Ahojte! zalozila som tuto diskusiu aby som sa zoznamila s ludmi, ktori sa konom venuju rsp. jazdecvu.... Napiste kde chodite, ako sa vam tam paci, ako dlho jazdite ci aj sutazite a hlavne akym stylom jazdite Ja jazdim okolo tych 3 rokov.. Zacinala s
jazdila som roky dozadu.. a povedala som si , ze ked raz opat zacnem bude to so svojim vlastnym prckom kopytovym. ziadne sutaze.. len jazdenie pre radost
Jazdila som, ale potom tú jazdiareň zrušili z finančných dôvodov, preto teraz občas chodím do Topoľčianok, lebo tatko tam pozná ľudí a dovolia mi trápiť koníky mojim "jazdeckým umením"
no keby som mala teraz kde jazdiť tak v septembri to budú 4 roky.. jazdila som anglicky, bohužiaľ som nepretekala lebo majiteľka trénovala len tie čo licku už mali a na nás srala, len brala prachy, pričom sme tam museli furt kydať a stalo sa že mi staršie zobrali koňa a ja som platila, kydala a nejazdila.. a potom si toho koňa zobral majiteľ preč a ja som s jazdením skončila.. potom sa presťahovali a ten prístup ku koňom bol strašný, majite stajne bol iba na peniaze, takže doteraz sú 5 kobyl a jedno žriebä v jednom ohraničenom priestore , kde dostanú na jednu kopu žrádlo a stáva sa že malé vôbec nejedia lebo to zožrala jedna kobyla ktora tam druhych nepusti... niekedy stáli aj dva týždne v kope hnoja... tak som odtiaľ radšej hneď odišla a som rada lebo by som len kydala a na jazdenie mohla zabudnúť
@alinqa- no je ale tiež iba také týrane.. čo s nimi chodia všade voziť kde sa len dá... oni z tých koní v podstate žijú.. kobylu majú jednu, ale tá čo len sa ožrebí tak ju dajú znova pripustiť.. jedna čo sa im nepodarilo ju pripustiť tak ju predávajú.. ako fakt vidia len peniaze v tých koňoch.. smutné a majiteľkina dcéra taká brzda až to bolí.. takže tam ani neuvažujem... a inak už nikde nič...
@9 - no to robia ľudia odjakživa a je to oveľa lepšie ako pred niekoľkými 100vkami rokov... a ešte... tie kone sú radi keď ich niekto vezme na vychádzku.. a niektoré kone chcú pracovať aj na jazdiarni.. kamoška na takej jazdí čo by bez práce na jazdiarni nevydržala takže to neni tak že chúďatka.. samozrejme tí čo chcú z toho peniaze a nestarajú sa o to len na nich "jazdia" tak jasné ale nemáš si prečo myslieť že sú chúďatka
no bývali divoké ale tie kone sa zdomestikovali.. a keďže sú od malička s ľuďmi tak im to žiadny problém nerobí až na pár mladých žrebcov.. a no človek im myká hlavou? to si kde videl? v jazdení je to tak, aby tie kone netrpeli.. pretože ak sa koni niečo nepáči, tak sa neuvoľní a uvoľnenie je všade veľmi dôležité.. a hlavou možno myká len nejaký "chovateľ" ktorý si zadovážil koňa a nikdy predtým ho nevidel.. ale ešte som sa nestretla s tým že by niekto mykal koňovi hlavou.. a majú už len uzdy?? nepočul si o horsemanship- prirodzená komunikácia? tak sa síce jazdí aj s uzdou aj sedlom ale je to o porozumení toho koňa.. takže je tam absolútna dôvera...
