Nedávno som zistil že mam túto poruchu. Je to hyperaktivita dospelých. Ktorým to zostáva z detstva. Takito ľudia sú často mimo spoločnosť. A ja mám pocit že ma celý život nikto nechápe. Chcem nájsť niekoho kto to má nech ma aspoň niekto pochopí.
áno to poznám...to mám už velmi dlho.... ale dá sa s tým bojovať, treba pevne sa do toho oprieť, ale je to ťažke.
preto mna viac bavia veci co mozem robiť rukami alebo pocitať a podobne technicke veci skor. Teorie a podobne hluposti sa učiť to je pre takychto ludí priam až utrpenie, málokto pochopí to je pravda.
@mefistofela to mam v zmysle že v máloktorej robote vydržím. A praktický nemám žiadnych kamarátov a o ženách ani nehovorím... Trpím neskutočnú samotou. Navyše nemám ani robotu, bojím sa že urobím niečo čo budem ľutovať
tak ono to nezmizne ani v dospelosti, proste človek sa s tým nauči žiť po čase. A keď uź clovek pracuje tak vacsinou to už nemusi sa učiť a inak pozornosť ze by mu prekazala pri tom.
Ale inak áno ani ja nemam kamaratov , proste neviem, ale nevadi, naucil som sa tým žiť nestažujem sa Stažovaním sa človek nikde nedostane treba sa len schopiť a pokusiť sa využiť to aký si to čo ta bavi
@mefistofel tu narazila kosa na. Kameň. Mňa máločo baví robiť len tak sám. Aj by som rád robil toľko vecí, ale keď si predstavím aka nuda to bude len tak sam tak to nedám. Nehovoriac o tomto že sami v živote nič nedarí. Môj život by som málokomu prial
To som pravdepodobne ja. Ale nemam na to papier a len teraz zistujem ze to preco i nadavaju ze som divna aj v rodine je vlastne "porucha" ... Ale mam sa rada, obcas sa vsak nedocenim, som prchka, menim casto naladu, potrebujem byt vela sama, vela premyslam, v praci k ludom ku kazdemu si nekladiem servitku pred usta, nemam respekt, nedotiahnem veci do konca, len malo, musi ma to naozaj fascinovat a vyhladavam atrakcie s hlbokym zazitkom, najlepsie nieco adrenalinove Co ty?
prosím? To akože @13 spĺňam aj ja a neviem o tom že by som mala ADHD.. akože v destve som bola trochu hyperaktívnejšia, hlavne v škole a na ZŠ ešte.. a chodila som aj psychologičke, ale nepovedala mi, že by som to mala... ale tak nebola moc dobrá si myslím A nechcem ani vedieť či to mám na čo sa trápiť zbytočne...
Ale teda absolútne nechápem, ako ADHD súvisí s tým, že nemáš kamarátov? Však nie si autista Podľa mňa ľudia s ADHD by práveže mali mať ešte viac kamošov nie?
@lenkaska1 takže dost to ovplyvni zivot, neuznavas autority, robis si co chces a kedy chces a ked kamaratovi povies do oci co sa ti na nom nepaci nie vzdy to dopadne dobre ... kazdopadne treba googlit
@cimrman Tak ja tiež veľmi neuznávam autority , ale som veľmi empatický človek a správam sa k ľuďom tak ako oni ku mne a vždy sa snažím byť férová .. a naozaj fakt som nevedela, že takéto veci sú originál diagnóza veď veľa ľudí je tiež takých ako opisuješ a podľa mňa nemajú tú diagnózu,,,
práveže nechcem si o tom googlit, lebo ešte by som si niečo náhodou diagnostikovala
adhd je vymyslena diagnoza sam clovek, co ju "objavil" to povedal. Vsetky tieto trapne opisy sedia aj na mna, ale na rozdiel od teba nehladam vymyslene choroby ako vyhovorky...proste som hyperaktiny autority nerespektujuci magor.
Vyjadrenie psychologa z Harvardu J. Kagana: "Every child who's not doing well in school is sent to see a pediatrician, and the pediatrician says: "It's ADHD; here's Ritalin." In fact, 90 percent of these 5.4 million kids don't have an abnormal dopamine metabolism. The problem is, if a drug is available to doctors, they'll make the corresponding diagnosis."
mne moje adhd zatiaľ prináša len samé dobré veci.. jediná zlá vec je asi len neschopnosť prinútiť sa k veciam, takže napríklad v škole som to mal ťažké pokial ma niečo brutalne nebavilo.. no a to so ženami, to mám podobné ale to nie je kvôli adhd, kamarátov mám dosť asi treba len bojovať.. alebo brať prášky..
