Všimla som si, že veľa ľudí tu ovláda angličtinu na dosť dobrej úrovni, kde ste sa ju naučili? V škole, samovzdelávaním alebo sa to na vás za tie roky len tak "nalepilo"? Alebo pozeraním filmov a seriálov a počúvaním hudby v angličtine? Čítaním?
@arganoil Aha a pri tom čítaní anglických textov sa mám anglické slová čo nepoznám učiť naspamäť alebo sa to na mňa postupne nalepí? A ja mám strašný problém s počúvaním angličtiny, že nerozumiem z počutia čo hovoria napríklad keď počúvam hudbu, aj keď sa na to sústredím, pritom keď ten text vidím už napísaný , viem ho preložiť
@tommyhot A ešte úplne na začiatku, predtým ako si odišiel do zahraničia, si sa ju učil ako? Alebo sa to na teba nalepilo ako si začal žiť v zahraničí a predtým si vedel len základy?
Čo ja viem, nech robím čo robím, hoci angličtinu používam denne, množstvo informácií prijímam v ANJ a aj počúvam anglinu aj všetko, ale aj tak ju neviem tak, ako by som chcela :/ snáď to jedného dňa príde
odmalicka som hrala hry, potom som sa na internete zacala dorozumievat so zahranicnymi ludmi a od neskoro-zakladno-skolskeho veku som zacala pozerat filmy v nativnych jazykoch s en titulkami
a gramatika bola pretty much prirodzeny talent, lebo to od ludi co gramatiku nepoznaju nepochytis
@12libby no so mnku to je, ze sa postupne nalepia, lebo keby sa mam biflit kazde slovo, ktore nepoznam, tak s tym velmi rychlo seknem. Zalezi od teba. Mala by si pochopit o com, kto hovori zo zvysku a potom pochopis aj to slovo.....ked nieco pozeras, tak si to pozri viac krat
@darkestangel Niekto má na cudzie jazyky proste talent, na neho sa to nalepí rýchlo a my aj keď sa snažíme to nejde tak lahko A tebe nerobí problém počúvanie angličtiny keď nevidíš text, že akosi tvoj mozog nedokáže ten text spracovať?
@arganoil No to je aj môj problém, že keď sa mám tie slovíčka bifliť ani sa mi nechce a aj to rýchlo zase zabudnem Možno by som mala začať čítať knihy po anglicky, postupne si prekladať ten text, možno sa to tak naučím,potrebujem vidieť ako sa zlepšujem inak s tým rýchlo seknem A pozeranie seriálov a filmov po anglicky je na mňa zatial moc náročné, nerozumiem tomu moc ale vďaka za radu
Prekladaj si, ale naozaj len slova, na ktorych vyznam naozaj nevies prist. Nechaj ne ti hlava pracuje.....dobre je pocuvat anglicke hocico, lebo sa ti to udrzi v podevedomi a potom sa to vynori ani nevies odkial haha,.....chodis este do skoly?
@arganoil Dobre skúsim Ja počúvam dennodenne hudbu anglicky ale akosi sa mi ten text nedokáže dostať do hlavy, nepatrím medzi ludí čo počujú text a za chvílu to vedia sami zaspievať Ja tomu textu rozumiem keď ho uvidím, ale neviem čo mám za blok, že mi ho nedokáže mozog spracovať pri počutí
@arganoil Aha a áno , tretiačka na gymnáziu ale v škole je to len o biflovaní , naučím sa slovíčka a gramatiku na písomku a za chvílu to už zabudnem :S
Ja mám pocit že najviac som sa toho naučila na základnej a odvtedy som sa už moc s angličtinou nepohla, jedine tak v gramatike V škole sa to nabiflím a zase zabudnem
@12libby no ved to...velke skoly hehe...ja som maturovala z nemciny a do roka som nevedela ani fn. No ale na gramatiku mas skolu dobre.....hudba je ok ale vacsinou tak ludia ani nerozpravaju.....
@12libby piesne som si sam prelozil a potom sa to pripocuvani na mna lepilo a filmy z titulkami a niektore frazy uz mi boli potom zname. nic som sa nasilu nebifloval.
