Na čo by mi bol bestarostný život? Podľa mňa by sa ľudia bez svojich problémov dosť že nudili, resp. vychádzam zo seba,, ja by som sa v ňom nudila Mám rada svoj reálny život taký, aký je. Áno, občas by som možno najradšej hodila slučku, ale ja vždy naivne verím, že príde niečo lepšie
mne sa moj zivot pozdava aj ked niekedy ta slucka kolo krku nezaskodila ehhe.. ale aj tak sa oplati zit v tomto mojom zicvote hehe .. bez toho to nejde
chcem žiť v takom svete kde nie sú peniaze tým najdôležitejším artiklom a kde sa ľudia neradia na tých čo ich majú a tých čo ich nemajú. Chcem svet, kde by sa kvôli nejakej politike nevyrubovali všetky lesy a nevyhubovali zvieratá
vo virtualnom svete nemozes exsistovat. Nie je hmotny. Nato aby si mohol exsistovat a zit potrebujes prijmat potravu, dotyky, verbalnu komunikaciu a citit pritomnost niecoho - niekoho.
Keby bol virtualny svet ten pravy tak priroda zariadi aby sme v nom mohli exsistovat. Virtualny svet vymysleli ludia a vsetko co vymyslia ludia je nedokonale pripadne nie najlepsie. Realne mozes exsistovat vo svete, ktory ti je prirodzene daný, ten v ktorom vyrastas a zijes.
Len priroda tvori dokonalost a ked stvori nieco nedokonale vie to kompenzovat inym sposbom. Napr. niekto sa narodí slepý, ale ma vyborny sluch.
@hajzelodkosti mozes. tu totis nejde o fyzicke bitie. ved vedomie, nieje fyzicka cast. ked clovek umrie, tak fyzicke telo sa nevyparii ani nezmizne. ved pamet, alebo vedomie, su vlastne len nejake elektricke vyboje, alebo ako to nazvat. to je ako bi si kazdu noc, vymenil si jednu mozgovu bunku, za elektronicku. a tak by si postupne nahradzal cele casti mozgu, az bi si mal celii mozog elektronickii. (samozrejme za predpokladu ze bi si vsetko z biologickeho mozgu prenasal subezne z vymenou do elektronickeho)
este dokoncenie @30 a tiim padom, bi sa dalo vedomie a bite preniest do virtualneho sveta. vsetki ostatne vecii co spominas bi boli aj v tom virtualnom svete.
@Nikeboy moc snivas a fantazirujes, radsej zi pritomnostou. To o com pises a o com si zalozil diskusiu su dve odlisne veci.
Ty si zalozil diskusiu, ze v ktorom svete by sme chceli ZIT a zit nemozes bez svojej fyzickej casti. Clovek nedokaze zit iba cisto s vedomim. Podla mna ani nevies co chces a o com rozpravas.
@Hajzelodkosti ale ved dnes uz sa da spojit organicka cast z neorganickou.
hej, mas pravdu. ale cloveka clovekom robii prave vedomie, a to nieje fyzicka cast. lebo aj robota mozes spravit, ale ked nebude mat urcite vedomie, nemozno onom povedat ze je "zivou" bytostou.
@nikeboy o robotovi nemozes v ziadnom pripade povedat, ze je zivou bytostou aj ked ma vedomie neviem ale to veomie by som nazval inteligenciou. Asi tazko moze ma robot vedomie.
Ziva bytost sa sklada z masa a kosti a cloveka clovekom nerobi ziadne vedomie, cloveka clovekom robi jeho jedinecna osobnost.
Vsetko sa da, ale neda sa to o com ty pises. Takze jeb nato a neplavaj v rozpravkach.
