mam totiz kamarata v triede ktori je tiez podobny manik ako ja...a ked sa uz rozpravame o WW2 tak sa nas kazdy doslova pyta ci nam j**e njn...ked neni o com hovorit
ja podobne ...akurat dneska sme mali v skolskom rozhlase taku relaciu...ze den viazstva nad fasizmom...nasa dejepisarka sa fajne sekla...vravela ze berlin obsadili spojenci...ale berlin predsa obsadili rusi...ja viem ze pre "normalneho" cloveka je takyto detail nic ...ale pre mna zavazna chyba
no ale rusi patrili k spojencoom cize to nebolo az take seknutie to ze to spravili oni sami nic neznamena pretoze patrili do atlantickej charty( v tej dobe este stale)
Áno, určite ma zaujíma II. sv. vojna. Akurát je u mňa na pretrase... Ale dá sa povedať, že moja túžba poznať čo najviac detailov pramení z túžby poznať históriu...
aj ja sa zaujímam o ww2, ale ak by ste sa ma spýtali na dáky rok alebo podobne pohorím na plnej čiare. V poslednej dobe ma celkom baví čítať knižky s touto tematikou, napr bitunok č.5, a teraz som si kupila knižočku o nacistickom nemecku
hm...kup si "Rozhodujúce bitky dejín" kniha so vsetkymi bojmi ktore ovplyvnili cely svet...alebo aspon cast ...a komu sa nekce, nech ide na moju NEDOKONCENU stranku www.druhasvetova.wbl.sk
mna zaujíma, ale hlavne taká "domáca tématika" (československo, slovenská republike v tomto období a SNP), to ma zaujíma naviac, ale momentálne mám pauzičku
Dejepis mám strašne rada...len je toho trošku dosť, ale to ostatne ako vo všetkých predmetoch...ja si neviem predstaviť maturitu z iných predmetov ako z NOSky a dejepisu...
29.Laso: Určite si to o Tisovi myslelo aj tých 57.628 židov čo nechal slovenský štát vyviezť. Naozaj skvelý štát ktorý deportováva vlastných občanov, radosť sama o sebe
A co hovorite na bitku o Berlin? Nemci mali par desiatok tisic(cca 90 tisic) proti 1,5 miliona!! ruskych vojakov. Rusi sice vyhrali, ale padlo ich tam 300-600 tisic. Najlepsie je na tom ze vyse polovicu obrancov berlina tvorili Hitler Jugend a Volksturm. To nemecke deti a starci bojovali v podstate lepsie nez rusky vojaci.
Zamidari a čuduješ sa pri ruskej taktike útoku? skús isť na steč proti zakopaným gulometom. Je to až zamrazujuce ako rusi brali životy svojich vojakov, len tovar, čísla.
Geordie: neboj sa, ja viem ako si bolsevici "vazili" svojich vojakov. Ved ich casto posielali aj neozrbrojenych do boja a ak ustupovali tak im strielali do chrbatov. Ale bitka o berlin sa mi zda az moc tragikomicka pri 16 nasobnej presile, taketo straty??
Tak ako hovori Geordie rusi mali najpicnejsiu taktiku... jedine v com vynikali, boli pocty a isli "hura" taktika nech to stoji co to stoji... koniec koncov stalin bol podobny psychopat ako hitler.
A ešte rozbité rozbombardované mesto, kde sa maju kam obranci skryť, maju čas na prípravu. To aj dobrého a skuseného rudarmejca prekvapí. Nemci nemali čo straťiť, fantacici bojovali do až konca. A presne tak, aj to zohralo určite veľkú rolu, vojaci-roľníci.
Deportácie Židov boli temná vec, ale treba povedať, že priamu zodpovednosť za ne nemal TISO, ale TUKA a MACH - teda premiér a minister vnúrta. Tí boli predstavitelia radikálneho krídla a najväčší fašistickí pohlavári...
Tiso bol predstaviteľ umierneného krídla a dalo by sa povedať, že brzdil ich snahy...a ak neviete, Tiso nikdy nepodpísal Židovský kódex...
