medzi moje oblubene este byvale slovenske hviezdy , na ktore sa zabuda patril aj jaro filip spolu s LASICOM a SATINSKYM , ktory co to pre slovensku kulturu urobili , nikdy nezabudnem na slova v pesnicke SAGA RODU FORSYTHOVCOV alebo take RADOSINSKE NAIVNE DIVADLO , to je tiez nieco k comu ma naucila mama so segrou , proste apocuvam to doteraz , aj ked 95% mojich rovesnikov ani nevedia ako je Stepka , ci o com bol taky Jaaaanosiiiik od Radosiny ,
Kazdemu odporucam stiahnut si z netu CIBULU NA MASTI od L+S , ci CLOVECINU od RND , Simmeka a Krampola , alebo este stareho RADICA s PISKOM
Karel Kryl má naozaj dobré texty, aj keď nebol ani dobrý spevák ani gitarista...
ToNohavica okrem toho že je skvelý textár, je ešte aj skvelý hudobník.
Na Krylovi je smutné to, že on celú dobu bojoval za to aby sa zmenil režim, kvôli tomu potom aj emigroval, a keď sa po zmene režimu vrátil a uvidel čo sa tu stalo tak ho trafil šľak...
Ink: Kryl mal naozaj horsi hlas, avsak neporovnavala by som ho s Nohavicom, ktory mu totiz ludsky zdaleka nesiaha ani po paty..
Preco?
- Zatial co kryl na protest odisiel do zahranicia, nohavica sa hral na disidenta, odporcu rezimu, ale pokojne si zil v CSR a DONASAL nanho eSTeBakom (!!)
Btw, pusite si niekedy pesnicku "udavac z tesina" od jaroslava hutku...
Hovori sa ze mu puklo srdce (infarkt) z toho ze sa CSR rozdelila. A inak to bol super clovek a textar. Nenazvyal by som ho moc spevak a gitarista. Skorej pesnickar, kedze 90% je text a 10% hudba cim on hovori.
Súhlasím so Zabeusom. Phantasia, uvedom si, že možno Nohavica nemal inú možnosť vtedy. Jedna vec je, že ty si možno silná a zvládla by si to, alebo by ti to bolo jedno, že sa vyrhážajú že niečo spravia konkrétne tebe, ale keď sa ti ktosi začne vyhrážať že čosi spraví tvojej rodine, a blízkym, to je rozdiel.
Nevieme si predstaviť čo sa mohlo diať, čo mu povedali a podobne.
Okrem toho Jaroslav Hutka je chuj a zbabelec a Krylovi ani Nohavicovi nesiaha ani po členky. Ani po nič, to je škoda o ňom hovoriť v súvislosti s nimi.
Ako vieš, že mu nehrozili smrťou? V socializme si mohla o prácu prísť len tak, že by si šla do basy, inak by vždy dostal prácu. Nepleť si to so súčastnosťou.
Ale zas na druhú stranu jedna vec je kritizovať, aj keď možno právom a potom zdrhnúť, ako ostať a znášať to.
Ach, Kryl... jeho texty s hĺbkou nemajú konkurenciu v českej hudobnej scéne do dnes si myslím, skrátka bol to Pán Umelec. Medzi moje naj od neho patrí Nevidomá dívka, Číslo na zápěstí a Bratříčku...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
toto je interpret ktoreho mi otec spieval ako uspavanku ked som bol maly a valil bulvy na svet z kolisky
Mne sa paci aj Nohavica - Zitra rano v pet a od Kryla aj to co spieva Landa
medzi moje oblubene este byvale slovenske hviezdy , na ktore sa zabuda patril aj jaro filip spolu s LASICOM a SATINSKYM , ktory co to pre slovensku kulturu urobili , nikdy nezabudnem na slova v pesnicke SAGA RODU FORSYTHOVCOV alebo take RADOSINSKE NAIVNE DIVADLO , to je tiez nieco k comu ma naucila mama so segrou , proste apocuvam to doteraz , aj ked 95% mojich rovesnikov ani nevedia ako je Stepka , ci o com bol taky Jaaaanosiiiik od Radosiny ,
Kazdemu odporucam stiahnut si z netu CIBULU NA MASTI od L+S , ci CLOVECINU od RND , Simmeka a Krampola , alebo este stareho RADICA s PISKOM
Naj je andel s polamanymi kridlami predsa!
