keď som chodila na tanečnú a v rámci toho sme tam preberali aj etiketu, tak som sa lektorky pýtala, niečo podobné a to, kto má prvý pozdraviť, keď sa stretne mladšia žena a starší muž a lektorka mi povedala, že to je jedno v tomto prípade (neviem, či to tak je)
pokial viem, malo by to byt jedno, aj pri podavani ruk. ale ja osobne si myslim ze je uctivejsie dat prednost starsim, takisto by som nepodala ruku starsiemu panovi prva..
ako som už písala úcta k starším atď. a pokiaľ viem, tak dnu vždy vstupuje prvý muž, oficiálne pre to, aby žene podržal dvere, či tak nejak (neoficiálne, keby sa tam niečo zomlelo, aby prvý po papuli dostal on a nie ona)
ja určite nemám problém nechať uja nastúpiť do MHD prvého, ale ešte som sa nestretla s tým, že by nepovedal: nech sa páči, slečna prvá .. alebo tak nejak. to sú tí gentlemani
ale samozrejme nebudem v MHD sedieť ked vedla mna stojí starší pán
mňa učili na etikete že pokiaľ je muž o hodne starší od ženy, tak má prednosť...len to "hodne" už nikto nedefinoval ale medzi 30 ročnou a 70 ročným sa to dá považovať za "hodne" takže asi muž
podľa mňa nejde ani tak o to, či prejde dverami prvý alebo druhý, ale o fakt, či tie dvere podrží. proste situácia - muž vykročí k dverám, otvorí ich, ak sa otvárajú smerom dnu, tak vojde prvý a podrží dvere žene, ktorá vstúpi po ňom. ak sa otvárajú von, tak ich otvorí, podrží, žena vojde, a potom muž. tak čo ja už viem, ako kážu vyššie zákony etikety? ja len vychádzam z toho, ako mi to príde prirodzené (a pre muža pri držaní dverí pohodlné
@luc.ka no tam ide o to, ako ohavnost spominala, ze ked ideme do podniku, tak ta chcem telom ochranit, keby tam bola ruvacka a zaroven ta zatienit, aby na teba opilci necumeli. a ked vychadzame, idem zas 1., aby do teba na ulici niekto nedrgol no najma pri vchadzani je to fakt neprakticke, bo ako som spominal, 2re sa zvyknu otvarat smerom von a tazko ich drzat, ked som uz dnu
ňá, šak práve preto to vnímam tak, ako že mi je jedno, v akom poradí vchádzame, lebo viem, ako nahovno sa držia dvere, keď sa otvárajú opačne, ako stojí človek a tak nejak nemám pocit, že by sme žili na divokom západe, že by sa vnútri každého podniku strieľalo a mlátilo ale hej, chápem tú logiku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
keď som chodila na tanečnú a v rámci toho sme tam preberali aj etiketu, tak som sa lektorky pýtala, niečo podobné a to, kto má prvý pozdraviť, keď sa stretne mladšia žena a starší muž a lektorka mi povedala, že to je jedno v tomto prípade (neviem, či to tak je)
ale asi tu starší, keďže úcta k starším atď.
ako som už písala úcta k starším atď. a pokiaľ viem, tak dnu vždy vstupuje prvý muž, oficiálne pre to, aby žene podržal dvere, či tak nejak (neoficiálne, keby sa tam niečo zomlelo, aby prvý po papuli dostal on a nie ona)
v prípade, kto si sadne na sedadlo v mhd potom určite starý ujo
pri spomínanom záchrannom člne asi tiež, lebo predsa len, kruto povedané, je už starý, aj tak by čoskoro umrel
ako je to pri podávaní rúk, to netuším
ale samozrejme nebudem v MHD sedieť ked vedla mna stojí starší pán
no ale vidim, ze tu mate seriozne medzery v etikete
@luc.ka pri prechadzani 2rami VZDY ide 1. muz. do schodov ide akurat 1. zena
Mohlo by sa to riešiť systémom ako v hokeji...počet + a - bodov
žena: 2+ / 1-
muž 1+ / 2-
Tak asi žena prvá
podľa mňa nejde ani tak o to, či prejde dverami prvý alebo druhý, ale o fakt, či tie dvere podrží. proste situácia - muž vykročí k dverám, otvorí ich, ak sa otvárajú smerom dnu, tak vojde prvý a podrží dvere žene, ktorá vstúpi po ňom. ak sa otvárajú von, tak ich otvorí, podrží, žena vojde, a potom muž. tak čo ja už viem, ako kážu vyššie zákony etikety? ja len vychádzam z toho, ako mi to príde prirodzené (a pre muža pri držaní dverí pohodlné
ňá, šak práve preto to vnímam tak, ako že mi je jedno, v akom poradí vchádzame, lebo viem, ako nahovno sa držia dvere, keď sa otvárajú opačne, ako stojí človek a tak nejak nemám pocit, že by sme žili na divokom západe, že by sa vnútri každého podniku strieľalo a mlátilo ale hej, chápem tú logiku
Pustit sadnut je jedna vec ale nechapem preco by som mal davat vsade prednost starsim ja som mlady ,ponahlam sa