ZSSR nebolo vcas zmobilizovane, s tym mali problem aj ked nemci a ich spojenci zautocili na rusko.
a hlavne
medzi ruskom a tretou risou je polsko, a bolo by asi nemozne dostat cez polsko 3 milionovu armadu, bez toho aby vyhlasili vojnu ved nemci zautocili na polsko zo zapadu a sovieti z vychodu
@kurope never všetkému čo napíšu =D radšej si to zisti inak strašne by ma zaujímalo ako sa tváril Stalin keď utrpel také straty pri Fínsku =D to len tak =D
Sovietska armáda bola na hovno bola asi tak vyzbrojená ako v 1.sv. vojne lebo Stalin armádu vôbec nemodernizoval a ani necvičil skôr naopak svojích najlepších generálov a najvyšších vojenských činiteľov dal popraviť lebo sa bál že sa zopakuje prevrat(nedôveroval im) v Rusku čiže on mal neschopnú armádu na boj s Hitlerovcami. Jedno šťastie má Rusko že je tak rozsiahle a že ma toľko obyvateľov lebo pokiaľ sa dostali Nemci k Moskve tak to už mali Rusi nejaké tanky a aj lietadlá ale predtým boli asi slabšie vyzbrojený jak Česko - slovensko. V ich sile hlavne bola kvantita nie kvalita a vodka samozrejme tam strach odpadá a dokáže človek hoci čo keď má správne vypité. Ešte si myslím že Hitler spravil osudnú chybu že zaútočil na ZSSR lebo Nemecko nie je až taký veľký štát aby zvládalo východnú a západnú frontu naraz veď je len o trocha väčšie než Poľsko a Poľsko rozprášili za 6 - 8 týždňov práve kôly tomu že boli vyzbrojený a vycvičený ako Rusi
Stalin chcel si podmaniť svet ako Hitler ale on to mal rafinovanejšie ja si osobne myslím že on to mal naplánované že nechá Hitlera nech všetko vybojuje a potom skolí Nemcov a má a furt sa lepšie bojuje proti jednému protivníkovi ako proti viacerým čo Hitlerovi nič nehovorilo.
Rusi vtedy prezbrojovali ... takze nemali bojaschopnu armadu ... a tento okamih si vybral hitler na zahajenie vojny ... lebo dohoda dodala stalinovi istotu ze ich nenapadne tak sa ani prezbrojovanie nezrychlilo
ako prve napadlo japonsko cinske uzemie neviem teraz ako sa to vola....potom musoliny zacal zaberat africke uzemia a az potom sa pridal hitler a napadol polsko....mam o tom dake filmy tak hovorim len to co som videl....nechcem sa hadat
@Jozooo Súhlsím, ale to sa nepovažuje za začiatok 2. sv. vojny.
Na základných aj stredných školách po celom svete sa, pokiaľ viem, učí, že za začiatok 2. sv. vojny sa považuje napadnutie Poľska nemeckými jednotkami.
The start of the war is generally held to be September 1, 1939, with the invasion of Poland by Nazi Germany and subsequent declarations of war on Germany by most of the countries in the British Empire and Commonwealth, and by France.
Áno je to pravda. A mala skoro sedem miliónov. Rusko mala veľké štastie, bo plánovali inváziu, ktorá sa neuskutočnila. A celé veľké cárstvo nemala žiadnu obrannú líniu vybudovanú ... Preto sa koniec koncou Nemci tak ľahko dostali až po Stalingrad
ehrm nemylis, si to s prvou svetovou? Carstvo bolo, v prvej svetovej, potom pocas oktobrovej revolucie zidobolsevici zvrhli monarchiu a do 1991 sa to volalo ZSSR
Mali, no a čo? Veľká krajina, veľká armáda...škoda že pušku mal tak každý piaty
Inak chcelo by to naozaj sa trochu pozrieť do tej histórie, nie len práskať od boku argumenty. Severná vojna-zimná vojna, ZSSR-cárske rusko, pozície vtedajších hraníc...pre daktorých všetko jedno že..
btw @V3nty rusi mali skúsených generálov no pre vlastné dobro boli väčšinou ďaleko od moskvy a stalina...napr žukov velil posádke na ďalekom východe a s pár kozákmi tam odrazil japonskú armádu (preto to už šikmookí na rusov neskúšali)
To čo je za vtákovina? Zoberiem si do ruky mapu a vidím, že rusko nesusedí s nemeckou (ani počas prvého roka vojny). Ak mi ale ani to nesedi, uvedomím si, že rusi nikdy nechceli európu, majú celý sever, v tom čase polnohospdarsky vynosnu ukrajinu, nerastnym bohatstvom ovplyvajuci ural. Naco by utocil stalin na europu? Logika. A ďalej, ak ti niečo hovorí bleskový útok, operácia Barbarosa (v hitlerovom podaní) a operácia spálená zem, pochopíš, že tam stalin nemal vojsko, inak by nemci nepostúpili tak rýchlo do vnútrozemia.
A ďalšia vtákovina je toto: uvedomuješ si pri tom všetkom, že 3 mil je polovica CELEHO slovenska? A aby takáto armáda bola pri hraniciach bez povšimnutia len tak? Nehovoriac o inom....
@15@33alinqo55 hitler bol len bábka a bavič ludí, ved ani len netusil o Wansee (konferencia o vyhladeni zidov). Podla mna to co sa s risou deje pochopil dva tri dni pred smrtou v 45. Risu riadili taky ako goebles, heydrich. Tot moj nazor, neopieram sa o fakty (okrem wansee - o tej konferencii viem 89%) len co si myslim.
radsej hovorme o bolsevikoch nez o rusoch. Bolsevici, hned po revolucii zahajili svoju propagandu a rozsirovali komunisticku internacionalu aj v zapadnej europe (Madarska republika rad, Slovenska republika rad, aj v Nemecku bola nejake tri dni vyhlasena komunisticka republika, spanielsky partizani boli podporovany komunistami...atd). Takze Lenin a nasledne Stalin a ich parta si urcite brusili zuby aj na zvysok (nielen) europy.
