Soľ.. Ach, ľudia ! Obličky vám to vypáli, ani sa nenazdáte !
Treba sii založiť takú malú záhradku, posadiť zeleninku, mrkvičku cibuľku pekne krásne, potom poorať, surovú zeleninku schrúmať ako to robí správny valach, a nesoliť.. Čo vám dá Príroda sama, to je najzdravšie, pamätajte !
@camilla najblizsi les je 30 kilometrov odtialto...a je to chranena krajinna oblast takze ma poslu do riti aj s rajcinami ktore im tam nasadim...ale takych 50 km od nas su uz normalne lesy tak mozem tam
@PUBERTSLATINOCELNY Aha, tak to môže byť problém. Keď sa vám nechce, icte na trh kúpiť zeleniny za kilo, tam doma chrúmte, nech máte aspoň niake živiny.
mam pocit, ze o kazdom, kto nie je odfoteny v kroji medzi stadom oviec mas mienku, ze sedi cely den na nete, dycha vyfukove plyny, jedava sol s olejom a nenavidi prirodu
@etelnair Dobre, máš pravdu. Tak ty si ži tam v tom smradľavom zákutí Matky Zeme, ja si budem chrúmať reďkovku pod korunou stromu na poludnie tu v lese, kde žijem. Pekný večer.
@mielikki na jednej strane to dava zmysel, co vravis, na druhej strane ked posolis vodu, neviem ci pusti vody viac alebo taky cerveny melon, ten je tiez riadne vodnaty a neviem ci by pustil ale tym nechcem protirecit nazoru, ze uhorky pustia vela stavy.
@hnisavica Moderný svet, chápeš. Musím byť v spojení s moderným svetom, lebo zdivočiem ako Tarzan. Som čisto prírodný človek. Váľam sa so srnami, skáčem s jeleňmi, hrám sa s medveďmi. Milujem tých mackov. Ľudia v nich vidia len hrozbu, ale treba vedieť ako na tie šelmičky..
@PUBERTSLATINOCELNY No, vieš, to treba vedieť.. Keď hodíš mackovi mäsko, poťapkáš ho po pleci a budeš revať ako teľa spolu s ním, aj sa spriatelíte.. Myslím to smrteľne vážne, priateľu.. Príroda je jedna veľká záhada, ktorú som JA vyriešila.. Žijem v harmónii s ňou a mám sa fajn. Nepotrebujem auto, načo? Len vytváram ozónové diery a urýchľujem tak skazu ľudstva. Osobne vypaľujem iba žihľavu, no neviem vypátrať či to škodí. Nevadí. Och, to je už toľko hodín? Prepáč, kamoš, musím ísť zaviesť ovečky do ohrádky, hádam sa napásli, kočky. Tak znovu zajtra, naschledanou, či jak sa to vraví. U náš v divočine : MUHUHAHA HAHAMUHU !
@camilla je mi zle z tvojho pokrytectva. na jednej strane sa tvaris ako dieta prirody, na druhej strane otvorene priznavas "Len vytváram ozónové diery a urýchľujem tak skazu ľudstva." a dokonca, keby niekto chcel toto povazovat za zart, nezabudnes v tom istom prispevku napisat "Myslím to smrteľne vážne, priateľu.."
@camilla Ak si, slečna, myslíš, že gramatika nie je dôležitá, tak si na veľkom omyle.
A stále si sa nevyjadrila k tomu, čo som napísala zle. Asi preto, že som si to pamätala správne. (Schválne som si to ešte teraz pozerala.)
"Bunka môže vodu osmoticky nasávať alebo strácať v závislosti od koncentrácie osmoticky aktívnych častíc v mimobunkovom prostredí a v bunkovej šťave vakuoly. Z tohto hľadiska rozlišujeme niekoľko osmotických hodnôt prostredia:
...
2. Hypertonické prostredie má vyššiu koncentráciu osmotickych aktívnych častíc a bunka v takomto prostredí stráca vodu, zmenšuje svoj objem. U rastlinnej bunky nastáva plazmolýza (je to odťahovanie protoplastu od bunkovej steny). Plazmolýzu môžme pozorovať, ak posolíme rozkrojenú uhorku. Soľ povyťahuje z protoplastov buniek vodu."
@camilla tomuto sa hovorí absolútny nedostatok argumentácie.
