Páčia sa mi všetky planéty, ale najviac ma fascinuje Jupiter. Je taký obrovský, mocný, jeho meno ho presne vystihuje. Je to taký ochranca Zeme, pretože odkláňa kométy, ktoré by nás mohli ohroziť, a svojou obrovskou gravitačnou silou ich buď vymrští smerom von zo Slnečnej sústavy alebo ich pritiahne k sebe a nechá dopadnúť na svoj povrch.
A tiež ma fascinuje, ako vyzerá v ďalekohľade - malý jasný kotúčik a okolo neho jeho štyri veľké mesiace, je to proste nádhera...
Dokonca - keby bol o niečo väčší, mohol sa stať hviezdou ako naše Slnko.
Pluto síce nie je planéta, je trpasličia planéta a takých máme v Slnečnej sústave asi 5 - 6, ale nezdá sa mi, že by bolo nevhodné dať Pluto ako jednu z možností, keďže dlhé roky bol známy ako planéta.
@hluzar@krampus@johnysheek pluto je naozaj trpaslicia planeta (dwarf planet, alebo niekedy aj dwarf star), cize velke teleso tociace sa okolo slnka, ktore ma dostatocnu gravitaciu na to, aby mohlo utvorit gulovity tvar, ale nema dostatocnu velkost na to aby splnalo podmienky pre udelenie statusu "planeta". Takze hluzar ma pravdu.
A k teme, najfascinujucejsi mi pride saturn. Teda ani nie tak saturn ako jeho dva mesiace Titan a Enceladus, na ktorych sa teoreticky moze nachadzat primitivny zivot. Ak by sa nieco taketo potvrdilo, tak by slo o najvacsi objav v historii ludstva.
no tak to fakt nwm lebo z medii sa asi moc nedozviem ani o jednej , jedine ze na marsi je mozno voda ale tak ked mam neco napisat tak tie co maju okolo seba prtence ci ako sa to vola nwm ci je takych viac alebo iba jedna no ale to je jedno
@tommyhot mylis sa.. a je to zaujimave, lebo si zjavne necital linky co sa sem pridali..
to ze ma v nazve planeta neznamena ze je planetou.. inymi slovami ked si percitas tie linky tak zistis, ze planet je len 8 a pluto sa radi k dalsim 44(alebo 43) podobnym objektom, ktore sa beru ako trpaslicie planety..
takze bud ma @hluzar pravdu a nasa sln sustava ma cez 50 planet.. alebo ju mame my a teda ich je po novom od 2006 len 8
@krampus patri ku trpaslicim planetam, rovnako ako napr Ceres....jediny rozdiel medzi trpaslicou planetou je vo velkosti....obidve musia splnat podmienky ako gulatost atd....cize celkovo vzate, planeta to je......
@johnysheek precitaj si este raz co som napisal. Nikde nepisem, ze je to planeta, pisem ze je to trpaslicia planeta (dwarf planet - pomenovanie pre velke objekty vo vesmire bla bla bla, uz som to pisal). Ja sa o vesmir zaujimam odkedy som zacal chodit na zakladnu a na stranke nasa som castejsie nez tomas na birdzi
According to the new definition, a full-fledged planet is an object that orbits the sun and is large enough to have become round due to the force of its own gravity. In addition, a planet has to dominate the neighborhood around its orbit.
Pluto has been demoted because it does not dominate its neighborhood. Charon, its large "moon," is only about half the size of Pluto, while all the true planets are far larger than their moons.
In addition, bodies that dominate their neighborhoods, "sweep up" asteroids, comets, and other debris, clearing a path along their orbits. By contrast, Pluto"s orbit is somewhat untidy.
so what? hluzar vravel o tom, ze je to planeta.. ty pises to co piseme my, ze je trpaslicia ale za pravdu davas jemu..