K tomu Hitlerovy: myslim ze kazdy vyznamny diktator(aj Stalin) boli z casti babky, podriadeny neposluchali ich rozkazy vzdy na slovo, a robili si aj po svojom. Ale urcite by som nepodcenoval jeho slovo a rozkaz ked bol pri moc, nebol to ziaden prezident s reprezentativnou funckiou ako teraz.
asi tazko lebo kebyze tam bola taka armada tak vojna skonci este skorej ako zacala jaaj ale fuj nespominajte mi tu Hitlera najhorsi clovek minuleho storocia to bol
asi vsetci zabudate na jeden doleziti historicki fakt- ze nemecko z ruskom spolupracovalo. ved nemci testovaly v medzivojnovom obdobii svoje tanky v rusku.
@Morbidustechnikus Hitler bol bábkou a pochopil to až vtedy keď bol ukrytý v bunkre a generáli bojujúci o Berlín ako aj ostaní stranníci už neposlúchali jeho rozkazy...Tak sa vlastne rozpadla Tretia ríša, pri úplnej anarchii.... Ale na začiatku keď sa k vláde dostávala NSDAP, iba vtedy bol uznávaný ľudmi ako bol Goebbels... Potom ho považovali iba za bábiku ktorú ľudia žrali ...
@Pa3cek : Nemas vobec pravdu. Rusko malo perd zaciatkom druhej sv. vojny armadu ktora mala viac ako 200 divizii, ktorej by neboli schopne celit ziadne vtedajsie velmoci. Bola ovela lepsie vyzbrojena ako nemecka armada, mali ovela modernejsie a bojaschopnejsie tanky. V dobe ked Nemecko ani nesnivalo o obojzivelnych taankoch ktore mohli prejst po dne riek, tak ich mali sovieti uz 5 500 (tento konkretny udaj najdes v kazdej historickej knihe ktora riesi obdobie tesne pred tym ako Nemci zautocili na Rusko, alebo v kazdej knihe ktora rozvadza operaciu Barbarossa do detailov, az do jej krvaveho konca). Sovieti mali v oblastiach kde Nemci zautocili zmobilizovany obrovsky pocet jednotiek. Mali vsak dva problemy. A. Vacsinu svojej najmodernejsej vyzbroje mali na opacnej strane sveta, pretoze ocakavali vojnu s Japonskom B. Obrovska armada ktora bola rozprestrena v Rusku pred "nemeckymi" hranicami a hranicami ich spojencov nebola vobec dobre organizovana. Rusom chybalo schopne velenie. Slabucki Fini sa nedrzali pocas finsko-sovietskej vojny tak dobre lebo Rusi mali nemodernu armadu, ale len preto ze mali uplne chabe velenie. Tak isto to bolo aj po Nemeckom utoku. Ta obrovska armada sa jednoducho nestihla ziadnym sposobom zorganizovat pretoze v ruskej armade bolo len minimum dobrych velitelov. rozhodne si precitaj par knih o tom, je to velmi zaujimave citanie. Alebo pamate nemeckych generalov ci nemeckych vojakov, v ktorom pisu o tom ako len s obrovskymi problemami dokazali zastavit ovela modernejsie ruske tanky. Sovietska armada bola obrovska sila, a to nielen kvantitativne ale aj kvalitativne. Jedine co jej chybalo ako som uz povedal predtym bolo dobre velenie. A prave kvoli tomu sa Nemci dostali az k branam Moskvy. Vojna pre Nemcov bola prehrata uz v roku 1942, dlho predtym co nase dejepisarky na strednych skolach a filmy zobrazuju ako "rozhodujuci moment" (bitka o Stalingrad), pretoze uz vtedy vobec nepostupovali v sulade s operaciou barbarossa a mali obrovske straty. Keby mal Sovietsky zvaz kvalitne velenie, tak sa druha svetova vojna skonci ovela ovela skor.
a aj keby ho Rusi porušili - ako by sa dostal k nemeckým hraniciam s trojmiliónovou armádou cez suverénny štát, Poľsko?
A najväčšia zmobilizovaná armáda to nemohla byť, pretože keď nemecká armáda prekročila ruské hranice v júni 1941, jej veľkosť bola 3 milióny. Ale nemyslím si, žeby to bola najväčšia armáda ever.
@Morbidustechnikus@Pa3cek : uryvok z knihy nasej akademie vied (Slovenska armada v tazeni proti Sovietskemu zvazu) :"Od 1931 do juna 1941 sovietsky priemysel vyprodukoval 26 345 lahkych. strednych a tazkych tankov z ktorych 2029 strednych T34 a tazkych KV nemalo v celosvetovom meradle ziadnu protivahu! Cervena armada mala 5 300 obojzivelnych tankov, Wehrmacht a jej spojenci ani jeden. sovietsky zvaz bol najmohutnejsie vyzbrojenou krajinou na svete, pricom vycvik i vyzbrojovanie Cervenej armady boli zamerane na vedenie utocnej "oslobododzovajcej" vojny na Zapad.
A potom zaujimave vyhlasanie nacelnika generalneho stabu Wehrmachtu Franza haldera : Utok nemeckych vojsk zastihol protivnika nepripraveneho. Bojove zostavy neboli z taktickeho hladiska pripravene na obranu, obrovske vojska roptylene na pohranicnom uzemi boli odlozene v ubytovacich priestoroch"
A mzoem sa odvolat na mnoho dokumentov a prehlaseni, ktore jednoznacne tvrdia ze Sovietsky zvaz..teda Cervena Armada tam zmobilizovana bola a to v obrovskych poctoch. Ale len velmi zle organizovana
Nemecko vedelo, že na začiatku vojny bude svoje sily potrebovať na západnom fronte. Najmä na vylodenie do Veľkej Británie. No po veľkej Bitke o Britániu Nemecko plány na dobytie VB odložilo, a až potom rozhodlo o zaútočení na ZSSR.
ZSSR zase potrebovali získať čas na vyzbrojenie svojej obrovskej a nemodernej armády. Neviem si predstaviť, že by tá armáda mohla v r. 1941 svojím útokom v strednej Európe niečo dokázať. Tak blízko totiž nemecká armáda nemala problémy so zásobovaním napr.
