Ako ste ju riešili/riešite? Som v situácii, keď ma tlačia termíny, a čím viac ma tlačia, tým menej viem písať... Aj psychika ma skúša a tým pádom u mňa nastupuje strašná prokrastinácia
no mne pomohlo sa len nakopnut. nic ine mi nepomohlo proste som sa do toho dal. a to som tusim zacal pisat az niekedy v marci. sice ma zjebala skolitelka niekolkokrat ale dal som to tusim na nejake B
@chlorofyl hm, ja som začala už v decembri, ale to som asi mesiac len zháňala informácie, zdroje a tak, a až teraz som dokončila prvu kapitolu.. najradšej by som mala celu prácu napísanú už na začiatku marca, nech mám čas navyše Ale teda ďakujem za upokojenie
@chlorofyl študujem etiku.. akože áno, odbor nie je najťažší, aj ma to všetko baví, aj píšem o tom, o čom písať chcem a baví ma to, len mám taký vnútorný problém, že keď som do niečoho tlačená či už niekým alebo časom, kolabujem
ale ja som dva mesiace pred odovzdanim bola na tom tak, ze som nemala schvalenu este ani prvu kapitolu a ratala som s tym, ze budem kvoli diplomke opakovat rocnik to das, neboj
@kakofonicka no dúúfam, ďakujem! Zajtra mám konzultáciu a v prvej kapitole podľa mňa nemám dostatočne veľa strán, ale tak, snáď sa to nejak doklepe do úspešného konca a to som chcela, že v živote napíšem knihu niekedy.. aj keď, tam by ma nikto netlačil
mne pomohol denný režim, každý deň som sa normálne zobudila, išla som do mesta, kúpila som si kávu a šla som písať. a hlavne som nepísala postupne od prvej kapitoly, ale od toho, čo sa mi dalo najlepšie písať v ten moment. a dala som celú prácu za mesiac na A, ale ja som idiot, lebo ja som to písala na dvanástky denne od 10 do 10 ale išlo to, najviac mi k tomu pomohlo fakt to že som každé ráno išla niekam preč to písať (do školy, do knižnice, do kanclu), lebo ja doma nenapíšem nič
mne podobne ako @9 pomohol pomerne fixny rezim. Vo vseobecnosti som tiez dost vela prokrastinoval a nebol moc produktivny a napokon som aj bakalarku aj diplomovku odovzdaval mimoriadne natesno a nie velmi vysperkovane...
ale mal som partyzdnove obdobia, ked mi praca na zaverecnej praci isla dost dobre. Raz si pamatam, ze som abstinoval od internetu dost prisne, a vtedy moja produktivita velmi vzrastla. a druhykrat si pamatam, ze som proste mal celkom dobry rezim, rano som pomerne zavcasu vstal, urobil bezne dolezite veci okolo sebaudrzby a potom som proste pisal - to si nepamatam, ci som vtedy aj internet obmedzoval nejak systemovo - ale minimalne myslim, ze som mal vdaka tej solidnej rannej rutine celkom dobru sebadisciplinu aj pocas zvysku dna a internet ma az tk nerozptyloval
@marleymt aj ja som sa pár dní už takto hecla, že som aj 8 hodin v kuse písala neviem ako ani..ale tým že to mam tak že teraz musím tuto kapitolu a potom ďalšie, tak aj ked som včera už spomenula fakt asi všetko čo sme mali stanovené pre tutokapitolu, už som sa nevedela pohnuť dalej.. tak idem na konzultáciu s tým čo mám, lebo ona mi to chce ešte hodnotiť normálne za zimný semester tak nech mi tam už len hodí nejake hodnotenie a nech si zase budem môcť trochu vydýchnuť psychicky. Prisahám, že by som už radšej robila full time, strašne ma vyšťavuje tá škola tento posledný ročník
