Ktovie ale zatial USA stacia vymyslene lokalne vojny v Libyi Iraku a Afganistane, ale az napadnu Iran ten sa len tak nevzda, uvidime. Skveli clanok o tom, vystihuje aj "svetovy stav":
Vanga predpovedala plno vecí. Teraz niekedy by mali ovládnuť moslimovia európu, potom budeme všetci trpieť kožnými chorobami a vznikne choroba tzv. rýchle starnutie za pár sekúnd, ktoré niekto porazí a nakoniec sa budeme vedieť rozprávať s Bohom.
Pri momentálnom rozdelení štátov a zbraniach čo máme si myslím že 3sv. vojna by mohla ťažko vzniknúť.... každý štát si rozmyslí či táke riziko podstúpy (jadrové zbrane) takže toto ma nertrápi......
No hej, ale Vanga tuším povedala, že to začne ako obyčajná vojna... až potom to prerastie. Myslím, že pár lokálnych kandidátov na štartér tu už máme...
Aleboo... Pozrite sa, celý svet je do tých vojen zatiahnutý, veď len cez NATO koľko krajín... Nie je toto už ono?
Až na niektoré zaostalé krajiny si myslím, že ostatné štáty si plne uvedomujú, že nemôžu rozpútať 3.sv.vojnu, lebo tá by bola polovičným vyhladením zeme.
Skôr myslím, že vojenské konflikty budú na miestach Afriky a východnej Azie.
@leelee Tieto "malé obyčajné" vojny trvajú už dvadsať rokov a nikdy nebol okolo toho taký tresk ako teraz. Vieš koľko bolo za posledných dvadsať rokov vojen? Toľko, že ich ani spočítať nevieš. A nikdy to nebolo celosvetové.
svetová vojna nebude..........neni lóve....... VĎAKABOHU
oblastné, regionálne sú a ešte dlho budú......toľko lóve ešte ostalo a UNICEF je taký sprostý, že tým zločincom dajú prachy ,,na jedlo pre deti a ženy"
myslim ze nebude aj ked EU aj s €rom idu dole vodou a na dajaku vojnu peniaze nie su a nemyslim ze by mensie krajiny sli takto riskovat a zacinat vzburu proti USA alebo Chine pochybujem ze by daco takeho urobili ale mozu prekvapit ved preco nie ked davaju same katastroficke filmy kde teroristi otravia ovzdusie roznymi chemikaliami a opät americania zachrania svet a to si myslim ze su total bludy ved im to podsuvaju pod nos vsetkym psychopatom co nemaju doma co robit tak sa necudujme ze na ulici sa odpali daky dement alebo nieco podobne myslim ze len my samy sa pomaly vyhubime o par rokov tym co robime, co vynaliezame a chceme oklamat prirodu . Moj nazor
@602 a veď vojna aj začala, a dokonca svetová bojovalo a bojuje sa v Lýbií, Tunisku, Egipte, Sírií, Bahrajne,...a zapojili sa do toho aj Európske Veľmocy takže by sa dalo povedať že svetová vojna nie ?
Môj dedo ju mal podľa KSČ a ŠtB údajne začať už v 50. rokoch minulého storočia...
Inak podľa mňa tretia svetová vojna ani nebude, nakoľko sú teraz prakticky všetky štáty v OSN a tá by to mala udržať pod kontrolou aspoň natoľko, aby nijaký ozbrojený konflikt neprerástol do celosvetových rozmerov.
