Chcem sa spýtať ludí čo vedia hrať,prípadne sa učili,či je reálne aby sa človek naučil sám,keď nevie hrať na žiadnom inom nástroji....ak hej tak či poznáte aj nejaké dobré stránky pre samoukov
@Vijja12 ak máš hudobný sluch, zmysel pre rytmus a pevnú vôľu, naučíš sa... nauč sa aspoň stupnice, "ohmataj" si klaviatúru a do toho... žiadne stránky ti v tomto moc nepomôžu Ja síce hrám od mala ale kamarát začal v 16-tich rokoch, do roka zvládol celý repertoár DM, potom prestúpil z gympla na konzervatórium a po dvoch rokoch, ako začal vôbec hrať, vyhral meduinárodnú klavírnu súťaž...
Ja nehrám a tiež chcem začať. No ja si asi raz za čas zájdem za nejakým učiteľom. Hlavne aby ma upozornil na chyby čo by som robil. Inak možno tento by pomohol.
ak sa chce, vsetko sa da ...ja som sice chodila od 5 r. na hudobnu, najprv len tak potom az normalne, ale urcite, ak clovek chce, dokaze sa naucit vsetko co len chce pevna vola a trpezlivost hlavne
Samozrejme je to mozne.... klavir nieje az taky tazky nastroj- teda... take husle napriklad su urcite tazsim nastrojom. Dokazes sa to naucit ide len o to aby si prejavil dostatok pevnej vole/trpezlivosti a spravny pristup... je to v tvojej hlave- ale mozes sa to naucit... trebars taky jimmy hendrix bol tiez samouk... alebo aj eric clapton myslim a mnohi dalsi... a hra na gitare, na urovni akou hrali/hraju oni, je snad este tazsia ako profesionalna hra na klavir... teda aspon z pohladu intonacie... takze ano, samozrejme mozes sa to naucit tak hura do toho a hlavne o tom vela nerozmyslaj skoc do toho.
Áno dá sa to. Dajú sa kúpiť alebo aj na nete nájsť rásť rôzne knihy pre samoukov kde máš vysvetlené základy a potom už iba trpezlivosť a pevná vôľa a po dlhšom čase sa ti to už dostane do "prstov". Základ: vedieť hrať stupnice, noty, prstoklad a hrať a hrať každý deň.
Mám jedného známeho, čo sa učil sám hrať a hrá omnoho a omnoho lepšie ako ja čo chodím do hudobky. (Lebo cvičí a hrá viac no to bude tým) ale naučil sa to sám a vie zahrať už také zložité skladby že mne trvá oveľa dlhšie sa to naučiť. A to hrá asi len 4-5 rokov.
@vijja12 ono naučiť sa dá všetko...ak má človek dosť vysokú inteligenciu a sadne si za klavír na ktorý nikdy nehral, za určitý čas by dokázal napodobniť určité klavírne základy, ako sú akordy a jednoduché rytmy hrania, avšak je nutné mať teóriu tohto nástroja a teóriu hrania a hudby pokiaľ chce človek na nástroj vedieť hrať ... samozrejme ide to aj bez toho, lenže to bude vyzerať asi tak že si zahráš maximálne jednou rukou medveďku daj labku atď ... čiže pokiaľ sa nechceš nechať učiť od profesionálneho (alebo aj neučiteľa ale len človeka ktorý naň už naučený je) učiteľa, tak potom si skús nejaké základy pozrieť na internete respektíve určite existuje mnoho kníh ako sa naučiť hrať na klavír ... nieje to jednoduché a chce to vela času a cviku ... takže doporučujem buď, posťahovať z netu dokumenty prípade eknihy nejaké alebo sledovať a nájsť si nejaké tutoriály alebo teda siahnuť po reálnej knihe ... no a ešte stále je tu možnosť (ktorá je asi najlepšia) nechať sa naučiť hrať na klavír od niekoho kto to už vie, najlepšie od učiteľa klavíru
ja by som nejaký dôverný YT kanál vybrala ktorý má také hodiny klavíra, ale ako bolo spomenuté, potrebuješ odborné rady, a keď robíš chyby, tak o nich nemusíš vedieť a stanú sa zlozvykom.
Ja hrajem na klaviri uz 15 rokov a da sa to v pohode naucit. Ak sa naucis noty ostatne je uz len trenovani, trenovani a trenovani aby si ich dostal do prstov lebo noty nie su tazke. skor by som si z riadnych hudobnin kupila knihy zo stupnicami a potom nejake lahke skladby. Bach je na zaciatok velmi tazky, skus skor Czerneho to mas ciste stupnicove a akordove skladby na cvik, podla tutorialov by som nesla lebo to sa povacsine len mechanicky naucis skladbu bez toho aby si tomu rozumel , vela stastia
podla mna je hrozne tazke hrat oboma rukami rozdielne rytmy...