@nikeboy pozri sa o tomto, už kedysi rozprával Moravec. Neviem presne, v ktorých to bolo rokoch a naozaj sa mi to nechce hľadať, každopádne tvrdil, že sa ľudské "vedomie" (a teda informácie z neurónov) bude dať previesť do číselného kódu.
musím ťa sklamať, ale ako si sa isto učil na biológii a na chémii, akýkoľvek chemický zásah do nášho tela ovplyvňuje našu osobnosť. od hormonálnych zmien cez tabletky po alkohol či drogy. (a zmena hormonálnej hladiny je úplne prirodzená). čím chcem povedať, že informácia by bez svojho tela nebola tým, čím v skutočnosti má byť.
ako hovoril už Wiener V 50.rokoch : človek nie je stroj, ale stroj môže fungovať ako človek.
tu treba pochopiť, že jednoducho s ľudským telom nemôžeš narábať ako s niečím, čo sa proste vyskytlo a vynucuje si smrteľnosť ľudského vedomia, ktoré podľa tvojich slov možno oslobodiť a spraviť ho nesmrteľným.
ale na druhú stranu, stroj možno programovať tak, aby sa čo najbližšie priblížil človeku a nahrádzal nás v rôznych funkciách. (v podstate je aj toto svojím spôsobom pičovina podľa mňa, ale v 50.rokoch boli kybernetickí optimisti)
rovnako je dôležité uvedomiť si, že to, čo hovoril Platón a teda, že to, čo je abstraktné, je aj reálne (a to aplikuješ rovnako aj ty teraz, len si neuvedomuješ, že to je z Platóna), jednoducho nie je pravda.
nemôžeme myšlienku o informácii povýšiť nad jej zhmotnenú podobu.
pretože okrem iného máme každý v sebe zakódované aj genetické kódy, ktoré určujú našu podobu.
preto každá informácia potrebuje svoje pôvodné médium, aby mala svoj pôvodný význam.
@Hajzelodkosti ale ano, ved zivu bytost od nezivej ,odlisuje prave to ze si dokaze uvedomovat sama seba. a ziva bytost nemusii bit len z mesa a kostiii ved, aj pocitac ma istu inteligenciu a vedomie a nieje z mesa a kostii.
@Grietusha nieco v tom zmysle slo aj na Discovery. mozog, ci skor informacie v nom su len nejake elektricke impulzii. a tie sa daju zaznamenavat. spojenie organickix castii a neorganickimi( konkretne z elektronickimi) je v sucastnosti uz par rokou skutocnostou. ked pominieme ze v "elektronickej" forme bitia bi clovek nepotreboval informacie typu dychanie,krvni obeh,funkcie vnutornich organou a podobne. a stacilo bi mu do "elektronickej"podobi preniest len myslienky,vedomie,spomienky, plus pocitacovo vytvoreny vzhlad podla zelania(v tomto pripade akekolvek dna a genetika uplne nepodstatna) . jedini problem bi niektorii asi shledaly v praktickej nesmrtelnosti a vecneho bitia, co bi sa hlavne konzervativcom urcite nepacilo a nesuhlasili bi z tym( to iste aj cirkev)
@nikeboy prepáč, ale musím sa smiať, pretože ja ti sem napríklad napíšem meno aj teoretika aj roky, kedy sa tak uvažovalo a ty mi iba na to odpovieš, že všetky svoje info čerpáš z "niečoho toho typu na discovery"?
očividne sa v tejto oblasti vyznám viac, ale budiš, nevadí, môžem sa pokúsiť ti to bližšie vysvetliť.
áno, spojenie organického a neorganického funguje už dlhšie, hovorí sa tomu implantáty umelá oblička a tak.
keď som hovorila o tých chemických impulzoch v tele, myslela som tým to, že každý z týchto impulzov ovplyvňuje našu osobnosť, naše vedomie, naše správanie sa. a nemusia byť ani umelo vyvolávané, mnohé sú prirodzené.
akonáhle by si odstránil telesnosť, tak by tieto zmeny neboli možné, človek by prestal byť sám sebou, pretože by nemal svoj charakter. nič by ho neovplyvňovalo, nemal by sa ako vyvíjať.
a vôbec, taká úplne obyčajná otázka, na ktorú by ma zaujímala tvoja odpoveď, potom si môžeme podiskutovať ďalej,...
Chceli by sme sa viazať na stroje, ktoré sú vytvorené nami,ľuďmi? Ktoré majú ešte neistejšiu životnosť ako my sami? A kto by spravoval hardvér? Nech by sa čokoľvek pokazilo, kto by to opravil, keď z nás by boli len digitalizované informácie?
