socialnu pracu a vsetko suvisiace s mediami - preto, lebo vzhladom na pocet vystudovanych ludi na slovensku v tomto odbore by mohol mat kazdy imigrant vlastneho socialneho pracovnika, ktory by sa o neho staral a tiez vlastny stab novinarov, ktory by to dokumentoval.
Také, ktoré sú viazané na povolanie, na ktoré nie je potrebná vysoká škola. Taký učiteľ nemá na výber - musí mať titul. Ale soc. pracovníčky si vystačia aj zo strednou školou ich oboru.
ako v zasade mi to nevadi, ved nech si premna zamna studuje kto chce co chce, problem je, ze nam tito vzdelanci vyrazne kazia meno v zahranici. niet sa comu cudovat, kedze na drvivej vacsine skol davaju tituly prakticky zadarmo a kazdemu. ked sa ku anglicanovi dojde hlasit o pracu 10 inzinierov zo slovenska, ktori vedia picu, tak si na zaklade toho vytvori taky nazor, aky si vytvori.
Podla mna su zbytocni iba ti flakaci studenti a zle je financovanie skol ale odbory su dobre. Zas tych humanitnych odborov neni vela. Ludia vobec netusia ake pocty tam prijimaju, ved tam beru cca 5-10 ludi tak jak by ich mohlo byt prebytok...na pravo medinu it beru stovky...
sociálna práca ale ani nie preto, že je veľa absolventov.. ale príde mi celkovo pre ich povolanie zbytočné mať VŠ... a to isté aj verejná správa...strašne zbytočný odbor podľa mňa
Pisete ze psychologia je zbytocna... urcite nieje, kvalitnych psychologov je malo. Malo ludi sa zaujma o psychologiu ako nieco, co im dokaze pomoct vo vsetkych smeroch svojho zivota. Ako nieco 'viac'. Dobry psycholog ta dokaze nasmerovat, poradit, odzrkadli tvoju realnu osobnost. Ale kedze prevazna vacsina ludi si myslo, ze k psychologom chodia len blazni, potom vznika to co tu vznika. Psychologia je krasna. Je to poslanie. Nerobi sa pre peniaze.
@moccacino to je sice velmi krasne, no na slovensku to je uz raz tak, ze na psychologiu idu v drvivej vacsine pripadov ti, ktorych nikde inde nevzali a silou-mocou chcu titul.
@paulieevans odkial mas take informacie ze nemusia mat vs? je vela postov v oblasti soc. prace kde ju potrebujes, moja babka tu pracu robila cely zivot a ked mala 50 rokov vysiel nejaky zakon ze musi mat aspon bc tak si ho v 50ke dorabala..
cim sa dostavam k tomu, ze @simka1311 rada by som ta vyviedla z omylu, ocividne vobec nevies co taka pozicia soc. pracovnika obnasa.. je hlupost ze vysokoskolske vzdelanie nepotrebuju, ten clovek musi ovladat MNOZSTVO zakonov, mat znalosti z psychologie, pedagogiky, neviem ako by si si to predstavovala, ze ten clovek vyjde z obchodnej akademie a moze ist na sud zastupovat dieta v spore ci ako?
mne je toto strasne luto ze ludia su jak ovecky a ked jeden povedal ze soc. praca je zbytocna tak bez toho aby si vobec zistili o com ta praca je, kolko roznych pozicii to obnasa a ake dolezite povinnosti ti ludia casto maju vyhlasuju to iste.. stve ma to, ja socialnu pracu nestudujem ale je to podla mna pekny, zaujimavy a dolezity odbor a kludne by som to studovala a robila.
tieto predsudky su nechutne, ja chapem ze na slovensku je par nekvalitnych vs kam si chodia ludia len pre titul a vzivote tu pracu robit nebudu, to ale nema absolutne nic spolocne s tym, ze socialny pracovnik potrebuje byt vzdelany, odbornik vo svojom odbore a ze jeho praca je dolezita.
Ja si nemyslim, ze existuju zbytocne odbory. Myslim si ale, ze skolstvo vseobecne potrebuje racionalizaciu.
Zacal by som uz gymnaziami. V KE je 2x gymnazii. Nechcem do toho kecat, no ak kazde ma len 200 ziakov (a to ratajte, ze pocty ziakov su skor od 350 vyssie ako ku 200), uz sa dostavame cez 5000. A tu zacina najvacsi problem, my sa snazime osrat Gaussovo rozdelenie a to jednoducho v prirode nejde. Taka chutovka su 3 katolicke gymnazia, k tomu evanjelicke, aby ujom mnichom nebolo smutno tak si otvorili este nieco na Kovacskej. Suma sumarum, bordel.