Zaujímavá ukážka:
„Keď sa 9.septembra 1941 podarilo Tukovi vo vláde prebojovať rasistický židovský kódex, Tiso podal demisiu. Jeho demisiu predsedníctvo HSĽS neprijalo. V tých časoch traja rabíni (Frieder z Nového Mesta nad Váhom, Unger a dr. Schweiger z Nitry) vyhľadali biskupa Kmeťku za prítomnosti vtedajšieho gen. vikára Nécseyho a žiadali urobiť všetko, aby Tiso zostal prezidentom, pretože po ňom by prišiel Tuka, čo by znamenalo oveľa väčšie nešťastie pre Židov ... Prezident Tiso, židovský kódex nikdy nepodpísal a vyhradil si právo udeľovať výnimky. Jeho výnimkami zachránil okolo deväť tisíc Židov. "
Otázka priamej zodpovednosti Tisa k deportáciám je irelevantná, pretože bol prezident. Tiso nepredkaldal zákony. Židovský kódex najprv ani nevyšiel ako zákon, ale ako vládne nariadenie, takže Tiso ani nemal čo podpísať. Vláda na čele s Tukom to urobila preto lebo parlament a slovenský snem tento kódex nechceli podporiť. Až neskôr slovenský snem (nie Tiso) zariadili zakomponovanie prezidentských výnimiek (snem mal právomoc pozmeniť vládne nariadenia). Taktiež výnimiek nebolo vôbec udelených 20.000 a tažko povedať že aj 9.000, triezvejší odhad ja len niekoľko stoviek.
Tiež ešte chcem povedať, že deportacie boli zastavené okamžite po tom ako sa zistilo čo sa skutočne v koncentračných táboroch deje. Obnovené boli až ked prišli nemci potlačiť SNP. (Tuka dokonca podporoval aj vyvraždovanie) To však nieje ospravedlnenie. Ani sa nedá tvrdiť že keby nebolo Tisa tak by to skončilo horšie. Tiso bol prezidentom, exponentom tohoto režimu a nesie plnú morálnu zodpovednosť za to čo sa dialo, aj ked nad tým nemal úplnú kontrolu.
Dalej otázka toho čo by sa stalo zo Slovenskom kebyže Tiso neprijal Hitlorov plán? Nič. Stalo by sa to isté, čo sa stalo, len s niekým iným namiesto Tisa. Hitler ako prvého oslovil Sidora, aby sa Slovensko odtrhlo, ten to však odmietol. Až potom oslovil Tisa. Keby to odmietol Tiso, urobí to niekto iný. Hitler potreboval Slovnesko pre svoju hru. Aspoň na začiatku.
Jediné naozaj pozitívne čo ma pri Tisovi napadá je že nechal vytvoriť komitét hospodárskych ministrov. Tým sa vytvorilo odborníkmi veľmi dobre riadené hospodárstvo s priemerným ročným nárastom 8,5%. Ale veľkú časť z toho tvorila aj zbrojárska výroba pre Nemcov.
Celkovo Tiso mi pripadá ako preceňovaný politik, nič tak úžasné nespravil, ku všetkému sa dostal akoby "slepý k husliam". Vždy ked prišlo k veľkým rozhodnutiam, váhal, akoby radšej sa ani nechcel vyjadriť. Jedine tam iba "bol".
Druhú svetovú som mal rád asi od šiestej triedy,keď mi prvý krát ukázali nejaký dokument. Ked sme ju brali v škole,tak som mal same 1 aspoň z jedneho predmetu.
Každopádne,kto by sa tomu čudoval,bol som doma čo sa týkalo Tretej ríše,koncentračné komory,nemecké bojové taktiky (o Blitzkrieg som pomahal profesorke robit prezentacie na hodiny),jednotky SS - SA,roky mi vzdy trochu unikali,ale niečo ako hodnosti som si pamatal stale
Geordie - áno, je možné, že sa Tiso preceňuje. Ale to je celkom logické, keď vedľa neho stáli také ohavy ako Tuka a Mach. Ani Tiso nebol bez chyby - viď SNP a tá fraška s Nemcami...
Ale keď už tak, popravení mali byť všetci - bohužiaľ Tuka, aj keď nakoniec bol, bolo mu to jedno po tých porážkach, veď čo som čítala, ho tam doviedli na vozíku a nebol schopný pohybu, tak ho obesili z vozíka...
A čo Mach? 30 rokov väzenia? Je ťažké posúdiť, či je v deportácii Židov horšia morálna, alebo "fyzická" zodpovednosť.
Tisa popravili, lebo na zapieral na súde a nespolupracoval. Šaňo Mach dostal 30 rokov, lebo sa uz dlhšie paktoval s komunistami a mal údajne dojemnú reč pred porotou.
Informacie o pocte padlych pocas bitky po berlin mi pridu chujoviny !
90 000 Deti a starcov proti cervenej armade s Katušami a T-34 o sile 1,5 miliona !Svistiaceho zvuku Katuse sa bali aj najlepsie odiely nemeckej armady nieto deti a starci !
