Prosím Vás povedzte mi koľko zarába právnik,presnejšie advokát.
Ale nie priemerný plat ale koľko zarobí fakt dobrý právnik.
A nie vo vlastnej kancelárii ale u niekoho.
Chcem sa dať na právo len nemám prehľad.
Ďakujem.
ehm... ako pravnik mozes robit milion veci.. popravde od upratovacky po generalnehi riaditela nadnarodnej firmy.. ci vlastny biznia..
zarobky advokatov a pravnikov su rozdielne.. podla odvetvia, klientely, toho co robia..
ak robis pre niekoho zarabas este menej..
potom tu mas 5r koncipienturu s takmer minimalnou mzdou
a ak sa nebudes obracat nezarobis nikdy...
radsej rob co ta bude bavit nez co si myslis je dobre zaplatene..
Ale neviem či to chceš mať v eurách alebo dolároch. Presnejšie v akej mene... Ale nie, myslím že keby si mal fakt talent na to, tak by z teba právnik aj mohol byť, ale podľa tohto príspevku usudzujem že to asi tak nebude, nemusíš sa práve tu pýtať, stačilo zadať dve slová do gúglu
@peterbanas7 ak priemerený plat advokáta je 1500€, tak jasné, že ak si ešte lepší, tak ho budeš mať vyšší, na čo ti je presne číslo, keď ešte nie si ani na VŠ a po skončení sa to zmení ešte x-krát
to zalezi na tom kolko ma sam klientov, deleno poctom svojich rokov, krat pocet uspesne vyhratych sudnych sporov + pocet rokov praxe to cele minus PI na tretiu...toto cislo vynasob 2,50 eur a mame tu ocakavany vysledok...ale zalezi to od okresu, niekde to su len 2 eura inde aj 3...2,50 je vsak priemer
Potrebuješ mať školu + koncipientsku prax - čo je momentálne 5 rokov. Takže aspoň 10 rokov máš zabitých. Navyše, právnikov je pomerne dosť takže čo znamená, že je tam aj veľká konkurencia.
@jeko skola je 5 rokov, to zarabas velky kkt..
a potom dalsich 5 rokov mas prax hej? co je to za prax ? u nejakeho pravnika sa zaucujes? cez tu prax uz zarabas?
cize definitivne 100 percentny pravnik si od zaciatku VS za 10 rokov?
@tvojasanca Áno. Koncipientska prax je momentálne 5 rokov. Musíš si nájsť nejakého riadneho právnika a u neho "praxovať". Niektorí právnici ťa berú ako lacného brigádnika, niektorí nie a počul som dokonca aj o tom, že niektorí z toho ani žiadne peniaze nemali ba čo viac, museli platiť oni právnikovi za to, aby u neho mohli "praxovať" : ) Po absolvovaní praxe môžeš ísť na skúšky a keď ich spravíš, tak získaš titul JUDr.
Ja sám mám Bc. z práva a práve v období keď som končil, tak sa táto prax predlžovala z 3 na 5 rokov. Aj to bol jeden z dôvodov prečo som sa na právo vykašľal a na druhý stupeň VŠ som nastúpil na iný odbor.
@corwinuss Môže byť, že som sa pomýlil. Tá rigorózna skúška je teda tretí stupeň vysokoškolského štúdia za čo dostaneš JUDr., ale stále je potrebné absolvovať koncipientsku prax na konci ktorej treba spraviť advokátsku skúšku. Keď ju úspešne spravíš, potom ťa zapíšu do zoznamu advokátov. Len som trochu nepochopil tú vetu že "...ja poznam advokatov co maju Mgr. a normalne robia ako JUDr."
@jeko Nie je 3. stupen nahodou Phd.? Lebo tieto nase ceskoslovenske male doktoraty sa dostavaju po tej rigoroznej skuske a to neznamena, ze mas doktorat. Pokial ja viem tak treti stupen zan dostavas Phd. A viem o kope ludi co nikdy nerobilo koncipientsku prax a ma JUDr. Neviem no kazdopadne ma to len zaujimalo
@corwinuss Hej no, ja som to už bral akože je to už tretí stupeň aj keď je to len malý doktorát. No proste po tej rigoróznej skúške dostaneš titul podľa zamerania. Koncipientsku prax a advokátsku skúšku musíš mať, keď chceš byť advokátom. Čiže môžu byť ľudia čo majú JUDr. ale nie sú advokáti. Ale poznáš niekoho kto ponúka právne služby resp. zastupuje niekoho pri právnych úkonoch a nemá advokátsku skúšku, tak to asi nie je v poriadku
@jeko
To nie je pravda titul JUDr. získaš keď zložíš rigoróznu skúšku po 5 rokov štúdia na VŠ(potom ešte študuješ 3 roky)
Po koncipientskej praxi musíš žložiť Advokátsku skúšku aby ťa zapísali do zoznamu advokátov.
A nechápem prečo tu všetci nadávate na koncipientskú prax,
veď čím máš dlhšiu prax,tím budeš lepší advokát-lepší plat.
Vysvetlím postup štúdia:
1.Keď skončíš gymnázium ideš na právo
2.Začneš študovať 2 roky - I.stupeň VŠ (bakalára)
3.Keď vyštuduješ I.stupeň (trvá to tie 2 roky) udelia ti titul Bc.
