Myslim, ze to bolo +- 1000 rokov. Kazdopadne nechapem na co otvarat tuto temu, ked tu aj tak vznikne OT a madari (teda ti co ziju v slovenskych dedinach kde je madarska vacsina) budu urazat slovakov a naopak.
ako sa to vezme...od vzniku uhorska (kol 900 nl) alebo az ked zacala madarizacia v 19 storoci aponnyiho zakonmi? teraz nie sme utlacani aj ked chcu zase otvorit otazku autonomie..ale zas ked prisli madari do europy, tak su dve "teorie" ze boli vitani a pohosteni Slovakmi a ta druha konkretne neviem, ako to bolo - ze prisli vybojovat nove uzemie...oj, tolko som nechcela kazdopadne, boli sme ultacani az do konca 1 WW a par rokov neskor
lool..nejsom madar, alee taketo temy ma riadne dokazu nasrat..ty kokso...preco ta to teraz trapy??? aa co sa tym snazis povedat?? ze mame ist do madarska vratit to setkym teraz zijucim madarom? ktory za nic nemozu?!..lol..
@6 otvarat mozu akurat tak hubu, ale bude im to hovno platne. Autonomiu na cudzom uzemi mozu ziskat len tie narody, ktore nemaju svoj vlastny stat (a madari maju madarsko, takze Pal Csaky nech ide bacovat za Dunaj, lebo tu aj tak nic neporiesi).
Btw aj nas ucili na dejepise, ze sme so zaciatku hunom pomahali, lebo oni si ani rit nevedeli utret.
No aby som to upresnila... odvtedy ako prišli na územie dnešného Maďarska a,,narazili''na svojich severných susedov...Boli to kočovné kmene a od nás sa všetko naučili čo sa týka poľnohospodárstva a tak...nieže by nám za to boli vďační ale vyše 1000 rokov sme potom za ,,odmenu ''museli byť pod ich nadvládou...A rozhodne to nekončilo rozpadom Rakúsko-Uhorska po prvej svetoej vojne...samozrejme že sa nás nechceli vzdať len tak zo dňa na deň. A dodnes nám vyhadzujú na oči tie zmluvy po vojne...podla mna to už je skutočne trápne, ved v akej dobe žijeme....to akoby sme my vyhadzovali Európe Versaillský systém...A istým spôsobom nás utláčajú stále, napr tie dvojjazyčné nápisy...povedzte mi kde je v Maďarsku nápis po slovensky...
utlacanie pokracovalo aj po WW1... "Viedenska arbitraz" po ktorej madarsku pripadlo juzne slovensko aj so slovakmi tam zijucimi, sice to uz nebolo na statopravnej urovni ale slovaci boli utlacani
@14 tak tak. Slota je sice obycajny alkoholik co sa nevie vyjadrovat, ale aj mna dokazu nasrat tito mongoli sikmooki, ked si myslia, ze su pani strednej europy. Ale jebacky maju pekne
896-906 Madari su v okoli slovenska ale výraznejšie neovplivnuju nas stát
907-cca 960 Madari prenikaju na uzemie Slovenska, podriaduju si velkomoravske šlachticke rody
960 - 1100 uzemie Slovenska v Uhorsku, ALE ma akesi autonomne postavenie - na našom uzemí si zachovali svoju moc velkomoravske rody - Poznanovcov, Huntovcov, Miškovco a pod. len su pod zvrchovanostou Arpadovcov
1100 - koniec 18 stor. naplno v Uhorsku bez vyraznejšieho utlaku
19. stor- 1918 - utlak, utlak...
no asi tolko v skratke...
cca 200 rokov - Nitriansko - autonomia (907-1100)
cca 700 rokov som boli v Uhorsku podradným národom, ale bez utlačania
no ja si myslim ze je rozdiel byt mensina a byt utacany, cize by som povedal ze len v case madarizacie... nie som sice dobry z dejepisu ale 1000 rokov to zas nebolo v kazdom pripade dost... myslim, ze co sa tyka vsetkych moznych prehreskov medzi Slovakmi/Madarmi, Madari ich maju na konte viac. Oni stale hovoria o Benesovych dekretoch a o tom ako dnes su neviem ako utlacani, ale vsak nech si to porovnaju. v casoch madarizacie boli zakazovane slovenske skoly, noviny, vsetko :S dnes maju u nas madari zo plne mensinove prava. a Benesove dekrety bolo povojnove riesenie proti vznikaniu dalsich sporov medzi narodmi, jednoducho prehrali vojnu, platili za to. a po vojne byvaju jednoducho drasticke riesenia navyse dekrety sa tykali aj Nemcov... jednoducho oproti madarizacii mi pride argument o benesovych dekretoch neskutocne zanedbatelny
nechapem a ani radšej nechcem pochopit prečo aj tu na birdzi sa k takemu problemu musime hanlivo stavat.. použivat take slova ktore si ani Madari ani Slovaci nezaslužia.. neda sa to bez toho, čisto neutralne?