jak ste sa šsi krásne vyjadrili , .....ja osobne na tie všeliaké predpovede neverim , nic v podstate ...aj nostradamus predpovedal a mohly by sme si to akokolvek vylozit ...ale myslim ze realne to rpide este skor ako si myslime,niesom s tych co negativne myslia ani nic ako tu niekto napisal je mi to v podstate jedno , ale momentalne som v nemecku citam ceske noviny a byvam s jednym svajciarom, anglicankou a jednou holkou z filipin taky mix ...a sme sa o tom bavili a kazdy ma na to iny nazor celkovo , ....a tak celkovo tento svet speje do zahuby s kazdeho pohladu ...takze UZIVAJME SI KYM SA DA
@katharin1262 obávam sa, že väčšina prítomných, na čele s tebou robí zbytočnú paniku žiadne reálne nebezpečenstvo 3. svetovej vojny (podľa mňa) nehrozí, pretože v súčastnosti prichádzajú do úvahy len dve oblasti výskytu tzv. vysoko intenzívneho konfliktu, s potenciálnym použitím jadrových zbraní. A to je prípadný spor medzi Pakistanom a Indiou, obzvlášť ak by sa v ňom angažovala starostlivá "mamička" Pakistanu "teta" Čína a potom prípadný konflikt ČĽR s ČR (Taiwan), ak by sa do neho zapojili USA. PAK, IN a aj čína však deklarovali, že v prípade konfliktu s inou jadrovou veľmocou, nepoužijú jadrové zbrane ako prví (samozrejme takéto vyhlásenie neteba brať celkom vážne).
Cena vojny je dnes ohromne vysoká a aj preto je nepravdepodobné, že by veľmoci medzi sebou viedli konflikty. Obzvlášť v dobe globalizácie, keď ľudia, ktorí rozhodujú o vstupe štátu do vojny, majú často obchodné záujmy v rámci iných veľmocí. A týmto ľuďom, politickým a ekonomickým elitám v Číne, v Indií a v USA atď. by vojna neprospela., pretože by nič nezískali, ale veľa by mohli stratiť
@baggy súhlas s AZ, aj s rovnováhou, ale pri všetkej úcte tvoj výber sa mi zdá arbitrárny. Ak dávame na jednu úroveň s USA Rusko a Čínu, prečo nie aj Nemecko, Japonsko, Francúzko a UK? Samozrejme Čína má obrovský potenciál rastu, ale nominálny HDP je stále len na úrovni Japonska, HDP USA je stále takmer trojnásobné. Z vojenského hľadiska Čína stále nemá sieť vojenských základní, resp. lietadlových lodí, ktoré by jej umožňovali podobnú úroveň "premietania" vojenskej moci vo svete ako USA. Toto je oblasť v ktorej je dokonca za Ruskom a Francúzkom. Jej námorníctvo stále primárne slúži na ochranu pobrežných vôd, narozdiel od UK, F, RUS a USA. Takisto úroveň vojenských technológií je stále za USA, Európou a Ruskom. Obzvlášť v letectve Kde je dokonca Čína nesvojbytná.
Podľa môjho názoru je USA stále jediná superveľmoc ekonomicky porovnateľná len s zjednotenou EU, čo bohužiaľ nie je realita. Vojensky (konvenčne) zatiaľ bezkonkurenčná, s rýchlo blížiacou sa Čínou za chrbtom a politicky narážajúca na ambície Číny, soft power nejednotnej EU a na regionálnu moc Ruska.