Aj keby sa dala ľudská podstata previesť do digitálneho kódu, stále táto informácia potrebuje nejaké médium, aby bola zobrazená.v tomto prípade by to boli dajme tomu PC. alebo čokoľvek,kde existuje virtuálny priestor ako úložisko informácií. akonáhle sa toto médium pokazí, čo budeme robiť?
@nikeboy inteligencia a vedomie nie je to iste! Nauc sa rozdiely medzi tymito dvoma pojmami. Pocitac ma asi tazko vedomie. Pocitac nema ziadnu inteligenciu. Ma iba taku aku mu da clovek a aku mu je clovek schopny dat momentalne. Vsetko su to iba prikazy, korymi sa riadi. Clovek sa neriadi ziadnym programom, vie rozmyslat, mysliet, konat podla seba co pocitac nevie. Prosim ta uz prestan s tymito nezmyselnymi uvahami o nesmrtelnosti chrusta.
@Hajzelodkosti dobre, tak mal som na mysli inteligenciu aj vedomie. ved umela inteligencia existuje uz par rokou. v tom sa mylis, pocitac(niemyslim teraz domace pc ) dokaze sam mysliet. ja nevravim o nesmrtelnost chrusta, ja vravim o zivote v "pocitacovom"svete, ze je mozny .
@Grietusha tie impulzi v mozgu, ktorimi mozog riadi cele ludske telo, su elektricke, to znamena ze sa daju zaznamenavat. myslienky,vedomosti,osobnost...atad....to su veci ktore v podstate su len nejake elektricke vyboje v mozgu. bez elektriny bi clovek nemohol existovat (teraz nemyslim tu elektrinu v zasuvke) vsetki informacie v tele sa pohybuju prostrednictvom elektrickich impulzou cez miechu. taa riadi aj take samozrejme veci ako je dychanie a podobne. a kedze sa jedna o elektricke impulzi, daju sa zaznamenavat. ved vyskumi v oblasti riadenia vecii , len prostrednictvom tichto impulzou z mozgu sa robia uz par rokou. nechapem preco si tak zlahcila to z Discovery, ked chodia take veci, o ktorich sa slovenskemu vedeckemu vyzkumu moze len snivat.
stroje su schopne dosiahnu istii stupen evolucie, ked sa zacnu samee vyvyjat(nevravim o domacom pc ) a trva im to ovela menej,ako trvala evolucia zivota na zemi. titan,ocel, najmodernejsie umele hmoty, vydrzia ovela dlhsie a viac ako ludske organicke kosti. oprava systemu bi nebol problem, ci uz bi sa to riesilo robotmy, plus cele vodomie bi bolo na sieti a bi sa len presuvalo zo serveru na server. takze v pripade poruch jedneho serveru, bi sa presunulo na druhii. v podstate bi tie serveri predstavovali len rozne svety, a samotna podstata bi bola na sieti. popripade zalohovana na par serveroch. takze v pripade poskodenia alebo straty urcitej casti "programu", bi bola doplnena alebo opravena kodom zo zaloznich serverou. takze pripadne poruchi nejakeho serveru, alebo casti siete bi neovplyvnilo "cloveka".
@Grietusha toto je diskusne forum!!!!! nie oficialna webova stranka na vyplnovanie dotaznikou!!!!! takze si nechaj invektiva z gramatikou.
ine hladiska pohladu? no kedze viem ze slovensko ani zdaleka nepatrii medzy vyspele krajiny plus...slovenski akoze odbornici suu mi na smiech. sam to vydim v skole u ucitelou co ucia napr. o pocitacoch, ale ich vedomosti a znalosti suu dost obmedzenee. ( to iste aj napr. na angline).
myslim ze stacii ked poviem napr. kedy slovensko vypustilo sondu na mars?!
takze tolko k tym tzv."odbornikom a vedcom" na slovensku
aj ma napadol istii pokus o autobus mhd volalo sa to tusimze NOVOPLAN asi preto ze povodne to mal bit tank len im nezvysilo na pasy, tak z toho spravili autobus pre mhd takze z toho to "PLAN" lebo plan bol na tank a "NOVO" lebo dostali novy plan na autobus z tanku spraveny
@Nikeboy Ty to chceš čítať? Tak to ťa tu dlho neuvidíme.