Určite to bola veľká armáda, ktorá veľa spotrebovala. Postupovala veľmi rýchlo, za šesť mesiacov na fronte o dĺžke 3000km sa dostali až k Moskve. Problémom bolo stále pomalšie zásobovanie (kvôli väčšej vzdialenosti). Preto napr. nezaútočili Nemci nechali Moskvu Moskvou a sústredili sa na Stalingrad (ktorý si Rusi nemohli dovoliť pustiť), pretože Stalingrad bola posledná veľká prekážka k zdrojom ropy v Kaspickom mori (ktorú Nemci zúfalo potrebovali). Okrem toho Stalingrad bol pre Rusov dôležitý aj svojím názvom.
@cerwik : Ano to s tou bitkou o Britaniu je to tak, ale ty tiez tvrdis ze sovietska armada bola nemoderna. O par komentov vyssie som pisal o tom ze to tak nebolo, tak to este zhrniem raz. Vela ludi ma jaksi vzitu predstavu o tom ze sovietska armada bola nemoderna a pozadu a pritom je presny opak pravdou. V roku 1941 citala sovietska armada viac ako 300 divizii (predtym som sa pomylil a napisal som 200 zaco sa ospravedlnujem), co bola sila ktorej vtedy nemohla celit ziadna krajina sveta. Nielen poctom, ale aj vyzbrojou boli velmi moderni. Ako priklad som uvadzal sovietske tanky. Uviedol som uryvok z knihy Slovenskej akademie vied (mimochodom velmi zaujimave citanie) Slovenska armada v tazeni proti Sovietskemu zvazu kde sa udavaju tieto udaje: :"Od 1931 do juna 1941 sovietsky priemysel vyprodukoval 26 345 lahkych. strednych a tazkych tankov z ktorych 2029 strednych T34 a tazkych KV nemalo v celosvetovom meradle ziadnu protivahu! Cervena armada mala 5 300 obojzivelnych tankov, Wehrmacht a jej spojenci ani jeden. sovietsky zvaz bol najmohutnejsie vyzbrojenou krajinou na svete, pricom vycvik i vyzbrojovanie Cervenej armady boli zamerane na vedenie utocnej "oslobododzovajcej" vojny na Zapad."
Toto tvrdi v podstate kazdy historik ktory sa zaobera tematikou 2.sv. vojny, tento zdroj citujem preto lebo je to posledny ktory som cital (kniha vysla v roku 2007).
Hlavnym problemom sovietskej armady bolo, ze velka cast ich armady bola sustredena na opacnej strane zemegule, pretoze stalin ocakaval vojnu s japonskom, ale tym najvacsim zostava zle velenie. Sovietsky zvaz mal mal tak neskutocne vynikajucu vyzbroj, tanky, letectvo a to poctom aj kvalitou oproti Nemcom (iba jeden nemecky tank PzKpfw sa bol schopny postavit proti najmodernejsim ruskym tankom). Ked nemci zautocili tak boli priam sokovani ze tam mali sovieti sustredenych asi 170 modernych a ovela lepsie vyzbrojenych divizii ako mali oni sami. Ale dovod preco sa dostali az k moskve je rovnaky ako dovod preco sa slabucke Finsko tak dobre drzalo v sovietsko-finskej vojne. bolo to sposobene nedostatkom dobrych dostojnikov v ČA, pretoze Stalin nechal vacsinu postrielat vo svojej "velkosti". Sovietsky zvaz bol pocas druhej svetovej vojny tym najmodernejsim vojenskym kolosom, ktory vsak nemal spravnych velitelov. Lev dokaze viest k vitazstvu aj stado oveciek...ale ovecka nedovedie k vitazstvu stado divych levov. (samozrejme prislovie lebo v skutocnosti by lev tie ovecky zozral). Dokopy na Sovietsky zvaz zautocilo 4 000 000 miliony (z toho mimochodom 63 000 vojakov Slovenskej armady) vojakov, 4000 tankov a 3500 lietadiel. Sovieti mali vtedy na tom fronte k dispozicii 12 000 lepsich tankov , 10000 lietadiel a 37 000 diel (pre porovnanie Nemci a ich spojenci mali asi 300). Cize to jednoznacne svedci o tom ze rusi mali 3 nasobnu prevahu, mali lepsiu a modernejsiu vyzbroj ako Nemci...ale boli priam ukazkovo zle zorganizovani.
@Ke ď už je diskusia, a vidím že je tu niekto kto o tom čosi aj vie, @Lordjogi , napadá ma jedna otázka. Keď Nemci prekvapili operáciou Sovietov, nestiahli sa tí aj viac menej naschvál za moskvu vo vyčkaní ruskej zimy, ako to bolo v prípade napoleona?
Opakujem, je to len môj dohad a pýtam sa Lorda Jogiho, lebo vidím, že má prehľad.
@morbidustechnikus Na to ti odpoviem aj ja. Ano vyuzili tuto metodu (vymyslel ju general Kutuzov za Napoleona).Akurat s tym rozdielom, ze nechavali partizanske skupiny v lesoch aurcili si mesta,ktore sarozhodli udrzat a budovat tam blok. (Za Napoleona si jenoducho vypalili aj Moskvu, pocom saNapoleon obratil naspat) Tieto bloky sasnazili udrzat za kazdu cenu, najznamejsibol asi Stalingrad, v ktorom Rusi zajali pocetnu Nemecku armadu aj snejakym marsalom/generalom a znamenalo to obrat na vychodnom fronte.
