@patuskooo .. veď hej, ale keď chceš žiť napríklad v Holandsku, na začiatku ti stačí angličtina, ale časom sa musíš naučiť aj flámsky. Proste rodný jazyk tej krajiny musíš vedieť. Alebo napríklad z druhej strany keď sa to zoberie, Angličania sú v USA, Austrálií, JAR, v Irsku keď sa tam odsťahujú skoro ako doma. A to Slováci jednoducho nemajú. Až na českú republiku.
What, pre koho je este v dnesnej dobe obmedzujuca schopnost dorozumiet sa? Akoze, uz skoro vsade ludia hovoria po anglicky. A ucit sa cudzie jazyky je zabava. To akoze, keby sa odstahujem dakam do prec tak mam cely zivot tvrdohlavo hovorit tym jazykom, co je najviac medzi narodne pouzivany a odmietat sa naucit jazyk danej krajiny? Som velmi zmatena z tohto fora.
A teda, aby som odpovedala na otazku, nechcela by som zit vo svete, kde by univerzalne pouzivanym jazykom bola slovencina.
@staphylococcus .. ja som to tak myslel že Angličania, alebo Američania sú proste pánmi tohto sveta skrz historiu, koloniálnu éru. Vlastne Angličania koloniálne ovládali polovicu sveta. A v týchto krajinách sa im ľahšie začína ako Slovákovi napríklad v Austrálií. Kde ľudia ani nevedia kde Slovensko je.
@staphylococcus .. ale ja to myslím hlavne jazykovo, že Angličania sa dohovoria skoro všade bez toho aby sa museli učiť čo i len jedno v cudzej reči. A v USA, JAR, Austrálií, Irsku, Kanade poznajú Angličania reálie týchto krajín. Čo napríklad Slováci o Kanade väčšinou nevedia skoro nič keď tam idú žiť. Proste nepoznajú tie reálie týchto krajín.
Americania tiez vacsinou nevedia nic o ziadnej cudzej krajine. A dohovorime sa aj my, lebo ak nie si uplne mimo tak sa do osemnastich po anglicky naucis.
Clovek sa vie uchytit v kazdej krajine aj bez znalosti lokalneho jazyka ked je sikovny, aj na slovensku ziju cudzinci aj 10 rokov a nevedia po slovensky okrem par fraz, a ked chcem prerazit s inym jazykom ako anglicky tak sa ho proste naucim,
@staphylococcus Toto zbožňujem keď niekto povie, že väčsina Američanov nič nevie o svete. V každej krajine sa nájdu ludia, ktorí majú geografický prehlad a tí, čo sú totálne stratení
@jantebont a?
1. kolonisti prišli, a takmer vyhladili pôvodné obyvateľstvo
2. nemám prehľad, ale pravdepodobne kolonosti prišli a takmer vyhladili pôvodné obyvateľstvo (btw, neviem, či toto je práve anglosaské, keď miestny jazyk vznikol z holandčiny)
3. kolonisti prišli, a takmer vyhladili pôvodné obyvateľstvo
4. kolonosti prišli, prehrali vojnu s emu a takmer vyhladili pôvodné obyvateľstvo
5. Angličania prišli, takmer vyhladovali pôvodné obyvateľstvo
6. kolonisti prišli a takmer vyhladili pôvodné obyvateľstvo
7. niečo niečo vikingovia, niečo niečo vojny s Francúzskom, niečo niečo ideme do iných krajín kolonizovať, niečo niečo, teraz sme prekvapivo na tej istej strane ako Francúzi
@mielikki .. ja som chcel len povedať, že aj v tých krajinách ktoré Angličania kolonizovali je druhý úradný jazyk angličtina. To čo tam robili Angličania bol samozrejme zločin. Mne išlo o ten jazyk.
Bol som už v toľkých krajinách a nie všade a všetci hovoria po Anglicky
Francúzi moc Angličtinu nevedia prevažne majú radi svoj jazyk a aj keď som bol v Kanade tam je to na dva tábory
A čo také Mexiko ....keď som tam bol zvárať ešte keď som bol mladý tak mi tam horko ťažko mexikánec hovoril čo chce až mi to musel nakresliť,
Vo fínsku to bolo lepšie lebo v lodeniciach bol týpek čo vedel rusky aj anglicky
V japonsku bola baba čo vedela trocha málo česky tak nejak som jej porozumel každé desiate slovo a vedel som že tú a tú budovu treba spraviť že tam treba elektrickú prípojku a tam a tam rozvádzač
Na severe anglicka škóti ani hovno som nerozumel ....ale ked mi ukázal dokumentáciu som vedel kde zatnúť
v Taliansku bol inžinier fakt že veľkej kvality a klobúk dolu pred ním ale nerozumel som mu ani jedno slovo pokiaľ znova mi nedal schémy ale urobiť ich vedel fascinujúco aj dokumentáciu k tomu lebo makali sme tam na mega projekte a mal hlavu teda akože fakt klobuk dole ale tá jeho ENG bola totálne na pixu ale nik mu nič nepovedal na to
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
A teda, aby som odpovedala na otazku, nechcela by som zit vo svete, kde by univerzalne pouzivanym jazykom bola slovencina.
Hej, lebo vela krajin ma extremne pozitivny vztah so svojimi byvalymi kolonizatormi a cely svet ma extremne pozitivny vztah s obyvatelmi usa.
That's said, nemam v plane sa nikam stahovat.
1. kolonisti prišli, a takmer vyhladili pôvodné obyvateľstvo
2. nemám prehľad, ale pravdepodobne kolonosti prišli a takmer vyhladili pôvodné obyvateľstvo (btw, neviem, či toto je práve anglosaské, keď miestny jazyk vznikol z holandčiny)
3. kolonisti prišli, a takmer vyhladili pôvodné obyvateľstvo
4. kolonosti prišli, prehrali vojnu s emu a takmer vyhladili pôvodné obyvateľstvo
5. Angličania prišli, takmer vyhladovali pôvodné obyvateľstvo
6. kolonisti prišli a takmer vyhladili pôvodné obyvateľstvo
7. niečo niečo vikingovia, niečo niečo vojny s Francúzskom, niečo niečo ideme do iných krajín kolonizovať, niečo niečo, teraz sme prekvapivo na tej istej strane ako Francúzi
Bol som už v toľkých krajinách a nie všade a všetci hovoria po Anglicky
Francúzi moc Angličtinu nevedia prevažne majú radi svoj jazyk a aj keď som bol v Kanade tam je to na dva tábory
A čo také Mexiko ....keď som tam bol zvárať ešte keď som bol mladý tak mi tam horko ťažko mexikánec hovoril čo chce až mi to musel nakresliť,
Vo fínsku to bolo lepšie lebo v lodeniciach bol týpek čo vedel rusky aj anglicky
V japonsku bola baba čo vedela trocha málo česky tak nejak som jej porozumel každé desiate slovo a vedel som že tú a tú budovu treba spraviť že tam treba elektrickú prípojku a tam a tam rozvádzač
Na severe anglicka škóti ani hovno som nerozumel ....ale ked mi ukázal dokumentáciu som vedel kde zatnúť
v Taliansku bol inžinier fakt že veľkej kvality a klobúk dolu pred ním ale nerozumel som mu ani jedno slovo pokiaľ znova mi nedal schémy ale urobiť ich vedel fascinujúco aj dokumentáciu k tomu lebo makali sme tam na mega projekte a mal hlavu teda akože fakt klobuk dole ale tá jeho ENG bola totálne na pixu ale nik mu nič nepovedal na to