@staphylococcus to je jedno či je to vymyslené alebo nie.. niektorí ľudia sú proste hyperaktívny, a ak chcú tak s tým niečo robia.. tým pádom riešia nejakú závadu, a je jedno ako to nazveš.. mne je teda ľahšie napísať adhd ako povedať že som hyperaktívny. kazdopadne lieky na to brať nebudem
neviem aku chorobu mam alebo nemam kazdopadne tiez nemam kamaratov ani robotu ani babu ani som ju nikdy nemal a moj zivot je jedna katastrofa za druhou tak si chlastam a cakam co bude alebo nebude
@1ggy ale ked povies, ze si hyperaktivny tak to pomenovavas nazvom, ktory realne nieco znamena. Ked povies adhd tak viem, ze su vymyslas a mas potrebu sa lutovat
moj predosly koment je tiez jeden z ukazkovych priznakov, konanie pod silnou impulzivitou, teda strasne ma najebala a nedokazal som sa ovladnut ju za to nezjebat.
inak priblizne u 50 percent deti to nejako prejde samo a ta druha polka to ma aj v dospelosti.. skor by som povedal ze vy dospelosti 3 percenta.. 3-4 tak..
a kopa ludi si mysli ze je to len ze clovek pobehuje a ma vela energie..velmi ciastocne a najma u deti ale zdaleka nie iba to
zhrniem to do bodov z mojho pohladu
1.neschopnost sa sustredit
1.1 neschopnost sa ucit aj keby mal dotycny iq 140 jednoducho sa nevie sustredit na ucenie a ma zle znamky v skole
2.neznasanie, priam nenavist k aktivitam ktore daneho cloveka nebavia-skola, upratovanie atd...a snaha utiect k zaujimavejsim, zabavnejsim, vzrusujucejsim aktivitam
3.okrem ineho maju adhd ludia aj menej dopaminu v mozgu, menej sa im vytvara, dopamin- vzrusenie- rychla jazda autom, sex, hazardne hry, kokain.. preto casto vyhladavaju tieto aktivity
4.ludia z adhd velmi casto koncia koli asocialnemu az kriminalnemu spravaniu vo vazeni,nakolko nedokazu respektovat, nebavi ich respektovat casto nie len socialne, moralne pravidla ale aj zakony statu.
5.asi najhorsi priznak je to ze clovekovi neustale v hlave sa tocia myslienky, neustale sa citi taky nervozny ze musi nieco robit ale najma tie myslienky v hlave vkuse
5.1. z toho logicky nespavost.
5.2. vobec to tak nefunguje ze pred spankom mysli na nieco pekne presne naopak, mozog aby zaspal musi byt utlmeny a mysliet co najmenej.
6.na bod 5. pomahaju lieky-strattera, aderall-podobna vec ako pervitin ten aderall, je to stimulant, amfetamin a u ludi z adhd je paradoxna reakcia-opacna ze ich utlmy.
7.vyborne zaberaju aj alkohol a marihuana, ked si pod ich vplyvom priznaky adhd ustupia no a aj potom na niekolko dni..
Koľko hypochonderov vyrastá na tom slovensku každý jeden človek sa v niečom odchýluje od normalu. Doktory už budú musieť vymyslieť nejaký softwer, ktorý im bude generovať názvy nových cjorob, lebo pri tých hypochonderoch to nestihaju. Každý chce byť výnimočný a mať vlastnú chorobu, najlepšie takú ktorú má čo najmenej ludi. Už skoro na všetko je vymyslená choroba. Všetci sme nejak postihnuty, všetci sme postihy, normálny človek už na tejto planéte neexistuje. Každý sa odchýluje v niečom od standartu, ale čo keby ste nehľadali na všetko názov choroby aby ste boli výnimočný ale tu zbytočnú energiu "Adhd" niekde vybili pri sporte, behu, futbale a premenili ju na niečo užitočné aby jej neostalo veľa na zbytočné veci ako sú hľadanie chorôb a vypisovanie fór v ktorých sa hráte na výnimočných ľudí s Adhd. Preto máte všetci Adhd lebo nerobíte nič len sedíte doma a tu energiu nikde nevyužijete. Skúste si ísť niekedy poriadne zasportovat, slovom poriadne nemyslím 10 lahsedov a 10 klikov ale nejaký hodinovy alebo dvojhodinový tréning pri ktorom zo seba vyplujete dušu a potom budete krotky ako baranky a "adhd" zmizne na jeden den. A keď sa chcete zbaviť tejto smrteľnej choroby tak neseďte na wikipedii ale namiesto toho každý deň behajte ako forest gamp.
