Osobne si myslím, že na veku záleží sčasti... pri určitých okamihoch, ale čo sa týka psychickej vyzrelosti človeka, tak to záleží omnoho viac na iných faktoroch, napríklad:
- rodinné zázemie
- priateľské vzťahy
- prostredie, v akom sa pohybuje
- či je vedený k umeniu (hudbe, knihám a tak)
- či na internete sedí pri MMO games alebo pri nejakom aspoň zhruba prínosnom portáli ako je Birdz
- životné skúsenosti
- veľa zavážia zdravotné problémy
A je toho ešte moc... proste, tak generálne to zhrnúť... tak by som povedala, že vek znamená omnoho menej, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, a je to jedno, či má ten človek 12 alebo 20... stále táto veta platí Dokonca aj keď má niekto 120!
Osobne mám vo svojej tesnej blízkosti človeka, pri ktorom si vždy musím "naschvál" uvedomiť, že je odo mňa mladší... nikdy v živote by som to totiž do neho nepovedala, a to si dovolím povedať, že ja som celkom vyspelá.. na svoj vek...
Nedavno som mala "vyznamne" narodeniny. Dva dni som sa citila vazne a potom to opat sklzlo spat na dvanast (rokov) .. Moznoze to je ine, ak porovnacas osemdesiatnicku a dvadsiatku. Ale inak? Hm, ktovie.
Podľa mňa to nie je až také dôležité.... niekedy ma síce veľa ľudí svojou vyspelosťou prekvapí - moja sesternica to robí neustále... vyzerá na 14, má 12 a správa sa ako keby mala 9....
Ale myslím si, že to ČÍSLO nie je všetko a ľudia by kvôli tomu nemali byť hneď zaškatuľkovaní do vety typu : "nestaraj sa krpec", alebo " na to si moc stará to nepochopíš"
Fakt, ľudia sú rôzni - vek je číslo, ktoré o nás prezradí akurát tak rozsah našich práv. Povaha je však nápaditá a vždy prekvapivá - aj keď by ste to čakali najmenej...
Ale niekedy je to nanič hlavne vo vzťahu .... niekto nemôže za to, že má čo ja viem 16 a pri tom vyzerá staršie a dokonca povaha je lepšie než nejaká dvadsiatka---- a druhý má 25 iskrý to medzi nimi lenže... KAZDY UKAZE PRSTOM CO TO CO TO ONA JE TAK MLADA/ Y A PODOBNE... väčšinou to maju nasvedomi kamoši a znamy toho staršieho vo vzťahu....
Zalezi. Su niektore etapy zivota. Nie nadarmo sa uci filozofia az od 18... I ked clovek moze posobit vyspelo, ale tie zivotne skusenosti cloveku chybaju. Clovek sa stale uci, aspon by sa mal... V hlavne v mladom veku, kazdy rok robi velke pokroky...
záleží samozrejme aj na veku, ale hlavne na tom s koľkými problémami a životnými situáciami sa musíš pasovať a konať ako dospelý rozumný človek, ktorý sa vie sám správne rozhodovať...comprender?
Urcity vek by pri prirodzenom zdravom vyvoji ako po fyzickej, tak aj po psychickej stranke, teda dusevnej, ale aj telesnej . . . mal byt urcitou zarukou. Zial stava sa pravidlom, ze ludia jednotlivci svojim prejavom a sposobom existencie v spolocnosti prekvapuju . . . ci uz pozitivne alebo negativne. Ako vzdy zalezi od jednotlivca.
Da sa na to pozriet aj z hladiska ziskania , nadobudnutia svojpravnosti, zodpovednosti, a roznych inych prav udelovanych spolocnostou, ci statom. V tomto pripade ide taktiez o predpoklad, ze urcity vek bude v ramci prirodzeneho zdraveho vyvoja zarukou. Zakazdym je to len cislo, s tym ze sa ocakava, ze jednotlivec pri jeho dosiahnuti bude dostatocne zdatny a schopny urcitych ukonov, zodpovednosti a p.
Inac teengersky mozog je taky, ze velmi nepozera do buducnosti ale rozhoduje sa spotanne na mieste. Preto robia teenegeri vela "hluposti". Uz neviem v akom popularno-vedecom casopise som to cital, ale teda oni za to nemozu, ze tak sa im mozog v tomto veku rozhoduje...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
- rodinné zázemie
- priateľské vzťahy
- prostredie, v akom sa pohybuje
- či je vedený k umeniu (hudbe, knihám a tak)
- či na internete sedí pri MMO games alebo pri nejakom aspoň zhruba prínosnom portáli ako je Birdz
- životné skúsenosti
- veľa zavážia zdravotné problémy
A je toho ešte moc... proste, tak generálne to zhrnúť... tak by som povedala, že vek znamená omnoho menej, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, a je to jedno, či má ten človek 12 alebo 20... stále táto veta platí Dokonca aj keď má niekto 120!
Osobne mám vo svojej tesnej blízkosti človeka, pri ktorom si vždy musím "naschvál" uvedomiť, že je odo mňa mladší... nikdy v živote by som to totiž do neho nepovedala, a to si dovolím povedať, že ja som celkom vyspelá.. na svoj vek...
Inak nie.
Ale myslím si, že to ČÍSLO nie je všetko a ľudia by kvôli tomu nemali byť hneď zaškatuľkovaní do vety typu : "nestaraj sa krpec", alebo " na to si moc stará to nepochopíš"
Fakt, ľudia sú rôzni - vek je číslo, ktoré o nás prezradí akurát tak rozsah našich práv. Povaha je však nápaditá a vždy prekvapivá - aj keď by ste to čakali najmenej...
poklopaj
A vo vztahu je to jednoznacne, hlavne ak chce chodit 13ka s 20 rocnym, alebo nebodaj naopak..