No, je to ťažké, mne pomáha to, že okrem diplomovky a práce teraz nemusím riešiť vážnejšie problémy a celkom si to užívam bakalárku som písala uprostred nečakaného rodinného problému, popri tom som mala 11 predmetov v LS, skrátený semester, skrátené skúškové, prax... Pri diplomke ide o väčší rozsah bádania, mám napísaných 20 strán a pocit, že som ešte nič dokopy nespravila. Bežne sedím za knižkami 8 hodín a napíšem 1,5 strany, lebo čítam a spracúvam v hlave informácie, štrukturujem, premýšľam. Pomáha mi pocit, že je to cesta k tomu, po čom naozaj túžim a teším sa z toho, že sa mi otvárajú dvere k novým víziám (začala som premýšľať nad doktorandským štúdiom Pomáha mi dobrá káva a vlastne aj rozchod s priateľom, pretože teraz sa nemám komu venovať. A interpretujem básne, takže duša sa tak krásne čistí od smútkov, žiaľ pomaly mizne v čítaných veršoch. Asi je režim dobrou cestou k neprokrastinovaniu, ale u mňa režim nič neznamená, nakoľko pracujem v bare do noci a na druhý deň po smene som väčšinou ráno vyčerpaná, takže v ranných (doobedných) hodinách sa snažím spraviť si príjemné ránečko, dať si spršku, kávu, cigu, občas špeka a nikam sa neponáhľať. A potom začať. Držím palce, nech sa ti darííííí
Mne pomohlo ju pisat velmi skoro rano - vstavala som niekedy o 4 rano a ked som sa raz nastartovala, dokazala som byt produktivna a pracovat na nej bez prestavky az do obeda. Vacsinou okolo 12 na obed som skoncila a uz som ju potom nechcela do dalsieho rana ani vidiet. Takto som to robila kazdy den az kym diplomova praca nebola hotova.
@poppyseed Ja som takto písala bakalárku! Ja celkovo neviem dlho spať ráno, tak mne je najlepšie, keď o tej pol siedmej, siedmej vstanem, hneď po raňajkách začnem písať a vtedy ma to drží, do obeda popíšem dosť a potom poobede ja sa už neviem sústrediť na nič ja tiež len ráno môžem.. niektorí mi radili, že najlepšie je večer, v noci.. no ja som taký divný človek, čo je schopný ísť o ôsmej spať a o pol šiestej ráno byť spontánne hore
ja mam obrovsky problem, lebo dobre sa mi pise v noci, od cca 23 do 3-4 rano, ale teraz som v takej situacii ze vtedy musim pracovat. cize totalne tapam, nemam ani prvu kapitolu, ale na druhej strane, mne ked nehori pod zadkom tak sa mi pisat neda, ked hej, tak 10 stran za den v pohode dam
Bakalarku som vypracoval asi 80% posledny mesiac, to bolo skory kazdy den nieco aj do noci potom neskor Teraz som aktualne spokojny ze som spravil aj uplne posledny predmet co mi zostaval a opakoval som ho, mam nejak 20-30 stran textu ale nebavi ma to aj tak, tema ako tak v pohode, je toho dost ale aspon viem co mam robit
Skus robit po veceroch, do 1-2 v noci pisat, najvacsi klud
@majky538 Ďakujem, ale vyššie píšem, že ja som ten typ, čo nefunguje už podvečer a večer a bežne idem spať aj o osmej, deviatej mne to práveže ide ráno lepšie.. vtedy mám kľud ja
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
ale mal som partyzdnove obdobia, ked mi praca na zaverecnej praci isla dost dobre. Raz si pamatam, ze som abstinoval od internetu dost prisne, a vtedy moja produktivita velmi vzrastla. a druhykrat si pamatam, ze som proste mal celkom dobry rezim, rano som pomerne zavcasu vstal, urobil bezne dolezite veci okolo sebaudrzby a potom som proste pisal - to si nepamatam, ci som vtedy aj internet obmedzoval nejak systemovo - ale minimalne myslim, ze som mal vdaka tej solidnej rannej rutine celkom dobru sebadisciplinu aj pocas zvysku dna a internet ma az tk nerozptyloval
Skus robit po veceroch, do 1-2 v noci pisat, najvacsi klud