Dr. Jozef Bežko
@staphylococcus alebo to znamená že používam výraz, ktorý sa s tým najčastejšie spája a mám u piči či sa robí niekomu páči alebo nie? hlavné je, že sa vie o čo ide... teda aspoň pre mňa
sak psychiatricke diagnozy su najlepsie nato aby ste sa citili specialny, pripadne sa mohli lutovat alebo tahat na seba pozornost.
inak viac menej suhlasim s @Staphylococcus
Proste vseobecne je diagnoza dokonca len casto postavena len na tom, ze je chlapec, lebo chlapci su menej pozorni, viac vystrajaju atd. niektori su horsi. Ale veci ako sa ucit a nieco robit a vydrzat sa treba aj naucit
@derimax3 praveze nemam energiu, v jednom kuse sa citim unaveny a ani nemam chut k jedlu, a kedze furt nad niecim rozmyslam, tak mozog tu energiu spotrebuje a @Danvicious to si lepsie vystihnut nemohol... do bodky napisana pravda, ja ked som sa dozvedel ze to tak maju aj ini ludia neudrzal som slzu
@cimrman no keď nič nerobím iba doma sedím alebo ležím celé dni tak na počudovanie nemám žiadnu energiu tak isto, chce sa mi vkuse spať a nič nerobiť, rozmyslam nad vecami lebo nič nerobím to je normalne. Ale skús sa začať hýbať nájsť si nejaku zalubu behanie, prechádzky atď. A uvidíš že zrazu nebudeš unavený a bez energie. Šport je dobry na všetko aj keď nemáš energiu aj keď mas.
@danvicious nemam to diagnostikovane ale cim viac o tom citam tym viac si myslim ze to asi mam ono setko na mna sedi, a marihuany som fajcieval tony aby sa mi trochu spomalili myslienky, tiez nespavam odjakziva aj ked som unaveny manualne, hlava nepusti, ale uz si o tom radsej nejdem ani citat lebo este zistim ze mam diagnozu naviac
@danvicious ta diagnoza je do pici VYMYSLENA! Rakovina vymyslana nie je! Si proste impulzivny kokot, nie si chory! @1ggy lenze pouzivas vyraz popisujuci nieco, co neexistuje
@danvicious to čo si napísal všetko sedí mňa (okrem tej 4ky, tá len zčasti) ale proste nebudem to brať ako diagnozu myslim si, že som v poriadku
presne ako piše @staphylococcus .. jednoducho som taký človek a pripadám si napriek tomu úplne normálna a nemyslím si, že by som mala nejakú poruchu každý sme nejaki
@lenkaska1 je na to nejaka statistika, americania to maju dobre detailne rozanalyzovane, napr z 1000 adhd ludi nahodnych kolko sa dostane behom zivota do vazenia, kolko vyhodia zo zakladnej skoly, kolko nedokonci vysoku.. ale su to brutalne statistiky.. myslim ze snad nejake 2 tretiny niekedy zmenili skolu bud koli prospechu alebo znamkam, hocicomu.. velka vacsina nedostuduje VS lebo proste ich to dostatocne nebavi nevedia sa sustredit.. a obrovske percento aj sa ocitne vo vazeni..
taktiez obrovska rozvodovost.. ked adhd clovek je uz dlhodobo vo vztahu tak ho to zacne nudit a najde si noveho partnera...
@staphylococcus podla mna je do pici RAKOVINA VYMYSLENA. a vyskusaj si ty na jeden den staci plne priznaky adhd, bez akychkolvek liekov, chlastu, travy-zmiernovacov priznakov...som potom zvedavy
@staphylococcus ale ja to neberiem ako chorobu... aj keď je v tom adhd že "disorder", proste ked sa povie adhd tak viem čo si pod tým mám predstavit.. už to ako to prezentujú médiá mám úplne U PIČI..