Škola, filmy, videá, hudba. Keď som bola menšia, tak ma vždy zaujímali preklady anglických pesničiek, takže nejakú tú slovnú zásobu by si pochytila aj z toho. Keď tak nejaké anglické časáky, články. Rovnako je fajn zapisovať si slovíčka, ktoré počuješ prvý-krát a prekladať si ich. Písať, čítať v angličtine, čokoľvek. Jednoducho sa tým jazykom obklopiť.
Ak sa chceš zdokonaliť, neostáva ti iné len sa učiť hocijakou metódou, nie je nič efektívnejšie ako dennodenne hovoriť a počúvať angličtinu. Učiť sa význam slov a ich výslovnosť je fajn, ale to ti je užitočné až neskôr, najprv sa nauč chápať hovorenému, keďže očakávam, že čítané ti už ide. V zahraničí, hoci by si šla aj do Londýna, tak by si stretla mnoho ľudí, najmä cudzincov, ktorí vyslovujú inakšie ako si naučená. Napríklad ja čo som sa učil anglicky vyše 12 rokov som sa v Severnom Anglicku strácal, pretože tam prehĺtajú, napríklad ä'meiou je paradajka, čo sa normálne vysloví tä'meitou. V Írsku zase zamieňajú písmená, napríklad nain je deväť vyslovujú noin, ale nie je to pravidlo, niektorí hovoria peknou angličtinou a sú hrdí Íri. Takže naštuduj si prízvuky a skús rozprávať v angličtine. Nemusíš sa schválne učiť prízvuky, len stačí, že o nich vieš.
Napríklad v tomto videu je pekne ukážkové
Čo sa týka zahraničných prízvukov, s najhoršiu výslovnosť som sa stretol u Afričanov a šikmookých Aziatov, ktorým absolútne nerozumiem, takže pokiaľ sa chystáš s takými zhovárať v angličtine, radšej si naštuduj ich jazyky.
Zhováral som sa v angličtine už s Francúzmi (zlatý prízvuk), Nemkou (normálny), Španielmi (chabá angličtina), Talianmi (normálny), Indami (výrazne vyslovujú každé písmeno), Kanaďanmi (úžasné rolujúce R), Venezuelčanom (normálny), Brazílčanmi (normálny), Chorvátmi a Litovcami (chow namiesto how), Čechmi (normálny), Rumunmi a Moldavčanmi (mix talianskeho a ruského prízvuku) . Takže prirodzene Američania (nie USA) hovoria dobrou angličtinou, naopak južania mali s angličtinou problém alebo zamieňali niektoré písmená. Ale to zovšeobecňujem. Prirodzene ti bude ľahké sa zhovárať so Slovanom v angličtine.
kombinácia škola+seriály/filmy+hry+hudba. Seriály a filmy sú podľa mňa oveľa lepšie v originálnom znení a fakt tam človek pochytí veľa slov a fráz. V hrách je angličtina nutnosť, keďže hier s českým dabingom je už veľmi málo a hudba tiež, keďže som chcel rozumieť textom Odporúčam ti urobiť si nejaký zošit, do ktorého si zapíšeš nové slová/frázy a pár krát do týždňa si to celé prečítať
ja odporucam jazykove ucebnice, aj audio/cd, odposuluch je mimoriadne dolezity, napriklad na martinuse ich maju hafo, ak by si chcel zlavu nech sa paci » www.kuponyzdarma.sk/martinus-sk/...
+ ci niekto ovláda angličtinu človek zbadá az ked na neho začne hovoriť po anglicky do telefónu, písať dnes už vie fakt každý učia sa to na deti na základke už
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
a gramatika bola pretty much prirodzeny talent, lebo to od ludi co gramatiku nepoznaju nepochytis
Jedno s druhym.
Napríklad v tomto videu je pekne ukážkové
Zhováral som sa v angličtine už s Francúzmi (zlatý prízvuk), Nemkou (normálny), Španielmi (chabá angličtina), Talianmi (normálny), Indami (výrazne vyslovujú každé písmeno), Kanaďanmi (úžasné rolujúce R), Venezuelčanom (normálny), Brazílčanmi (normálny), Chorvátmi a Litovcami (chow namiesto how), Čechmi (normálny), Rumunmi a Moldavčanmi (mix talianskeho a ruského prízvuku) . Takže prirodzene Američania (nie USA) hovoria dobrou angličtinou, naopak južania mali s angličtinou problém alebo zamieňali niektoré písmená. Ale to zovšeobecňujem. Prirodzene ti bude ľahké sa zhovárať so Slovanom v angličtine.