Radšej by som na tvojom mieste povedal, že s @Grietusha súhlasím, ako čítal nejaké hrubé knihy, v ktorých je popísané, čo si myslí nejaký človek - tvor tak nedokonalý v poznaní ozajstnej pravdy. Ona nech to považuje za pravdu, keď chce spromovať.
@Nikeboy nič v zlom ale zaznamenávať elektrické impulzy v mozgu má ešte pekne ďaleko k tomu aby sa ľudské vedomie dalo premiestniť do stroja. Človek nieje stroj hafo vecí v ňom sú náhodné a meniace sa v závislosti od všetkých možných interakcii či už vnútorných alebo vonkajších k tomu aby si to dokázal by si musel zostaviť nelineárne rovnice miliárdkrát väčšie ako rovnice najlepšieho humanoidného robota. To nehovoriac o ich riešení pretože ich riešenie predpokladá znalosť všetkých možných zmien teda linearizácia. A ani keby si sa na hlavu postavil nieje možné zaznamenať všetky potenciálne stavy nelineárneho systému. Nevravím že to nieje možné ale nieje to také jednoduché ako žeby to šlo realizovať čítaním mozgových impulzov. Ešte ani po stránke biologickej nepoznáme ľudské telo dostatočne aby sme mohli nad niečim takým važovať v inej ako scifi rovine.
@Grietusha Odmietal by som to čítať, pretože mi to pripadá ako zbytočné zabíjanie času, pretože naše podvedomie a nervová sústava sú oblasti, v ktorých všetci odborníci iba tápu. Je to ako čítať niečo, čo zajtra nebude pravda.
Ja sa v tomto vôbec nerobím múdry, ani nie som presvedčený o svojej pravde. Z čoho tak usudzuješ? Práve naopak, vravím, že tu nik nemôže byť presvedčený o svojej pravde. Mňa to proste asi ani nejak nezaujíma.
Tie texty teórie nie sú tápaním? To ukáže čas, nie ty. Ale pre mňa za mňa ver tomu, aj ja niečomu verím. Nechcel by som ti brať vieru v niečo, čo študuješ a raz sa tým budeš asi živiť.
@nikeboy on nedokaze sam mysliet, dokaze robit iba to co ma naprogramovane. Teda ak mu naprogramujem A a B dokaze sa rozhodnut medzi A a B. Moznost C nedokaze spracovat ani vymysliet ani na nu prist ak mu ju nenaprogramujem.
Umela inteligencia dokaze rozpotnat napr. tvary nejakych predmetov ak ale tomu robotovi naprogramujes taky algoritmus, ktory bude tieto tvary specifikovat. Ak na nejaky tvar zabudnes tak robot ho poznat nebude.
Najpr pises o dakom ziti v dakom virtualnom svete a teraz pises o umelej inteligencii. Vies naco sa vobec pytas? Pises tu uplne nezmysly.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
Keby bol virtualny svet ten pravy tak priroda zariadi aby sme v nom mohli exsistovat. Virtualny svet vymysleli ludia a vsetko co vymyslia ludia je nedokonale pripadne nie najlepsie. Realne mozes exsistovat vo svete, ktory ti je prirodzene daný, ten v ktorom vyrastas a zijes.
Len priroda tvori dokonalost a ked stvori nieco nedokonale vie to kompenzovat inym sposbom. Napr. niekto sa narodí slepý, ale ma vyborny sluch.
a inač konečne dobrá téma
Ja sa neviem rozhodnúť pre reálny a ten iný- ako nechcem, aby bol dokonalý- to nie ale, aby bol o niečo iný ako tento skutočný svet !!!