Velmi ma zaujima zdroj z kade su tieto informacie !
A este k tomu Hitler nebol ktovieaky stratég, bol skôr podpriemerný ,co dokazala aj invazia do ZSSR
Nuclearvomit - informacie som ziskal prvykrat z jedneho dokumentu na discovery, potom som si to overil u ludi co sa zaujimaju o WWII. Mimochodom je to aj na wikipedii aj fotkami zajatych hitlerjugend a volksturm.
jj rozdelenie vojska,operujuceho v rusku, ku Kaukazu a smerom na Moskvu bola zavazna chyba...upozornovali ho nato aj jeho generali,no on ich zbavil funkcie a utok na ZSSR viedol sam...
Druhá svetová vojna je plná zaujímavostí, ale aj klamstiev. Keby sa niekto nepozeral iba na tú verziu ktorá je oficiálne daná a prečítal si aj niečo iné, bolo by to snáď jasnejšie. Ja sa držím faktov ktoré dokázali a hmotnými dôkazmi podložili historici ktorí sa nebáli poznať realitu. O WW 2 jestvuje plno nejasností, o tých sa však každý bojí hovoriť, pretože by bol ihneď onálepkovaný a označený za prívrženca nacizmu či fašizmu. Ďalšia skupina je tá, ktorá tieto nálepky rozdáva. Iných to nezaujíma, lenže treba si uvedomiť že tieto nejasnosti dodnes ovplyvňujú naše životy a berú nám slobodu. Tu mi to pripadá také trošku zvrátené, pretože: človek ktorý príde aj na iné fakty ktoré sú dôveryhodnejšie, porovná to s oficiálnou verziou a vyvodí si z toho vlastný objektívny názor je označený za "zaujatého" a za neviemčo, ďalšia konverzácia s ním je odmietaná. Takýto spôsob obyčajne funguje. A ten ktorý sa snaží hodiť všetku vinu na Nemecko, jeho spojencov, vlastný štát - Slovensko, velebí vojnových zločincov - komunistov, oslavuje ich ako hrdinov a výlučne zakladá iba na nepodložených informáciách ktoré sa dočítal v učebnici dejepisu, ten zaujatý nie je. Kam sa podela túžba poznať pravdu taká ako naozaj je? Veď ani polícia neodsúdi vraha iba na základe toho že to nejaký Fero v krčme po desiatom pive povie.
Tak druhá svetová....asi niećoo čo nemalo byt..má plusy ale aj mínusy...ale dost o tom by sa dalo filozzofovat tyzdne...moj dedo(nech mu je zem lahka)sa narodil v 1914 cize pocas druhej svetovej bojoval na nie jednom fronte a ak si dobre pamatam tak bojoval aj ako partizan. Nakolko uz nie je medzi nami a vtedy ked zil tak som bol trosku priimlady a moc veciam som nechapal.Az po jeho smrti mi doslo ze on bol ten kto mi mhool objasnit neskutocne kvantum veci od 2. sv. No len nakolko si to dedo zobral ta so sobeou tak uz sa nejake tie vecicky dozvedam z knih a jeho denniku ktore som ponachadzal u stareho otca. je tam strasne wela knih ci uz komunistickych alebo rozna literatura, fotky z vojny neskutocne veci co si vacsina z vas ani newie predstavit. A to este nehovorim o tom co si zobral dedo do hrobu a to co mi starky zatajuje. Druha svetova je negativne fascinujuca. Nieco zle ale pritom tak uzastne....o tom by sa dalo na dlho
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
72 komentov
mna nezaujima
a myslela som si, že o tom viem skoro všetko, ale holt, mýlila som sa...
aj tak, ja som ako povedala Zemina "zvrátený" človek, lebo mňa z toho všetkého zaujíma najviac fašizmus a koncentráky...
Dúfam, že si Slovenský štát 39-45 vytiahnem na maturite...
Držím palec!!!
Holyknight - prečo si nemohol?
slovensky stat je podla mna najtemnejsie obdobie v dejinach tejto potkanej krajinky
2 svetova je najlepsia historicka udalost
Deportácie Židov boli temná vec, ale treba povedať, že priamu zodpovednosť za ne nemal TISO, ale TUKA a MACH - teda premiér a minister vnúrta. Tí boli predstavitelia radikálneho krídla a najväčší fašistickí pohlavári...
Tiso bol predstaviteľ umierneného krídla a dalo by sa povedať, že brzdil ich snahy...a ak neviete, Tiso nikdy nepodpísal Židovský kódex...
