Ahoj,
tak by ma zaujímalo, všetci vieme, že život na Slovensku má asi veľmi ďaleko od ideálu. Veľmi veľa mladých ľudí sníva o tom, že hneď ako bude príležitosť, odídu žiť/študovať do zahraničia. (pokračovanie v 1. komente)
Ahoj,
tak by ma zaujímalo, všetci vieme, že život na Slovensku má asi veľmi ďaleko od ideálu. Veľmi veľa mladých ľudí sníva o tom, že hneď ako bude príležitosť, odídu žiť/študovať/pracovať do zahraničia. Preto by ma zaujímalo, či ešte existujú aj ľudia, ktorí majú stále dôvody na SK zostať. Či už kvôli rodine, že majú radi prírodu vo svojom okolí, kvôli spomienkam, kvôli tomu, že je to váš jediný skutočný domov, kvôli priateľom, známemu prostrediu... Sú ešte ľudia, ktorí zmýšľajú takto a najradšej by zostali, napriek všetkému, na Slovensku? Alebo žijete v zahraničí, no túžite sa vrátiť domov? Kľudne napíšte aj dôvody, vďaka ktorým tu chcete zostať
Mne sa tu celkom páči-príroda,kultúra a proste všetko,neťahá ma to do zahraničia,ale tak bohvie,možno ma v budúcnosti niekam vietor zaveje ak sa mi podaria isté veci,ktoré by som chcel,aby sa podarili,tak nemám dôvod odchádzať.
Zijem v zahranici uz 4 roky...rok v Berline, rok a pol v Sheffielde a rok a pol v Londyne...a na jesen sa stahujem do statov...pre mna Slovensko stratilo vyznam uz davno...na SVK proste nemam a nemal som ziadne sance uspiet resp dokazat nieco obzvlast to co som chcel ja...prisiel som do Londyna a dokazal som to...takze tak...moj zivot na SVK nevylucujem, ale skor je pravdepodobnost ze uz naspat nepridem nastalo nikdy...je mi luto ale Slovensko je pre mna male...
@azizi Ja patrím k týmto ľuďom. Mám na to hneď niekoľko dôvodov, žiadny nie je taký hlavný, majú zhruba rovnakú silu. 1. Neviem jazyk- na papieri za mesiac budem mať že ovládam B2 z AJ, ale reálne je to sotva na A2. Som schopná sa možno opýtať na cestu, nechať si poradiť v obchode, ale nedokázala by som komunikovať na takej úrovni, aby som si vybavila potrebné papiere na úradoch, dohovorila sa v práci a podobne. 2. Nemám rada zmenu- jednoducho mám rada známe veci. Na Slovensku som vyrástla, nechce sa mi ísť niekam ďaleko. Tu to poznám. 3. Nie som dobrodruh- neviem si predstaviť niekam vycestovať a dúfať, že sa niekde uchytím. Proste potrebujem nejakú stabilitu (doma môžem ostať v rodičovskom dome, kým si nenájdem prácu a prípadne sa za ňou nepresťahujem do iného mesta. Keď prácu stratím viem, že sa vždy môžem vrátiť domov).
Ja viem, som veľmi neprispôsobivý a pohodlný človek :/
Ja mám viacero dôvodov, prečo tu ostať - kvôli rodine, priateľom, prostrediu, prírode.. Bohužiaľ očakávam od života viac ako žiť od výplaty k výplate a rátať každé euro. Keby bola na Slovensku lepšia ekonomická situácia a celkovo životná úroveň neváhala by som, ale takto..
(a áno viem, že aj na Slovensku sa dá dobre zarobiť ale úprimne, koľko takých je? okrem toho, moja profesia nie je v tomto štáte bohvieako platená a nie nebudem robiť celý život vo sfére, ktorá ma nezaujíma kvôli peniazem)
zaujimave ze ja ani v detstve som si nikdy nepredstavoval ze budem byvat na Slovensku,vzdy ma to tahalo automaticky do zahranicia a neviem si predstavit byvat/zit na slovensku
no my chceme ist na 3 roky prec iba, aj ked nie moc daleko, iba do viedne. a potom sa urcite vratit do ceska alebo na slovensko, ja rozhodne nechcem zit v zahranici na stalo ani na vzdy, viem ze nejsom vobec cool ale co uz paci sa mi tu, je mi tu prijemne a citim sa tu prirodzene, a mozme tu kludne zit dost na urovni tak ze budeme spokojni a mat sa dobre.. nepotrebujem mat styri domy a porsche.
koniec koncov si hlavne myslim, ze 80% tych ludi ktorych to "tak strasne taha do zahranicia" a myslia si ako by tu treli biedu a tam budu strasni pani a cakaju tam len na nich, skoncia niekde muklovat v sklade alebo 5 rokov budu umyvat riad v anglicku v restauracii a od stastneho zivota budu mat daleko. a zistia ze sice mozno zarobia viac nez tu, ale milionari z nich nie su ani z daleka a casto to ma daleko aj od dobrej zivotnej urovne, a zrovna vlastny byt si tam kupia tazko.
tak sa bud potom s dlhym nosom vratia, alebo ostanu zatrpnkuti niekde v irsku s priemernym platom, priemernym zivotom a pokazenymi planmi
Netúžim žiť nikde v zahraničí, lebo nemám peniaze na to urobiť si tam ich vzdelanie a ani neviem dobre jazyk. Tu si žijeme myslím že nadpriemerne s priateľom, je nám fajn, idem si dorobiť vzdelanie, každému okolo rozumiem, mám tu rodinu, bývanie je tu kvázi lacné celkom... Takže nechcem ísť bývať inde. Ale vadí mi tu samozrejme pár vecí, ale to by mi vadilo asi všade.
