budete ma biť, ale Maďari - 1100 rokov sme žili v jednej krajine... (ja neviem ich jazykom ani ceknúť ani nič.... ale mentalitou a všetkým máme k ním asi fakt najbližšie, nie že by ma to tešilo alebo tak, ale ono je to asi proste fakt)
česi sú nám jazykovy bližší, ale to je asi jediná súvislosť.
kultúrne, mentálne, zvykmi, či tým, čo pozeráme v televízore radi, sme bližšie k maďarom.
@tomas nielen Maďari a Slováci ale iné národy...avšak máš pravdu, Maďarsko je k nám veľmi blízke, ale kvôli 2 veciam...Už si spomenul, že sme boli v jednej krajine, ale aj preto, že sme susedné štáty.
Ináč len tak pre zaujímavosť, Slováci a Maďari majú už rovnakú genetiku (prevládajú slovanské, germánske, románske a potom ázijské gény) kultúra nie je moc odlišná a slovíčka majú Maďari niektoré prebrané od nás...čiže podobnosť tam je dosť veľká
@tomas nesuhlasim , madari su uplne iny ako my a nielen ako my ale aj ako vacsina europy.a to ze sa v niecom na nas podobaju je len preto ze ked sem dorazili tak sa vsetko naucili od nas a este nas aj ovladli...
@aguri500 ja len taká poznámka, kedy prišli maďari do európy? v 8-9 storočí? čiže pred 1200-1300 rokmi? hm... fakt si myslíš, že je rozdiel medzi nami a nimi len preto, že my sme do strednej európy prišli pred 1500 rokmi a oni pred 1200 rokmi?
@milos111 : nie vsetci...teda vacsina su normalni ludia, ako i my...myslim si, ze je medzi nimi je viac normylnych ako debilov a extremistov...i ked mame tendenciu vnimat len tych... co je zas pochopitelne, lebo nasi uzasni politici, ked nam nemaju co ponuknut, vytahuju madarsku kartu...a vobec, mali by sme sa uz prestat nenavidiet...som hrda Slovenka a je mi hrozne z nasich dejin, no sme predsa susedia a raz to musi skoncit...
@puco90 Madari nemaju prebrane od Slovanov len niektore slovicka ale az 30 percent ich sucasnej slovnej zasoby, vzhladom nato ze stari Madari pri ich prichode boli spolocensky o niekolko urovni nizsie nez Slovania zijuci tu. A inak si to pekne napisal, ja som bol tiez v Madarsku a nejak zvlastne si vysvetluju svoju historiu...a nemyslim si ze k nim mame najblizsie. Napriek tomu ze geneticky uz zrejme maju blizsie k nam ako ku starym Madarom, stale su to ovela agresivnejsi narod ako my a taky...nechcem vyzniet zle, ale neeuropsky element
@puco90 niekedy tiez neviem, ci sa smiat alebo plakat...ved nech si to myslia...niektorych nezmenis...a ze su niektori vymleti- no nie kazdemu bol dopriaty rozum...a ked uz nemaju poriadnu historiu, teda myslim tu z ranneho stredoveku, tak si predsa musia nieco vymysliet
ale ako hovoris s tym slovenskym Madarom, tak to je smutne...mne keby nieco take povedal, tak sa do neho fakt pustim...ale zazila som to aj vo Francuzsku a poviem ti, nemyslela som si ze aj tam je tolko tupych ludi...ale poucila som sa- su proste taki, ktorym mozes ukazat i exaktne dokazy a budu si tvrdit to svoje....
@milos111 No je jedno, ako sa rozprávajú doma..mňa napríklad serie to, že sú proti jazykovému zákonu a to IBA ONI hoci ostatným menšinám na Slovensku to je jedno.
Doteraz na niektorých častiach Slovenska boli oznamy a aj bilbordy len v maďarčine a keď chceme aby boli aj v slovenčine, tak sú proti..hoci neviem prečo.
Ale skôr by som povedal, že toto rozpytvalo práve SMK.