@23 ono je to v podstate mozne kdekolvek, kde to nezakazuje ustava.
Mne samotni madari, cigani a neviem este ake mensiny na slovensku vobec neprekazaju. Mne prekaza, ze sa nedokazu asimilovat (neviem ake je tam y/i) a myslia si, ze este stale ziju niekde v "stredoveku".
@26 Hm a ked si ich madari nezasluzia tak kto asi? Proste maju smolu a musia pykat za svojich predkov. Tak isto ako sa na nemcov svet pozera ako na nacistov, tak sa slovaci budu pozerat na madarov ako na mongolov ktori nas dlhe roky utlacali. To je mentalita nasho naroda, sme tym poznaceni a tak skoro sa to nezmeni.
@19 myslíš že násilné vyhánanie z domova je menšie zlo než madarské kroky počas madarizácie? To je príliš relativistické tvrdenie. To či ono malo svoje vlastné špecifiká a pozadia, a ak chceš toto tvrdiť, uved to do kontrastu s konkrétnymi krokmi počas madarizácie, inak to vyznieva ako obyčajný žvást o tom čo je menšie a väčšie zlo. Osobne si ale myslím že už vôbec porovnávať to je zbytočné.
@12 napríklad v Békešskej Čabe sú nápisy po slovensky.
Nahliadať na uhorský štát po celé obdobie jeho existencie ako na utláčateľov slovákov je dosť scestné. Pozerá sa na to totiž očami moderného človeka a moderných národných štátov. Ale feudálny systém je niečo iné ako moderný štát. V nom boli vždy utláčaní a utláčatelia, bez ohľadu na národnosť. A ked sa feudálny systém rozpadal, muselo ho niečo nahradiť. A tak sa postupne dostaneme aj k madarizácií a cielenému útlaku v snahe vytvoriť jednotný maďarský národ.
jaj, magyaróš, no...ja viem, že tisíc rokov, ale tak ja sa v tom nevyznám, a ako píšeš, sakul, záleží asi, z akého aspektu sa to berie, či z politického, či z neviemakého...útlak až v 19 st.? to fákt? takže len sto rokov...musela by som sa dostať do toho hlbšie, aby som chápala
mna ta minulost ani tak nesere ako to, ze dnes maju vsetko o co si povedia (skolska autonomia, kulturna) a furt nemaju dost, pritom oni kazdu mensinu u seba doslova vyhubili. naposledy aj v pripade slovenskeho domu v mlynkoch. toto len potvrdzuje ich mongolsky povod so sloganom: nicit, kradnut, rabovat. maly agresivny stat v tieni svojich komplexov
@35 presne si začal s tým čo som spomenul, porovnáš "čo kto urobil viac, kto je horší". Takto sa môžu dve strany neustále hádať kto čo kolko zlého tomu druhému urobil a vyhadzovať si to furt na oči a načo to? Každý na to mal svoje dôvody, ktoré by ten druhý mohol skúsiť pochopiť. Pochopiť, nie úplne zabudnúť. Takéto porovnávanie je hovadina, lebo to všetko bolo v konečnom dôsledku zlé pre obyčajného človeka. A práve takýmito porovnávaniami sa oháňajú na oboch stranách ludia, čo pochopiť, vcítiť sa, jednoducho nechcú, lebo ten druhý u nich bude vždy len ten zlý. A potom to vyzerá tak, ako to vyzerá.
Sakul, ja fakt nechapem, naco si tuto temu zalozil:p Bolo jasne ako to dopadne a ak si nam len chcel ukazat co si sa uz naucil tento rok, resp co si sa naucil minuly rok, tak stacilo napisat blog
Shirley, založil som to z dovodu ktorý je napísaný v nadpise. Ak si myslíš že mi išlo o vytvorenie konfliktu na Birdzi, alebo ukazovať čo som sa naučil (tak to by bolo fakt dedinske) tak si jednoducho na omyle..
Skurvených 1000 rokov ale aj na to zabudli tí maďari že čo prehlásil Uhorský kráľ Štefan svätý prvý... Že pri zrode uhorska stáli slováci a oni na to celkom zabudli preto nás utláčali...
Hm ...... No máme s Maďarmi spoločnú minulosť ktorá je skoro 1000 rokov! Ale nebolo to všetko tak trochu aj preto, že ak boli naši predkovia taký priebojný pakovia ako sme my dnes, že sa nedokážeme držať pokope, ťahať za jeden koniec (a to myslím so všetkým čo sa v tomto štáte deje) a spoločne "bojovať" za zlepšenie podmienok atď. , tak sa nečudujem že si s nami robí kto chce čo chce! Však už len to svedčí o našej debilite a odvahe, keď sa ani len v zamestnaní a podobných veciach nedokážeme zjednotiť a vydobiť si lepšie podmienky, tak čo chceme riešiť v niečom takom veľkom ako je štát!!!!