@Morbidustechnikus No je evidentne ze Nemcov postihol velmi podoby osud ako Napoleonovu Grande Armee, ale myslim si ze faktom je ze toto bol uplne iny typ vojny. Za Napoleona sa bitky jednak odohravali na bitevnych poliach daleko od civilistov, a napoleonova Grande Armee citala asi 150 000 vojakov ak sa pamatam spravne, v pripade Hitlera a jeho spojencov 4 000 000. Ale spat k otazke. Cervena armada utrpela obrovske straty, tak isto ako nemecka. NKVD vrazdila vojakov ktori ustupovali. Naviac v druhej svetovej vojny sa nestiahli sovieti za Moskvu ale prave naopak ju branili. Pri obrane Moskvy poslal Zukov vojakom list, ze kazdeho dostojnika ktory z bojov uteka osobne zastreli. NEviem si predstavit ze takto by fungoval sovietsky plan, nechat nemcov zamrznut. Zima urcite hrala velku rolu pri moralke, ale neda sa to porovnavat s Napoleonovou armadou citajucou 150 000 muzov ktora sa moze pohybovat len peso, cize si to relativne mohli vyratat. Mraz sovietskemu zvazu proste pomohol, ale hlavnym bodom ich uspechu zostava velka protiofenziva. V principe dopadli nemci ako francuzi, ale v praxi je velmi tazke porovnavat dve vojny ktore sa viedli uplne odlisnym sposobom.
@Morbidustechnikus@Ribo a Ribo ma tiez v niecom pravdu, potrebovali nemecku ofenzivu zdrzat aby im prisli z vychodu zalohy. Stalingrad bola obrovska bitka, ale Nemci vedeli uz predtym ze nemaju sancu. Do augusta roku 1942 kedy bitka o Stalingrad zacala nedosiahli ANI jeden hlavny strategicky bod ktory bol v operacii Barbarossa.
@Kurope Viem dakujem za opravu Pomylil som sa pretoze som pozeral nedavno film o Napoleonovi kde sa spominalo ze jeho Imperialna Garda mala v roku 1812 pred invaziou do Ruska okolo 120 000 muzov.
A mimochodom Nemci si myseli, ze budu mat uspech s utokom na Rusko, lebo to bol prekvapivy tah. Lenze neratali s partizanskym bojom ,s tym ze Stalin sa cely casod zaciatku vojny zacal venovat tazkej technike a silnou protiofenzivou vo vybranych bodoch.
@Ribo Ale napriek tomu si myslim ze princip sice zostava rovnaky, teda Napoleon aj Hitler skoncili v podstate velmi podobne, ale neda sa to celkom porovnavat najma kvoli uplne inej dobe a absolutne odlisnemu sposobu vedenia vojny. Sovietsko Nemecka vojna bola zvlastnou vojnou uz len tym ze to bola "vojna ideologii", obidve nesuc zodpovednost za smrt milionov ludi.
@Ribo Ano bol to prekvapivy tah to mas pravdu...ale uz po dvoch mesiacoch sa ukazalo ze nemaju ziadnu nadej na uspech pretoze nemali ani len prostriedky k tomu aby zvladli boj s partizanmi na tak obrovskom uzemi. Nemozem sice porovnavat celkom SNP z roku 1944 k partizanskemu boju v Rusku, ale ked si predstavis ze slovensko je malicke uzemie a partizani dokazali nadelit lepsie vyzbrojenej nemeckej armady dost velke skody, ake to muselo byt na tak rozlahlom uzemi akym bol Sovietsky zvaz.
@lordjogi Porovnavat to nejde, pretoze pribudla tazka technika a nehumannost k civilistom. Ale zasjetospolocne v tom,ze obe armady adli na toiste, znicena moralka zo zimy a nedostatku jedla.
Nemali nelen nadej, ale ani cestu spat,pretoze ta bola znicena, jedine coimostalo bol rozkaz dobyt Rusko Apartizanskyboj je velmi efektivna zbran, netreba nanho vysoke naklady, zucastnuje sa ho obrovsky pocet ludi a je temernemozne s partizanmy bojovat. Rusy zacali partizanstvo vyuzivat preto, lebo si vsimli efektivitu tohto boja pri ich boji s Finskomna zaciatku vojny,ked ich Finsky partizani doslova valcovali (najma ak poznas tzv"White Death" finsky ostrelovac, ktory sam zabil teraz neveim ci 100 alebo 700 ruskych vojakov,medzi nimi aj specialne cvicene komanda ostrelovacov a prezil aj niekolkonasobne kobercove bombardovania). Takze jednoducho odkukali taktiku
určite jeden z hlavných dôvodov ľahkého prieniku nem. armády bolo neschopné velenie ČA, pretože vysokých dôstojníkov dal Stalin zavrieť/popraviť. Toto som zabudol napísať a som rád, že si ma doplnil, rovnako ako aj údajom o tom, kde sa nachádzali ruské divízie v čase útoku na ZSSR. Určite s tebou súhlasím.
Čo sa výzbroje týka, uvediem príklad: výroba T-34 sa začali až v r.1940. Bezpochýb to boli tanky bez konkurencie do konca r. 1942(teda v čase útokov na ZSSR ich vtedajši nemecké PzKpfw nemali šancu zničiť ani zblízka). Napriek tomu nem. armáda počas prvých týždňov Barbarossy zničila asi 1200 (teda všetky, čo tam mali) T34, čo svedčí o schopnostiach vtedajšieho ruského velenia.
V roku 1939, v čase uzavretia paktu ešte nebol vyrobený ani jeden tank T-34, dokonca sa ešte ani nevedelo, či ho ZSSR postaví (dovtedajšie T26, pokiaľ viem, ale môžem sa mýliť, už svojou úrovňou nestačili, aj keď ich ZSSR mali v tej dobe cez 10 000). Dovolím si povedať, že T34 "vyhrali" Rusom vojnu, ale až v rokoch jeho produkcie. Osobne si myslím, že ešte v r. 1939 bol Wehrmacht vyzbrojený lepšie (kvalitatívne) než ČA, ktorá síce svojím počtom niekoľkonásobne Wehrmacht prevyšovala, ale kvalitatívne v čase uzavretia Paktu (Zmluvy o neútočení) lepšia nebola. Ten pakt vyhovoval tým pádom obom stranám (V silách Nemecka nebolo otvoriť dve línie súčasne, a ZSSR potreboval čas na dozbrojenie či prezbrojenie). Ak by ZSSR bolo v tej dobe najlepšie vyzbrojenou krajinou, načo by uzatvárali dohodu o neútočení?