ved to je uplne ze...mindfuck. ja nechapem klaviristvo, to je uplne genialne...a jak sa to naucit sam? podla mna je lepsie ist na zus, kde to dostanes naservirovane v poradi, ktore funguje a nemusis sa trapit sam, ze nevies, co teraz...tam ta to naucia spravne a nemusis riskovat, ze sa to naucis zle a potom by sa ti bolo treba preucit a vzdy je tazsie opravovat chyby...no a myslim, ze jednorucne hranie je pohoda, pokial viem iny nastroj, napr flautu, ale zas to ani nehrozi, ved uz v primitivnych skladbach detskych mas dve ruky...proste dve ruky na klaviri su nieco uplne ine nez na flaute...lebo na flaute mas jeden ton dvoma rukami, je to len prstoklad ale rytmus mas jeden...
najviac záleží asi na tom, aké silné sú dôvody prečo chceš hrať a ako veľmi máš rád klavír...
a ide to aj samému človeku... na začiatku to je ťažké a frustrujúce. Ale po troche úsilia a pevnej vôle pri cvičení to ide skokmi. zrazu si človek uvedomí, že automaticky hrá podľa nôt a nemusí nad tým rozmýšľať... do toho človek príde... nauč sa ktorá klávesa na klavíri sa ako volá a potom si ich popíš v notách nauč sa najprv husľový kľúč a hrať jednou rukou a potom, keď to ako tak pôjde tak basový... základy kdekoľvek na internete nájdeš. No a cvič si stupnice, ale nie moc aby ťa to neotrávilo. Skôr by som ti poradila nájsť si na začiatok ľahké a pekné sklatby, ktoré by ti urobili radosť...
no a inak samozrejme pravidelnosť je dôležitá...
good luck .)
no díky ludia,na ZUS nechcem preto lebo nechcem aby ma to vyšlo nejak do peňazí...v BA by ma aj mal kto učiť,len další rok tu velmi nebudem a nebudem mať velmi čo robiť a hrať som chcel dlho tak by som aspoň vyplnil ten rok volného času a dá sa povedať že je to jeden z mojich snov si vedieť zahrať svoje oblúbené skladby
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Ale radšej nech napíše niekto kto má skúsenosť.
Mám jedného známeho, čo sa učil sám hrať a hrá omnoho a omnoho lepšie ako ja čo chodím do hudobky. (Lebo cvičí a hrá viac no to bude tým) ale naučil sa to sám a vie zahrať už také zložité skladby že mne trvá oveľa dlhšie sa to naučiť. A to hrá asi len 4-5 rokov.
@vijja12 ono naučiť sa dá všetko...ak má človek dosť vysokú inteligenciu a sadne si za klavír na ktorý nikdy nehral, za určitý čas by dokázal napodobniť určité klavírne základy, ako sú akordy a jednoduché rytmy hrania, avšak je nutné mať teóriu tohto nástroja a teóriu hrania a hudby pokiaľ chce človek na nástroj vedieť hrať ... samozrejme ide to aj bez toho, lenže to bude vyzerať asi tak že si zahráš maximálne jednou rukou medveďku daj labku atď ... čiže pokiaľ sa nechceš nechať učiť od profesionálneho (alebo aj neučiteľa ale len človeka ktorý naň už naučený je) učiteľa, tak potom si skús nejaké základy pozrieť na internete respektíve určite existuje mnoho kníh ako sa naučiť hrať na klavír ... nieje to jednoduché a chce to vela času a cviku ... takže doporučujem buď, posťahovať z netu dokumenty prípade eknihy nejaké alebo sledovať a nájsť si nejaké tutoriály alebo teda siahnuť po reálnej knihe ... no a ešte stále je tu možnosť (ktorá je asi najlepšia) nechať sa naučiť hrať na klavír od niekoho kto to už vie, najlepšie od učiteľa klavíru
niečo ako v @3
ved to je uplne ze...mindfuck. ja nechapem klaviristvo, to je uplne genialne...a jak sa to naucit sam? podla mna je lepsie ist na zus, kde to dostanes naservirovane v poradi, ktore funguje a nemusis sa trapit sam, ze nevies, co teraz...tam ta to naucia spravne a nemusis riskovat, ze sa to naucis zle a potom by sa ti bolo treba preucit a vzdy je tazsie opravovat chyby...no a myslim, ze jednorucne hranie je pohoda, pokial viem iny nastroj, napr flautu, ale zas to ani nehrozi, ved uz v primitivnych skladbach detskych mas dve ruky...proste dve ruky na klaviri su nieco uplne ine nez na flaute...lebo na flaute mas jeden ton dvoma rukami, je to len prstoklad ale rytmus mas jeden...
a ide to aj samému človeku... na začiatku to je ťažké a frustrujúce. Ale po troche úsilia a pevnej vôle pri cvičení to ide skokmi. zrazu si človek uvedomí, že automaticky hrá podľa nôt a nemusí nad tým rozmýšľať... do toho človek príde... nauč sa ktorá klávesa na klavíri sa ako volá a potom si ich popíš v notách nauč sa najprv husľový kľúč a hrať jednou rukou a potom, keď to ako tak pôjde tak basový... základy kdekoľvek na internete nájdeš. No a cvič si stupnice, ale nie moc aby ťa to neotrávilo. Skôr by som ti poradila nájsť si na začiatok ľahké a pekné sklatby, ktoré by ti urobili radosť...
no a inak samozrejme pravidelnosť je dôležitá...
good luck .)