no vec sa ma tak ze toto (pitie kavy z termosky mam teraz na mysli) skusal zatial len jeden clovek, par rokov dozadu to bolo, aj v spravach to myslim davali, britsky iluzionista to bol, skoncil na tyzden v nemocnici a mal dost na male a to sa predtym par mesiacov pripravoval
to ti akože nebude stačiť jedna káva ráno alebo čo? O_o .. ja som bežne v noci zaspala okolo 2-3, čo sa mi zaspať nedalo a na druhý deň som normálne fungovala aj bez toho, aby osm celý deň kávu musela piť..
Kofein je pre nase telo horsi ako heroin.Jedna z mala tolerovanych drog.Skusil by som si racej rano dat banan skor ako kavu kedze dokaze doplnit vela energie a rychlo.
@deutschprinzessin ja mávam denne bežne niekoľko káv a som tu. záleží od toho akú kávu si spravíš. ak piješ kávu s mliekom, tak tej môžeš vypiť počas celého dňa aj za celú termosku a nič ti nebude, akurát budeš behať na wcko. samozrejme, čiernu kávu si nerob, nemusí to mať dobrý vplyv na organizmus. okrem toho, pokiaľ nie si zvyknutá na kávu, tak ti po prehýrenej noci (nech sú dôvody akékoľvek) bude pokojne stačiť ráno šálka poriadnej kávy a budeš okey!
@teriq robím si ráno s mliekom... dajaku no čiernu nie neviem čo je to zač..... nemám ako obľúbenú alebo tak, len popradsku neznášam....len to s mliekom si akosi neviem predstaviť v termoske, aby som zas nebehala na WC pre niečo ine a jedna mi fakt nepomože, to už poznám... no ale ja už to dajak prežijem... termoska neprichádza do uvahy, moj život mi je ešte natolko milý
@deutschprinzessin ja mám pollitrovú termosku, kde si robievam nesku a dávam si tam tak 2,5 lyžičky kávy, bez cukru a bez mlieka a zatiaľ ma neporazilo, takže
a ak nechceš kávu, sprav si zelený čaj! to vzpruží tiež!
@blackd1 v správne pripravenej káve je také malé množstvo kofeínu, že vobec neni škodlivý, ani pre tehotné alebo dojčiace matky. okrem toho sa ti aj to minimálne množstvo za veľmi krátky čas odplaví z tela. oveľa škodlivejšia je napr. bezkofeinová káva plná chemikálií
bavíme sa tu o espresse samozrejme
takže odpoveď na tvoju otázku je takáto.. správne, naozaj správne pripravená káva (espresso) sa ti do 15 minút úplne odbúra z tela. ak by si si dala za hodinu 4 takéto kávy v intervale každých 15 minút, vobec nič by sa ti nestalo. zato nesprávne pripravená káva sa v tele udržuje až 2-3 hodiny a niekoľko takýchto káv za sebou ten "zlý" ˇučinok len predlžuje.. vtedy prichádza triaška, malátnosť, hyperaktivita, búšenie srdca atď. - to, o čom si vačšina ľudí mylne myslí, že im to sposobuje kofeín. s tým ale kofeín nemá nič spoločné, je to ZLE pripravená káva plná karciongénov, trieslovín a všetkých tých fuj vecí, ktoré nám veľmi škodia
@teriq nemáš pravdu, to, či je v káve mlieko a koľko ho tam je nemá na jej účinky žiadny vplyv - už určite nie taký, ako ty popisuješ.
upozorňujem, že dostať naozaj dobre pripravenú kávu, správne namletú,. naváženú, so správnou dobou extrakcie, je naozaj celkom problém..