@Ribo Finsko-sovietska vojna bolo asi jedine miesto kde mohli neskuseni sovietski dostojnici odkukat nejaku taktiku vzhladom nato ze tych dobrych a skusenych nechal povacsinou stalin vystrielat Ved sa to ukazalo, ked Sovieti nie a nie prelomit tu Mannerheimovu liniu, plus tam bol este pripad ked relativne male finske jednotky doslova vystrielali dve sovietske divizie (tusim na meiste zvanom Suomusaalmi). O tom sniperovi som inak nepocul takze dik za rozsirenie, urcite si o tom nieco pozriem. Prijemne vediet ze sa najdu ludia ktori sa tiez zaujimaju o historiu
@lordjogi Stalin kvoli udrzaniu svojej moci musel razne oslabit moc ZSSR, co v podstate nie je az tak zle, pretoze kebyto nespravi je predpoklad, ze ZSSR by existovalo dodnes a ovladalo by svet (co nieje prijemna vizia).Ale nebolo to len o neschopnosti CA, ale aj o vysokej schopnosti Finskych vojsk, ved Finsko sa udrzalo az dokonca vojny, i keduz CA nadobudla znovana sile.
Ten sniper bol pre Finsku armadu ikona, pretoze to co sapodarilo jemu sanepodarilo nikdy nikomu (i ked skoncil neslavne,kedmu doslovanahodou Rusky ostrelovac odstrelil pol hlavy). V radach CA vyvolavalo jeho meno strach, preto je dost cudne,ze jehopribeh sanedostal nejako na verejnost.
@Cerwik Myslim si ze preto lebo ocakavali vojnu s Japonskom a pretoze sa potrebovali zorganizovat, co aj zacali. Podla historikov mali v case utoku Nemecka v pohranicnych pasmach viac ako 170 divizii, ktore tam ale len sedeli na zadku. Stalin uz ten cas vyuzival nato a je dost pravdepodobne ze ak by operaciu odlozili tak by ako prvi zautocili sovieti. Obidve krajiny potrebovali na organizaciu cas, a vedeli ze k tej vojne dojde. Otazka zostala len jedna...kedy? A Stalin ju vobec neodhadol (napriek tomu ze bol varovany), zrejme si tiez myslel ze Nemci sa nachadzaju este len vo faze mobilizacie podobne ako on. v case utoku nemcov citala Sovietska armada asi 5.5 miliona muzov a stalin planoval do najblizsich niekolkych rokov rozsirit tento pocet na 12 milionov...co by bola sila ktorej by sa nemohla ubranit ziadna velmoc. To ze boli najlepsie vyzbrojenou krajinou vieme teraz, ako vojna skoncila ked vsetky tieto dokumenty vyplavali na povrch, ale myslim si ze vtedy to jednoznacne nikto povedat nevedel...tazko povedat ja historik nie som len sa zaujimam o 2. sv. vojnu, ale mohlo by to byt aj tym ze mozno chcel Stalin dovrsit tento velkolepy plan...12 milionov vojakov, desattisice tankov ktorym by ziadna armada nemohla celit a podobne. Cisla neklamu. Ale Stalin sa nemohol vtedy dostat k takymto presnym cislam o poctoch nepriatelskych jednotiek tak preto vyckaval a preto podpisali obe krajiny pakt o neutoceni.
@Lordjogi Ja som nikde nepovedal že už počas vojny alebo po vojne nemali Rusi najviac techniky a už vôbec že nebola kvalitná práve naopak mali tank ako si spomínal T - 34/76 alebo aj vyššie rady najkvalitnejšie a všetko proste. A je jasné že mali omnoho viac techniky aj vojakov veď si pozri rozlohu bývalého ZSSR a Nemecka. Ale tu ide o to a čo som chcel povedať že oni začali všetko modernizovať a vybavovať až od 39 - 40 roku. A na tom pracoval celý národ a nie len fabriky. Ale aj tak mali počas vojny problémy s Nemeckom práve kôly nedostatku tankom, výzbroje a techniky.
Rusi najviac špičkovej techniky vyrobili tesne pre operáciou barbarossa a počas nej a celej vojny predtým nemali toľko techniky na 100%. Na vojnu proti Japoncom im úplne stačila armáda veď Japonci mali najslabšie tanky. Pancierovanie mali možno jak Nemecky transportér a viacej nič. Japonci akurát vynikali vo vzduchu že mali Zera nič viac. Čiže žiadna technika určite nebola na druhej strane Ruska skôr armáda to áno ale technika pochybujem možno tak tank T - 32.
Pozri si len Wikipediu všetky špičkové stroje kedy boli vyvinuté. Napr. T - 34 bol v rolu 1940, Katusha 1941 - zdokonalené. Veď lietadla nemali skoro žiadne. Na začiatku si myslíš žeby tak dokázali zbombardovať mestá ako Leningrad, Stalingrad keby Rusi mali nejaké schopné lietadla asi ťažko. Rusov zachránila hlavne na začiatku vojny s Nemeckom hlavne zima a ich kvantita. Vôbec nie kvalita a jednoznačne nie technika ktorou disponovali od 1943 roku a konca vojny. Inak Rusi bojovali čo mali a koho mali po ruke to hlavne spravilo svoje sa dá povedať že tam bojoval celý národ a takej sile sa nemôže nikto rovnať. Podobné vojny: Vietnam, Afganistan ....... Proste ťažko sa bojuje proti národu ako celku.
@Pa3cek : Ja som sa zatial vo vacsine zdrojov docital ze zacali modernizovat a budovat od roku 1931 a za necelych 10 rokov dobehli a predbehli v technologii vtedajsie velmoci. V dobe ked nemci zautocili mali rusi pri hraniciach nieco cez tisic T 34. Napriek tomu ze sa zacal vyrabat neskor, zohraval tento tank urcite mimoriadnu ulohu, a samozrejme este aj tazke tanky KV. Mas pravdu ze T-34 a KV sa zacali vyrabat az neskor, ale napriek tomu, ak by mali schopne velenie, tak s takym obrovskym poctom tychto najmodernejsich tankov ktore v roku 1941 uz mali, by jednoducho nemohli prehrat vzhladom nato ze jediny tank Wehrmachtu ktory sa mohol postavit proti najmodernejsim ruskym bol PzKpfw. Nehovorim ze ich nezachranil mraz a kvantita, jedine co tvrdim je ze mali ovela kvalitnejsiu a lepsie vyzbrojenu armadu na zaciatku vojny ako Wehrmacht a jeho spojenci, ale boli jednoducho prekvapeni a hrozne zorganizovani.