Zaujímavá ukážka:
„Keď sa 9.septembra 1941 podarilo Tukovi vo vláde prebojovať rasistický židovský kódex, Tiso podal demisiu. Jeho demisiu predsedníctvo HSĽS neprijalo. V tých časoch traja rabíni (Frieder z Nového Mesta nad Váhom, Unger a dr. Schweiger z Nitry) vyhľadali biskupa Kmeťku za prítomnosti vtedajšieho gen. vikára Nécseyho a žiadali urobiť všetko, aby Tiso zostal prezidentom, pretože po ňom by prišiel Tuka, čo by znamenalo oveľa väčšie nešťastie pre Židov ... Prezident Tiso, židovský kódex nikdy nepodpísal a vyhradil si právo udeľovať výnimky. Jeho výnimkami zachránil okolo deväť tisíc Židov. "
preto nechapem co tu nanho niektory nadavaju.
je mi z toho zle ,nepripada mi to tak zaujimave aby ma to bavilo ,je to pre mňa odpudzujuce a deprimujuce !!!
možno keby som na to mala viac času...ale nemala som, smola
ostávam pri stredoveku:p
Tiež ešte chcem povedať, že deportacie boli zastavené okamžite po tom ako sa zistilo čo sa skutočne v koncentračných táboroch deje. Obnovené boli až ked prišli nemci potlačiť SNP. (Tuka dokonca podporoval aj vyvraždovanie) To však nieje ospravedlnenie. Ani sa nedá tvrdiť že keby nebolo Tisa tak by to skončilo horšie. Tiso bol prezidentom, exponentom tohoto režimu a nesie plnú morálnu zodpovednosť za to čo sa dialo, aj ked nad tým nemal úplnú kontrolu.
Dalej otázka toho čo by sa stalo zo Slovenskom kebyže Tiso neprijal Hitlorov plán? Nič. Stalo by sa to isté, čo sa stalo, len s niekým iným namiesto Tisa. Hitler ako prvého oslovil Sidora, aby sa Slovensko odtrhlo, ten to však odmietol. Až potom oslovil Tisa. Keby to odmietol Tiso, urobí to niekto iný. Hitler potreboval Slovnesko pre svoju hru. Aspoň na začiatku.
Jediné naozaj pozitívne čo ma pri Tisovi napadá je že nechal vytvoriť komitét hospodárskych ministrov. Tým sa vytvorilo odborníkmi veľmi dobre riadené hospodárstvo s priemerným ročným nárastom 8,5%. Ale veľkú časť z toho tvorila aj zbrojárska výroba pre Nemcov.
Celkovo Tiso mi pripadá ako preceňovaný politik, nič tak úžasné nespravil, ku všetkému sa dostal akoby "slepý k husliam". Vždy ked prišlo k veľkým rozhodnutiam, váhal, akoby radšej sa ani nechcel vyjadriť. Jedine tam iba "bol".
Každopádne,kto by sa tomu čudoval,bol som doma čo sa týkalo Tretej ríše,koncentračné komory,nemecké bojové taktiky (o Blitzkrieg som pomahal profesorke robit prezentacie na hodiny),jednotky SS - SA,roky mi vzdy trochu unikali,ale niečo ako hodnosti som si pamatal stale
Ale keď už tak, popravení mali byť všetci - bohužiaľ Tuka, aj keď nakoniec bol, bolo mu to jedno po tých porážkach, veď čo som čítala, ho tam doviedli na vozíku a nebol schopný pohybu, tak ho obesili z vozíka...
A čo Mach? 30 rokov väzenia? Je ťažké posúdiť, či je v deportácii Židov horšia morálna, alebo "fyzická" zodpovednosť.
90 000 Deti a starcov proti cervenej armade s Katušami a T-34 o sile 1,5 miliona !Svistiaceho zvuku Katuse sa bali aj najlepsie odiely nemeckej armady nieto deti a starci !
Velmi ma zaujima zdroj z kade su tieto informacie !
A este k tomu Hitler nebol ktovieaky stratég, bol skôr podpriemerný ,co dokazala aj invazia do ZSSR
» en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_...
In the Berlin Defence Area approximately 45,000 soldiers, supplemented by the police force, Hitler Youth, and 40,000 Volkssturm.
Tyto obranovali samotne mesto, v okoli Berlina mali samozrejme viacej vojakov ktory boli povacsine zajaty alebo zabity.
Takze ja osobne mam teda 3 navzajom nezavisle zdroje.
Hitler nebol dobry strateg preto mal na svoje strategie aj lepsich odbornikov, ktory mali tiez svoje slovo.