a len tak medzi rečou, o 5 hodín mám vstávať do školy na test, sedím v počítačovej učebni a som tak v polke učenia, mám prestávku (a je to úplne bežný stav, aj keď musím priznať, že zajtra budem mať určite aspoň 4-5 káv, ale aj to je bežný stav, bez ohľadu na to či spím, alebo nie
@h8u ja som cital zase, ze kava zvysuje adrenalin a vnimanie stresu, preto sa ti zda, ze ta udrzi hore...a kvoli tomu prichadza aj triaska a busenie srdca
par krat mi uz tak bolo zle z kavy, ale nemyslim si, ze som ju nejak zle pripravil..klasicky ako vzdy
@h8u ako nehádam sa, že by si nemala pravdu. len si myslím, že pokiaľ berieš do úvahy napr takú nesku hej. dáš tam rovnaké množstvo kávy a jednu zaleješ do malej šálky len vodou a druhé do dva x takej veľkej mliekom, tak to akože je jedno? lebo pokiaľ áno, tak nechápem, lebo na mňa to absolútne nemá rovnaké účinky.
ok, poďme sa baviť o instantnej káve (ktorá vlastne ani kávou nie je, pretože sa vyrába z kávoviny)
@teriq do instantnej kávy sa nejako nevyznám, ale z toho mála viem povedať, že ak by sme teda uskutočnili tvoj príklad - zaliali rovnaké množstvo instantnej kávy pol deci vody a rovnaké pollitrom mlieka alebo vody, je to jedno, bolo by to to isté, ako keby si vypila dve úplne rovnaké kávy, zaliate napr. 2 deci vody, ale jednu z 10 sekúnd a druhú za 10 minút.. pri príprave a konzumácii instantnej kávy tiež zohráva ˇulohu viacero faktorov a jedným z nich je to, ako dlho kávu piješ. čím dlhšie ju piješ, tým má telo a žalúdok viac času na vstrebanie a vyrovnanie sa, a teda nezáleží na množstve vody/mlieka, ale na tom, ako dlho nápoj piješ. v konečnom dosledku máš teda pravdu, pretože je logické, že nápoj s niekoľkokrát menším objemom bude človek piť oveľa kratšie, ako tú vačšiu, a teda nebude mať telo toľko času na vstrebanie.
@piter09 aj pri príprave instantnej kávy si treba dávať pozor na niektoré veci, ako som povedala veľmi sa do toho nevyznám, ale viem, že voda nesmie byť vriaca.. odporˇuča sa max. takých 90 stupňov. je dobré napr. vodu nechať zovrieť a potom počkať takých 20 sekúnd - až potom granulát zaliať. inak bude káva prepálená, a teda, možu sa dostaviť nejaké tie zlé účinky.
nepochybovala by som ale o tom, že ich može sposobiť už len samotný granulát, hlavne ten nekvalitný.
čo sa týka "zalievanej kávy" - slovenského turka, ľudia vačšinou robia tú chybu, že zrnká nechávajú v nápoji celý čas počas pitia. pri zalievanej káve je potrebné max. po 3-4 minˇutach lúhovania tekutinu zliať a až potom piť.. inak sa opať začnú vylučovať tie fuj veci, ktoré si my veselo vypijeme a následne sa sťažujeme, že nám káva nerobí dobre
a, keď už som takto vo švungu, možem vám odporučiť - ak už pijete instantnú kávu, kupujte čo najbledšiu, až do zlato žlta. čím bledšie budˇu zrnká, tým je tam viac arabiky a tým je kvalitnejšia, naopak tmavé zrnká obsahujˇu viac robusty (vačšinou teda len robustu), a to tej najnekvalitnejšej. ak sa takýto tesco hnus spojí s poriadne prevarenou vodou a určite aj inými faktormi, o ktorých ja neviem, prichádza to, prečo ľudia nepijú kávu a vyhlasujú, že im nerobí dobre..
@depropex ako správne pripraviť espresso, to by sme tu boli veľmi dlho, ale základ je čerstvo namletá správne hrubá káva, správna gramáž (7 gramov), správna doba extrakcie (20-30 sekúnd), správny objem (25-35 ml)..