ah tak podla tohto to mam aj ja. a tak asi je jendo jak velmi to vymyslena diagnoza alebo nevymyslena, minimalne je to nejaka "forma osobnosti" alebo cosi, a to ze je to nejak vymedzene a vymuslaju sa sposoby ako sa s tym vysporiadat ze je clovek taky predsa neni na skodu
@danvicious fúú...odporúčaš drogy na narušenie NS, ak je to naozaj ADHD? :/ to hádam nemyslíš vážne!?! po užívaní drog sa ti môže vyvinúť omnoho horší stav!! psychotizmus a podobne....a to,čo popisuješ ani nie je ADHD,ale skôr to pripomína obraz mánie- resp manickej fázy BAP....internet nie je správny nástroj na diagnostikovanie sa...a to myslím vážne, zbytočne sa tu hypochondrizujete, ako už bolo spomenuté....stavy, ktoré sa týkajú nálad a straty energie sa hľadajú v tzv MKCH 10 pod kapitolou F30....ak si chcete ešte nájsť diagnózu
ale teraz vážne nech máme, či nemáme akékoľvek diagnózy, tak dôležité je hľadať spôsoby, ako žiť kvalitný život aj napriek niektorým obmedzeniam, ktoré máme oproti "normálnej zdravej" populácii, nemyslíte?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
preto mna viac bavia veci co mozem robiť rukami alebo pocitať a podobne technicke veci skor. Teorie a podobne hluposti sa učiť to je pre takychto ludí priam až utrpenie, málokto pochopí to je pravda.
Ale inak áno ani ja nemam kamaratov , proste neviem, ale nevadi, naucil som sa tým žiť nestažujem sa Stažovaním sa človek nikde nedostane treba sa len schopiť a pokusiť sa využiť to aký si to čo ta bavi
Ale teda absolútne nechápem, ako ADHD súvisí s tým, že nemáš kamarátov? Však nie si autista Podľa mňa ľudia s ADHD by práveže mali mať ešte viac kamošov nie?
práveže nechcem si o tom googlit, lebo ešte by som si niečo náhodou diagnostikovala
proste ta diagnoza je vy-my-sle-na neexistuje. je len na to, aby v usa detom mohli predpisovat oblbovaky.
ty raz budes mat rakovinu a ja ti poviem, ale ved to je vymyslena diagnoza
inak priblizne u 50 percent deti to nejako prejde samo a ta druha polka to ma aj v dospelosti.. skor by som povedal ze vy dospelosti 3 percenta.. 3-4 tak..
a kopa ludi si mysli ze je to len ze clovek pobehuje a ma vela energie..velmi ciastocne a najma u deti ale zdaleka nie iba to
1.neschopnost sa sustredit
1.1 neschopnost sa ucit aj keby mal dotycny iq 140 jednoducho sa nevie sustredit na ucenie a ma zle znamky v skole
2.neznasanie, priam nenavist k aktivitam ktore daneho cloveka nebavia-skola, upratovanie atd...a snaha utiect k zaujimavejsim, zabavnejsim, vzrusujucejsim aktivitam
3.okrem ineho maju adhd ludia aj menej dopaminu v mozgu, menej sa im vytvara, dopamin- vzrusenie- rychla jazda autom, sex, hazardne hry, kokain.. preto casto vyhladavaju tieto aktivity
4.ludia z adhd velmi casto koncia koli asocialnemu az kriminalnemu spravaniu vo vazeni,nakolko nedokazu respektovat, nebavi ich respektovat casto nie len socialne, moralne pravidla ale aj zakony statu.
5.asi najhorsi priznak je to ze clovekovi neustale v hlave sa tocia myslienky, neustale sa citi taky nervozny ze musi nieco robit ale najma tie myslienky v hlave vkuse
5.1. z toho logicky nespavost.
5.2. vobec to tak nefunguje ze pred spankom mysli na nieco pekne presne naopak, mozog aby zaspal musi byt utlmeny a mysliet co najmenej.
6.na bod 5. pomahaju lieky-strattera, aderall-podobna vec ako pervitin ten aderall, je to stimulant, amfetamin a u ludi z adhd je paradoxna reakcia-opacna ze ich utlmy.
7.vyborne zaberaju aj alkohol a marihuana, ked si pod ich vplyvom priznaky adhd ustupia no a aj potom na niekolko dni..
Dr. Jozef Bežko
inak viac menej suhlasim s @Staphylococcus
Proste vseobecne je diagnoza dokonca len casto postavena len na tom, ze je chlapec, lebo chlapci su menej pozorni, viac vystrajaju atd. niektori su horsi. Ale veci ako sa ucit a nieco robit a vydrzat sa treba aj naucit
@1ggy lenze pouzivas vyraz popisujuci nieco, co neexistuje
presne ako piše @staphylococcus .. jednoducho som taký človek a pripadám si napriek tomu úplne normálna a nemyslím si, že by som mala nejakú poruchu každý sme nejaki
taktiez obrovska rozvodovost.. ked adhd clovek je uz dlhodobo vo vztahu tak ho to zacne nudit a najde si noveho partnera...
ale teraz vážne nech máme, či nemáme akékoľvek diagnózy, tak dôležité je hľadať spôsoby, ako žiť kvalitný život aj napriek niektorým obmedzeniam, ktoré máme oproti "normálnej zdravej" populácii, nemyslíte?