K VS. Ja nemam problem s tym, ze niekto chce studovat psychologiu. Kludne, nech studuje. Ale nech pocet tychto ludi odzrkadluje dopyt trhu. Nestacilo by nam povedzme 60 psychologov raz za rok? Stacilo a bohato. Okej, okej, aby sa nikto necitil ukrivdeny, ze musi cakat 4 roky, tak kazdy rok 25 (ak odratame straty, tych 15 by to na konci mohlo byt). Na to nam konkretne staci odbor na jednej skole. Namiesto toho mame psychologiu vsade mozne a v masivnejsich poctoch. A tu sa dostavame k tomu, ze na Slovensku by bohato stacili 2 humanitne skoly, 3 technicke (s tym, ze povedzme ta na strednom Slovensku by bola zamerana na banictvo, lesnictvo, dopravu atd...), 2 mediny, 1 veterina, 1 seminar pre knazov atd. Toto co predvadzame dnes s VS je komedia. Je krasne, ked ma velka cast populacie diplom, no co z toho, ked vojdete do Nayky a tam kazdy je Mgr a Ing? Je to dost smutne.
A teraz sa dostavam k nepopularnej myslienke: Musime si priznat, ze nie kazdy ma na VS a ak mam pravdu povedat, v dnesnej dobe clovek, ktory je zrucny elektrikar/murar/vodar ... zarobi viac ako 80 percent vystudovanych ludi. Je to smutne? No mozne, ale realne to ukazuje trend. A dokonca ak aj chcete ist zit do zahranicia, tam to nieje ine.
Takze riesenie? Skusit zbavit niektore odborne skoly podradneho charakteru, zlepsit kvalitu vybavenia a vyucby a mozno by sme sa niekam posunuli
niektore humanitne odbory a v myslím že už aj právo lebo právnikov je už jak nasratých a pokial nie je z právnickej rodiny že hned po škole može nastúpiť k mamičke,ockovi,tete alebo strýkovi do advokátskej kancelárie a može ísť v odbore robiť akurát koncipienta za 500
@h8u soc praca sa da studovat aj na strednej skole a myslim ze im to staci k ich povolaniu..a viem co vsetko sa tam studuje (na vs) studovali mi tam znami
@wayne@myschka ano je pravda, ze som sa vyjadrila nespravne, myslela som ktore odbory je zbytocne studovat vzhladom k situacii na Slovensku (pracovne moznosti, pocet absolventov atd)
@simka1311 no bohuzial fakt nestaci.. :/ a hlavne clovek ktory ma napriklad gymnazium alebo inu strednu ma robit co? ist na dalsiu strednu potom lebo podla niekoho stredna staci?
nepovažujem žiadny odbor za zbytočný, každý pojednáva o niečom inom ... táto kapitalistická doba je podla mňa na hlavu a tlačí potom aj na mozgy iných ľudí
Su odbory viac potrebne a menej potrebne, ale kazdy ma zmysel.Problem dnesnej doby je kvantum VS a absolventov bez uplatnenie. Mali by sa radikalne znizit pocty studentov a skol. Mala by sa maximalne podporovat prax v style jeden tyzden sa nieco naucim, druhy tyzden si to prakticky vyskusam, napr. Studenti soc.prace by mali pravidelne navstevovat ciganske osady, bratislavsky pentagon, lunik 9, domovy dochodcov a socialnych sluzieb, utulky pre bezdomovcov, pre tyrane zeny a pod.
psychologia, politologia, sociologia, gender studies, filozofia, filantropia, teologia a vsetky podobne picoviny hlavne ak ich clovek vystuduje na nejakej enormne kvalitnej skole v 15 tisicovom zapadakove. Taky titul by som sa aj hanbila si pred meno napisat.
nič nepovažujem za zbytočné... každý odbor vznikol z nejakého dôvodu, chyba je skôr v kritériách výberu študentov, vo financovaní škôl a v tom, že sú mladí ľudia leniví a častokrát aj neschopní...ja som ako študent napr. tiež lenivá, po 2 rokoch ma prestal môj odbor baviť. ale zase makám na veciach mimo štúdia, takže na škole som už len zo zotrvačnosti. ale nikdy by som si nedovolila povedať, že je niečo zbytočné.
a príde mi to dosť trápne keď niekto kydá na akýkoľvek odbor len preto že ho neštuduje.
minule som si všimla že na UNIPO sa dá študovať aj andragogika.. podľa mňa zahodené roky, peniaze a energia.. mala som andragogiku na strednej rok a ani v júni som nechápala, na čo takéto niečo je.. a nie to študovať to na výške...