@hajzelodkosti mozes. tu totis nejde o fyzicke bitie. ved vedomie, nieje fyzicka cast. ked clovek umrie, tak fyzicke telo sa nevyparii ani nezmizne. ved pamet, alebo vedomie, su vlastne len nejake elektricke vyboje, alebo ako to nazvat. to je ako bi si kazdu noc, vymenil si jednu mozgovu bunku, za elektronicku. a tak by si postupne nahradzal cele casti mozgu, az bi si mal celii mozog elektronickii. (samozrejme za predpokladu ze bi si vsetko z biologickeho mozgu prenasal subezne z vymenou do elektronickeho)
musii sa tam zit uplne skvelee crazy hehe DD
Ty si zalozil diskusiu, ze v ktorom svete by sme chceli ZIT a zit nemozes bez svojej fyzickej casti. Clovek nedokaze zit iba cisto s vedomim. Podla mna ani nevies co chces a o com rozpravas.
hej, mas pravdu. ale cloveka clovekom robii prave vedomie, a to nieje fyzicka cast. lebo aj robota mozes spravit, ale ked nebude mat urcite vedomie, nemozno onom povedat ze je "zivou" bytostou.
Ziva bytost sa sklada z masa a kosti a cloveka clovekom nerobi ziadne vedomie, cloveka clovekom robi jeho jedinecna osobnost.
Vsetko sa da, ale neda sa to o com ty pises. Takze jeb nato a neplavaj v rozpravkach.
musím ťa sklamať, ale ako si sa isto učil na biológii a na chémii, akýkoľvek chemický zásah do nášho tela ovplyvňuje našu osobnosť. od hormonálnych zmien cez tabletky po alkohol či drogy. (a zmena hormonálnej hladiny je úplne prirodzená). čím chcem povedať, že informácia by bez svojho tela nebola tým, čím v skutočnosti má byť.
ako hovoril už Wiener V 50.rokoch : človek nie je stroj, ale stroj môže fungovať ako človek.
tu treba pochopiť, že jednoducho s ľudským telom nemôžeš narábať ako s niečím, čo sa proste vyskytlo a vynucuje si smrteľnosť ľudského vedomia, ktoré podľa tvojich slov možno oslobodiť a spraviť ho nesmrteľným.
ale na druhú stranu, stroj možno programovať tak, aby sa čo najbližšie priblížil človeku a nahrádzal nás v rôznych funkciách. (v podstate je aj toto svojím spôsobom pičovina podľa mňa, ale v 50.rokoch boli kybernetickí optimisti)
rovnako je dôležité uvedomiť si, že to, čo hovoril Platón a teda, že to, čo je abstraktné, je aj reálne (a to aplikuješ rovnako aj ty teraz, len si neuvedomuješ, že to je z Platóna), jednoducho nie je pravda.
nemôžeme myšlienku o informácii povýšiť nad jej zhmotnenú podobu.
pretože okrem iného máme každý v sebe zakódované aj genetické kódy, ktoré určujú našu podobu.
preto každá informácia potrebuje svoje pôvodné médium, aby mala svoj pôvodný význam.
ale to sa daaa
očividne sa v tejto oblasti vyznám viac, ale budiš, nevadí, môžem sa pokúsiť ti to bližšie vysvetliť.
áno, spojenie organického a neorganického funguje už dlhšie, hovorí sa tomu implantáty umelá oblička a tak.
keď som hovorila o tých chemických impulzoch v tele, myslela som tým to, že každý z týchto impulzov ovplyvňuje našu osobnosť, naše vedomie, naše správanie sa. a nemusia byť ani umelo vyvolávané, mnohé sú prirodzené.
akonáhle by si odstránil telesnosť, tak by tieto zmeny neboli možné, človek by prestal byť sám sebou, pretože by nemal svoj charakter. nič by ho neovplyvňovalo, nemal by sa ako vyvíjať.
a vôbec, taká úplne obyčajná otázka, na ktorú by ma zaujímala tvoja odpoveď, potom si môžeme podiskutovať ďalej,...
Chceli by sme sa viazať na stroje, ktoré sú vytvorené nami,ľuďmi? Ktoré majú ešte neistejšiu životnosť ako my sami? A kto by spravoval hardvér? Nech by sa čokoľvek pokazilo, kto by to opravil, keď z nás by boli len digitalizované informácie?
Aj keby sa dala ľudská podstata previesť do digitálneho kódu, stále táto informácia potrebuje nejaké médium, aby bola zobrazená.v tomto prípade by to boli dajme tomu PC. alebo čokoľvek,kde existuje virtuálny priestor ako úložisko informácií. akonáhle sa toto médium pokazí, čo budeme robiť?
