Nevedela som, ako sformulovať otázku, pretože sa pýtam dosť všeobecne keď porovnáte využiteľnosť, možnosti učenia/používania, náročnosť (tá je asi veľmi podobná), to, ktorý vám subjektívne lepšie znie, ktorý by ste sa radšej učili, ktorý sa viac oplatí atď. Samozrejme, hlasujte za váš subjektívny názor.
taliancina je jeden z najlahsich jazykov (spolu so spanielcinou)... len si neviem dost dobre predstavit, kde sa tak asi okrem Brazilie a mozno este nejakych byvalych koloniach dohovoris portugalsky Talianov je všade plná prdel a taliančina je aj celkom obľúbená a ja som ju mal napriklad povinnu na skole... takze podla mna urcite taliancina
nemám rada väčšinu románskych jazykov (osobná preferencia, proste mám radšej množstvo iných) a až tak sa do toho nevyznám, ale z toho, čo spomínali ľudia, portugalčina má kus ťažšiu gramatiku.
Využiteľnosť je otázna podľa tvojich záujmov.
Osobne, ak by som sa rozhodovala medzi dvoma jazykmi z jednej jazykovej rodiny, najprv by som sa asi dala na ten ľahší a potom by som sa prípadne doučila ten druhý, keď už budem mať základy, čo mi pomôžu.
Portugalčina je sympatická, ale taliančina je láska
V rámci Európy využiteľnosť má lepšiu určite taliančina, v Južnej Amerike portugalčina, Severnej Afrike taliančina, zvyšok sveta ani jedno nie je výhra a nestačí na prežitie
@darkestangel kde v Severnej Afrike sa hovorí po taliansky?Líbya a Etiopia boli chvilu talianske kolónie ale pochybujem že okrem pár starých ludí tam ešte niekto vie po taliansky,vačšina tých krajín ma druhý jazyk francúžstinu
@hetfield tá francúzština určite prevláda, ale ako taliančinár viem, že som sa rozprávala s viacerými osobami z týchto končín po taliansky, v rámci non-native speakerov som sa stretla práve odtiaľto s najviac ľuďmi učiacimi sa IT ako cudzí jazyk
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Využiteľnosť je otázna podľa tvojich záujmov.
Osobne, ak by som sa rozhodovala medzi dvoma jazykmi z jednej jazykovej rodiny, najprv by som sa asi dala na ten ľahší a potom by som sa prípadne doučila ten druhý, keď už budem mať základy, čo mi pomôžu.
V rámci Európy využiteľnosť má lepšiu určite taliančina, v Južnej Amerike portugalčina, Severnej Afrike taliančina, zvyšok sveta ani jedno nie je výhra a nestačí na prežitie