btw andragogika je vzdelávanie dospelých, len pre objasnenie
Takto ti poviem, ked si nepouzitelny kôk0t, mozes mat aj pat titulov, aj tak nebudes robit, co ta bavi a naplna a pri najhorsom skoncis v tom mekaci.. a k teme - na slovensku vsetky
@anabelle .....Nič nie je zbytočné ak to robíš preto že ťa to baví a je jedno čo to je platí to aj mimo štúdia ak si šikovná a dokážeš sa predať tak máš vyhraté nikdy netreba veriť niekomu inému len sám sebe Ani mýtusom ani poverám ani štatistikám
@anabelle No ja som ani nikde nepísal že myslím práve teba Písal som všeobecne platí to pre každého teda malo by ak zrovna rodičia nerozhodujú o osude svojho dieťaťa čo je dosť zlé si myslím rozhodovať zaň.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
Ešte tak 10rokov budú žiadaní ekonomici, IT-čkári, architekti. Radím študovať to, čo má uplatnenie v budúcn.
za najzbytocnejsi povazujem genderove studia
cim sa dostavam k tomu, ze @simka1311 rada by som ta vyviedla z omylu, ocividne vobec nevies co taka pozicia soc. pracovnika obnasa.. je hlupost ze vysokoskolske vzdelanie nepotrebuju, ten clovek musi ovladat MNOZSTVO zakonov, mat znalosti z psychologie, pedagogiky, neviem ako by si si to predstavovala, ze ten clovek vyjde z obchodnej akademie a moze ist na sud zastupovat dieta v spore ci ako?
mne je toto strasne luto ze ludia su jak ovecky a ked jeden povedal ze soc. praca je zbytocna tak bez toho aby si vobec zistili o com ta praca je, kolko roznych pozicii to obnasa a ake dolezite povinnosti ti ludia casto maju vyhlasuju to iste.. stve ma to, ja socialnu pracu nestudujem ale je to podla mna pekny, zaujimavy a dolezity odbor a kludne by som to studovala a robila.
tieto predsudky su nechutne, ja chapem ze na slovensku je par nekvalitnych vs kam si chodia ludia len pre titul a vzivote tu pracu robit nebudu, to ale nema absolutne nic spolocne s tym, ze socialny pracovnik potrebuje byt vzdelany, odbornik vo svojom odbore a ze jeho praca je dolezita.
Potom jednoznačne filozofia je zbytočná, etika a takéto odbory.
A nerozumiem že niekto tu napísal, že pedagóg je zbytočné Kto by ťa učil potom?
Zacal by som uz gymnaziami. V KE je 2x gymnazii. Nechcem do toho kecat, no ak kazde ma len 200 ziakov (a to ratajte, ze pocty ziakov su skor od 350 vyssie ako ku 200), uz sa dostavame cez 5000. A tu zacina najvacsi problem, my sa snazime osrat Gaussovo rozdelenie a to jednoducho v prirode nejde. Taka chutovka su 3 katolicke gymnazia, k tomu evanjelicke, aby ujom mnichom nebolo smutno tak si otvorili este nieco na Kovacskej. Suma sumarum, bordel.
K VS. Ja nemam problem s tym, ze niekto chce studovat psychologiu. Kludne, nech studuje. Ale nech pocet tychto ludi odzrkadluje dopyt trhu. Nestacilo by nam povedzme 60 psychologov raz za rok? Stacilo a bohato. Okej, okej, aby sa nikto necitil ukrivdeny, ze musi cakat 4 roky, tak kazdy rok 25 (ak odratame straty, tych 15 by to na konci mohlo byt). Na to nam konkretne staci odbor na jednej skole. Namiesto toho mame psychologiu vsade mozne a v masivnejsich poctoch. A tu sa dostavame k tomu, ze na Slovensku by bohato stacili 2 humanitne skoly, 3 technicke (s tym, ze povedzme ta na strednom Slovensku by bola zamerana na banictvo, lesnictvo, dopravu atd...), 2 mediny, 1 veterina, 1 seminar pre knazov atd. Toto co predvadzame dnes s VS je komedia. Je krasne, ked ma velka cast populacie diplom, no co z toho, ked vojdete do Nayky a tam kazdy je Mgr a Ing? Je to dost smutne.
A teraz sa dostavam k nepopularnej myslienke: Musime si priznat, ze nie kazdy ma na VS a ak mam pravdu povedat, v dnesnej dobe clovek, ktory je zrucny elektrikar/murar/vodar ... zarobi viac ako 80 percent vystudovanych ludi. Je to smutne? No mozne, ale realne to ukazuje trend. A dokonca ak aj chcete ist zit do zahranicia, tam to nieje ine.
Takze riesenie? Skusit zbavit niektore odborne skoly podradneho charakteru, zlepsit kvalitu vybavenia a vyucby a mozno by sme sa niekam posunuli
a príde mi to dosť trápne keď niekto kydá na akýkoľvek odbor len preto že ho neštuduje.
zle som sa vyjadrila v prvom komente, mnohí nepochopili ako to myslím
btw andragogika je vzdelávanie dospelých, len pre objasnenie