half of the people here .. hmm maybe not only here, but all across SR think they speak english, but speaking is about consistent reactions with meaning and fast reaction time .. that's sometimes main issue, more talking, less writing is needed
hmm mozno po nejakom cca trojmesacnom kurze nemciny poriadnom, by som si ju osviezil na komunikacnu uroven ... rusky rozumiem akotak a viem dokonca aj pisanu azbuku zo SŠ ( nie len tlacenu - ach stare dobre ucebnice Raduga, )
Rozpravat viem len anglicky, ale rozumiem aj nemcine a ako tak slovanskym jazykom. A mam uplne zaklady korejciny, ale rozumiem tak kazde 30 slovo v beznej reci cize dokopy nic...
nemcinu som uz tri roky poctivo obchadzala a ani predtym to nebolo komunikacne, takze urcite len jeden
ale idem zacat s francuzstinou teraz, tak mozno o par rokov... (ale kedze vyuka bude v anglictine, mozno mi to skor pomoze zabudnut aj anglicky slight_smile:
Nedávno ma veľmi pobavilo keď sa ma chlap snažil ohúriť jeho znalosťou jazykov, vravel mi, že škola na jazyky je úplne zbytočná, že stačí len cestovať a jazyk sa človek naučí sám, ako aj on. A potom mi napísal asi takúto sms "Hello Klaudia. Im meeting at 3.00 AM. I call you on dinner. Free you at 4 AM? You miss me."
@klaudiqaaa ale zasa! ja som sa väčšinu svojich jazykov cestovaním naučila v podstate. základy v škole, zvyšok von z krajiny. a pochybujem, že by som zo seba dostala takúto nekonzistentnú hlúposť
Anglicky sa porozprávam takmer o čomkoľvek a nemecky takmer o ničom. Ale napr by som v hypotetickej situácia zvládla nemecky hovoriaceho hosťa ako čašníčka a podobne.
Ináč je dosť ľudí, ktorí tvrdia, že ovládajú nejaký jazyk a ovládajú ho asi takto. Alebo tvrdia, že vedia viac jazykov a vedia ich asi na takejto úrovni.
Ono naučiť sa jazyk nie je také jednoduché. Naučiť sa nejaké základy, aby si sa nestratil, je síce pekné, ale od poriadnej znalosti to má ďaleko.
Nájsť človeka, ktorý vie viac jazykov na takejto úrovni, nie je až také ťažké. Ale nájsť niekoho, kto vie aspoň 2 a ozaj dobre, je takmer nemožné. Vidno to aj podľa inzerátov, kde stále hľadajú ľudí, čo vedia aspoň 2 jazyky perfektne a nenájdu nikoho.
Ja by som za "solídnu" znalosť jazyka považoval aspoň úroveň B2. To už je také, že dokážeš zo seba niečo "poriadne" dostať a aj celkom dobre rozumieť. Ale v podstate aj úroveň C2 má od "native" speakera stále ďaleko, lebo stále je mnoho výrazov, čo nepoznáš a môžeš mať problémy aj s prízvukmi.
@azel ja si zasa nemyslím, že je ťažké nájsť ľudí, čo vedia plynule aspoň dva jazyky. sama medzi nich patrím a poznám viacerých, čo tiež ovládajú viac jazykov.
a rozhodne to nie je úroveň, ktorú je vidno v hentej sms
a nechcela by som, aby niekto mňa a mojich známych kvôli tomuto pokladal za nemožných
@azel inak tak či tak sa tu nikto nebaví o B1, B2, C2, whatever. otázka hovorí o komunikatívnej úrovni. to môžeš rozprávať aj ako Tarzan, pokiaľ sa s ľuďmi dohovoríš, je to komunikatívna úroveň.
anglina.. ale to, že som mala na škole nemčinu 4 roky mi nedalo nič. ich gehe zu fuss, asi len toľko bola by som zvedavá, koľko ľudí inú než tú prvú možnosť kliklo úprimne
@grietusha na margo @38 myslim, ze bohuzial komunikacna uroven nestaci, treba mat uz lepsiu minimalne business english a pripadne z tej konkretnej domeny zasobu a frazy ... a ako som pisal, silny aspekt na ktory sa nehladi je real-time reakcny cas odpovede, aj ta SMS vyzera hrozne, ale ktovie ako by to este povedal, alebo napisal cez chat, bez pripravy hlavy a rozmyslania
celkom ma mrzi ze iba anj a z tej talianciny nic neviem teda rozumela by som nejakemu napisanemu textu neodbornemu ale hovorit vobec nie, to by som strasne dlho musela rozmyslat
v anj by som sa tusim dohovorila
teda nedavno som v anglictine skajpovala a okrem par komunikacnych zadrhlov ktore by boli aj v slovencine to bolo celkom fajn???