Zhruba alebo aj presne ako @nostroma
Jednoducho si neviem predstavit, ze by som zrazu zila v inej krajine, rozpravala inym jazykom a prisposobovala sa tomu celemu...
Okrem toho mam mamu, ktoru tu nemozem nechat samu, takze aj keby som sa chcela odstahovat, nemozem.
kvôli práci veľa cestujem a vždy som si myslel, že by som zo Slovenska nemohol odísť natrvalo. Potom sa začala situácia meniť, prišlo na to, že som odišiel a teraz si pre zmenu neviem predstaviť, že by som sa mal vrátiť žiť opäť na Slovensko... rád tam chodievam, ale už len na dovolenku, kvôli Tatrám a Vrátnej, kvôli malej hŕstke ľudí, na ktorých mi záleží ale rozhodne sa nemienim vrátiť na trvalo, to už v žiadnom prípade nehrozí...
odišiel som z tejto krajiny viac krát za prácou do zahraničia, avšak vždy som sa sem vrátil, lebo som sa tu narodil a vždy ma to bude do tejto krásnej krajiny ťahať... ale rovnako ma zaujímajú iné kultúry, jazyky, príroda, takže cestujem a striedam to s rodnou hruďou... a toto je zároveň to, čo chcem v živote robiť...
viem si predstaviť život v zahraničí na istú dobu......ale tu mám rodinu, priateľov, spomienky, tu chcem nakoniec zakotviť.
btw - az ked sclovek trosku pocestuje uvedomí si, že na tom slovensku nie je az tak zle, ako vsetci nadavaju, respektive, ze za hranicami to tiez nie je cele ruzové....
ak mám povedať úprimne tak kebyže na slovensku nemám sestru tak nan ani nepomyslím ....na cypre sa už cítim ako doma, páči sa mi tu....je to tu iné, bláznivé a volné , exotické ....žijem v krajšom dome ako som žila na slovensku, rodina mi nechýba lebo jednu polku tu mám, peniaze mi nechýbajú, je tu slnko, more a piesok
a k tomu všetkému sú tu strašne pekní muži
určite sa chystám kuknut i do grécka , hlavne ked sa naučím poriadne jazyk....navyše ja sa strašne rada učím jazyky čiže mi to vobec nevadí že sa musím učiť nové
no teda ja tu mienim ostat
kedysi sme zvazovali s priatelom, ze po skole pojdeme asi tak na rok na skusy do sveta,ale tak nejak nas to preslo si myslim
mne je na SR dobre, mam tu rodinu, kamosov, zazemie. neodisla by som. nemyslim si, ze tu budem zit od vyplaty k vyplate.
znami, co odisli akoze za lepsim zivotom, mozno aj zarabaju viac ako tu,ale robia od mrku do mrku v nejakych skladoch,alebo v restikach cele dni a to by asi nebolo pre mna a aj tak naklady na zivot su myslim vyssie v zahranici ako tu.
zdielam nazor @h8u
Zijem v zahranici a nevratil by som sa ani keby ma tam caka vila a bazen plny penazi. Btw neodosiel som kvoli prachom, tych som mal dost. Skor mi vadi ta komunisticka mentalita a vysoke dane.
Keby man vlastný byt, ktorý nieje zaťažený hypotékou, tak by som nežil v zahraničí, no keďže som bol na sk cez leto a zarobiť 470, z toho platiť podnájom, energie, stravu, mobil, doplny výživy, auto, internet nejako spolocensky zit SA kurva nedá!
ja si viem predstavit zit v zahranici, ale aj co sa tyka rodiny, prace, prirody, je mi lepsie tu... Keby som bol ale financne zahojeny tak by som kludne odisiel na rok do Nového Jarku alebo tak
@tommyhot že vysoké dane ?
Pozriem iba stránočku a vidím že sme na tom dobre -
1. USA
2.Aruba
3.Švédsko
4.Dánsko
5.Holandsko
6.Belgicko
7.Rakúsko
8.Japonsko
9.Spojené kráľovstvo
10.Fínsko
11.Írsko
@emmaa neviem co za stranocku pozeras, ale slovensky robos plati takmer 60% z platu. Akurat u nas to politicka luza zamaskovala tak, ze 1/3 z toho za teba plati zamestnavatel, co je samozrejme ekonomicky nezmysel.