ToNohavica okrem toho že je skvelý textár, je ešte aj skvelý hudobník.
Na Krylovi je smutné to, že on celú dobu bojoval za to aby sa zmenil režim, kvôli tomu potom aj emigroval, a keď sa po zmene režimu vrátil a uvidel čo sa tu stalo tak ho trafil šľak...
Preco?
- Zatial co kryl na protest odisiel do zahranicia, nohavica sa hral na disidenta, odporcu rezimu, ale pokojne si zil v CSR a DONASAL nanho eSTeBakom (!!)
Btw, pusite si niekedy pesnicku "udavac z tesina" od jaroslava hutku...
maly uryvok:
"...Na cestě do Vídně zachoval se bídně
písničkáře Kryla jidášsky objal
Klíče mu věnoval, pak ho fízlům udal
zatlouká zatlouká a tím mě dojal..."
A keby si sedel/a v biele vykachličkovanej miestnosti a vyhrážali sa ti smrťou a mučením tak by si si vymyslel/a aj bájku na svoju vlastnú babičku..
Z principu obdivujem kryla ako osobnost a nie nohavicu, ktory sa HRAL na odporcu rezimu, pred ocami ludi... ciste pokrytectvo.
jasne, kazdy ma svoju cenu, ale su urcite moralne principy, a ked clovek nechce donasat, nedonasa (boli taki!) smrtou sa mu urcite nevyhrazali...
to by bolo velmi trufale, odstranit popularneho spevaka, vela otaznikov v ociach verejnosti..
BTW, moju babku by som nikdy nezapredala...
...ale ked nad tym tak rozmyslam, hmmm...
ale len za tovaren na cokoladu!
Nevieme si predstaviť čo sa mohlo diať, čo mu povedali a podobne.
Okrem toho Jaroslav Hutka je chuj a zbabelec a Krylovi ani Nohavicovi nesiaha ani po členky. Ani po nič, to je škoda o ňom hovoriť v súvislosti s nimi.
Ano, nevieme ako to bolo, ale kedze neodovzdaval tak relevantne informacie, asi mu nehrozili smrtou, skor len stratou jobu, a pod...
Jednoducho ja uprednostnujem u ludi cisty stit pred pokrytectvom, a tym je pre mna kauza nohavica kryl uzavreta...
Ale zas na druhú stranu jedna vec je kritizovať, aj keď možno právom a potom zdrhnúť, ako ostať a znášať to.
Gregor Multimedia/Azyl a Nadácia otvorenej spoločnosti odštartujú 20. augusta
projekt Krylovci - celoslovenskú sériu koncertov hudby Karla Kryla, premietaní
a diskusií k výročiu prelomových udalostí rokov 1968/69 a 1989.
Projekt spája hudbu Karla Kryla, filmové projekcie a osobné výpovede, aby
pripomenul jedinečnú tvorbu legendárneho pesničkára a dobu, o ktorej skladby
vypovedajú.
Prvé podujatie sa uskutoční 20.8.2009 o 19:00 v bratislavskom Kafé Scherz. Hrať a
spievať bude zoskupenie muzikantov „Krylovci“ pod vedením Mikiho Michelčíka.
Počas večera zaznejú najmä piesne z platne Bratříčku, zavírej vrátka, ktorá vyšla pred
štyridsiatimi rokmi. Hudbu bude striedať diskusia o augustovej invázii vojsk
Varšavskej zmluvy, občianskych protestoch a normalizácii. Moderovať bude novinár
a publicista Juraj Kušnierik. Pozvanie do diskusie prijali hudobný publicista a
muzikológ Jiří Černý, spisovateľ a kritik Kornel Földvári, historik Milan Zemko a
spevák Jan Kryl. Hudbu a hovorené slovo budú sprevádzať zábery z dobových
filmových dokumentov.
Krylovci pokračujú na jeseň, kedy od septembra do novembra prebehne desiatka
obdobných podujatí v kinách, kluboch a školách po celom Slovensku. Projekt
vyvrcholí 17. novembra v Bratislave.
Partnermi sú Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), týždenník .týždeň,
denník SME, Rádio FM, Rádio Devín, Slovenský filmový ústav (SFÚ), Asociácia
slovenských filmových klubov (ASFK).
Gregor Multimedia/Azyl: Ivan Juráš juras@azyl.sk
Nadácia otvorenej spoločnosti: Ondrej Starinský ostarinsky@gmail.com