4.Môžeš skončiť I.stupňom,no ak chceš byť advokát treba ísť ďalej študovať
5.Začneš študovať II.stupeň (magisterské štúdium),to trvá 3 roky
6.Keď skončíš II.stupeň,titul Bc.(I.stupeň) sa ti vymyže a namiesto neho ti udelia vyššý titul Mgr.
7.Po skonční II.stupňa sa môžeš rozhodnúť že zložíš rigoróznu skúšku a ak ňou prejdeš namiesto Mgr. ti udelia JUDr.,no nie každý právnik musí tú skúšku urobiť(platí sa to) a preto niektorý právnici pracujú namiesto s titulom JUDr.,s titulom Mgr.
8.Väčšina zamestnávaťeľou ťa zoberie aj s JUDr.(Mgr.)
,no prejstotu by som odporúčal pokračovať.
9.Ak sa rozhodneš ísť ďalej tak vyštuduješ III.stupeň(doktoranské štúdium),ktoré trvá 3 roky,keď študuješ denne a 5 rokov ak študuješ na diaľku.
10.Keď skončíš III.stupeň tak ti za meno udelia titul Phd.,
tentoraz ti ale JUDr. ostáva Napr.:JUDr.Jožko Mrkvička Phd.
11.Potom musíš pracovať ako Advokátsky koncipient u nejakého právnika-prax 5 rokov
12.Keď máš 5 ročnú koncipientskú prax si oprávnený zložiť advokátsku skúšku
13.Keď ju spravíš zapíšu ťa do zoznamu advokátov
14.Teraz si oprávnený otvoriť si vlastnú advokátsku kanceláriu alebo sa u niekoho zamestnať-tentoraz už ako advokát
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
zarobky advokatov a pravnikov su rozdielne.. podla odvetvia, klientely, toho co robia..
ak robis pre niekoho zarabas este menej..
potom tu mas 5r koncipienturu s takmer minimalnou mzdou
a ak sa nebudes obracat nezarobis nikdy...
radsej rob co ta bude bavit nez co si myslis je dobre zaplatene..
27 € Preplatok súdnych trov/každé zvlášť
13 € Diétna
100 € až 15.000 € - podľa obhajoby + bonus jedno avokádo k výplatnej páske
No nemám prehľad.
Napíšte mi koľko zarobím pre niekoho a koľko sám
DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
UTfG
ale to fakt ze mozno Aj Rezesovej advokat moze mat tolko, uplna spicka..
a taki lepsi mozno 3,4 tisic
a potom dalsich 5 rokov mas prax hej? co je to za prax ? u nejakeho pravnika sa zaucujes? cez tu prax uz zarabas?
cize definitivne 100 percentny pravnik si od zaciatku VS za 10 rokov?
Ja sám mám Bc. z práva a práve v období keď som končil, tak sa táto prax predlžovala z 3 na 5 rokov. Aj to bol jeden z dôvodov prečo som sa na právo vykašľal a na druhý stupeň VŠ som nastúpil na iný odbor.
To nie je pravda titul JUDr. získaš keď zložíš rigoróznu skúšku po 5 rokov štúdia na VŠ(potom ešte študuješ 3 roky)
Po koncipientskej praxi musíš žložiť Advokátsku skúšku aby ťa zapísali do zoznamu advokátov.
A nechápem prečo tu všetci nadávate na koncipientskú prax,
veď čím máš dlhšiu prax,tím budeš lepší advokát-lepší plat.
1.Keď skončíš gymnázium ideš na právo
2.Začneš študovať 2 roky - I.stupeň VŠ (bakalára)
3.Keď vyštuduješ I.stupeň (trvá to tie 2 roky) udelia ti titul Bc.
4.Môžeš skončiť I.stupňom,no ak chceš byť advokát treba ísť ďalej študovať
5.Začneš študovať II.stupeň (magisterské štúdium),to trvá 3 roky
6.Keď skončíš II.stupeň,titul Bc.(I.stupeň) sa ti vymyže a namiesto neho ti udelia vyššý titul Mgr.
7.Po skonční II.stupňa sa môžeš rozhodnúť že zložíš rigoróznu skúšku a ak ňou prejdeš namiesto Mgr. ti udelia JUDr.,no nie každý právnik musí tú skúšku urobiť(platí sa to) a preto niektorý právnici pracujú namiesto s titulom JUDr.,s titulom Mgr.
8.Väčšina zamestnávaťeľou ťa zoberie aj s JUDr.(Mgr.)
,no prejstotu by som odporúčal pokračovať.
9.Ak sa rozhodneš ísť ďalej tak vyštuduješ III.stupeň(doktoranské štúdium),ktoré trvá 3 roky,keď študuješ denne a 5 rokov ak študuješ na diaľku.
10.Keď skončíš III.stupeň tak ti za meno udelia titul Phd.,
tentoraz ti ale JUDr. ostáva Napr.:JUDr.Jožko Mrkvička Phd.
11.Potom musíš pracovať ako Advokátsky koncipient u nejakého právnika-prax 5 rokov
12.Keď máš 5 ročnú koncipientskú prax si oprávnený zložiť advokátsku skúšku
13.Keď ju spravíš zapíšu ťa do zoznamu advokátov
14.Teraz si oprávnený otvoriť si vlastnú advokátsku kanceláriu alebo sa u niekoho zamestnať-tentoraz už ako advokát