Samozrejme ze nie vzdy je vychova jednoznacna z oboch stran rodicov tak mozte zahlasovat za tu, ktora prevazuje. Popripade do akych rozmerov siaha .. nie je autoritativna vychova ako autoritativna vychova napr.
Mal by som povedať, že demokratická a liberálna, avšak uprednostním možnosť zanedbávajúca, nevenovali mi dostatok povzbudenia, pochvál a vecí, ktoré absolútne zničili moje sebavedomie. Ja som sa vychoval sám, taká je pravda.
Dali mi príležitosť aby sa stal zo mňa rebel... Nemala som/nemám limit,nerešpektujem pravidlá... Ja som spokojná,aj keď sa stalo zo mňa toto -.-
Myslím,že rodičia to ľutujú,že mi dali úplnú slobodu,no teraz to už nezmenia... Aj keď,mamina a ocko sú jediní ľudia,ktorých rešpektujem a ktorým som ochotná sa podriadiť...
@momoglamorous ja si zas všímam,že ľudia,ktorí boli vychovávaní liberálnou metódou sú takí rodičovskí "miláčikovia", nevedia sa sami za seba rozhodnúť a nevedia niesť zodpovednosť min. som sa so zopár takými v mojom okolí stretla
@lucina223 moze byt, ale skor sa mi to hodi na tych, co mali surodencov a narodili sa ako mladsi
ja som jedinacik a som dost samostatna a individualisticka a urcite nemozem povedat, ze sa neviem rozhodnut (aj ked si necham poradit) a to s tou nezodpovednostou uz vobec nemozem potvrdit, povazujem sa za dost zodpovednu osobu a rovnaky pristup pozadujem od druhych
@useless ved jasne..preto je zbytocne generalizovat a hovorit, ze ak dostane taku, bude z neho neprisposobivy clovek, bez vlastneho nazoru a slabou volou
do 15-16tky to bola demokratická.... aj keď často som sa akoby "vychovavala sama" keďže mama bola furt v robote, ale mala som všetko čo som ptorebovala (nie všetko č som chcela ale aj to je dobre!) a v pohode.... a potom od 16 chcela stareho psa naučiť novým kúskom, začala byť ohromne autoritatívna, nadavať na moju samostatnosť a začala ma obmedzovať... to už bola tá nahovno časť výchovy
@trdelniiiq Áno je, otázne je aj to, aký má vplyv tá výchova na dieťa. Ja si radšej prajem nech sa mi narodí rozumné decko, lebo výchova od rodiča to je možno tak tretina vplyvu na to decko.
taká....konzervatívna? dala by som autoritatívna, ale nikto ma nemlátil alebo tak...skôr akoby sa naši snažili aplikovat výchovu akú dostali oni na mňa, resp. očakávali že sa s ňou vysporiadam podobne ako oni, čo je bullshit
@veroniques trocha nešťastná anketa, napríklad čo je to tá autoritatívna? sú rodiny kde platia striktné pravidlá , ale tie pravidlá platia pre celú rodinu a teda aj pre rodičov a všetko má svoj význam a je dieťaťu vysvetlené, prečo tie pravidlá platia. a pokým sú správne vysvetlené a nie sú extrémne, tak dieťa sa nemusí cítiť nejako obmedzované a môže ho to pripraviť dobre na život.
takisto za tou demokratickou alebo liberálnou výchovou sa často skrýva len nezáujem rodičov alebo to že nemajú čas riešiť dieťa a také výchova môže byť do značnej časti zanedbávajúca, hlavne po citovej stránke.
ako dobrá téma, ale asi skôr na diskusiu.
veľa rodičov vychováva aj podľa nálady, takže ak majú napríklad dobrú, sú liberálny, ak majú zlú sú až extrémne prísny, prípadne jeden rodič je jeden extrém a druhý rodič druhý extrém.
Jeden viac než kamarát má tak nechutne dorezané ruky,len,on sa nechcel " uvoľniť" ale zabiť... -.- Mi ho riadne ľúto prišlo,keď som to videla... Viem,že vtedy nevidel iné východisko a nevedel " zohnať pomoc " iným spôsobom ...
Kým som nevidela,nepočula a neprešla si tým všetkým s ním,odsudzovala som týchto ľudí... Teraz mám na to úplne iný názor...