Ad Rusko : R. vzhľadom na nízky a klesajúci počet obyvateľov nie je superveľmoc, konvenčná vojenská moc je tvorená hlavne dosluhujúcou sovietskou technikou, myslenie ruských vojenských elít je zastarané. no napriek tomu Rusi budú profitovať z pôsobenia tzv. národných šampiónov a ovplyvňovať zahraničnú politiku v okolitých štátoch, v Európe a číne a leteckou technikou po celom svete prostredníctvom ropy (Rosneft), zemného plynu (Gazprom) a leteckej techniky (UAC)
@tomas71 wau , to bol ten najlepsi prispevok aky som tu po velmi dlhom case cital ... hej , americania davaju na armadu viac penazi ako cely svet dokopy a to len oficialne , ja si tiez myslim ze USA su jedina skutocna supervelmoc vo vsetkych smeroch , jedine EU moze konkurovat ak by vytvorila silnejsi zvazok bola by najsilnejsia ekonomika sveta
@tomas71 určite si veľmi inteligentný a múdry chlapec páči sa mi tvoj názor . Ale podľa mňa aj tak bude. Nie teraz možno ale o niekoľko rokov,...ked sa vyčerpajú všetky neobnoviteľné zdroje...niekto ešte bude mať niekto už nie ( dobre vieme kto mať bude a kto nie ) sa to mžno stane, možno nie až v takom rozpätí , že história sa opakovať nebude ....ale nejaký ten vojenský konflikt príde. A na margo toho, ja som nikde nespomenula moju "paniku" kedže žiadnu nemám,...zaujímam sa o to skutočne len na základe jednej debaty v 4 jazykoch ako som spomenula som v zahraničí a sme tu taká zmeska národov a každý to opisoval ako to vnímajú oni u seba doma a tak ....a názory sa veľmi rozchádzali , tak som chela vedeť aký názor majú ostatní ....keďže som hľadala poriadny názor , tak som rada že si sa vyjadril ...ešte dnes im to pretlmočím ďakujem .
Ešte k tým výdavkom. Veľkú časť z nich tvoria náklady na vojnu v Iraku a v Afganistane. Takisto aj náklady na platy profesionálnych amerických ozbrojených síl a personálu sú vyššie ako v Číne, či v Rusku. Rovnako aj výrobné ceny tankov, obrnených vozidiel a lietadiel sú vzhľadom na platy inžnierov a robotníkov v továrňach vyššie v USA a EU ako v RUS a Číne. Samozrejme k tomu treba pripočítať náklady na vývoj, ktoré sú najvyššie v USA, vzhľadom na platy vedcov, s ohľadom na to, že USA sú v mnohých oblastich výskumu svetovým lídrom a takisto nešťastné lipnutie na technologických skokoch obnášajúcich väčší risk vo vývoji ako ruská cesta postupnej evolúcie. Na druhej strane Čína veľa peňazí na výskum nedáva keďže niektoré technológie len tak "prevezme" od USA, Izraela a hlavne od Ruska, resp. priamo dovezie z Ruska (motory do stíhačiek, strely, protivzdušnú obranu), čo samozrejme Čínu zo strategického hľadiska obmedzuje . Takže v tomto smere sú nominálne čísla relatívnejšie, no napriek tomu si USA dokážu udržať podstatný náskok vo vojenskej sile a ako som už spomínal projekcia moci americkým námorníctvom, americkými námornými zbormi, či letectvom nemá vo svete obdobu
@katharin1262 No, každý má na to nejaký názor , ja si každopádne myslím, že aj fakt, že nejaká krajina bude mať nerastné suroviny, či iné komodity a ostatné nie, bude viesť len k tomu, že daná krajina ich bude postupne veľmi výhodne (resp. výhodnejšie ako veľmi výhodne ) predávať. Okrem toho, suroviny sa vyčerpávajú po celom svete zhruba rovnakým tempom, takže situácia v ktorej by mala nejaká krajina extrémne veľa a ostatné nič je nepravdepodobná. Takisto, ak by mala nejaká krajina, mocná krajina, veľa zdrojov, tak by to ostatných motivovalo skôr k udržiavaniu dobrých vzťahov s danou krajinou. Pretože je lepšie zo strategického hľadiska mať ropu, resp. inú komoditu za nekresťanské ceny, ako mať rozbombardovanú krajinu