Ak sa to da - DOKAZ TO a netrep.
stroje su schopne dosiahnu istii stupen evolucie, ked sa zacnu samee vyvyjat(nevravim o domacom pc ) a trva im to ovela menej,ako trvala evolucia zivota na zemi. titan,ocel, najmodernejsie umele hmoty, vydrzia ovela dlhsie a viac ako ludske organicke kosti. oprava systemu bi nebol problem, ci uz bi sa to riesilo robotmy, plus cele vodomie bi bolo na sieti a bi sa len presuvalo zo serveru na server. takze v pripade poruch jedneho serveru, bi sa presunulo na druhii. v podstate bi tie serveri predstavovali len rozne svety, a samotna podstata bi bola na sieti. popripade zalohovana na par serveroch. takze v pripade poskodenia alebo straty urcitej casti "programu", bi bola doplnena alebo opravena kodom zo zaloznich serverou. takze pripadne poruchi nejakeho serveru, alebo casti siete bi neovplyvnilo "cloveka".
a jediné, čo na tvojich argumentoch vidím, je to, že si príliš optimistický a zaslepený. odmietaš iné hľadiská pohľadu.
okrem toho, že všetko, čo mi tu píšeš, dávno poznám, tak to poznám z textov bez gramatických chýb a tie ma teda bavia viac.
ine hladiska pohladu? no kedze viem ze slovensko ani zdaleka nepatrii medzy vyspele krajiny plus...slovenski akoze odbornici suu mi na smiech. sam to vydim v skole u ucitelou co ucia napr. o pocitacoch, ale ich vedomosti a znalosti suu dost obmedzenee. ( to iste aj napr. na angline).
myslim ze stacii ked poviem napr. kedy slovensko vypustilo sondu na mars?!
takze tolko k tym tzv."odbornikom a vedcom" na slovensku
študujem v ČR a moji prednášajúci sú celosvetovo uznávaní odborníci na túto oblasť. odporúčam vyhľadať si napr. Jakuba Macka.
pokiaľ chceš o tejto oblasti vedieť viac ako len z jedného dokumentu, prečítaj si Katherine Hayles - How We Became Posthuman.
prečítaj si Neuromancera od Gibsona, popozeraj sa po McLuhanovi, ktorý je v západnom svete miliónkrát vplyvnejší a komplexnejší ako Freud.
Potom sa budem s tebou baviť. Keď si spravíš svoj názor na základe viacerých zdrojov.
okej pozrem, precitam si to
Radšej by som na tvojom mieste povedal, že s @Grietusha súhlasím, ako čítal nejaké hrubé knihy, v ktorých je popísané, čo si myslí nejaký človek - tvor tak nedokonalý v poznaní ozajstnej pravdy. Ona nech to považuje za pravdu, keď chce spromovať.
nepovažujem to za pravdu, hovorím, že človek si nemôže vytvoriť názor na vec na základe poznania jedného-dvoch názorov odborníkov na vec.
a už vôbec si nemôže vytvoriť názor na niečo tak diskutabilné, ako je toto.
nedivím sa, že ty by si to odmietal čítať, keďže očividne máš problém s pochopením a interpretáciou čítaného.
nevieš, ani len o čom to je odmietaš čítať to, čím tieto texty nie sú.
ach, tá ľudská ješitnosť presvedčená o nekonečnej správnosti svojho úsudku postaveného na vode.
Tie texty teórie nie sú tápaním? To ukáže čas, nie ty. Ale pre mňa za mňa ver tomu, aj ja niečomu verím. Nechcel by som ti brať vieru v niečo, čo študuješ a raz sa tým budeš asi živiť.
Umela inteligencia dokaze rozpotnat napr. tvary nejakych predmetov ak ale tomu robotovi naprogramujes taky algoritmus, ktory bude tieto tvary specifikovat. Ak na nejaky tvar zabudnes tak robot ho poznat nebude.
Najpr pises o dakom ziti v dakom virtualnom svete a teraz pises o umelej inteligencii. Vies naco sa vobec pytas? Pises tu uplne nezmysly.