aby sme sa rozumeli, ja sa tu nechcem robiť nejaká drsná, iba radím to, čo mňa naučili, sama by som si nikdy nedovolila povedať, že takˇu správne pripravenˇu kávu spraviť viem - trvá mi vEľmi dlho všetko to správne ponastavovať a zosúladiť a aj tak sa za ten výsledok nezaručím len chcem trocha poradiť
@h8u no preto som písala o neske, lebo slečna tvrdila, že nevie, čo je "čierna káva", pod kt ja chápem tú pravú riadnu kávu, kt ani ja nepijem. ale každopádne, som o niečo múdrejšia
@h8u@15 triaška, malátnosť, hyperaktivita, búšenie srdca prichadza u kazdeho kto neni zvyknuty na kavu a je unaveny.... a je uplne jedno ako si ju pripravis, ale ked uz je na nu clovek zvyknuty, tak tento pocit opadava, takze ho clovek u nema
a tych 15minut co pises, to si si asi niekde zle precitala asi ako je to pravda, ale ked sa to podava tym druhym otvorom v kazdom pripade nie ked to prijimas ustami
este doplnim, sposobuje to kofein ale aj ine latky co obsahuje kava, lebo na to clovek neni zvyknuty.
inak káva na mňa nemá moc efekt, teda pravda, nepamätám si kedy som naposledy vypil liter našupu (a z termosky!) ale mám politrovú šálku ktorú si asi do tretiny plním kávou (nejaké nescafé), že z toho mám pomaly kávový puding a nejaké búšenie srdca, kŕče a podobne som za svoj krátky kávový život ešte nezažil
@mefistofel nie neprečítala, za prvé je to všeobecne známy fakt (vo svete kávy), za druhé mňa osobne to učil jeden z najvačších pánov v ČR a možno aj okolí, niekoľkokrát umiestnený na mistrovství baristú, má vlastnú baristickú školu a školí.. takže prepáč, verím mu viac ako tebe
a to čo hovoríš s tým kofeínom podľa mňa tak ˇuplne pravda nie je, ak sa tu stále bavíme o kvalitne pripravenej káve, tá obsahuje také minimálne množstvo kofeínu, že bežnému človeku šok sposobiť nemože - pretože toľko kofeínu bežne požije aj v iných jedlách a nápojoch (espresso okolo 40 mg kofeínu)
@h8u@34 ja pijem len vodu, takze mne to nemusis hovorit a to je cocacola a podobne napoje su okrem toho a sami cukor alebo umele sladidlo, takze ten kofein je v tom to najmenej
a vacsina studii hovori ze v tele je kofein okolo 2-10hodin(tj priemer 4hodiny alebo mnozstvo ake si mal v sebe), zalezi od organizmu takze pokial to neni vedec ktory to skumal niekolko ludoch tak to je stale len pripravovac kavy aj ked je expert..... a s tym ze expreso ma 40mg s tym sa da len suhlasit. a pre ludi ktory su neni zvyknuty je aj to vela, ale tam je to slovo zvyknuty... ale tak v malom mnozstve neni kofein skodlivy, tj 1-2 male kavy denne.
@h8u ja pisem tak rychlo ze niektore slova opravujem aj 10x toto som nestihol ale to je aj jedno ako sa to pise pre mna, ja kavu nepijem, tak ani ich velmi nepoznam tie nazvy, len viem o tych roznych latkach a len velmi priblizne nazvy....
alebo napriklad dlhodobe studium ukazalo ze kava sposobuje osteoporozu(hlavne u muzou) a ma aj za dosledok ze na starobu bude mat clovek problem z "vyprazdnovanim sa" a podobne... takze aj ked je to zdrave tak by sa nemala pit casto. ako som napisal ze 1-2denne, ale najlepsie s prestavkami(aspon jeden mesiac kazdy rok)
@deutschprinzessin Nevyznám sa v tom veľmi dobre, ale myslím si že 1-2 šálky (to je ako tá tvoja pollitrová termoska) kávy by ti mohli úplne stačiť. Ja si robievam - 1 čajová kopcovitá lyžička instantnej kávy, polovica hrnčeka voda a druhá polovica mlieko (bez cukru) a vie mi to dodať energiu aby som vedela cez deň fungovať, ale samozrejme niet nad kvalitný spánok
Inak, energiu ti dodá aj nejaká sladkosť (najlepšie asi čokoláda a pod.), zdravá strava (ovocie, zelenina, 100% džúsy a pod.) - práve preto nemôžu malé detičky jesť veľa sladkostí
No zalezi ake su silne tie kavy ale skutocne to netreba prehanat, sice som sa raz ucila na skusky a vypila som ich veeelmi vela, srdce mi potom poriadne tlklo takze vsetkeho vela skodiiii
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
ale je to tvoj zivot, rob si co chces
@4lex - nestačí
a ak nechceš kávu, sprav si zelený čaj! to vzpruží tiež!
ovocia a zeleniny ti staci, to ti pridava vela energie. ale ako tu spomina niekto banan je tiez celkom dobry, alebo jablko.