@Pa3cek A mimochodom mali v roku 1941 10 000 lietadiel, z toho 2000 najmodernejsich. Nemci ich mali 3500. Cize rusi mali 3krat viac lietadiel ako nemci a vsetky nemecke lietadla tiez neboli tie najmodernejsie. Opat to ze tie mesta nemci zbombardovali tak lahko svedcalo len o velmi zlom sovietskom veleni, a mnohe z na zaciatku vojny znicili alebo poskodili. To mas to iste ako v jednom pripade vo finsko-sovietskej vojne. Ako mohla relativne slabo vyzbrojena a mala skupina partizanov vystrielat 2 lepsie vyzbrojene sovietske divizie? Pretoze opat, zle velenie. Ano mas pravdu zachranila ich kvantita (ale len pre neschopne velenie), lenze keby Stalin nevystrielal takmer vsetkych dobrych dostojnikov, tak by ich ta obrovska technicka prevaha a modernejsia vyzbroj ktoru v skutocnosti mali zachranila ovela skor.
@Lordjogi co sa tyka letectva tak myslim ze tam mala zo zaciatku jednoznacne prevahu Luftwaffe,Rusi mali sice viacej masin ale dost vela ich bolo zastaranych a ich piloti boli vacsinou zelenaci,nemecky stihaci boli uz veterani z predchadzajucich tazeni
@Hetfield Presne o tom hovorim. Luftwaffe mala spociatku prevahu najma kvoli tomu ze mala skusenejsich pilotov. Ale napriek tomu ze mali ovela viac strojov ako napriklad Briti, tak v bitke o Britaniu im to moc nepomohlo...s cim moze suvisiet to ze anglicania mali dlhu dobu vyhodu radaroveho systemu.
Kazdopadne co sa tyka Luftwaffe za zmienku stoja stihacky Messerschmitt Me 262A, v podstate prva bojova stihacka s turboreaktivnym pohonom. Zacala sa vyrabat az v roku 1944 a bolo jej len zopar, no ziskala si velmi strasidelnu povest, prekonala rychlostou anglicky Spitfire o 15O km/h. Niektore zdroje dnes uvadzaju ze par tychto strojov vystrielali cele bojove letky spojencov, takze Luftwaffe sa urcite cinila. Ale bolo neskoro. (nastastie)
@Lordjogi 262 bola na tu dobu prevratna ale v tej faze vojny mali uz nemci nedostatok skusenych pilotov,v rusku dosahovali niektory nemci az astronomicke pocty zostrelov najvacsie eso Erich Hartmann mal tusim 352 zostrelov
@hetfield Dokazali dobyt Charkov, ale to bool len taky vykrik do tmy. Stalingrad bol dolezity, okrem nadrzi s palivom tu bol aj zavod na vyrobu tazkej techniky. Cize kym Nemci dobyli Charkov, CA si postavila diviziu tankov. Takisto to bol moralny uder, kedze v Stalingrade bolo zajatych tusim okolo 100,000 nemeckych vojakov a jeden dolezity marsal.
@Ribo Paulus nebol ani Manstein ani Model,nebol to ziadny velky taktik a tym povysenim na marsala mu len Hitler dal na vedomie ze kapitulacia neprichadza do uvahy lebo nikdy predtym sa nemecky polny marsal nevzdal
Pred Nemecko - Rumunskymi hranicami , pred nemeckym utokom na ZSSR , boli sustredene znacne vojenske sily Cervenej armady v utocnych formaciach a prebiehalo sustredovanie dalsich vojenskych jednotiek A existuju o tom dokazy Po napadnuti ZSSR najma znacny pocet zajatych vojakov CA , znacne mnozstvo znicenej vojenskej techniky , tankov , lietadiel , pohonych hmot a ineho Armada v obranom postaveni by musela byt aj z technikou zakopana a roztiahnuta do linie , co by znemoznilo take pocty zajatych vojakov Tie jednotky ZSSR boli sustredene do utocnych formacii , ktoreho vysledkom z vojenskeho hladiska je sustredenie vojsk do udernych pasti a koncentracia vojenskej sily na malom priestore .
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
133 komentov
to bola Zimna vojna, severna bola v 18 storoci
@zamidari boha zas som si daľšiu vec pomýlil
ZSSR nebolo vcas zmobilizovane, s tym mali problem aj ked nemci a ich spojenci zautocili na rusko.
a hlavne
medzi ruskom a tretou risou je polsko, a bolo by asi nemozne dostat cez polsko 3 milionovu armadu, bez toho aby vyhlasili vojnu ved nemci zautocili na polsko zo zapadu a sovieti z vychodu
Len invazie do Ruska sa zucastnilo viac nemcov ako 3 miliony
Stalin chcel si podmaniť svet ako Hitler ale on to mal rafinovanejšie ja si osobne myslím že on to mal naplánované že nechá Hitlera nech všetko vybojuje a potom skolí Nemcov a má a furt sa lepšie bojuje proti jednému protivníkovi ako proti viacerým čo Hitlerovi nič nehovorilo.
ako prve napadlo japonsko cinske uzemie neviem teraz ako sa to vola....potom musoliny zacal zaberat africke uzemia a az potom sa pridal hitler a napadol polsko....mam o tom dake filmy tak hovorim len to co som videl....nechcem sa hadat
Na základných aj stredných školách po celom svete sa, pokiaľ viem, učí, že za začiatok 2. sv. vojny sa považuje napadnutie Poľska nemeckými jednotkami.