Panika bola možno nepresné slovo, myslel som neodvôvodnený strach (resp. preceňovanie hrozby) . Takú formu neodvôvodneného strachu akú mali niektorí Američania, ktorí sa báli, že sa Ho či Min vylodí na kanoe v Kalifornií Tvoj strach je možno o niečo odôvodnenejší A možno som len prehnane optimistický
@tomas71 nebývaš ani tak ďaleko ja som z NR asi som sa zaľúbila cez internet ....teraz končím piaty ročník a rozhodujem sa medzi dvoma celkom odlišnými školami, reklamu, alebo medzinárodné vzťahy ....do Brna ...neštuduješ aj ty niečo také ?? napíš prípadne TS
@k0k1 Vsimni si, ze EU sa rozpada...... ak padne Euro, padne aj Europska Unia a je dost mozne, ze ked nebude fungovat EU zacnu sa ozbrojene konflikty.... Nato sa mozno rozpadne tiez aj cele OSN pretoze aj USA padne ziadne zachranne balicky nepomozu, pretoze dlh sa dlhom neda zachranit..... iba tak predlzis dobu padu daneho statu ako to teraz robia Grecku..... Elitari chcu zaviest novy svetovy poriadok a nato potrebuju najprv, aby tento system padol potom sa pokusia vytvorit ten novy a ak bude treba, rozputaju aj tretiu svetovu vojnu.......kedy sa to stane ?? ani srnka netusi..... no i kazdy obycajny clovek musi vidiet, ze je to len otazka casu..... ich problem je, ze zatial ovladaju len USA a Europu..... Rusi aj Cinania, su velkymi odporcami Noveho svetoveho poriadku..... nedari sa elitarom preniknut do ich financneho systemu, a potopit ho.... co im dost kazi plany...
ono tazko povedat kedy, ale ono ta vojna pride, lebo po vycerpani nerastnych surovin bude potrebne zredukovat pocet obyvatelov na tejto planete zo 7, tak na 1,5-2 miliardy ludi..a kedze na vojnu treba ropu, tak by mala prist logicky este pred vycerpanim tychto zdrojov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
» warfare.blog.cz/1109/cela-ameri...
pekný deň !
alebo bude nieco ako studena vojna, ale to sa vlastne uz deje
Aj ty tomu tak veríš?
Aleboo... Pozrite sa, celý svet je do tých vojen zatiahnutý, veď len cez NATO koľko krajín... Nie je toto už ono?
Skôr myslím, že vojenské konflikty budú na miestach Afriky a východnej Azie.
oblastné, regionálne sú a ešte dlho budú......toľko lóve ešte ostalo a UNICEF je taký sprostý, že tým zločincom dajú prachy ,,na jedlo pre deti a ženy"
Vojny na svete už sú aj tak.
"Pridu vianoce skapete ! skapete ak psy skapete !!!"
@h
Inak podľa mňa tretia svetová vojna ani nebude, nakoľko sú teraz prakticky všetky štáty v OSN a tá by to mala udržať pod kontrolou aspoň natoľko, aby nijaký ozbrojený konflikt neprerástol do celosvetových rozmerov.
Cena vojny je dnes ohromne vysoká a aj preto je nepravdepodobné, že by veľmoci medzi sebou viedli konflikty. Obzvlášť v dobe globalizácie, keď ľudia, ktorí rozhodujú o vstupe štátu do vojny, majú často obchodné záujmy v rámci iných veľmocí. A týmto ľuďom, politickým a ekonomickým elitám v Číne, v Indií a v USA atď. by vojna neprospela., pretože by nič nezískali, ale veľa by mohli stratiť
@baggy súhlas s AZ, aj s rovnováhou, ale pri všetkej úcte tvoj výber sa mi zdá arbitrárny. Ak dávame na jednu úroveň s USA Rusko a Čínu, prečo nie aj Nemecko, Japonsko, Francúzko a UK? Samozrejme Čína má obrovský potenciál rastu, ale nominálny HDP je stále len na úrovni Japonska, HDP USA je stále takmer trojnásobné. Z vojenského hľadiska Čína stále nemá sieť vojenských základní, resp. lietadlových lodí, ktoré by jej umožňovali podobnú úroveň "premietania" vojenskej moci vo svete ako USA. Toto je oblasť v ktorej je dokonca za Ruskom a Francúzkom. Jej námorníctvo stále primárne slúži na ochranu pobrežných vôd, narozdiel od UK, F, RUS a USA. Takisto úroveň vojenských technológií je stále za USA, Európou a Ruskom. Obzvlášť v letectve Kde je dokonca Čína nesvojbytná.