čo som zatiaľ videla mykanie koňa tak to bolo v tom že keď niečo spravil a jazdec nemal pri sebe bičík... ale fakt to bolo len trochu akže sa nemáš naozaj čoho báť
@11 presne ako hoovori lilluska228... je to hlavne o vzajomnej dvovere...nehovorim mozno nejaka ta drezura neni pr ekona prave najlepsie pretoze je to uplne neprirodzene... mne samej sa nepaci... ale western to je volnejsie...
alniqa- no myslím že všetky disciplíny nie sú pre koňa práve najprirodzenejšie mne sa drezúra hrozne páči a pre koňa je to dosť poéhodlné.. však si zober- na drezúru kôň potrebuje byť zbaleny, uvoľnéný v chrbte, v celom tele.. a ak by mu nebolo dobre tak sa neuvoľní takže bez spokojného koňa nemôžeš robiť drezúru a western.. no neviem.. taktiež ako drezúra.. je pre koňa prirodzený nar. taký barrel racing? alebo reining? no myslím že ani celkom nie takže tak .. môj názor
@12........ahoj Liliskaa ja mam podobny problem ako ty..aj ja chodim jazdit do jednej dediny...kde sa stara o koniky Nanestastie opilec....ja si platim 1000sk mesacne....a kydam hnoj...(za jazdenie sa nemozem stazowat len... Na zaciatku roka powedal ten pan ze 1000Sk bude za cely mesiac a mozem chodit kedy chcem a do kedy chcem...lenze teras sa to nejako zmenilo...platim 1000sk mesacne..a dna 13.8 bol ten ujo opity...a (w ten den) mi powedal ze nebudem jazdit ja som pochopila ... Potom mi ujko zacal wykrikowat(w ten den pozdejsie) ze uz mam len 500sk...na dojazdenie mesiaca....ze wraj je 100sk na den a 5 dni uz mam wraj dojazdenich...?! enze z toho wypliva ze za 10dni je 1000sk..on proste wzdy meni plany a mne to lezie na nerwy!!!!,,,,Ja som jedina ktora mu tam poctivo plati,iny mu dawaju bud 100sk na ´´hodinu´´ alebo niekedy len sem-tam zaplatia...ale ja sa proste aj tak nemozem wzdat tych koni..niektore su az w zubozenom stawe..a tak...on je opilec cize sa o ne dobre nestara!!!1)Jedneho dna sa konikowy (na ktorom jazdim(la som) zacal drat kohutik pretoze konik wyrazne schudol a sedlo bolo aj tak opotrebovane..!A ujko to dava za vinu mne..ze mu mam za konika zaplatit ze som ho donicila ja som to nerobila schwalne,hned ako sa mu zacal drat kohutik ujko mal zastawit jazdenie na tom konowi!Ale nie...jazdili na nom aj tak INY ludia!...cize tak...ale konik je uzz skoro wylieceny cize sa ma super!!!Ku tej 1) no a 13.8 kedze som nemohla jazdit ...tak som si od ujka chcela wypytat naspat peniaze..no a on mi wykrikuje ze mi nic neda ze som mu DOJEB+++la...kona!...Ze esto to mu mam zaplatit...ale ja som konika nedokazila...! ten ujko ma byt wzdy pri nas ked sedlame kone!!!(a ja som ho sedlala vzdy DOBRE!) ale ked konik schudne a uz je sedlo aj z 2 ruky....kostra sedla sa zdeformuje...a TO sedlo mu proste stale cvika ten kohutik...lebo tam nieje ziadne wolno..kto sa kustik wyzna do koni pochopi hadam ...cize ja uz fakt newem ze co mam robit!!! ((
a este PRIDAWOK KU @16.........zee ten ujko tie koniky woobec nema w registri zaregistrowane a ludia(mi deti) mu platime vlasne BA CIERNO!!! cize on je taky....a je to w dedine pri ucenci!!!!
Tak na čo čakáš preboha??! Hneď by som to šla dať na políciu veď máš právo- Platíš mu načierno a nestará sa o kone.. A.. no neviem čo bude s tými koňmi, kde skončia ale pri najhoršom na jatkách- to podľa mňa bude veľmi milosrdný koniec pre tie kone keďže ako opisuješ- sú v hroznom stave.. a čo sa stalo že sa mu tak polepšilo?