@milos111 a nielen po Nitru. Niektorí by chceli komplet celé, alebo aspoň polovicu (napríklad počas Slovenského štátu si nás chceli rozdeliť kompletne s Poliakmi)
@puco90 : a na prvu svetovu vojnu- to bolo pre nich to najhorsie, co zazili, doteraz maju v srdciach ako oni, chudacikovia trpeli hlavne ze zbytok europy bol uplne v pohode, hehe
Mne slovensky narod vobec nie je blizky. Som znechuteny zo slovenskej natury a nemyslim si, ze sa na tom tak rychlo nieco zmeni.
A najblizsi su mi asi juhoafricania. Su to velmi mili ludia (teda az na burov, roznych arabskych pristahovalcov a ciernych kriminalnikov) a narozdiel od takych anglicanov, nie su az taki strasni pokrytci.
úplne najviac sa mi po Slovensku páči Taliansko a všetko s ním spoje národ, krajina,ich mestá,správanie, spôsob života..proste ti amo mia Italia per sempre...
Čítal som, že takmer 2O% všetkých slov v maďarčine je prebraných zo slovenčiny. Vývojom jazyka len zmenili formu, prispôsobili svojej gramatike a výslovnosti, no viac ako polovica tých slov si zachovala slovenskú podobu, teda sú identické Zaujímavé, nie?
Japonský. sú organizovaní, milí a síce majú trocha rasové predsudky najlepšie sa mi s nimi spolupracuje čo sa o chaotických angličanoch povedať nedá, takisto o flegmatických "mám na všetko čas" francúzoch mám rada aj ich, ale japoncov najviac a ešte sú mi sympatický islanďania
Asi Česi, ale iba preto ze sme boli kedysi v jednom state spojeni. Inak su mi
najblizsi Kanadania. Chcel by som ist do Kanady, lebo tam maju peknu prirodu, ale aj nieco take ine ma tam pritahuje nieco magicke comu nerozumiem ani ja. A velmi sa mi paci ich vlajka a hlavne hymna, dokonca (prepáčte Slováci cítim nejakú takú hrdosť, alebo čo je to čudný pocit keď počúvam vždy tú hymnu. Ako keby som bol rodený Kanaďan. Veľmi čudné
Anglicko a LA a preco?! Pretoze tam som sa nikdy nestretla s posudzovanim, zaostalostou a uz vobec nie s konzervativnostou... :} nikto sa o nikoho nestara, to je podstatny rozdiel so slovenskom:}
Česko a Španielsko..Myslím,že k Čechom netreba vysvetlenia
A prečo Španieli? Pretože ma očaril ich životný štýl, kultúra a zvyky. Ich iný pohľad na svet,otvorenosť, temperament, schopnosť zabaviť sa za každých okolností, štedrosť...Úplne iná mentalita, nezaoberajú sa takými hlúposťami ako Slováci, žiadne ohováranie, závisť a pod.
určite Taliansko milujem ich kuchyňu, a celá ich kultúra má hlbokú históriu majú hory aj more a ľudia sú vždy veselí a prívetiví je to pre mňa raj na zemi
@puco90 to si dosť mimo. nepostrehol si podstatnú charakteristiku, a to, že sú šťastní. im nikto nemusí nútiť národnú hrdosť, keď si tak pozerám tie fotky, je pre nich úplne normálne mať doma pár dánskych vlajočiek. možno je to maličkosť, ale veľa to hovorí o tom, že si vážia svoj pôvod.
neznášam jednu typickú slovenskú vlastnosť - ufrfľanosť, večná nespokojnosť, každý len pindá, aké to tu je ťažké, aké je všetko drahé, atď atď a pritom nikto nie je ochotný obetovať niečo za zmenu k lepšiemu.
a čo ma vrcholne dojíma, keď sa niekto dokáže naháňať a biť o niečo, len preto, že je to zadarmo. ja toto fakt neznášam.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
106 komentov
česi sú nám jazykovy bližší, ale to je asi jediná súvislosť.
kultúrne, mentálne, zvykmi, či tým, čo pozeráme v televízore radi, sme bližšie k maďarom.
Ináč len tak pre zaujímavosť, Slováci a Maďari majú už rovnakú genetiku (prevládajú slovanské, germánske, románske a potom ázijské gény) kultúra nie je moc odlišná a slovíčka majú Maďari niektoré prebrané od nás...čiže podobnosť tam je dosť veľká
Vieš o tom, že Slovania majú aj umelo vytvorení jazyk ?