Si mi tvrdila, že sa mám toho ešte veľa učiť, lebo s tou osmózou vraj nie je tak, ako som to tvrdila. Akonáhle som sa ťa ale spýtala, ako to naozaj je, začala si točiť úplne odveci
@mielikki Čo sem pletieš osmózu, či čo to je? Odveci si ty, nie ja.. Si čosi stiahneš z netu, a poučuješ ma? Odkial berieš istotu, že ma zaujíma tvoja osmóza? A láskavo mi už nepíš, nemám na teba náladu. Som totálne vytočená do nepríčetnosti, všade vidím červeň.
@pubertslatinocelny nie normalne, proste nieco zeriem, chleba aelbo cokolvek, mam k tomu cibulu nakrajanu, tak tu si posolim, a tak to jem. a cibula sa musi solit vzdy, lebo pusta stavu !
@mielikki Hej, hej. Aj ja. Chápeš, prečo ľudia vypaľujú alebo vytápajú mraveniská? Ja nie. Urobili im snáď niečo tie malé stvoreníčka? Len si tu tak žijú, nikomu neškodia. Ach, ach, ach.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
130 komentov
Treba sii založiť takú malú záhradku, posadiť zeleninku, mrkvičku cibuľku pekne krásne, potom poorať, surovú zeleninku schrúmať ako to robí správny valach, a nesoliť.. Čo vám dá Príroda sama, to je najzdravšie, pamätajte !
A posolená uhorka potom nepúšťa vodu???
niektori ludia to solia dost vydatne a niekedy mi to tak chuti viac ako neposolene, rad sa pozeram ked tak riadne posolia stipkou zvlhnutej soli
ale mozno sa mylim
mam pocit, ze o kazdom, kto nie je odfoteny v kroji medzi stadom oviec mas mienku, ze sedi cely den na nete, dycha vyfukove plyny, jedava sol s olejom a nenavidi prirodu
a melón som ešte nesolila, to neviem
co nam povies na toto, farizej?!
v preklade: priblížim sa k nemu s rukou (hodím kus mäska) podľaplám po pleci (on zahryzne do ruky) a začnem od bolesti revať a spriatelíme sa???
A ja aspoň nepíšem s hrubými gramatickými chybami, zatiaľ čo u teba som si ich už pár všimla
rajčiny mám rada so soľou a olivovým olejom. ale aj samostatné.
šalátovú uhorku mám rada so sójovou omáčkou. (a tá je slaná)
myslím, že ostatné nejak nedochucujem.
@panpeterpan ROFL xD
a ty si mi neodpovedala, ako je to s tou osmózou, ak tvrdím blbosti
A stále si sa nevyjadrila k tomu, čo som napísala zle. Asi preto, že som si to pamätala správne. (Schválne som si to ešte teraz pozerala.)
"Bunka môže vodu osmoticky nasávať alebo strácať v závislosti od koncentrácie osmoticky aktívnych častíc v mimobunkovom prostredí a v bunkovej šťave vakuoly. Z tohto hľadiska rozlišujeme niekoľko osmotických hodnôt prostredia:
...
2. Hypertonické prostredie má vyššiu koncentráciu osmotickych aktívnych častíc a bunka v takomto prostredí stráca vodu, zmenšuje svoj objem. U rastlinnej bunky nastáva plazmolýza (je to odťahovanie protoplastu od bunkovej steny). Plazmolýzu môžme pozorovať, ak posolíme rozkrojenú uhorku. Soľ povyťahuje z protoplastov buniek vodu."
(zdroj: » www.bioweb.genezis.eu/?cat=2&file... )
Si mi tvrdila, že sa mám toho ešte veľa učiť, lebo s tou osmózou vraj nie je tak, ako som to tvrdila. Akonáhle som sa ťa ale spýtala, ako to naozaj je, začala si točiť úplne odveci
ja len ked je chleba so smalcom a cibulou, tak to posolim ale to nejak ani nechapem ako solenie cibule, skor ako solenie celeho toho jedla
Dovi.
Ty si začala túto konverzáciu s tým, že si spochybnila moju rozpravu o osmóze, vieš? Ak nie, tak si pozri predošlé príspevky
@pubert @96 je ešte v pohode, @99 je ešte lepšie
pre mňa za mňa, nik ťa nenúti, ale potom sa nerozčuľuj, že nechápeš
Ja si doma pestujem mravenisko.
menim na gulu!