@blackd1 v správne pripravenej káve je také malé množstvo kofeínu, že vobec neni škodlivý, ani pre tehotné alebo dojčiace matky. okrem toho sa ti aj to minimálne množstvo za veľmi krátky čas odplaví z tela. oveľa škodlivejšia je napr. bezkofeinová káva plná chemikálií
bavíme sa tu o espresse samozrejme
takže odpoveď na tvoju otázku je takáto.. správne, naozaj správne pripravená káva (espresso) sa ti do 15 minút úplne odbúra z tela. ak by si si dala za hodinu 4 takéto kávy v intervale každých 15 minút, vobec nič by sa ti nestalo. zato nesprávne pripravená káva sa v tele udržuje až 2-3 hodiny a niekoľko takýchto káv za sebou ten "zlý" ˇučinok len predlžuje.. vtedy prichádza triaška, malátnosť, hyperaktivita, búšenie srdca atď. - to, o čom si vačšina ľudí mylne myslí, že im to sposobuje kofeín. s tým ale kofeín nemá nič spoločné, je to ZLE pripravená káva plná karciongénov, trieslovín a všetkých tých fuj vecí, ktoré nám veľmi škodia
@teriq nemáš pravdu, to, či je v káve mlieko a koľko ho tam je nemá na jej účinky žiadny vplyv - už určite nie taký, ako ty popisuješ.
upozorňujem, že dostať naozaj dobre pripravenú kávu, správne namletú,. naváženú, so správnou dobou extrakcie, je naozaj celkom problém..
par krat mi uz tak bolo zle z kavy, ale nemyslim si, ze som ju nejak zle pripravil..klasicky ako vzdy
no verím ti zmysel to dáva. Ale ako pripraviť správne kávu ?
btw... divné že fakt keď si dám dobré presoo tak ništ. a príde mi tuhšie jak obyčajná káva. Takže podporuje to to čo píšeš
@teriq do instantnej kávy sa nejako nevyznám, ale z toho mála viem povedať, že ak by sme teda uskutočnili tvoj príklad - zaliali rovnaké množstvo instantnej kávy pol deci vody a rovnaké pollitrom mlieka alebo vody, je to jedno, bolo by to to isté, ako keby si vypila dve úplne rovnaké kávy, zaliate napr. 2 deci vody, ale jednu z 10 sekúnd a druhú za 10 minút.. pri príprave a konzumácii instantnej kávy tiež zohráva ˇulohu viacero faktorov a jedným z nich je to, ako dlho kávu piješ. čím dlhšie ju piješ, tým má telo a žalúdok viac času na vstrebanie a vyrovnanie sa, a teda nezáleží na množstve vody/mlieka, ale na tom, ako dlho nápoj piješ. v konečnom dosledku máš teda pravdu, pretože je logické, že nápoj s niekoľkokrát menším objemom bude človek piť oveľa kratšie, ako tú vačšiu, a teda nebude mať telo toľko času na vstrebanie.
@piter09 aj pri príprave instantnej kávy si treba dávať pozor na niektoré veci, ako som povedala veľmi sa do toho nevyznám, ale viem, že voda nesmie byť vriaca.. odporˇuča sa max. takých 90 stupňov. je dobré napr. vodu nechať zovrieť a potom počkať takých 20 sekúnd - až potom granulát zaliať. inak bude káva prepálená, a teda, možu sa dostaviť nejaké tie zlé účinky.
nepochybovala by som ale o tom, že ich može sposobiť už len samotný granulát, hlavne ten nekvalitný.