@d170 ako vravim, nie je autoritativna ako autoritativna, @33 je zakladna charakteristika ktora vsak urcite neplati striktne takto no ako som pisala, clovek by sa mal vediet aspon priblizne zaradit
a je tu priestor aj na diskutovanie takze nevidim problem.. kazdopadne som to rozdelila pretoze som bola zvedava kolko ludi sa prikloni k comu ..myslim ze som nic zle neurobia
jasne ze ti co hlasovali za napr. liberalnu nedostavaju identicku vychovu
Ono sa to všetko menilo vekom, ale dosť dlhú dobu boli moji rodičia skôr autoritatívny. Bolo mi všetko zakazované a neverili mi aj keď som si ničím dôveru u nich nepokazila.. celkovo boli na mňa zlí a ich výchovu by som neohodnotila kladne..
Ich správaním sa medzi nami robila väčšia a väčšia priepasť a aj keď sa časom zmenili ono to medzi nami také ostalo, niekde vnútri ich mám zafixovaných takých a nemám s nimi vzťah ako si predstavujem, že by som s rodičmi mať mala.
Autoritatívna výchova, kde som moc citové nič nepostrehla, takže aj zanedbávajúca. Takže ma mali na háku, ale musela som robiť všetko podľa nich. Znie to čudne, ale skĺbiť sa to dá. Myslela som si, že som adoptovaná. (alebo v to dúfala Jedného z rodičov ani nepovažujem za rodiča. Druhého akceptujem, ale ja neviem. Určite nechcem, aby som ja takto vychovávala svoje dieťa.
Jak bola mama vydata (mojich 9-14) tak to bola autoritarska klerofasisticka vychova a vtedy som robil najvacsi bordel. Mama bola castejsie v skole ako v robote. Potom sa nastastie rozviedla a vratilo sa to spat k liberalizmu a odvtedy bol klud. Je to tak aj teraz. Akonahle sa z nejakej riti vynori neprirodzena autorita, tak sa zo mna stava nekulturne hovado.. Ak ma nikto nebuzeruje, tak so mnou nie su ziadne problemy...
moji rodičia sú nesmierne liberálni a benevolentní a v podstate ma nikdy príliš neusmerňovali, v dôsledku čoho som pomerne tvrdohlavá a rozmaznaná, ale aj samostatná/nezávislá/hrdá
nie, nechcem tak vychovávať svoje deti......moje slovo nemá v súčastnosti žiadnu váhu a neberú ohľad na to, čo chcem ja (a preto ma doteraz nepúšťajú vonku, taká jednoduchá vec).....akože doma mám úplne všetko ale ako by som to nazval......zlatá klietka.....
@hoppercar to, ze som alkohol mohla pit odmalicka (nie nejake velke mnozstva, ale nikdy mi neodoberali pripitky ani nic), ale napr. nemohla som chodit na take tie kamaratske prespavacky, ani neskor ma nechceli nechat u priatela, zatial co moji rovesnici v pohode u seba cez vikend spali >_____> alebo mi nikdy nenadavali za znamky (nie ze by boli zle), nemavala som zaracha..
ale kontrolovali mi ze za pc nemozem byt dlhsie ako 30 minut
do 17ich silno autoritatívna, priam despotická, potom som začala otca ignorovať a za jedinú autoritu v domácnosti som začala považovať mamu. odvtedy to bolo liberálne.
Taký, že nemám právo na slobodný názor na čokoľvek.
Hovorím im, že ja som iná.
Iná v tom, že ja nemám potrebu sa pretvarovať aby som si získala kamarátov.
Oni tvrdia, že je to nemožné. Vraj sa pretvarovať MUSÍM.
Proste necítim potrebu klamať iných ľudí. Vždy som úprimná. Ich to serie. Nechápem to. A rebelujem, vždy budem v k ľuďom úprimná, než by som im mala pchať kaleráby do hláv.
Príde mi to tak, akoby chceli zo mňa striasť tú dobrotivú povahu k ľuďom.
Vždy ma naserie, keď začnú rozprávať o iných ľuďom ako " no fúj to sú amíci, od nich nič dobré, lebo to nie sú kresťania ! Preto sú fuj ! "
V takomto prípade vždy zakročím čo si dovoľujú a odbijú ma tým, že oni majú vždy pravdu.
Potom ešte neuznávajú moje názory, vraj som hlúpe decko, ktoré ešte nesmie mať názory. Úplne všetko mi prikazujú. Čo si mám myslieť, v čo veriť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
v podstate mi rodicia dovolili vzdy skoro vsetko, pri niektorych veciach sa im az cudujem. a myslim, ze ma celkom dobre vychovali.
