hovoriť, že je inteligentný.
Ale ak hovoríme o človeku, ktorý je vzdelaný, pohybuje sa v spoločnosti nie niekde na poli a dajme tomu, že má napríklad aj nejakú vyššiu funkciu, tak sa od neho očakáva sčítanosť a logicky aj znalosť gramatiky. Nechápem ako môže niekto, kto niečo číta (a tým niečo nemyslím len knihy) napísať s pokojným svedomím idem do školi alebo mylujem ťa. Veď to každému normálnemu človeku v dnešnej dobe bije do očí. Aspoň podľa mňa..
a @18
Chyby ma vedia rozrušiť, hlavne keď ide o samozrejmé veci (o to viac, keď sa nevdojak takáto chyba prihodí mne), ale zvyknem sa nad to povzniesť, ak je obsah čítaného textu zaujímavý.
Napriek tomu sú nadpriemerne inteligentný. Čiže s tebou nemôžem v tomto súhlasiť.
Kľudne ti napr. divadlo napíšu ako dYvadlo, aj keď sa potom pri zdôvodnení nad tým pozastavia, ale konajú tak automaticky. Vraj "nepočujú" dĺžne...
Ja zas nemám rád generalizácie typu "Všetci vzdelaní musia vedieť písať gramaticky správne.", bez ohľadu na posúdenie konkrétneho prípadu človeka.
To je akoby si povedala, že tí čo nevedia gramatiku nemôžu byť vzdelaní, ale je to tak, že môžu. Dôkazom je hore spomenutý príklad.
Ale ako...len do toho, zhadzuj sa ďalej.
+ @34
ale samozrejme, ze taky clovek sa skoro vzdy snazi zdokonalovat aj v takychto veciach. Teda ak mu to neni ukradnute....
alebo pripadne ako ja, niektore slova pisem zamerne zle
(ako jasne ze napisem sprave pekni chlapci.... ale ked koncovka "OV" je taka skareda , tak radsej "ou" )
Ale prevazne to tak byva ked cloveku idu logicke ulohy tak ma horsie znamky z gramatiky, hlavne este na zakladnej skole do urciteho veku to je myslene, mozno este stredna. a nie ako dospely clovek uz.
Ak robí občas chyby alebo aj niekde v strede slova tak mi to nevadí ale ešte preto si nemyslím, že je inteligentný.
1. lebo hraci slovana nemaju na takito turnaj
2. lebo hraci slovana su zviknuti vihravat len kupene zapasi v KHL
3. lebo hraci slovana bez pomoci roshocov su totalne v p...
4. lebo hraci slovana si nemohli dovolit zakernosti ktore im v lige tolerovali
5. lebo hraci slovana hraju len za peniaze
6. lebo hraci slovana nevedia hrat srcom
7. lebo hraci slovana su hamba slovenskeho hokeja
8. lebo hraci slovana v tej zakapanej blave su totalne nakazeni a zabudli hrat hokej.. fuj hamba slovanu
nečítal som to, ale možno tu je odpoveď:
» en.wikipedia.org/wiki/Linguistic...
čiže inteligentný človek podľa mňa nemá problém správne pracovať aj so slovami po štylistickej a gramatickej stránke
Proste sedláci
ale napr. mám spolužiaka, čo pravopis neovláda dobre, máva 15 chýb v diktate, ale totálne vie matematiku a IT.
pomyli sa asi obcas kazdy, ale ked je tych chyb vela, posobi to velmi neprofesionalne. hlavne v nejakom oficialnom dokumente.
............... by som predovsetkim ujasnil ---Dysgrafia je vývojová porucha písania. Ako sa prejavuju
Trasľavým a kŕčovitým písaním, tiež ťažkosťami zvládnuť techniku písania v primeranom čase. Prejavuje sa to deformáciou písania jednotlivých písmen, číslic, pomalosťou písania, sklonom písma, neschopnosťou udržať riadok, rovnakú veľkosť písma,
Dyslexiaje porucha, ktorá postihuje schopnosti čítania. Pri dyslexii dieťa lúšti písmená, hláskuje, nadmerne dlho slabikuje a domýšľa si slová. Aj keď dyslektik môže zvládnuť čítanie a prevádza tvar slova do zvukovej podoby, často nie je schopný pochopiť obsah čítaného textu. Najčastejšími chybami, s ktorými zápasí, je zámena písmen, ktoré sú si tvarovo alebo zvukovo podobné, nedodržiava interpunkciu, do slov vsúva slabiky, alebo, naopak – snaží sa čítať rýchlo, ale úroveň jeho techniky čítania je ešte nezrelá, preto sa musí často vracať späť. Dyslektik má vo všetkých prípadoch veľkú ťažkosť porozumieť čítanému textu.
V zavere by som chcel dodat ze gramaticke chyby ake mam aj ja alebo ti ludia co nevedia tu gramatiku ,problem tam moze byt predovsetkym s narodnostou ci je Francuz,američan Madar,holandan alebo hocijakej inej narodnosti nebude vediet perfektne Gramatiku ked sa nato nezameria a vyslovene do poslednej bodky sa nenauci...
a hlavne nie vtedy ked ma tieto poruchy pisania ,čitania,,učenia,,alebo ostatne poruchy takze ti ktorí tu gramatiku vedia by mohly byt ovela ale fakt ovela tolerantnejsi voci naám ...niesme hlupi kokoti len zato lebo nieco neovladame tak ako by to malo byt ...tolerancia to chyba vacine ludi...
Počas strednej školy mi gramatika išla. Písal som bez chyby diktáty, no aj všetok ostatný text.
Teraz sa cítim byť o dosť inteligentnejší ako na strednej škole. No gramatika sa zhoršila, už si na ňu nedávam toľko pozor.
Často robím pri písaní poznámok úplne základné chyby (s kým / z koho; nominatív mn. čísla, vybrané slová)
Keď si to po sebe prečítam, si tú chybu síce uvedomím, no to je jedno.
a nie! inteligencia je veľmi široký pojem. je aj sociálna inteligencia a tú veľmi v pravopise nie je vidno.
lebo mne sa to páči, ale doteraz sa to písalo inak.
Sú tam aj petície, ktoré som žiaľ LEN našiel:
» www.peticie.com/peticia_za_zrue...
» www.zrusmeipsilon.sk/...