Jazdec ma tu vyhodu ze ked bude hladny ma co jest ked ho nepredbehnu iny ...ale vazne historia zdomacnenia koni je velmi dlha ....ci uz tie jazdecke alebo pracovne do lesa atd. sice kone asi malokedy chapali naco ich nutime robit to co robia ....
@20 ...myslis konika s tym odratym kohutikom?...no polepsil sa mu jeho stav kwoli mne a jednej buducej weterinarke...ale aj majitel si uz konecne uwedomil ze ten konik trpi a zacali mu ten kohutik liecit....cize..cas setko ukaze..ale nemyslela som ze su tie kone na ´´zomretie´´ ale 2 su chude z toho jeden z tych dvoch ma asii 19 rookow a widno mu strasne kosti chrbticu ma prepadnutu...(prelomenu)....Kríva a jazdia na nej tazky jazdci...Wseci wrawia ze ta kobyla(19roc.) si ma uzit dochodok...a nenamahat sa...uz coskoro nas ajtak asi opusti..ale on chce zarobit tak ju ajtak trapi..noo ja nwm.
@4....liluska...ale wes.nemala si s tadial odyst..tie kone potrebuju mozno prawe twoju pomoc...ja tam kde chodim tez nemaju bohwiekolko papat..ale wzdy im prihodim wiacej!..
@23- no nemala... ale ako majiteľka mala v pi.i venuje sa iba tým čo platia alebo majú licenciu na preteky... a vieš.. ona nám zakázala jazdiť, pretože v podstate som sa jediná starala o dva kone v starom priestore.. a keby som neodišla asi doteraz by som nejazdila.. a čo im mám asi prihodiť?? to kŕmi majiteľka a my sme k žrádlu nemali prístup- a kŕmi až neskoro večer.. proste bolo to komplikované a je to strašne nadlho... ale teraz sa im vraj polepšilo tak neviem..
mno ja sa pridavam...jazdim cirka 4-5 rokov, presne to nepocitam, zacala som v tabore na zap. slovensku, potom som bola 2 roky v parkurovej stajni, tam som skakala prirodne prekazky vo vyske klasickych kavaletovych, ale k jazdiarenskej praci som sa tam vobec nedostala, a nakoniec som odisla na ranc CORNU janovik kde som dostala prideleneho jedneho kona (predtym som jazdila seko zaradom), tento konik sa neskor predal, potom som jazdila QH zrebca a ked bol moj prvy konik z janovika o5 na predaj kupila som ho. teraz mam Falca v janoviku.este som zabudla odkedy som v janoviku jazdim western.
pls vsetci koniari ak mate zaujem thaq napiste TS ja by som velmi rada pokecala s ludmi mojej krvnej skupiny
Ja som jazdila od 10 mali sme tu taký menší ranč ktorý odkúpul nemenovaný a šetko tým posral...potom som vystriedala 3 jazdecké kluby v BA aj mimo BA, začala s parkurom na jednom ale pokazili sa vzťahy...na druhom predali koňa na ktorom som jazdila a akosi ma prešla chuť tam dalej chodiť...a na treťom som vydržala najdlhšie tam som si aj niečo odskákala ale bolo to dosť daleko a časovo dosť náročná doprava...
Potom som vystriedala dvoch súkromníkov,jeden s 6 ročným žrebcom tam to bolo super, jeho majitel bol úžasný človek aj kôň bol perfektný no to boli vychádzky ... ale potom im tam začali chodiť sprosté deti na ňom jazdiť,úplne ho pokazili chodil chudáčik dooškieraný od sedla a nakoniec som bola ešte ja zlá keď som im to vytkla...
Potom som chodila k jednej kobylke trojročnej, strašne temperamentá a zo začiatku si ku mne strašne dovolovala...vôbec ma neposlúchala a stála iba neprieky robila a po čase už bola úplne užasná a hlavne mala krásne chody... škoda len že jej majitelka ma začala brať ako pomocníčku pri vození jej detí na koni a tak som na vychádzky sama ani nechodila a skončilo to vždy pri tom že sme išli na vychádzku spôsobom, že som jej vodila decko ktoré sedelo na koni...