Myslím,že rodičia to ľutujú,že mi dali úplnú slobodu,no teraz to už nezmenia... Aj keď,mamina a ocko sú jediní ľudia,ktorých rešpektujem a ktorým som ochotná sa podriadiť...
a vsimam si, ze cim boli deti vychovanane prisnejsie, tym nerozumnejsi ludia z nich vyrastli
su aj ti, co mali liberalnu a robili blbosti...
take veci, ktore inym detom bezne rodicia zakazuju, mne nikto nezakazoval, take veci, ktore mali ini bezne povolene, som ja mala zakazane
ked ma niekto liberalnu, moze sa z neho stat rovnaky kreten, ako ked ma niekto prisnu
tolko elementov vplyva na vychovu cloveka, ze je nevhodne generalizovat
a to nevraviac, kolko roznych (okrem hore vymenovanych) druhov vychovy dietata je..to hore je fakt len zlomok-to uz vravim k teme, nie k tebe
ja som jedinacik a som dost samostatna a individualisticka a urcite nemozem povedat, ze sa neviem rozhodnut (aj ked si necham poradit) a to s tou nezodpovednostou uz vobec nemozem potvrdit, povazujem sa za dost zodpovednu osobu a rovnaky pristup pozadujem od druhych
neviem usúdiť no
takisto za tou demokratickou alebo liberálnou výchovou sa často skrýva len nezáujem rodičov alebo to že nemajú čas riešiť dieťa a také výchova môže byť do značnej časti zanedbávajúca, hlavne po citovej stránke.
ako dobrá téma, ale asi skôr na diskusiu.
veľa rodičov vychováva aj podľa nálady, takže ak majú napríklad dobrú, sú liberálny, ak majú zlú sú až extrémne prísny, prípadne jeden rodič je jeden extrém a druhý rodič druhý extrém.
autoritativny-rodicia neberu do uvahy identitu dietata, presadzuju svoje postoje, kladu neprimerane poziadavky
demokraticky-problemy sa riesia formou diskusie, je prihliadane na osobnost dietata, su kladene primerane poziadavky
liberalna-dietatu je povolene vsetko, rodicia si nepresadzuju svoje postoje
zanedbavajuca-o dieta nie je zaujem, nie su uspokojovane jeho potreby
Kým som nevidela,nepočula a neprešla si tým všetkým s ním,odsudzovala som týchto ľudí... Teraz mám na to úplne iný názor...
a je tu priestor aj na diskutovanie takze nevidim problem.. kazdopadne som to rozdelila pretoze som bola zvedava kolko ludi sa prikloni k comu ..myslim ze som nic zle neurobia
jasne ze ti co hlasovali za napr. liberalnu nedostavaju identicku vychovu
Poznám takých,čo sú zo súrodencov a tá osoba je staršia,alebo zas naopak mladšia, alebo je jedináčik
Ich správaním sa medzi nami robila väčšia a väčšia priepasť a aj keď sa časom zmenili ono to medzi nami také ostalo, niekde vnútri ich mám zafixovaných takých a nemám s nimi vzťah ako si predstavujem, že by som s rodičmi mať mala.
Keď som od 16tky začala na nich používať logické argumenty,tak sa výchova zmenila na demokratickú.
ale kontrolovali mi ze za pc nemozem byt dlhsie ako 30 minut
Hovorím im, že ja som iná.
Iná v tom, že ja nemám potrebu sa pretvarovať aby som si získala kamarátov.
Oni tvrdia, že je to nemožné. Vraj sa pretvarovať MUSÍM.
Proste necítim potrebu klamať iných ľudí. Vždy som úprimná. Ich to serie. Nechápem to. A rebelujem, vždy budem v k ľuďom úprimná, než by som im mala pchať kaleráby do hláv.
Príde mi to tak, akoby chceli zo mňa striasť tú dobrotivú povahu k ľuďom.
Vždy ma naserie, keď začnú rozprávať o iných ľuďom ako " no fúj to sú amíci, od nich nič dobré, lebo to nie sú kresťania ! Preto sú fuj ! "
V takomto prípade vždy zakročím čo si dovoľujú a odbijú ma tým, že oni majú vždy pravdu.
Potom ešte neuznávajú moje názory, vraj som hlúpe decko, ktoré ešte nesmie mať názory. Úplne všetko mi prikazujú. Čo si mám myslieť, v čo veriť.