The start of the war is generally held to be September 1, 1939, with the invasion of Poland by Nazi Germany and subsequent declarations of war on Germany by most of the countries in the British Empire and Commonwealth, and by France.
wikipedia
tak ano mate pravdu
ehrm nemylis, si to s prvou svetovou? Carstvo bolo, v prvej svetovej, potom pocas oktobrovej revolucie zidobolsevici zvrhli monarchiu a do 1991 sa to volalo ZSSR
a invazia sa uskutocnila, ved zabrali pol Polska, pobaltske krajiny a este nejake uzemia...
Inak chcelo by to naozaj sa trochu pozrieť do tej histórie, nie len práskať od boku argumenty. Severná vojna-zimná vojna, ZSSR-cárske rusko, pozície vtedajších hraníc...pre daktorých všetko jedno že..
btw @V3nty rusi mali skúsených generálov no pre vlastné dobro boli väčšinou ďaleko od moskvy a stalina...napr žukov velil posádke na ďalekom východe a s pár kozákmi tam odrazil japonskú armádu (preto to už šikmookí na rusov neskúšali)
A ďalšia vtákovina je toto: uvedomuješ si pri tom všetkom, že 3 mil je polovica CELEHO slovenska? A aby takáto armáda bola pri hraniciach bez povšimnutia len tak? Nehovoriac o inom....
radsej hovorme o bolsevikoch nez o rusoch. Bolsevici, hned po revolucii zahajili svoju propagandu a rozsirovali komunisticku internacionalu aj v zapadnej europe (Madarska republika rad, Slovenska republika rad, aj v Nemecku bola nejake tri dni vyhlasena komunisticka republika, spanielsky partizani boli podporovany komunistami...atd). Takze Lenin a nasledne Stalin a ich parta si urcite brusili zuby aj na zvysok (nielen) europy.
K tomu Hitlerovy: myslim ze kazdy vyznamny diktator(aj Stalin) boli z casti babky, podriadeny neposluchali ich rozkazy vzdy na slovo, a robili si aj po svojom. Ale urcite by som nepodcenoval jeho slovo a rozkaz ked bol pri moc, nebol to ziaden prezident s reprezentativnou funckiou ako teraz.
a aj keby ho Rusi porušili - ako by sa dostal k nemeckým hraniciam s trojmiliónovou armádou cez suverénny štát, Poľsko?
A najväčšia zmobilizovaná armáda to nemohla byť, pretože keď nemecká armáda prekročila ruské hranice v júni 1941, jej veľkosť bola 3 milióny. Ale nemyslím si, žeby to bola najväčšia armáda ever.
A potom zaujimave vyhlasanie nacelnika generalneho stabu Wehrmachtu Franza haldera : Utok nemeckych vojsk zastihol protivnika nepripraveneho. Bojove zostavy neboli z taktickeho hladiska pripravene na obranu, obrovske vojska roptylene na pohranicnom uzemi boli odlozene v ubytovacich priestoroch"
A mzoem sa odvolat na mnoho dokumentov a prehlaseni, ktore jednoznacne tvrdia ze Sovietsky zvaz..teda Cervena Armada tam zmobilizovana bola a to v obrovskych poctoch. Ale len velmi zle organizovana
Pakt bol výhodný pre obe strany
Nemecko vedelo, že na začiatku vojny bude svoje sily potrebovať na západnom fronte. Najmä na vylodenie do Veľkej Británie. No po veľkej Bitke o Britániu Nemecko plány na dobytie VB odložilo, a až potom rozhodlo o zaútočení na ZSSR.
ZSSR zase potrebovali získať čas na vyzbrojenie svojej obrovskej a nemodernej armády. Neviem si predstaviť, že by tá armáda mohla v r. 1941 svojím útokom v strednej Európe niečo dokázať. Tak blízko totiž nemecká armáda nemala problémy so zásobovaním napr.
@kurope
ďakujem za fakt
Určite to bola veľká armáda, ktorá veľa spotrebovala. Postupovala veľmi rýchlo, za šesť mesiacov na fronte o dĺžke 3000km sa dostali až k Moskve. Problémom bolo stále pomalšie zásobovanie (kvôli väčšej vzdialenosti). Preto napr. nezaútočili Nemci nechali Moskvu Moskvou a sústredili sa na Stalingrad (ktorý si Rusi nemohli dovoliť pustiť), pretože Stalingrad bola posledná veľká prekážka k zdrojom ropy v Kaspickom mori (ktorú Nemci zúfalo potrebovali). Okrem toho Stalingrad bol pre Rusov dôležitý aj svojím názvom.
Toto tvrdi v podstate kazdy historik ktory sa zaobera tematikou 2.sv. vojny, tento zdroj citujem preto lebo je to posledny ktory som cital (kniha vysla v roku 2007).
Hlavnym problemom sovietskej armady bolo, ze velka cast ich armady bola sustredena na opacnej strane zemegule, pretoze stalin ocakaval vojnu s japonskom, ale tym najvacsim zostava zle velenie. Sovietsky zvaz mal mal tak neskutocne vynikajucu vyzbroj, tanky, letectvo a to poctom aj kvalitou oproti Nemcom (iba jeden nemecky tank PzKpfw sa bol schopny postavit proti najmodernejsim ruskym tankom). Ked nemci zautocili tak boli priam sokovani ze tam mali sovieti sustredenych asi 170 modernych a ovela lepsie vyzbrojenych divizii ako mali oni sami. Ale dovod preco sa dostali az k moskve je rovnaky ako dovod preco sa slabucke Finsko tak dobre drzalo v sovietsko-finskej vojne. bolo to sposobene nedostatkom dobrych dostojnikov v ČA, pretoze Stalin nechal vacsinu postrielat vo svojej "velkosti". Sovietsky zvaz bol pocas druhej svetovej vojny tym najmodernejsim vojenskym kolosom, ktory vsak nemal spravnych velitelov. Lev dokaze viest k vitazstvu aj stado oveciek...ale ovecka nedovedie k vitazstvu stado divych levov. (samozrejme prislovie lebo v skutocnosti by lev tie ovecky zozral). Dokopy na Sovietsky zvaz zautocilo 4 000 000 miliony (z toho mimochodom 63 000 vojakov Slovenskej armady) vojakov, 4000 tankov a 3500 lietadiel. Sovieti mali vtedy na tom fronte k dispozicii 12 000 lepsich tankov , 10000 lietadiel a 37 000 diel (pre porovnanie Nemci a ich spojenci mali asi 300). Cize to jednoznacne svedci o tom ze rusi mali 3 nasobnu prevahu, mali lepsiu a modernejsiu vyzbroj ako Nemci...ale boli priam ukazkovo zle zorganizovani.