» www.slovio.com/...
Ale inák by som klikla na Franciu.
Maďari neboli Húni . Húni bolonešpecifikovateľné etnikum, lebo to bola zmeska Ugrofínov, Turkitov, Turkov, Mongolov atď...
Maďari nie sú z Indie, ale odniekiaľ z Uralu.
A Cigáni sú z Indie, máš recht.
Mňa len baví história.
To dokázala aj minulosť a dokazuje to aj prítomnosť. Bohužiaľ.
Len u nich je problém že ich šovinisti si myslia, že ich predkovia založili Uhorsko a že sú panský národ.
Minule som si písal s jedným slovenským Maďarom a ten mi s hrdosťou oznámil, že veľká Morava nebola na tomto území, ale že na Balkáne.
Ďaľší mi zasa povedal, že Svätopluk toto územie vymenil za bieleho koňa a výzbroj...
Proste čisté rozprávky a oni to nazývajú históriou.
ale po Nitru sa už rozpráva po maďarsky a teraz su aj maďari vo vláde, v maďarsku to tak určite neni, že sa tam Slováci rozťahujú!!!!!!!!!!!!
jasné, ale tych 30 percent je poľa mňa prehnané...podľa mňa do 20%...
lebo do toho nemôžeme rátať synonymá...
ale ako hovoris s tym slovenskym Madarom, tak to je smutne...mne keby nieco take povedal, tak sa do neho fakt pustim...ale zazila som to aj vo Francuzsku a poviem ti, nemyslela som si ze aj tam je tolko tupych ludi...ale poucila som sa- su proste taki, ktorym mozes ukazat i exaktne dokazy a budu si tvrdit to svoje....
Doteraz na niektorých častiach Slovenska boli oznamy a aj bilbordy len v maďarčine a keď chceme aby boli aj v slovenčine, tak sú proti..hoci neviem prečo.
Ale skôr by som povedal, že toto rozpytvalo práve SMK.
Takže ako vidíš, skoro ako Dáni
Cesi
Madari
v poradi prosim pekne zachovanom
a od vcera mam pocit ze ukrajinci
A najblizsi su mi asi juhoafricania. Su to velmi mili ludia (teda az na burov, roznych arabskych pristahovalcov a ciernych kriminalnikov) a narozdiel od takych anglicanov, nie su az taki strasni pokrytci.
@tomas
Čítal som, že takmer 2O% všetkých slov v maďarčine je prebraných zo slovenčiny. Vývojom jazyka len zmenili formu, prispôsobili svojej gramatike a výslovnosti, no viac ako polovica tých slov si zachovala slovenskú podobu, teda sú identické Zaujímavé, nie?
najblizsi Kanadania. Chcel by som ist do Kanady, lebo tam maju peknu prirodu, ale aj nieco take ine ma tam pritahuje nieco magicke comu nerozumiem ani ja. A velmi sa mi paci ich vlajka a hlavne hymna, dokonca (prepáčte Slováci cítim nejakú takú hrdosť, alebo čo je to čudný pocit keď počúvam vždy tú hymnu. Ako keby som bol rodený Kanaďan. Veľmi čudné
Česko
a Taliansko
a texas ale jedine v takom 16 storoci teraz je to stoka zaplnena tehlami presne jak NY
A prečo Španieli? Pretože ma očaril ich životný štýl, kultúra a zvyky. Ich iný pohľad na svet,otvorenosť, temperament, schopnosť zabaviť sa za každých okolností, štedrosť...Úplne iná mentalita, nezaoberajú sa takými hlúposťami ako Slováci, žiadne ohováranie, závisť a pod.
Potom ze kde sa rodia tie bludy ze slovensko znamena slovencinu. TOTO NEMOZETE MYSLET VAZNEEE
@puco90 !?
ospravedlňujem sa
neznášam jednu typickú slovenskú vlastnosť - ufrfľanosť, večná nespokojnosť, každý len pindá, aké to tu je ťažké, aké je všetko drahé, atď atď a pritom nikto nie je ochotný obetovať niečo za zmenu k lepšiemu.
a čo ma vrcholne dojíma, keď sa niekto dokáže naháňať a biť o niečo, len preto, že je to zadarmo. ja toto fakt neznášam.