+ madarsky
anglicky zvládam aj odborné konverzácie, nemecky len tak každodenne. A osobne poznám dosť ludí čo vedia 2 a viac jazykov plynule ale aj ich ovládajú a nie si to len myslia, ako písal niekto vyššie. ale to bude tým, že poznám hlavne ludí z bilinguálnych alebo jazykových gymnázii a podobne.
Angličtinu viem veľmi komunikačne xD Nič iné mi ani neostáva, keďže ju potrebujem v práci. Ale vždy ma zahreje pri srdiečku, keď mi nejaký Angličan, Američan, Kanaďan, alebo dakdo taký, povie, že moja angličtina je výborná... A keď mi dokonca niektorí neveria, že som zo Slovenska
A ešte španielsky cca viem. Už trochu hrdzavšie, ale na bežnú konverzáciu to je ešte stále dostačujúce.
@david95 diky moc...ruštinu som sa učila ešte vo Viedni cez letný semester a fínčina...no vzhladom na to že som vo Fínsku by sa na mňa mohlo do Vianoc niečo nalepiť
nejaký mesiac chodievam na konverzácie s jednou američankou takže môžem povedať že 0
I keď učím sa v škole britskú angličtinu ale myslím že by mi bolo jedno keby je aj britka
Tak akože rozprávam samozrejme, často veci opisujem ale veľmi málo jej rozumiem keď rozpráva
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
81 komentov
tak potom 3, aspoň dúfam
Inak učím sa aj Ruštinu, ale to je hovadina
a inak väčšina Slovákov NEOVLÁDA češtinu..
Nemcinu chcem zdokonalovat, a anglictinu mozno neskor.
ale idem zacat s francuzstinou teraz, tak mozno o par rokov... (ale kedze vyuka bude v anglictine, mozno mi to skor pomoze zabudnut aj anglicky slight_smile:
Nedávno ma veľmi pobavilo keď sa ma chlap snažil ohúriť jeho znalosťou jazykov, vravel mi, že škola na jazyky je úplne zbytočná, že stačí len cestovať a jazyk sa človek naučí sám, ako aj on. A potom mi napísal asi takúto sms "Hello Klaudia. Im meeting at 3.00 AM. I call you on dinner. Free you at 4 AM? You miss me."
ovladam ang, span, franc, nem... je to potrebne pre biznis
@klaudiqaaa ale zasa! ja som sa väčšinu svojich jazykov cestovaním naučila v podstate. základy v škole, zvyšok von z krajiny. a pochybujem, že by som zo seba dostala takúto nekonzistentnú hlúposť
Anglicky sa porozprávam takmer o čomkoľvek a nemecky takmer o ničom. Ale napr by som v hypotetickej situácia zvládla nemecky hovoriaceho hosťa ako čašníčka a podobne.
Ináč je dosť ľudí, ktorí tvrdia, že ovládajú nejaký jazyk a ovládajú ho asi takto. Alebo tvrdia, že vedia viac jazykov a vedia ich asi na takejto úrovni.
Ono naučiť sa jazyk nie je také jednoduché. Naučiť sa nejaké základy, aby si sa nestratil, je síce pekné, ale od poriadnej znalosti to má ďaleko.
Nájsť človeka, ktorý vie viac jazykov na takejto úrovni, nie je až také ťažké. Ale nájsť niekoho, kto vie aspoň 2 a ozaj dobre, je takmer nemožné. Vidno to aj podľa inzerátov, kde stále hľadajú ľudí, čo vedia aspoň 2 jazyky perfektne a nenájdu nikoho.
Ja by som za "solídnu" znalosť jazyka považoval aspoň úroveň B2. To už je také, že dokážeš zo seba niečo "poriadne" dostať a aj celkom dobre rozumieť. Ale v podstate aj úroveň C2 má od "native" speakera stále ďaleko, lebo stále je mnoho výrazov, čo nepoznáš a môžeš mať problémy aj s prízvukmi.
a rozhodne to nie je úroveň, ktorú je vidno v hentej sms
a nechcela by som, aby niekto mňa a mojich známych kvôli tomuto pokladal za nemožných
a v nemčine s dorozumiem ak by som strašne ale strašne veľmi chcel
ale aj to sa ráta, aleboio nie?
tak pootm jeden teda
a potom s Poliakmi, ale to sa neráta, keďže oni na mňa po poľsky a ja na nich po slovensky
teda nedavno som v anglictine skajpovala a okrem par komunikacnych zadrhlov ktore by boli aj v slovencine to bolo celkom fajn???
+ madarsky
a akú úroveň mám vo francúzštine vám poviem za týždeň
btw, ľudia, to že dokážete učiteľovi odpovedať na otázku nie je komunikačná úroveň
8)
A ešte španielsky cca viem. Už trochu hrdzavšie, ale na bežnú konverzáciu to je ešte stále dostačujúce.
Parada parada,urcite
Удачи x]]]]
I keď učím sa v škole britskú angličtinu ale myslím že by mi bolo jedno keby je aj britka
Tak akože rozprávam samozrejme, často veci opisujem ale veľmi málo jej rozumiem keď rozpráva