čo sa týka "zalievanej kávy" - slovenského turka, ľudia vačšinou robia tú chybu, že zrnká nechávajú v nápoji celý čas počas pitia. pri zalievanej káve je potrebné max. po 3-4 minˇutach lúhovania tekutinu zliať a až potom piť.. inak sa opať začnú vylučovať tie fuj veci, ktoré si my veselo vypijeme a následne sa sťažujeme, že nám káva nerobí dobre
a, keď už som takto vo švungu, možem vám odporučiť - ak už pijete instantnú kávu, kupujte čo najbledšiu, až do zlato žlta. čím bledšie budˇu zrnká, tým je tam viac arabiky a tým je kvalitnejšia, naopak tmavé zrnká obsahujˇu viac robusty (vačšinou teda len robustu), a to tej najnekvalitnejšej. ak sa takýto tesco hnus spojí s poriadne prevarenou vodou a určite aj inými faktormi, o ktorých ja neviem, prichádza to, prečo ľudia nepijú kávu a vyhlasujú, že im nerobí dobre..
@depropex ako správne pripraviť espresso, to by sme tu boli veľmi dlho, ale základ je čerstvo namletá správne hrubá káva, správna gramáž (7 gramov), správna doba extrakcie (20-30 sekúnd), správny objem (25-35 ml)..
aby sme sa rozumeli, ja sa tu nechcem robiť nejaká drsná, iba radím to, čo mňa naučili, sama by som si nikdy nedovolila povedať, že takˇu správne pripravenˇu kávu spraviť viem - trvá mi vEľmi dlho všetko to správne ponastavovať a zosúladiť a aj tak sa za ten výsledok nezaručím len chcem trocha poradiť
a co sa tyka tej tmavej, tak ja mam najradsej nescafe classic, ta tmavsia mi viac chuti ako ta taka nejaka kremova
ale tak niekedy vypijem 3 lyzicky a nic a niekedy 2 a uz sa citim cudne
jaa trpím hrozne lebo neviem zohnať malú (ale nie príliš malú) ľahkú ale hlavne NEPRETEKAJúCU termosku, nech sa môžem dopovať kafíčkom celý deň (ach)
a tych 15minut co pises, to si si asi niekde zle precitala asi ako je to pravda, ale ked sa to podava tym druhym otvorom v kazdom pripade nie ked to prijimas ustami
este doplnim, sposobuje to kofein ale aj ine latky co obsahuje kava, lebo na to clovek neni zvyknuty.
a to čo hovoríš s tým kofeínom podľa mňa tak ˇuplne pravda nie je, ak sa tu stále bavíme o kvalitne pripravenej káve, tá obsahuje také minimálne množstvo kofeínu, že bežnému človeku šok sposobiť nemože - pretože toľko kofeínu bežne požije aj v iných jedlách a nápojoch (espresso okolo 40 mg kofeínu)
a vacsina studii hovori ze v tele je kofein okolo 2-10hodin(tj priemer 4hodiny alebo mnozstvo ake si mal v sebe), zalezi od organizmu takze pokial to neni vedec ktory to skumal niekolko ludoch tak to je stale len pripravovac kavy aj ked je expert..... a s tym ze expreso ma 40mg s tym sa da len suhlasit. a pre ludi ktory su neni zvyknuty je aj to vela, ale tam je to slovo zvyknuty... ale tak v malom mnozstve neni kofein skodlivy, tj 1-2 male kavy denne.
alebo napriklad dlhodobe studium ukazalo ze kava sposobuje osteoporozu(hlavne u muzou) a ma aj za dosledok ze na starobu bude mat clovek problem z "vyprazdnovanim sa" a podobne... takze aj ked je to zdrave tak by sa nemala pit casto. ako som napisal ze 1-2denne, ale najlepsie s prestavkami(aspon jeden mesiac kazdy rok)
Inak, energiu ti dodá aj nejaká sladkosť (najlepšie asi čokoláda a pod.), zdravá strava (ovocie, zelenina, 100% džúsy a pod.) - práve preto nemôžu malé detičky jesť veľa sladkostí