@emmaa od niektorych krajin v tej "top" 10 sme na tom lepsie, vo vacsine pripadov sme na tom horsie. Neviem co za tabulku si to sem hodila, ale payroll tax (vsetko co za teba "plati" zamestnavatel + odvody) + dan z prijmu je u nas jedna z najvyssich na svete.
Napriklad USA ma relativne nizke payroll taxes (zacinaju na 15% /u nas na 30%/) a aj dane z prijmu, ktore im v zavislosti od prijmu zacinaju na 0% (u nas 20%).
Ja som rozmýšľal, že sa práve naopak, na Slovensko presťahujem, pokiaľ by som mal lepšiu pracovnú ponuku. Veď aj tak som kvôli sestre každú chvíľu v Bratislave a predsa len som Slovák. Ale povedal by som, že mi je dobre aj v Maďarsku, kde som sa narodil.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
tak by ma zaujímalo, všetci vieme, že život na Slovensku má asi veľmi ďaleko od ideálu. Veľmi veľa mladých ľudí sníva o tom, že hneď ako bude príležitosť, odídu žiť/študovať/pracovať do zahraničia. Preto by ma zaujímalo, či ešte existujú aj ľudia, ktorí majú stále dôvody na SK zostať. Či už kvôli rodine, že majú radi prírodu vo svojom okolí, kvôli spomienkam, kvôli tomu, že je to váš jediný skutočný domov, kvôli priateľom, známemu prostrediu... Sú ešte ľudia, ktorí zmýšľajú takto a najradšej by zostali, napriek všetkému, na Slovensku? Alebo žijete v zahraničí, no túžite sa vrátiť domov? Kľudne napíšte aj dôvody, vďaka ktorým tu chcete zostať
som analfabet na jazyky, chcem poriadne pobehať a spoznať svk prírodu, našetriť si na bike a skialpy....
Ja viem, som veľmi neprispôsobivý a pohodlný človek :/
(a áno viem, že aj na Slovensku sa dá dobre zarobiť ale úprimne, koľko takých je? okrem toho, moja profesia nie je v tomto štáte bohvieako platená a nie nebudem robiť celý život vo sfére, ktorá ma nezaujíma kvôli peniazem)
koniec koncov si hlavne myslim, ze 80% tych ludi ktorych to "tak strasne taha do zahranicia" a myslia si ako by tu treli biedu a tam budu strasni pani a cakaju tam len na nich, skoncia niekde muklovat v sklade alebo 5 rokov budu umyvat riad v anglicku v restauracii a od stastneho zivota budu mat daleko. a zistia ze sice mozno zarobia viac nez tu, ale milionari z nich nie su ani z daleka a casto to ma daleko aj od dobrej zivotnej urovne, a zrovna vlastny byt si tam kupia tazko.
tak sa bud potom s dlhym nosom vratia, alebo ostanu zatrpnkuti niekde v irsku s priemernym platom, priemernym zivotom a pokazenymi planmi
Mala som ist ked som bola mladsia
a potom mám všetko, načo by som sa niekde terigal, na dovolenku a stačí
Jednoducho si neviem predstavit, ze by som zrazu zila v inej krajine, rozpravala inym jazykom a prisposobovala sa tomu celemu...
Okrem toho mam mamu, ktoru tu nemozem nechat samu, takze aj keby som sa chcela odstahovat, nemozem.
Cestovat je jedna vec, ale doma som tu.
btw - az ked sclovek trosku pocestuje uvedomí si, že na tom slovensku nie je az tak zle, ako vsetci nadavaju, respektive, ze za hranicami to tiez nie je cele ruzové....
a k tomu všetkému sú tu strašne pekní muži
určite sa chystám kuknut i do grécka , hlavne ked sa naučím poriadne jazyk....navyše ja sa strašne rada učím jazyky čiže mi to vobec nevadí že sa musím učiť nové
kedysi sme zvazovali s priatelom, ze po skole pojdeme asi tak na rok na skusy do sveta,ale tak nejak nas to preslo si myslim
mne je na SR dobre, mam tu rodinu, kamosov, zazemie. neodisla by som. nemyslim si, ze tu budem zit od vyplaty k vyplate.
znami, co odisli akoze za lepsim zivotom, mozno aj zarabaju viac ako tu,ale robia od mrku do mrku v nejakych skladoch,alebo v restikach cele dni a to by asi nebolo pre mna a aj tak naklady na zivot su myslim vyssie v zahranici ako tu.
zdielam nazor @h8u
Pozriem iba stránočku a vidím že sme na tom dobre -
1. USA
2.Aruba
3.Švédsko
4.Dánsko
5.Holandsko
6.Belgicko
7.Rakúsko
8.Japonsko
9.Spojené kráľovstvo
10.Fínsko
11.Írsko
Napriklad USA ma relativne nizke payroll taxes (zacinaju na 15% /u nas na 30%/) a aj dane z prijmu, ktore im v zavislosti od prijmu zacinaju na 0% (u nas 20%).