Nedávno som našla skvelú babu s koníkom na ktorého nemala čas ale zase s dopravou to bolo horšie kedže nebýva v BA a cez školu s maturitou plus autoškolou my na to akosi nevyšiel čas...
Ale po mature si plánujem kúpiť vlastného a ustajniť si ho kúsok od domu
No ja som starý westerňák. Jazdím 17,5 roka(prvý krát som sedel na koni ked som mal rok). Teraz jazdím za ranč,chodíme aj na dáke súťaže(ja osobne na reiningové).Chcel by som aj cutting robiť, ale zatial nie je na to vhodný koník.
Zdravím všetkých koniarov ... Ja jazdím cca 3-4 roky. Zo začiatku to boli len základy, potom som sa so svojou kobylkou presunula do Nemeckej (parkur stajňa kde ma asi 2-3 mesiace držalo skákanie, neskôr ma viac začal baviť western, ktorý chvalabohu jazdím doteraz ...Minulý rok sme pobehali nejaké tie C´čkové preteky, a musím sa pochváliť že s veľmi peknými umiestneniami ... Venujeme sa aj s Lulienkou rýchlostkám, momentálne skúšame tréningovo trail, na jar začíname naplno s teliatkami .. Samozrejme dakedy si skočíme nejakú tú prekážku poprípade skúsime zopár drezúrnych cvikov ...Lulu na jazdiarni baví pracovať, je sústredená a aj veľmi chápavá ´.. Väčšinou jazdím na parelliho ohlávke a bez sedla, výnimočne s uzdou a so sedlom.. Takito jej celkom pekne ide aj jazdenie bez všetkého ...Som rada že som si za tie 2 roky čo ju mám vychovala takúto ,myslím že, dosť všestranú kobylku , od kedy som začala aktívne jazdiť bol môj sen mať koníka ktorý dokáže(samozrejme nie až tak dobre,ale dokáže) preskákať malý parkur, prejsˇť ľahkú drezúrnu úlohu, odbehnúť nejakú tú rýchlostku a to s tým že ho to baví
Inak so všetkými ´mojími´ ľuďmi rada kopecám tak mi aj môžete napísať na
helenka131@azet.sk
Ja mama mojho milacika uz rok je to 3 a pol rocny A1/1 kupeny v rakusku..je to najlepsi konik akeho som kedy mala..mala som 3..uz su predane ale toohoto si necham navzdy a dochovam ho...povodne som s nim chcela robit western, ale maly sa vysvihol do 180cm a strasne dobre skace na western je dost velky a neobratny tak budeme robit military. Je to najlepsie co ma mohlo stretnut a milujem ho najviac na svete..kazdy den sa ucime nove veci a triky...jeho stranka je www.colourfullrainbow.estranky.cz
Chodím rôzne, pretože nemám vlastného koníka. Istý čas som mala jedného prenajatého. Taký malý shetlandský poník to je. Dlho sme si nerozumeli. Najskôr som s ním jazdila rekreačne, potom som prešla na western. Najradšej sme mali asi barrel race Potom bola Hubertova jazda, tak sme sa prihlásili. A po čase som sa s tým poníkom skamarátila a doteraz je to ten môj najlepší kamarát. Podľa mňa aj podľa mojich kamarátok je western pre koňa najlepší, najprirodzenejší.
ahojky ..jazdím od svojich 8 rokov ...kone mám strašne rada..ale bohužiaľ žiadneho nemám ...nechodím na súťaže pretože nemám licenciu . : ..ale jazdím iba rekreačne..síce nemám koňa ale jedného som si strašne obľúbila...chudáčik bol týraný a tak ho majiteľ stajne kde chodím jazdiť odkúpil..je to strašne milý koník..no bohužiaľ sa ťažko spamätáva z toho hnusného "zážitku"...preto potrebuje veľa lásky..a práve preto som si ho asi obľúbila..nejazdí sa na ňom pretože má už 8 rokov a nemá ho kto obsadať..dúfam že jazdectvu sa budem venovať aj naďalej aj keď je to nebezpečný šport pretože neraz som z koňa spadla a mala som zlomenú ruku ..ale to patrí k tomu...zdravíím váás ..majte sa ľudia
Ja jazdím 3 roky. Teda keby nerátam pauzy, tak 5 rokov.