Ja to nechavam samozrejme na teba, ty mi zas nechaj pravo vyjadrovat sa o zbytocnosti (podla mna) niektorych tem.
Pretoze tato inak dopadnut nemohla
a je pekne ze si to zalozil preto, aby si sa dozvedel kolko rokov sme boli utlacani, ale to sa sam najlepsie dozvies od svojich vyucujich (a aj to zrejme nie od vsetkych rovnako) - co lepsie by si sa mohol dozvediet tu?
ludia jedno nechapem keby nebolo nasich predkov...slovakov...tak madari kocuju vlastne aj dodnes nasi predkovia ich naocili usadlemu sposobu zivota dokonca 14 percent ich slov pochadya zo slovenciny a oni chceli aby sme boli sucatu ich naroda...nemalo by to byt naopak??? nasich predkov by mali tak uznavat ako my cyrila a metoda ale nie kdeze oni este chcu aby sme boli nimi utlancany...tak sa pytam kde mame az zajst aby pochopili ze maju dakovat nam ze mame takych predkov??? kde zacina ludska vdaka???
ja sa len spytam..kto "my"??? vecsina ludi, keby patrala po svojich predkoch, zisti prekvapujuce fakty.(sokujuce?)to je asi vse, co k tejtonie prave najstastnejsiej teme napisem.( sorry za moju slovencinu,ale nieje moj rodny jazyk a este ju neovladam na 100%)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
madarizacia zacala niekedykoncom 18 storocia alebo zaciatkom 19. a pokracovala az do prvej svetovej.
to prave orechove utlacanie bolo pocas madarizacie v uhorsku
Btw aj nas ucili na dejepise, ze sme so zaciatku hunom pomahali, lebo oni si ani rit nevedeli utret.
907-cca 960 Madari prenikaju na uzemie Slovenska, podriaduju si velkomoravske šlachticke rody
960 - 1100 uzemie Slovenska v Uhorsku, ALE ma akesi autonomne postavenie - na našom uzemí si zachovali svoju moc velkomoravske rody - Poznanovcov, Huntovcov, Miškovco a pod. len su pod zvrchovanostou Arpadovcov
1100 - koniec 18 stor. naplno v Uhorsku bez vyraznejšieho utlaku
19. stor- 1918 - utlak, utlak...
no asi tolko v skratke...
cca 200 rokov - Nitriansko - autonomia (907-1100)
cca 700 rokov som boli v Uhorsku podradným národom, ale bez utlačania
ostatne je to čo nas vyburcovalo k odtrhnutiu
huni sem prisli v 4 storoci, slovania az v 6 stor
a tak ci tak huni nie su madari. madari prisli az cca v roku 896.
A kto ti povedal je madari zijuci v na juhu slovenska nadavaju na slovakov? nadavaju madari zijuci v madarsku
Mne samotni madari, cigani a neviem este ake mensiny na slovensku vobec neprekazaju. Mne prekaza, ze sa nedokazu asimilovat (neviem ake je tam y/i) a myslia si, ze este stale ziju niekde v "stredoveku".
@12 napríklad v Békešskej Čabe sú nápisy po slovensky.
Nahliadať na uhorský štát po celé obdobie jeho existencie ako na utláčateľov slovákov je dosť scestné. Pozerá sa na to totiž očami moderného človeka a moderných národných štátov. Ale feudálny systém je niečo iné ako moderný štát. V nom boli vždy utláčaní a utláčatelia, bez ohľadu na národnosť. A ked sa feudálny systém rozpadal, muselo ho niečo nahradiť. A tak sa postupne dostaneme aj k madarizácií a cielenému útlaku v snahe vytvoriť jednotný maďarský národ.
zipporah
- potlačenie povstania 1848
- porušovanie národnostného zákona
- zákaz činnosti Matice slovenskej
- maďarizačné spolky FEMKE
- Aponiho školské zákony z roku 1907
- tragédia v Černovej
hm myslím, že je toho viac ako zrušenie ČSR štátneho občianstva príslušníkom nemeckej a maďarskej národnosti...
- 1400 slovenských detí bolo v časoch maďarizácie odlúčených od rodiny a presťahovaných na maďarské územie, aby sa pomaďarčili
Nemierim tým ale osobne na teba.
a inak.. to nechaj na mňa kde budem čo písať
Pretoze tato inak dopadnut nemohla
a je pekne ze si to zalozil preto, aby si sa dozvedel kolko rokov sme boli utlacani, ale to sa sam najlepsie dozvies od svojich vyucujich (a aj to zrejme nie od vsetkych rovnako) - co lepsie by si sa mohol dozvediet tu?
No vidíš ta naša skurvená slovánska pohostinnosť.... Ja by som im dal do ruk akurát tak hovno....