Podľa môjho názoru je USA stále jediná superveľmoc ekonomicky porovnateľná len s zjednotenou EU, čo bohužiaľ nie je realita. Vojensky (konvenčne) zatiaľ bezkonkurenčná, s rýchlo blížiacou sa Čínou za chrbtom a politicky narážajúca na ambície Číny, soft power nejednotnej EU a na regionálnu moc Ruska.
Ad Rusko : R. vzhľadom na nízky a klesajúci počet obyvateľov nie je superveľmoc, konvenčná vojenská moc je tvorená hlavne dosluhujúcou sovietskou technikou, myslenie ruských vojenských elít je zastarané. no napriek tomu Rusi budú profitovať z pôsobenia tzv. národných šampiónov a ovplyvňovať zahraničnú politiku v okolitých štátoch, v Európe a číne a leteckou technikou po celom svete prostredníctvom ropy (Rosneft), zemného plynu (Gazprom) a leteckej techniky (UAC)
Áno. Súhlasím.
Ešte k tým výdavkom. Veľkú časť z nich tvoria náklady na vojnu v Iraku a v Afganistane. Takisto aj náklady na platy profesionálnych amerických ozbrojených síl a personálu sú vyššie ako v Číne, či v Rusku. Rovnako aj výrobné ceny tankov, obrnených vozidiel a lietadiel sú vzhľadom na platy inžnierov a robotníkov v továrňach vyššie v USA a EU ako v RUS a Číne. Samozrejme k tomu treba pripočítať náklady na vývoj, ktoré sú najvyššie v USA, vzhľadom na platy vedcov, s ohľadom na to, že USA sú v mnohých oblastich výskumu svetovým lídrom a takisto nešťastné lipnutie na technologických skokoch obnášajúcich väčší risk vo vývoji ako ruská cesta postupnej evolúcie. Na druhej strane Čína veľa peňazí na výskum nedáva keďže niektoré technológie len tak "prevezme" od USA, Izraela a hlavne od Ruska, resp. priamo dovezie z Ruska (motory do stíhačiek, strely, protivzdušnú obranu), čo samozrejme Čínu zo strategického hľadiska obmedzuje . Takže v tomto smere sú nominálne čísla relatívnejšie, no napriek tomu si USA dokážu udržať podstatný náskok vo vojenskej sile a ako som už spomínal projekcia moci americkým námorníctvom, americkými námornými zbormi, či letectvom nemá vo svete obdobu
@katharin1262 No, každý má na to nejaký názor , ja si každopádne myslím, že aj fakt, že nejaká krajina bude mať nerastné suroviny, či iné komodity a ostatné nie, bude viesť len k tomu, že daná krajina ich bude postupne veľmi výhodne (resp. výhodnejšie ako veľmi výhodne ) predávať. Okrem toho, suroviny sa vyčerpávajú po celom svete zhruba rovnakým tempom, takže situácia v ktorej by mala nejaká krajina extrémne veľa a ostatné nič je nepravdepodobná. Takisto, ak by mala nejaká krajina, mocná krajina, veľa zdrojov, tak by to ostatných motivovalo skôr k udržiavaniu dobrých vzťahov s danou krajinou. Pretože je lepšie zo strategického hľadiska mať ropu, resp. inú komoditu za nekresťanské ceny, ako mať rozbombardovanú krajinu
Panika bola možno nepresné slovo, myslel som neodvôvodnený strach (resp. preceňovanie hrozby) . Takú formu neodvôvodneného strachu akú mali niektorí Američania, ktorí sa báli, že sa Ho či Min vylodí na kanoe v Kalifornií Tvoj strach je možno o niečo odôvodnenejší A možno som len prehnane optimistický