@johnysheek citaj s otvorenou myslou, lebo ti zjavne unika pointa. Mna vase hadky nezaujimaju a ani tvoje linky, ja som sa vyjadroval ku komentaru @19 kde je hluzarove tvrdenie spravne. Pluto JE trpazlicia planeta. To, ze nevie co to znamena uz je druha vec, ale k tomu som sa vobec nevyjadroval.
po @19 ide @23 a to je uz nieco s cim nesuhlasis predpokladam.. takze ?
bud presny alebo si vsimaj..
ps: nie je druha vec ak nevie co to znamena.. lebo keby mi povies ze mam pravdu a ja ti budem tvrdit ze je to trpaslicia planeta ale budem mysliet na to ze patri medzi 9 planet sln sustavy tak sa mylim.. a je uplne jedno ze pletiem terminologiu..
nestaci ze poviem nieco co sedi, ak to tak nemyslim.. ach joo..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
75 komentov
(tralala)
@nessinko
Hmm co vy
134340 Pluto - Wikipédia
134340 Pluto je trpasličia planéta slnečnej sústavy, v minulosti považované za najmenšiu a najvzdialenejšiu planétu slnečnej sústavy. ...
a pamatam si to tak aj zo zakladnej skoly.....
» news.nationalgeographic.com/news/2006/08/06...
» astroportal.sk/sol_syst/planet...
Hej, páči sa mi len vizuálne, áno, som škrob.
stacilo hodit do google.. "je pluto planeta" "is pluto planet"
@turgon nepochopil som uplne
A tiež ma fascinuje, ako vyzerá v ďalekohľade - malý jasný kotúčik a okolo neho jeho štyri veľké mesiace, je to proste nádhera...
Dokonca - keby bol o niečo väčší, mohol sa stať hviezdou ako naše Slnko.
a do coho ja rypem.. len mi pride hlupe, ked ti niekto povie, ze to takto nie je.. obhajovat sa bez pokusu o zistenie, ze mozno ma ten druhy pravdu..
a pre buducnost ta prosim zdrz vulgarizmov v komentoch reagujucich na mna.. vdaka..
@turgon hm.. tato mi az takou nepride.. ale je ich tu kopec..
na druhej strane.. ak by sa vsetky zmazali tak by tu asi nic neostalo.. a ono niekedy i odvecovky su fajn.. na odreagovanie..
ale inak je to len odraz pouzivatelov
napisal som poucma a tak som to aj myslel, nasledne som vysvetlil, preco som do ankety napisal aj pluto
Takze ..... whats the point ?
Skutocne si myslis, ze teraz neriesis kktinu ?
konecne chapem jednu vymenu tsiek..
a saturn, samozrejme.....
Ale evidentne ste si moj komentar zle vysvetlili takze kto tu teraz komu dlzi ospravedlnenie.....
ale neocakavam ze ho dostanem neboj tak naivny nie som
to ze ma v nazve planeta neznamena ze je planetou.. inymi slovami ked si percitas tie linky tak zistis, ze planet je len 8 a pluto sa radi k dalsim 44(alebo 43) podobnym objektom, ktore sa beru ako trpaslicie planety..
takze bud ma @hluzar pravdu a nasa sln sustava ma cez 50 planet.. alebo ju mame my a teda ich je po novom od 2006 len 8
"takze hluzar ma pravdu"
Pozri si link co som sem dal.. Davam ti ho este raz..
» news.nationalgeographic.com/news/2006/08/06...
a tu mas dokonca citat odtial:
According to the new definition, a full-fledged planet is an object that orbits the sun and is large enough to have become round due to the force of its own gravity. In addition, a planet has to dominate the neighborhood around its orbit.
Pluto has been demoted because it does not dominate its neighborhood. Charon, its large "moon," is only about half the size of Pluto, while all the true planets are far larger than their moons.
In addition, bodies that dominate their neighborhoods, "sweep up" asteroids, comets, and other debris, clearing a path along their orbits. By contrast, Pluto"s orbit is somewhat untidy.
so what? hluzar vravel o tom, ze je to planeta.. ty pises to co piseme my, ze je trpaslicia ale za pravdu davas jemu..
niekde nastala chyba.. myslis ze vo mne?
po @19 ide @23 a to je uz nieco s cim nesuhlasis predpokladam.. takze ?
bud presny alebo si vsimaj..
ps: nie je druha vec ak nevie co to znamena.. lebo keby mi povies ze mam pravdu a ja ti budem tvrdit ze je to trpaslicia planeta ale budem mysliet na to ze patri medzi 9 planet sln sustavy tak sa mylim.. a je uplne jedno ze pletiem terminologiu..
nestaci ze poviem nieco co sedi, ak to tak nemyslim.. ach joo..
potrebujes mat pravdu?
pre mna je uplne jedno co mal hluzar na mysli, termin sedi ako rit na serbel.. k tomu som sa vyjadroval a nie k vasim zabomysim vojnam..