ale ja som sa pomýlila práve preto, že keď je v slove dvojhláska tak ju nikdy nerozdelujeme čiže: ra-cio-nál-ny ---4 ale kedže io nieje dvojhláska tak asi som sa sekla
@lu409 ja viem,že to nie je dvojhláska,lenže v tomto prípade sa odvolávam na to,že dvojhlásky v cudzom slove sa vždy rozdeľujú,teda aj i o sa rozdelia a má to 5 slabík
@nancyy presne ja tiež som zo začiatku rozmýšľala, že by mohlo byť aj 4 ale ptm mi došlo že to nieje dvojhláska @ladypetushqa v pohode len tak si to napísala, že v cudzom slove sa môžu rozdeľovať čiže to vyznelo... že v slovenčine sa nemôžu takže som si myslela, že si si myslela že je to dvojhláska
zarazilo ma to, že tom to -io bolo v strede... lebo cudzie slova, čo hentak končia tak o je oddelená slabika...a spoň všetky priklady ktoré nam na to davali malio -io na konci...
a potom mi bliklo že keď si dám podstatné meno : racio tak to splňa podmienky...čiže 5 8)
@amikadze nie to som myslela, otázku s výberom odpovede, kde sa pýtali na to, ako konal, či cieľavedome, alebo či Katarínu miloval. A ja ako tvor neempatický, sociálne zakrpatený som nijaký dostatočný dôkaz jedného alebo druhého v ukážke nenašla.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
ako by sa to akoze malo slabikovat 4-slabicne?
ra-cio-nal-ny
ra-ci-o-nal-ny
i've never been so wrong
4.
veď aj v slove ulica je "u" ako samostatná slabika....
idem kuknúť, či io je regulérna dvojhláska v Sj
takže to bude 5
(takže by som to mala zle, ešte že to už mám dávno za sebou
a ra-cio-nal-ny ani neznie dobre
teda 5 slabičné
a viete prečo?
lebo už ste niekedy videli dané slovo rozdelené ako
raci-
onálny
?
nevideli. pretože sa to nerobí. robí sa racio-
nálny.
a potom mi bliklo že keď si dám podstatné meno : racio tak to splňa podmienky...čiže 5 8)
» www.slovencina.vselico.com/rozdelovanie.ht...
ci
o
nál
ny
kto si myslí opak, doštudovať si slovenčinu!
@midnight doteraz som si myslel, ze slabikovanie je najlahsia vec na svete. ale ked uz 23 rocny muz ma s tym problem, tak...
Podľa slovenčinárok v škole to malo by 5 a ja som samozrejme dala že 4
Možno práve preto, že je to cudzie by som to nerozdeľovala ... aj napriek tomu, že io nie je dvojhláska ...
ra-cio-nál-ny
... neviem .. ja by som dala 4
holt, tak sa slovenčina, rovnako ako v gramatike písania priamej reči, zasa mýli
aj policia.
vlastne vsetko co ma dvojhlasku "ia" sa rozdeluje v nej asi
Po prve, racionalny je cudzie slovo, preto tam pravidlo dvojhlasky v jednej slabike neplati.
Po druhe, neviem, preco vobec dvojhlasky RIESITE, ked io dvojhlaska nie je... IA, IE, IU, ô.
A prezraďte mi niekto, čo bolo správne s tým Petrucciom v Skrotení zlej ženy..?
ra-ci-o-nal-ny
ra-cio-nal-ny ani nejak nesedí
@antifunebracka biliard aj polícia sú slová cudzieho pôvodu preto sa môžu rozdeliť v strede dvojhlásky