Opakujem, je to len môj dohad a pýtam sa Lorda Jogiho, lebo vidím, že má prehľad.
A mimochodom Nemci si myseli, ze budu mat uspech s utokom na Rusko, lebo to bol prekvapivy tah. Lenze neratali s partizanskym bojom ,s tym ze Stalin sa cely casod zaciatku vojny zacal venovat tazkej technike a silnou protiofenzivou vo vybranych bodoch.
Nemali nelen nadej, ale ani cestu spat,pretoze ta bola znicena, jedine coimostalo bol rozkaz dobyt Rusko Apartizanskyboj je velmi efektivna zbran, netreba nanho vysoke naklady, zucastnuje sa ho obrovsky pocet ludi a je temernemozne s partizanmy bojovat. Rusy zacali partizanstvo vyuzivat preto, lebo si vsimli efektivitu tohto boja pri ich boji s Finskomna zaciatku vojny,ked ich Finsky partizani doslova valcovali (najma ak poznas tzv"White Death" finsky ostrelovac, ktory sam zabil teraz neveim ci 100 alebo 700 ruskych vojakov,medzi nimi aj specialne cvicene komanda ostrelovacov a prezil aj niekolkonasobne kobercove bombardovania). Takze jednoducho odkukali taktiku
určite jeden z hlavných dôvodov ľahkého prieniku nem. armády bolo neschopné velenie ČA, pretože vysokých dôstojníkov dal Stalin zavrieť/popraviť. Toto som zabudol napísať a som rád, že si ma doplnil, rovnako ako aj údajom o tom, kde sa nachádzali ruské divízie v čase útoku na ZSSR. Určite s tebou súhlasím.
Čo sa výzbroje týka, uvediem príklad: výroba T-34 sa začali až v r.1940. Bezpochýb to boli tanky bez konkurencie do konca r. 1942(teda v čase útokov na ZSSR ich vtedajši nemecké PzKpfw nemali šancu zničiť ani zblízka). Napriek tomu nem. armáda počas prvých týždňov Barbarossy zničila asi 1200 (teda všetky, čo tam mali) T34, čo svedčí o schopnostiach vtedajšieho ruského velenia.
V roku 1939, v čase uzavretia paktu ešte nebol vyrobený ani jeden tank T-34, dokonca sa ešte ani nevedelo, či ho ZSSR postaví (dovtedajšie T26, pokiaľ viem, ale môžem sa mýliť, už svojou úrovňou nestačili, aj keď ich ZSSR mali v tej dobe cez 10 000). Dovolím si povedať, že T34 "vyhrali" Rusom vojnu, ale až v rokoch jeho produkcie. Osobne si myslím, že ešte v r. 1939 bol Wehrmacht vyzbrojený lepšie (kvalitatívne) než ČA, ktorá síce svojím počtom niekoľkonásobne Wehrmacht prevyšovala, ale kvalitatívne v čase uzavretia Paktu (Zmluvy o neútočení) lepšia nebola. Ten pakt vyhovoval tým pádom obom stranám (V silách Nemecka nebolo otvoriť dve línie súčasne, a ZSSR potreboval čas na dozbrojenie či prezbrojenie). Ak by ZSSR bolo v tej dobe najlepšie vyzbrojenou krajinou, načo by uzatvárali dohodu o neútočení?
Ten sniper bol pre Finsku armadu ikona, pretoze to co sapodarilo jemu sanepodarilo nikdy nikomu (i ked skoncil neslavne,kedmu doslovanahodou Rusky ostrelovac odstrelil pol hlavy). V radach CA vyvolavalo jeho meno strach, preto je dost cudne,ze jehopribeh sanedostal nejako na verejnost.
Najdu,aleje nasmalo
Rusi najviac špičkovej techniky vyrobili tesne pre operáciou barbarossa a počas nej a celej vojny predtým nemali toľko techniky na 100%. Na vojnu proti Japoncom im úplne stačila armáda veď Japonci mali najslabšie tanky. Pancierovanie mali možno jak Nemecky transportér a viacej nič. Japonci akurát vynikali vo vzduchu že mali Zera nič viac. Čiže žiadna technika určite nebola na druhej strane Ruska skôr armáda to áno ale technika pochybujem možno tak tank T - 32.
Pozri si len Wikipediu všetky špičkové stroje kedy boli vyvinuté. Napr. T - 34 bol v rolu 1940, Katusha 1941 - zdokonalené. Veď lietadla nemali skoro žiadne. Na začiatku si myslíš žeby tak dokázali zbombardovať mestá ako Leningrad, Stalingrad keby Rusi mali nejaké schopné lietadla asi ťažko. Rusov zachránila hlavne na začiatku vojny s Nemeckom hlavne zima a ich kvantita. Vôbec nie kvalita a jednoznačne nie technika ktorou disponovali od 1943 roku a konca vojny. Inak Rusi bojovali čo mali a koho mali po ruke to hlavne spravilo svoje sa dá povedať že tam bojoval celý národ a takej sile sa nemôže nikto rovnať. Podobné vojny: Vietnam, Afganistan ....... Proste ťažko sa bojuje proti národu ako celku.
Kazdopadne co sa tyka Luftwaffe za zmienku stoja stihacky Messerschmitt Me 262A, v podstate prva bojova stihacka s turboreaktivnym pohonom. Zacala sa vyrabat az v roku 1944 a bolo jej len zopar, no ziskala si velmi strasidelnu povest, prekonala rychlostou anglicky Spitfire o 15O km/h. Niektore zdroje dnes uvadzaju ze par tychto strojov vystrielali cele bojove letky spojencov, takze Luftwaffe sa urcite cinila. Ale bolo neskoro. (nastastie)