Prvé 2 roky, som sa učila ako samouk, čo mi veľmi prospievalo. Potom, som objavila kamarátku, ktorá bola o niekoľko rokov staršia ako ja a tá sa ma ujala. No základy som už vedela, tak som len pokračovala. Na farmách, keď sme zo školy chodili na výlety som ako jediná mohla vodiť deti na koňoch, pretože sa (tý ľudia čo tú farmu vlastnia) dozvedeli že jazdím. Hihi ^^ výhodičky to boli, pretože som ako jediná mohla ísť do ohrady medzi kone a raz ma poník schmatol za nohu. ♥ Ale neľutujem, že som sa vôbec o kone začala zaujímať. Ak Vás bude zaujímať moja stránka o koňoch, budem rada ak by ste ju navštívili pápá » kone-vsetko.wbs.cz/...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
@gothicpoethic : trapit? ta preeco.. heh a ako je v topolciankach? este som tam nikdy nebola
@lilluska228 : bidacka ale sak urcite este nieco musi byt v tvojom okoli nie?
No žeby preto, lebo im niekto sadá na chrbát a núti robiť to čo chce?
čo som zatiaľ videla mykanie koňa tak to bolo v tom že keď niečo spravil a jazdec nemal pri sebe bičík... ale fakt to bolo len trochu akže sa nemáš naozaj čoho báť
amrafael- kde sa ti to pošťastnilo?
pls vsetci koniari ak mate zaujem thaq napiste TS ja by som velmi rada pokecala s ludmi mojej krvnej skupiny
Potom som vystriedala dvoch súkromníkov,jeden s 6 ročným žrebcom tam to bolo super, jeho majitel bol úžasný človek aj kôň bol perfektný no to boli vychádzky ... ale potom im tam začali chodiť sprosté deti na ňom jazdiť,úplne ho pokazili chodil chudáčik dooškieraný od sedla a nakoniec som bola ešte ja zlá keď som im to vytkla...
Potom som chodila k jednej kobylke trojročnej, strašne temperamentá a zo začiatku si ku mne strašne dovolovala...vôbec ma neposlúchala a stála iba neprieky robila a po čase už bola úplne užasná a hlavne mala krásne chody... škoda len že jej majitelka ma začala brať ako pomocníčku pri vození jej detí na koni a tak som na vychádzky sama ani nechodila a skončilo to vždy pri tom že sme išli na vychádzku spôsobom, že som jej vodila decko ktoré sedelo na koni...
Nedávno som našla skvelú babu s koníkom na ktorého nemala čas ale zase s dopravou to bolo horšie kedže nebýva v BA a cez školu s maturitou plus autoškolou my na to akosi nevyšiel čas...
Ale po mature si plánujem kúpiť vlastného a ustajniť si ho kúsok od domu
Inak so všetkými ´mojími´ ľuďmi rada kopecám tak mi aj môžete napísať na
helenka131@azet.sk
[Fúúúúúha ale som sa ja rozpísala slight_smile:
Prvé 2 roky, som sa učila ako samouk, čo mi veľmi prospievalo. Potom, som objavila kamarátku, ktorá bola o niekoľko rokov staršia ako ja a tá sa ma ujala. No základy som už vedela, tak som len pokračovala. Na farmách, keď sme zo školy chodili na výlety som ako jediná mohla vodiť deti na koňoch, pretože sa (tý ľudia čo tú farmu vlastnia) dozvedeli že jazdím. Hihi ^^ výhodičky to boli, pretože som ako jediná mohla ísť do ohrady medzi kone a raz ma poník schmatol za nohu. ♥ Ale neľutujem, že som sa vôbec o kone začala zaujímať. Ak Vás bude zaujímať moja stránka o koňoch, budem rada ak by ste ju navštívili pápá » kone-vsetko.wbs.cz/...